Charlotte Jagd Engberg – “Hjertet vokser med hvert barn man får”

Vi møder Charlotte over lune juleboller i begyndelsen af december, da hun netop er gået på barsel. Der er godt fire uger til fødslen, men hverken krop eller overskud lider sønderligt under dette. Der er både julelys i Charlotte- og familiens øjne.

 

Du er gravid med dit andet barn. Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

Det var planlagt, så jeg holdt øje. Derfor vidste jeg det også ret tidligt. Jeg havde mere kvalme denne gang, hvilket også var en god indikator. Og trætheden! Jeg har lavt blodtryk og lav blodprocent, derfor har jeg været en del svimmel i min graviditet. Ikke noget bekymrende med at besvime, men jeg vidste, at jeg skulle være lidt ekstra opmærksom på min krops signaler. Min læge anbefalede ikke ekstra jern eller lignende, men sagde at jeg skulle passe på med at springe alt for hurtigt afsted – og et godt råd er, ikke at lave for mange ting med armene oppe over hovedet. I første graviditet ville vi ikke vide kønnet, de tog Carl med sugekop, og jeg måtte råbe, ”Hvad fik vi?” efter personalet, der lige var kommet ind på stuen. Jeg kommer fra en lille familie med et stærkt bånd til min mor og min søster og havde af den grund forestillet mig, at vi ventede en pige. Men sådan blev det ikke – det blev en vidunderlig dreng, og heldigvis, jeg synes, det er så skønt at være mor til en dreng. Det bliver en pige denne gang, det ved vi. Vi besluttede, at det var rart at vide besked, også for vores søn. Så har han undervejs kunne forholde sig til et reelt lille menneske, en lille pige.

Christina Zemanova
Læs også

Christina Zemanova om at se verden på ny

Der er 3 år mellem jeres børn. Har du gjort dig nogen tanker om det?

Alle siger ”Ih, det er helt perfekt timing”, men det føltes egentlig bare som et godt tidspunkt, nu. Vi havde lige fået pusten efter første barn og vidste, at vi ønskede at få et barn mere. Vi har været meget heldige, at begge graviditeter er kommet hurtigt og naturligt, men jeg tænkte meget over at bare fordi, det var gået nemt første gang, er det jo ikke ensbetydende med, at det gør det anden gang.

To_the_moon_honey_gravid_med_charlotte_jagd_Baby_bump_gravid_stil_karoline_de_lony_liv_winther_

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

Det har været en dejlig graviditet, på trods af træthed og hormoner, der banker rundt i systemet. Jeg har i forvejen temperament og er følsom af natur, så det har til tider været lidt udfordrende at styre. Jeg fik i starten af graviditeten tiltagende øjenmigræne, formentlig relateret til travlhed. Min krop bad mig helt klart om at gasse lidt ned. Jeg fik voldsomme synsforstyrrelser og kraftige hovedpiner, noget jeg har oplevet i ca. et års tid. Jeg fik hurtigt en tid hos en kranio sakral terapeut, min første behandling var dagen efter jeg fandt ud af, at jeg var gravid. Jeg kom to gange hos Pernille Krejsgaard (krejsgaard.dk, red.) i Kronprinsessegade, som har specialiseret sig i gravide. Pernilles behandling var meget blid, afslutningsvis holdt hun mit hoved i sine hænder. Jeg faldt i søvn, så rart var det. Og effektivt, tydeligvis. Jeg har ikke haft et eneste anfald efter de to behandlinger. Derfor vil jeg også betegne min graviditet som ukompliceret, ligesom den første. Dengang fik jeg modnende akupunktur og zoneterapi hos min venindes mor, hvilket gav mig veer efter 24 timer. Jeg var gået en uge over tid og ville enormt gerne undgå igangsættelse med piller og drop. Hvis jeg går langt over termin denne gang, vil jeg gerne gentage den form for behandling, for at hjælpe fødslen i gang på en mild måde og i trygge hænder.

Hvordan har du det med din gravide krop?

Jeg har det ganske godt med min krop. Jeg har været heldig og har ikke oplevet væske i hverken ben eller fingre, så ringe og sko passer, som de plejer. Jeg har til gengæld haft nogle kedelige smerter i lænden og ned i halebenet, fordi jeg sidder meget i forbindelse med mit arbejde. Jeg har skulle huske at komme op at stå flere gange i dagens løb. Jeg har også døjet med lidt kramper i læggene om natten, af samme årsag. Jeg har ingen badevægt, så jeg ved ikke, hvad jeg har taget på. Jeg tog ca. 16-17 kg. på første gang, og jeg tænker, at det er nogenlunde det samme denne gang.

Hvad savner du mest under din graviditet?

Jeg plejer at vinterbade, hvilket jeg savner helt utroligt meget. Men jeg er ikke tilbage i de frysende bølger denne vinter. Jeg ammede min første søn i et år, hvilket jeg håber også at gøre denne gang – og jeg kan ikke helt forene tanken om amning og vinterbadning. Så næste år. Det er som balsam for sjælen at hoppe i. Jeg har gjort det i 5 år, og min mand er nu helt med på arrangementet. Han friede faktisk til mig nede på vores badebro, en solskinsdag i november, da jeg var højgravid med Carl. Hele saunaen overværede det, viste det sig – det var meget romantisk og nøje udvalgt, da det er mit absolutte yndlingssted. Jeg savner efterhånden også et koldt glas rødvin. Og rød neglelak. Jeg har normalt altid neglelak på, men aldrig når jeg er gravid.

Hvordan har det været at arbejde frem mod din barsel?

Det har været rigtig fint, jeg har gået tiden ud. Logistikken her til slut og mine sidste kundemøder har tæret lidt ekstra på kræfterne, men jeg har nogle søde, overskudsagtige kollegaer, der har passet godt på mig. Jeg skippede at cykle fra Hellerup til indre by, da min cykel belejligt nok blev stjålet i starten af graviditeten. Jeg nyder freden på gåturen til toget til arbejde og tager i stedet Christianiacyklen til og fra min søns Steinerinstitution.

Hvilke tanker har du gjort dig om din fødsel?

Jeg føder på Rigshospitalet, hvor jeg også fødte Carl. Ved første fødsel tænkte jeg, at jeg skulle i kar, da jeg elsker vand, men de tog mit fostervand, og det var grønt – så intet kar til mig. I stedet fik Carl en lille monitor på hovedet, så vi kunne følge hans hjerterytme. Det føltes enormt trygt, og det vil jeg også gerne have denne gang. Jeg har ingen playliste eller ønsker om særlig belysning eller den slags. Jeg ønsker bare, at min mand er ved min side. Mine forældre bor 5 minutter fra os, så vi forestiller os, at de tager Carl. Det er plan A. Hvis den glipper, så bor min søster også lige ved siden af. Hun og hendes dejlige familie er plan B.

Og tiden efter fødslen?

Verden gik på magisk vis i stå, da Carl kom til verden. Vi var i vores lille rede af lykke med en smuk velskabt dreng i favnen, i vores lejlighed i Dronningens Tværgade. Det var december og byens juleræs summede udenfor, men vi så eller hørte ingenting. Alle de forpligtelser man normalt har, betød lige pludselig ingenting. Tænk, at man skal have født en baby for at få lov til at opleve den luksus, det er, at lukke helt af for alt. Det glæder jeg mig til at opleve igen. Jeg tror på ro og fred. Nul forventninger og forpligtelser, både for vores, vores søns og vores kommende datters skyld. Vi har mange tanker om det at blive forældre til to. At skulle dele kærlighed, nærvær og overskud. Det ligger jeg og spekulerer meget over om natten. Jeg tror på, at det vigtigste for ens børn er kærlighed og nærvær. Men jeg er også klar over, at der er en virkelighed. At det nogle dage vil kokse. Sådan er livet med børn. Min storesøster, der har tre børn, er min klippe. Hun siger hele tiden; ”Hjertet vokser med hvert barn, man får”. Jeg kan godt blive lidt klemt i, at vi lever i en digital verden, hvor vi oftest portrætterer det pæne, gode liv i stedet for det ægte, til tider rå liv. Og jeg er ingen helgen, jeg deler selv det søde frem for det sure. Men for at kunne navigere i den verden, er det vigtig at huske på, at intet er perfekt. Virkeligheden er virkelig, den er smuk og til tider barsk.

To_The_moon_honey_Sharing_is_caring_Karoline_de_-Lony_høretest_nyfødt_baby_høreapperat_Adrian_
Læs også

Kan du høre mig?

Hvordan vil du beskrive din graviditetsstil?

Min stil har ikke ændret sig voldsomt. Jeg har lagt mine jeans væk nu, men det går jo nok – det er så kort en tid, man er gravid.

Jeg lever i silkepyjamasser fra Olivia von Halle, både hjemme og på arbejde. Og til vores bryllup, faktisk. Vi blev gift på Københavns Rådhus med kun den nærmeste familie til stede som vidner. Carl var 7 uger gammel, det var smukt, enkelt og intimt – og dejligt at blive forenet som nybagt familie. Min mor og far trillede rundt med ham, imens vi nød en bryllupsfrokost sammen, Jacob og jeg, på Pastis.

Hvad var det første stykke graviditetstøj, du købte, og hvor langt var du henne?

Jeg har faktisk ikke gjort mig i graviditetstøj. Leggings, store skjorter, store sweatre er alt samme noget, jeg har i forvejen, da jeg hader, når det skiller på midten. Jeg har købt en kjole fra Aiayu, som jeg har levet i. Den vil jeg også bruge, når jeg ikke er gravid. Første graviditet havde jeg købt et par ting fra Zara, som fremhævede min graviditet, men det solgte jeg på loppemarked kort efter fødslen. Det skulle jeg bare ikke tilbage i. Min mands sweatre er heldigvis også rigtig pæne, dem har jeg været en hel del i.

Hvilke items har du haft mest glæde af under din graviditet?

Aiayus tunikakjoler i sommer, som jeg havde i forvejen. Silkepyjamasser fra Olivia von Halle og leggings fra Arket. En silkeunderkjole fra Arket har faktisk også været en rigtig god investering, så det aldrig skiller midtpå.

 

To_the_moon_honey_gravid_med_charlotte_jagd_Baby_bump_gravid_stil_karoline_de_lony_liv_winther_

Hvilke sko har båret dig gennem graviditeten?

Mine New Balance sneakers, mine Salomon sneakers og et par støvler fra Loewe. I sommer bare et par klipklappere. Jeg har tidligere været rigtig glad for høje hæle, men jeg synes ikke, det er et særligt hot look at være gravid og i enormt høje hæle. Ens holdning og tyngdepunkt ændrer sig, når man er gravid – så flade sko har været fint.

To_the_moon_honey_hjertebarn_maria_rossaau_Liv_winther_Hjertebarn_
Læs også

Hjertebarn

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

Jeg bruger La Roche-Possay cremer og shampoo fra apoteket, Sisley cremer til ansigtet og deodorant fra Real Purity. Alt sammen produkter, jeg i forvejen har brugt. Jeg har kun tilføjet Bio Oil til at smøre maven ind i. Jeg har ikke fået lavet lyse striber, som jeg plejer, og parfume har jeg kun brugt udenpå tøjet. Min makeup er fra Kjær Weis, som er uden dikkedarer, det har jeg derfor også fint kunne bruge under graviditeten. Jeg bruger hendes highlighter ”Radiance” på kindbenene, concealer under øjnene, rouge og mascara. Hver dag. Hendes røde læbeblyant, hvis jeg skal ud. Den giver lige lidt ekstra uden at være for meget.

Kost og kosttilskud?

Jeg har spist varieret, som jeg plejer. Jeg har selvfølgelig været opmærksom på at spise så sundt som muligt. Alt med måde. Jeg tror ikke på ekstremer, og jeg tror på, at kroppen fortæller en, hvad den har brug for. Så der er også plads til salte pommes frites og en god omgang spaghetti carbonara. Vi har frokostordning på kontoret, og der har jeg sørget for at holde den daglige frokost sund. Hvad angår kosttilskud har jeg taget Gravitamin fra apoteket. Jeg sværger til apotekets vitaminer – dem ved man præcis, hvad der er i. Jeg har taget det anbefalede, herunder jern, fiskeolie (kun indtil uge 34) og calcium med D-vitamin. Jeg har drukket helt enormt meget vand, da jeg nærmest ikke har kunne stille min tørst. Normalt elsker jeg danskvand, men jeg har fået sådan en halsbrand af det i min graviditet. Så bare vand -masser af det, gerne en liter i løbet af aftenen efter aftensmaden, derfor tisser så også gerne 3 gange hver nat. Måske, det egentlig er meget smart – afbrudt søvn venter jo alligevel lige om hjørnet.

 

Tekst Karoline De Lony Foto Liv Winther og privatfotos

Meet n greet:

Charlotte Jagd Engberg, 37 år, Art Director i reklamebranchen.

Gift med Jacob Engberg, der også er Art Director. Sammen har de sønnen Carl på 3 år. De venter en lille pige, og termin er festligt nok nytårsaften.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *