Bea Fagerholt: Vandet gik uventet tre uger før terminsdatoen

Mød medstifter af To The Moon, Bea Fagerholt, der fortæller om en uventet og kort graviditet, den første tid efter fødslen og sine bedste gravidtips. Vi møder hende tre uger efter, at hendes anden søn Woody er kommet til verden.

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

”Jeg har altid undret mig over dem, der kunne gå i flere måneder, uden at vide at de var gravide. Men sådan en var jeg pludselig selv. Jeg mistede min far i starten af året, og da min menstruation udeblev, var jeg sikker på, at det var på grund af min sorg – dertil kom en masse arbejde, med To The Moon samt en række freelance opgaver. En dag da jeg stod i køkkenet og sms’ede en indkøbsliste til min kæreste tilføjede jeg ’graviditetstest’ – selv om jeg hverken havde kvalme, ømme bryster eller andre typiske symptomer, måtte jeg alligevel udelukke, at jeg kunne være gravid. Han var sikker på, at jeg jokede. Samme aften tog jeg en test, men den var hverken positiv eller negativ, så jeg ventede til næste morgen med at tage en til. Den var til gengæld ikke til at tage fejl af, to meget stærke streger kiggede på mig, og jeg satte mig ind på sengen til min kæreste, der sad med store øjne og ventede. Vi var glade, men det var en anden form for glæde, end da jeg blev gravid med min første søn, for det var jo ikke planlagt. Vi afleverede Frank i vuggestue, og gik ud og spiste morgenmad for at fejre og fordøje den uventede drejning livet havde taget. Samme dag ringede jeg til min læge, og der gik det op for mig, at jeg nok heller ikke havde haft super godt styr på min cyklus. Jeg følte mig ihvertfald som en anden teenager, da jeg ikke kunne svare på, hvornår første dag i min sidste menstruation lå. Jeg fik en tid til en tidlig scanning hos en gynækolog, og hun konstaterede at jeg var ’meget gravid’ og i uge 11 + 4 med termin 13. november. Jeg brugte flere uger på at vænne mig til tanken om, at jeg altså var gravid, og der gik lang tid, før jeg delte det med familie og venner.”

To_the_moon_honey_Baby_bump_Bea_fagerholt_gravid_med_gravid_stil_

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

”Den har været utrolig nem, ukompliceret, og så har den føltes meget kort. Jeg har været forskånet for kvalme og andre gener – jeg har være ekstremt tørstig, og drukket helt vildt meget vand, men der har faktisk ikke været noget, der kunne slukke min tørst! Siden jeg fik min søn, har jeg frygtet lidt at blive gravid igen, for man har bare ikke samme mulighed for at sove længe, tage en lur eller smide sig på sofaen, når man kommer hjem fra arbejde. Heldigvis har det været meget nemmere, end jeg havde forestillet mig, og min kæreste har både haft natte- og morgenvagten i den sidste del af min graviditet, hvilket har været en stor luksus.”

Podcast

Efterfødselssamtale med Bea Fagerholt – Om sædefødslen af sin første søn og senere drømmefødslen af sin anden søn, 3 uger før termin

Hvordan havde du det med din gravide krop?

”Jeg elsker at være gravid! Jeg synes, det er så hyggeligt og helt vildt, at man går rundt med et lille menneske indeni. Jeg ejer ikke en vægt, og har ikke bekymret mig i nogle af mine graviditeter for, hvor meget jeg har taget på. Det var også først da jeg var over halvvejs, at man rigtig kunne se min mave, så der har kun været få måneder, hvor jeg ikke har kunnet passe mit tøj.”

Hvad savnede du mest under din graviditet?

”Jeg savnede min bevægelighed til sidst. Vores lejlighed blev renoveret over sommeren, og mange af vores ting var pakket ned – så da vi skulle pakke ud igen, blev det meget tydeligt, at jeg ikke kunne det samme, som jeg var vant til, og det var frustrerende. Men jeg har været god til at respektere min krops signaler om, at nu skal du slappe af og få en anden til at løfte de flyttekasser.”

To_The_moon_honey_podcast_zalando_Liv_winther_bea_fagerholt

Hvordan vil du beskrive din graviditetsstil?

”Jeg har været afhængig af mine tights fra H2OFagerholt. Man skulle næsten tro, de var designet til gravide, med det bærestykke, der er henover maven. De har været perfekte med T-shirts og en blazer. Henover sommeren har jeg gået meget i kjoler, og til sidst i min graviditet gik jeg udelukkende i tights eller trackbukser og en strik. Jeg kan slet ikke holde ud, når noget strammer og de dage, hvor jeg har haft jeans på, har de været åbne det meste af dagen, så det droppede jeg til fordel for bukser med elastik i livet. Jeg har i mange år været glad for Chantelles softstretch undertøj, og har måtte købe ekstra ind under min graviditet, da det er det eneste undertøj, jeg har kunnet holde ud at have på.”

Hvilke sko har båret dig rundt under graviditeten?

”I sommer gik jeg i badesandaler og ellers mine Nike og New Balance sneakers.”

Dyrker du motion under din graviditet?

”Jeg har været rigtig glad for at gå til gravidyoga hos Laila Thorsheim. Min kæreste forærede mig et forløb samt fødselsforberedelse hos hende, da jeg ventede vores første søn, og det var jeg virkelig glad for. Derfor skyndte jeg mig at tilmelde mig et af hendes hold, da jeg fandt ud af, at jeg var gravid. Det har været fantastisk at give min krop den afslapning og udstrækning og ikke mindst tid til at fokusere på min graviditet – som jeg har haft tendens til at glemme lidt i en travl hverdag med en 2-årig. Jeg har også gået til zoneterapi hos Lisbeth Hecksher, det er en total luksus at ligge og blive trykket under fødderne. Lisbeth er fantastisk, og ved alt om graviditet, krop og fødsler, så det har også været dejligt at ligge og suge ny viden til sig.”

Beskriv dine skønhedsrutiner under din graviditet?

”Jeg har undladt rigtig parfume og har nøjedes med at bruge min hårparfume fra Byredo. Jeg har brugt aluminiumsfri deodorant fra Real Purity, bodylotion fra A-Derma, og så har jeg har tørbørstet min krop næsten hver morgen med Karmamejus Recharge Ionic Body Brush, og derudover har jeg brugt Rudolph Care serum og dagcreme og min uundværlige Mineral Foundation fra Tromborg. Jeg har fået lavet shellac et par gange.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til kost og tilskud under din graviditet?

”Jeg har taget Vitavivas Vitamama vitaminer, som er pakket i dagsrationer, der gør det nemt at huske og få det hele. Jeg stoppede dog med at tage fiskeolie to måneder før min termin, da man ved, det er blodfortyndende, og jeg mistede meget blod i min første fødsel. Jeg har også taget mælkesyrebakterier og Krauterblut, det gør jeg også her efter min fødsel – samt magnesium, fiskeolie og D-vitamin fra Puori. Jeg har spist, som jeg plejer, hvilket er overvejende sundt, men undgået de råvarer der frarådes under graviditet – det har ikke været et problem, men jeg har savnet en god tatar! Normalt er jeg ikke så glad for morgenmad, jeg er mere en aftenspiser, men jeg begyndte at blive mere sulten om morgenen under min graviditet, så der er røget en god portion boller med smør og ost ned.”

Hvordan forberedte du dig på fødslen?

”Udover min gravidyoga hos Laila Thorsheim, hvor man får en masse brugbar viden om fødslen, gode stillinger og vejrtrækningsøvelser (Laila er også doula), så tilmeldte jeg mig en workshop hos Smertefri Fødsel. Jeg havde glædet mig rigtig meget til at deltage, men jeg fødte dagen inden, jeg skulle have været der, så det må blive næste gang – hvor jeg måske kan være i bedre tid med forberedelsen!”

Hvilke tanker gjorde du dig om fødslen?

”Fordi jeg har født før, var det nemmere at forholde sig til, hvad det går ud på. Jeg havde en rigtig god fødsel med Frank – min jordemoder havde dog forvekslet babys hoved med numse, så en uge inden min termin fandt jeg ud af, at Frank ikke havde vendt sig endnu. Vi besluttede os for, at hvis min fødsel gik i gang naturligt, ville jeg prøve at føde ham, og hvis ikke, så skulle jeg have et planlagt kejsersnit. Tre dage inden termin gik mit vand med et plask, og jeg begyndte at få veer kort tid efter, de tog langsomt til, og i løbet af få timer var han født – med den ene fod først, så det var en ret kompliceret fødsel, der gik rigtig godt. Jeg var totalt høj bagefter, syntes det var det fedeste i verden at føde! Efterfølgende kunne jeg blive helt misundelig på mine højgravide veninder. Denne gang er jeg blevet scannet for at sikre at Woody lå rigtigt, og jeg glædede mig nu til at prøve en ’normal’ fødsel, hvor hovedet kom først. Jeg havde tænkt meget over, at min fødsel nummer to nok ville gå endnu hurtigere – men det blev en helt anden fødsel, end hvad jeg havde forestillet mig. Mit vand gik tre uger før min terminsdato, og jeg fik ingen veer før mere end et døgn efter. Det kom som et chok for mig, da mit vand begyndte at sive, og jeg følte mig slet ikke klar. Fødslen skulle jeg nok klare, det var mere alle de ting derhjemme, til baby og arbejdsopgaver jeg ikke havde nået, som jeg tænkte på. Så det var meget fint, at veerne ikke kom med det samme, så havde jeg både tid til at indstille mig mentalt på, at nu var det nu, og min mor og søster smed alt hvad de havde i hænderne, og fik installeret babyseng, hentet autostol og strøget babytøj.” (Bea deler sin fødselsberetning i To The Moon podcast i det nye år)

To_the_moon_honey_Baby_bump_Bea_fagerholt_gravid_med_gravid_stil_

Hvad har dine bedste køb til tiden efter fødslen været?

”Jeg går kun i cardiganer og havde faktisk glemt hvor upraktisk alt tøj er, når man ammer 8-14 gange i døgnet. Det bliver nemmere, når han er større, og man kan hive sin T-shirt op, men når han stadig er så lille, og dels er længere tid om at tømme brystet og skal ammes hyppigt, så skal der bare være nem adgang til maden. Jeg har ikke prøvet mine jeans endnu, det skal være blødt og behageligt det hele, ligesom under graviditeten. Til Woody har jeg været så glad for min babynest fra Konges Sløjd, den fungerer som en lille seng man kan tage med overalt derhjemme. Jeg har lånt en strækvikle af min svigerinde, og den er super praktisk, jeg troede aldrig, jeg skulle kunne finde ud af at binde det der tusind meter lange stykke stof, men det er slet ikke så svært, som det ser ud. Den er genial, for han hænger helt trygt og tæt op ad mig, og samtidig kan jeg have mine arme fri. Jeg bruger den især om eftermiddagen, når Frank er kommet hjem.”

Bedste beauty tips til tiden efter fødslen?

”Min læbepomade, Lip Cooling Balm fra Smuk, er helt uundværlig, det er min negleolie fra Solar også. Jeg går aldrig i seng uden min sovemaske fra The Beauty Sleeper, som også er genial, hvis man er så heldig at få en lur i løbet af dagen. I de første dage efter fødslen sveder kroppen rigtig meget, og generelt er nætterne lange på grund af afbrudt søvn, amning og bleskift, så jeg har været ekstra glad for at bruge min kropssæbe Mandarin Refresher fra Amazing Space og min Foxy Body Scrub fra Karmameju, som vasker natten af og frisker kroppen op til en ny dag.”

Læs også

Hannah Løffler og Frederikke Toftsø: What’s up, mama?

Hvordan har den første tid efter fødslen været?

”Jeg var rigtig glad for at begrænse besøgene, da jeg havde født første gang. Jeg husker de første uger med Frank og Taus som helt magiske, bare os tre. Dengang havde jeg mistet over to liter blod, da jeg havde født moderkagen, så jeg var helt færdig. Har aldrig været så træt i hele mit liv, samtidig havde jeg aldrig været lykkeligere. Jeg skulle både have amningen og min blodprocent op at køre. Selvom vi havde få besøg, kunne jeg efterfølgende mærke, at det var et par for meget, og jeg kunne først se bagefter, at jeg ikke var god nok til at lytte til mig selv eller sige, hvad jeg havde brug for. Når man har et barn i forvejen, er det noget lidt andet – hverdagen fortsætter, og man kan ikke bare kaste sit ur ud ad vinduet. Derfor var jeg indstillet på, at det kun skulle handle om Frank og baby i de første uger. Taus var hjemme de første 14 dage, og det har været de dejligste uger. Taus står op med Frank når han vågner og så bliver jeg vækket når der er havregrød, den står i blød i vand natten over og bliver serveret med bær, smørklat, kanel og granola – det er luksus at vågne til. Taus og Frank er blevet et lille team og det at vi har fået et til barn, har helt naturligt gjort, at de har været mere sammen. Jeg har stort set kun været i pyjamas de første tre uger, og kun været udenfor meget få gange, heriblandt til hælprøve, osteopat og ammevejledning på Babyinstituttet. Selvom jeg er andengangsmor, var det rart at få opfrisket ammestillinger, teknik og gode råd, som man ikke får på hospitalet. Jeg var til osteopat med Woody, da han var 4 dage gammel, så han kunne blive tjekket igennem, løsnet og rettet ud efter fødslen. Jeg har gået samme sted med Frank, og havde inden min fødsel spurgt, hvornår det var bedst at komme med babyen, hvortil hun havde sagt, at hun helst vil se babyer, når de er 4 dage gamle – hun var dog ret overrasket, da jeg så stod der 4 dage efter fødslen. Som vores osteopat, Birgitte Jalving selv siger, så bør sådan en som hende være ansat på fødegangen til at give de nyfødte et lille tjek. Woody var lidt stiv i kæben og det blev rettet ud, så han kunne gabe endnu mere op, når han blir ammet.

Shop

The beauty sleeper • Silke sovemaske chamomile

1.175 kr

Selvom det også har kriblet i mig for at vise Woody frem til veninder og venner, så har det virkelig været dejligt at tage det stille og roligt. Frank har været så sød med sin nye lillebror, og synes, han er meget spændende. Det er vist mest mig, der synes, det har været svært. Jeg blev ramt af mega dårlig samvittighed den første nat – nu skulle det aldrig mere være bare Frank og mig, og hvordan kunne jeg også finde på at få et nyt barn? Det var totalt irrationelt, for søskende er jo den største gave forældre kan give deres børn, sådan har jeg i hvert fald selv haft det, og jeg kan ikke forestille mig mit liv uden mine søskende. Tankerne har heldigvis lagt sig igen. Nu kæmper jeg mere med følelsen af, at jeg føler mig utilstrækkelig, fordi jeg ikke kan være der i præcis samme omfang som før med en lille baby, der bare er en forlængelse af en selv. Jeg putter, så vidt muligt, Frank hver aften og det elsker jeg, og så prioriterer jeg ham, så snart jeg har armene fri, men jeg savner ham, og kan mærke han også savner mig, og det gør ondt i mor-hjertet.”

Foto Liv Winther, Dennis Morton og privatfotos.

Meet’n’greet

Bea Fagerholt, 32 år, medstifter af To The Moon.

Kæreste med Taus Abildgaard Andersen, sammen har de sønnerne Frank på 2,5 år og nyfødte Woody.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Karin Winther

💛🌙💫❤️ tillykke og tak for du deler historien og de skønne billeder med os! Så fint fortalt.
Man kan se at Frank er en skøn storebror allerede. Dejligt også at høre om det team han er blevet sammen med sin far ❤️❤️. Glæder mig til at høre mere 😍 i podcasten 🎼🎧Bea ❤️