Ida Ravn: “Følelsen af at være skruk kom samtidig med mødet med min kæreste”

Følelsen af at være skruk opstår, da Ida Ravn for fire år siden møder sin kæreste Alexander Malone, fra bandet Scarlett Pleasure. Da parret beslutter sig for, at det skal være nu, bliver Ida gravid i første forsøg. Her fortæller hun, hvordan hun i momenter har bebrejdet sin gravide krop og om, hvordan graviditeten har givet liv til tanker om hendes opvækst og grænsesætning

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Det er en sommeraften, der står meget klart i min hukommelse. Vi havde kun prøvet aktivt i én cyklus. Det var i juli måned, og vi havde rejst både i Danmark og i Italien og talt meget om, at det jo rent faktisk godt kunne ske i den måned. Men vi havde også hele tiden i baghovedet, at det kunne tage op til et år. Alligevel tog jeg en test den dag, jeg forventede min menstruation. Jeg havde en fornemmelse af, at det allerede var lykkedes. Jeg købte tre tests på vej hjem fra arbejde og tog dem med det samme, jeg kom ind af døren, selvom min kæreste var ude at løbe. Alle tests var positive. Det var et helt vildt øjeblik, og jeg løb rundt om mig selv i cirkler. Det føltes som timer, før han kom hjem, selvom der kun var tale om et par minutter. 

På sin løbetur var han løbet forbi en legeplads og havde betragtet børnene og forældrene, og han havde fået en klar fornemmelse af, at det snart var ham. Det var ret surrealistisk og ren glæde.

Jeg har aldrig tænkt, jeg skulle være ung mor, men jeg har altid vidst, jeg ville være mor. Men den egentlige følelse af at være skruk kom samtidig med mødet med min kæreste for fire år siden. Vi har talt om at blive forældre, siden vi blev kærester og delt vores tanker om forældreskabet, værdier og opdragelse. Og så er tanken om at få børn blevet mere og mere konkret med tiden. Min kæreste er seks år ældre end mig, og der er derfor også sket en naturlig proces i hans vennekreds, hvor mange er blevet forældre.”

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“I talende stund er der tre uger til termin, og utålmodigheden begynder at herske. De urolige nætter fylder også ret meget. Men udover det har jeg haft en nem og ukompliceret graviditet. Jeg har hverken haft kvalme eller andre fysiske gener. 

Samtidig har det været en rejse at være gravid. Størstedelen af tiden har føltes som at være forelsket. Jeg har været i en slags ekstase ved tanken om, at der vokser et lille væsen i mig, og den symbiose der er opstået mellem os. Kontrasten hertil har været de klassiske grædeture uden at have noget at rette tristheden imod. 

Læs også

Emma Faller: “Noget har ændret sig i mig i løbet af graviditeten”

Der er dukket minder og følelser op, som jeg kun har set skyggen af før, men som pludselig fylder enormt meget, og som har kunnet virke altoverskyggende. Det er både tanker om mit eget forhold til min mor og tanker om egne grænser. Graviditeten har sat gang i nogle tanker om, hvordan jeg vil træde ind i moderskabet. Det mest naturlige har været at sammenligne med min egen opvækst og min egen mor. Jeg ser vores relation i et andet lys og tænker meget over, hvad hun har lært mig.

I forhold til at sætte grænser er det et arbejde, jeg har skullet igennem før eller siden, men det er startet under graviditeten. Jeg har øvet mig i at sætte grænser over for andre og deres holdninger til, hvordan man er en god mor og en god forælder. Jeg forestiller mig, at det er naturligt at forholde sig til, når man har født. Men for mig er det kommet snigende under graviditeten. Der er mange, der deler deres mening om, hvad er det rigtige og forkerte. I den sammenhæng har jeg italesat, at “vi gør det på vores måde”. Min oplevelse har været, at man sagtens kan sætte en grænse, uden det bliver konfliktoptrappende.”

Hvordan har du det med din gravide krop?

“Jeg har altid beundret og set op til den gravide krop, og jeg har glædet mig til selv at blive rund og blød. Det er derfor kommet bag på mig, at jeg ikke hele tiden har evnet at anerkende min krop for det, den gør. I momenter har jeg bebrejdet den udvikling, der sker og uundgåeligt skal til. 

Det er jo en selvfølge, at kroppen skal ændre sig, og det kan derfor føles skamfyldt at italesætte, at mit eget selvbillede har fået lov til at fylde. Heldigvis har jeg kunnet tale med min kæreste om det, og han har været super god til at sparre og minde mig om, at min krop er ved at skabe og bevare liv. 

To_the_moon_baby_bump_ida_ravn_alex_malone

I takt med at maven er vokset, og jeg har kunnet mærke mere og mere liv, har det øget min taknemmelighed og fokus på, at det handler om hendes velbefindende. Det første trimester var sværest, fordi dér var det tydeligst, at nogle depoter skulle fyldes op, men maven var der endnu ikke, og jeg mærkede hende ikke. Det var et underligt limbo.”

Hvad savner du mest under din graviditet? 

“Sommeraftener og samtaler, der opstår over en flaske vin. Jeg savner et godt glas vin og at tage på date med min kæreste og være ude at spise med mine veninder på den festlige måde. Det er følelsen af at leve lidt.” 

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

“Jeg har mere eller mindre gået med de samme skræddersyede habitbukser fra Jerome Vintage de sidste 9 måneder. Med en speciel graviditets elastiklukning fra H&M har jeg kunnet vokse i dem. Der er et sort stykke stof, der går ned, hvor lynlåsen er åben. Det er ikke pænt at se på, men jeg går meget med lag på lag, så jeg har gået med nederdel eller kjole udover. Jeg har været så glad for de bukser, at de er gået op i syningerne og har været til skrædder flere gange. Når jeg er trådt ind ad døren derhjemme, har jeg med det samme skiftet til pyjamas og blødt lækkert tøj.” 

Dyrker du motion under din graviditet?

“Siden jeg var barn, har jeg dyrket yoga, og det er en integreret del af min hverdag. Det er ikke en timelang praksis, men kan sagtens kun tage 5 minutter. Det handler blot om at få en lille stund for mig selv, hvor jeg tjekker ind med krop og sind. Før jeg blev gravid, var yoga det første, jeg gjorde om morgenen. Inden noget andet. Men der gik ikke mange måneder, før jeg fandt ud af, at det ikke kunne lade sig gøre. Min krop har brug for næring og ro om morgenen frem for bevægelse. Nu starter jeg min dag i sengen med en kop te, indimellem kombineret med 5-10 minutters meditation. Det handler om at få en ordentlig portion havregrød, inden jeg overhovedet kan tænke på at skulle lave noget fysisk. Det nye tempo har jeg også skullet lære at finde ro i.  

I stedet har jeg fulgt et forløb med gravidpilates hos CPH pilates. Det er én gang om ugen og først om eftermiddagen, så dér har jeg sørget for at få fyldt depoterne godt op inden. Det er en pilatesform, der tager hensyn til den gravide krop, og der er fokus på at få løsnet op i bækkenet. Jeg har tydeligt kunnet mærke, at jeg får fat i nogle muskler, jeg ikke får brugt til hverdag, men uden at overbelaste dem.

Derudover har jeg gået en masse ture, særligt efter jeg er gået på barsel. Jeg har været meget glad for at komme ud i Dyrehaven. Bogen “Jordbo” af Emma Laura Perez Fjalland har inspireret mig til at komme ud. I starten tænkte jeg, jeg skulle gå mere til pilates, men efter jeg læste den bog, indså jeg, at det kemisk er sundere for hjernen at komme ud. Bogen indeholder nogle øvelser, man kan gøre brug af for at observere naturen. Det er kortere tekster, men hver gang jeg har læst en tekst, får jeg lyst til at komme ud. Det er nærmest meditativt og meget givende.”

Shop

Kartotek • Taknemmelighedsdagbog

245 kr

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til kost og tilskud under din graviditet?

Som kosttilskud tager jeg multivitamin fra Solarays Baby-me-now, jerntilskud, loppefrøskaller om morgenen i et glas vand for at få fiber i kroppen og hjælpe tarmsystemet, og så tager jeg mælkesyrebakterier, inden jeg går i seng om aftenen. Tidligere i graviditeten tog jeg også fiskeolie, men det er jeg stoppet med nu så tæt på terminen. 

Jeg spiser vegetarisk, så jeg har haft stort fokus på at få størstedelen af mine vitaminer og mineraler gennem min kost eller urteudtræk. Min kost er overvejende sund og varieret, og jeg spiser ret intuitivt uden restriktioner. Før i tiden har min kæreste og jeg også spist take-away et par gange om ugen. Men jeg har ikke haft lyst til det, efter jeg er blevet gravid. Jeg har cravet varm, hjemmelavet mad med bønner, linser, pasta og kerner. Jeg har også en klar favorit fra vores bog, Minestrone-suppen, hvor man altid kan tilføje lidt pasta på siden. Den laver jeg en gang om ugen, og så har jeg en ordentlig portion stående, som man altid kan varme.

Der er også røget en del boller med smør og ost og chokolade og kanelsnegle ned. Jeg er ikke hellig omkring det, men det har været tydeligt, at min krop har haft lyst til hjemmelavet mad. Jeg tror, min kæreste er lidt træt af, at der ikke er pizza og burger på menuen for tiden. Han vil nok sige, at jeg generelt er blevet lidt mere sippet omkring, hvad min krop indtager.”

Har din skønhedsrutiner ændret sig under graviditeten? 

Jeg har altid forsøgt at undgå produkter med alt for mange kemikalier, og jeg bruger app’en kemi-luppen til at gennemskue de forskellige produkter. På Natur-poteket har de også været vildt gode til at vejlede og guide mig.  

Jeg bruger rensecreme, serum og ansigtscreme fra Biologique Recherche. Til håret bruger jeg shampoo og balsam fra Matas Natur og lidt Arcan Olie til håret. Weleda Mom Body Butter smører jeg maven ind i. Det har jeg nærmest gjort fra første uge af graviditeten for at forbinde mig til den lille baby i maven. Resten af kroppen smører jeg i lækre olier fx fra Aesop eller Weleda Lavendel Body Oil.” 

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

“Vi har haft en privat jordemoder, Dorthe, som har besøgt os en gang om måneden. Hun har været god til at låne mig bøger om amning, graviditet, fødsel, og hun har lyttet til babys hjertelyd. Vigtigst af alt har hun rummet og lyttet til mig og mine tanker i de forskellige faser af graviditeten. Det har været en stor tryghed. Hun skal dog ikke være med til fødslen, fordi hun er tilknyttet et andet hospital.

Læs også

“Stabiliteten kom ud af en eksplosion”

Vi har også gået til forberedelse hos Mamaprofylax, og det har min kæreste især været begejstret for. Jeg tror, det er et af de få fødselsforberedende kurser, hvor partneren er med hver gang. Tina, som afholder det, er virkelig god til at beskrive anatomien og de forskellige faser på en pædagogisk og inddragende måde. Det har været med til at styrke vores tillid til sundhedsvæsenet og sundhedspersonalet, fordi hun repræsenterer det. 

Jeg skal føde på Rigshospitalet. Jeg er ret ydmyg og åben over for fødslen. Det optimale ville være at føde vaginalt og uden smertelindring, men det betyder ikke, at det er en dårlig fødsel, hvis det ender med noget andet. Det vigtigste er, at vi kommer hjem med et sundt og raskt barn. Jeg glæder mig virkelig meget, og jeg er ret nysgerrig på smerten.

Tanker om fødslen er ligeså meget noget, jeg forbinder med starten på moderskabet og det nye liv, der venter os. Min forberedelse har derfor også været præget af underholdning og litteratur, som skildrer mor/datter-relationen. Linn Ullmanns bog “Forandringen” er så smukt skrevet og skildrer problemstillinger såvel som fine øjeblikke i forældreskabet. Jeg også har set min del af Gilmore Girls, som er min guilty pleasure. Tv-serien “Hjælp, vi skal føde” på DR fik jeg anbefalet af en veninde. Det har været vildt fascinerende at få et så virkeligt indblik i, hvad det vil sige at føde, og hvordan hospitalerne fungerer.” 

Har du gjort dig nogle tanker om den første tid efter fødslen?

“Jeg tænker at tage en dag ad gangen og mærke efter, hvad vi har behov for. På det nye familieafsnit på Rigshospitalet må man overnatte i 2-3 nætter som førstegangsfødende, og jeg ved ikke, om vi har behov for at blive der eller for at komme hjem. Den første tid skal uanset hvad bruges på at lære hende at kende. Jeg vil virkelig gerne praktisere nærhed og nærvær, og jeg har en ambition om at undgå sociale medier i de første par uger og være i boblen herhjemme. Men det kan også være, det viser sig, at jeg har temperament til noget helt andet. 

Min kæreste holder fri i 2 uger efter fødslen, men kort tid efter starter festivalsæsonen. Idealet er, at vi så vidt muligt tager med Scarlett Pleasure rundt i landet og indlogerer os på diverse hoteller. Jeg er generelt med på tour, når det giver mening. Det er oftest, når der er tale om længere perioder såsom en europatour eller sommertour. Vi har en måske lidt romantisk drøm om, at jeg og vores lille datter skal med på tour til sommer, men vi er også bevidste om, at det måske ikke kommer til at kunne lade sig gøre. 

Shop

Skall Studio • Silene Strik

3.400 kr

Hvis ikke, er Alex hjemme før og efter en koncert og er derfor hjemme de fleste hverdage hele sommeren. Det hele bliver derfor ret flydende, og jeg håber vi på den måde ender med at have en følelse af at være på barsel sammen. Samtidig er et andet bandmedlem også lige blevet far, så vi er flere i samme båd. 

Derudover er vi vant til at være væk fra hinanden i mange weekender i løbet af året, og det fungerer fint. Der er fordele og ulemper ved hans erhverv, men friheden opvejer for en weekend hist og pist uden hinanden. 

Jeg planlægger selv at holde barsel fra Easy Peacy i et halvt år. Stine, min partner, og Alexandra, som er chefkok, kan varetage en del af mine kreative opgaver, mens jeg er væk. Men alligevel er det en stor omvæltning at skulle lægge noget fra sig, som man har været med til at skabe og brugt hver dag på de sidste tre år. Men jeg tror grundlæggende på, at pauser er sunde, og at det kommer til at gavne både virksomheden og min kreativitet, at jeg går helt på barsel og ikke står med en fod i hver lejr. 

Jeg har altid tegnet, fotograferet og arbejdet med forskellige medier i relation til kunsten. Det er en stor del af mit job hos Easy Peacy som ansvarlig for virksomhedens visuelle udtryk og kreative udvikling. Men min kreative side fylder også meget ved siden af, da jeg både tegner og laver malerier i privat regi. Efter jeg er gået på barsel, har den del fået lov til at fylde endnu mere, og kunsten har udviklet sig til at være et frit udøvende sted. Jeg kan mærke, at jeg på den måde går og samler energi og inspiration, som jeg glæder mig til at bringe tilbage til Easy Peacy, når jeg vender tilbage fra barsel.”

Tekst Julie Teglhus, Foto Sissel Abel og private

Meet’n’greet

Ida Ravn, 26 år, kreativ partner i cateringvirksomheden Easy Peacy og medforfatter af kogebogen Easy Peacy. Hun bor i København K sammen med sin kæreste, musiker Alexander Malone fra Scarlet Pleasure. Sammen venter de en lille pige til april.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *