graviditet-migræne

Mor med migræne

Migræne er en af de mest udbredte sygdomme i Danmark og rammer primært kvinder. Vi taler med hovedpinesygeplejerske Maren Eriksen om den uforudsigelige hovedpine og om, hvordan man bedst indretter hverdagen, når smerten stjæler overskuddet

 

Nogle kvinder stifter bekendtskab med migræne for første gang i forbindelse med graviditet og amning. Og for de kvinder, som allerede har migrænen som en følgesvend i livet, vil de hormonelle forandringer kunne sætte ild under den smertefulde lidelse og forårsage hyppigere anfald. 

“For alle mødre er det en helt ny situation at befinde sig i at have et lille barn, man skal tage vare på. Men det kan være ekstra udfordrende at få hverdagslivet til at hænge sammen, når man oplever migræneanfald oveni.”

Det fortæller hovedpinesygeplejerske Maren Eriksen, der arbejder på Hemi Hovedpineklinik. Til dagligt er hun i kontakt med migræneplagede kvinder, der har brug for rådgivning i forhold til graviditet, amning og til at få livet med små børn til at glide.

“Jeg hører ofte en masse overvejelser fra kvinder, der lider af migræne, om de kan være en god og nærværende mor. Det kan man! Jeg oplever, at de, der får børn, er rigtig gode til at planlægge og bruge deres partner og nære relationer til aflastning, når der er anfald. Samtidig er vi blevet meget klogere på migræne og behandling, og kan gøre meget for at hjælpe med både anfaldsmedicin og forebyggende behandling, hvis det er nødvendigt.” 

To_The_Moon_Honey_The_experts-efterfødselsreaktioner_fødselsdepression_Anika_lori
Læs også

Fødselsdepression eller efterfødselsreaktion: Hvordan har du det mor?

Hvordan kan graviditet og amning påvirke migræne og hovedpine?

“Når man bliver gravid, kan det første trimester godt opleves ret kaotisk. Har man anlæg til migræne, vil de mange hormonelle forandringer i første trimester nemlig kunne trigge migrænen og potentielt give hyppigere anfald. Kroppen skal lige finde ud af det med at være gravid. 

Fra omkring andet trimester, hvor hormonerne er mere stabiliserede, vil de fleste opleve bedring i deres migræne. Det er dog ikke alle. Man vil så vidt muligt undgå medicinsk behandling, så her anbefaler man i første omgang ikke-medicinsk behandling som ro og hvile, kulde- eller varme pakninger m.m. 

Er man hårdt ramt af migræne i sin graviditet, kan det give mening med en sygemelding for en periode, da både stress, manglende søvn, hormoner mm. kan være en trigger. Helt at trække stikket for en tid, og ikke skulle bekymre sig om at få arbejde og sygedage til at passe sammen, kan derfor være en hjælp for nogle.

Hvis man har været fri for migræne under graviditeten, så oplever mange, at den kommer retur i forbindelse med amning. Det er individuelt, hvordan kvinder oplever det, når de begynder at amme. Nogle oplever, at migrænen begynder at komme igen grundet de hormonelle ændringer efter endt graviditet. Her er der flere behandlingsmuligheder end under graviditeten, så tal med din læge eller neurolog om, hvad der er det rigtige for dig i forhold til smertelindring.”

Hvad er det for en hverdag, de kvinder, du møder, beskriver?

“De kan have svært ved at passe daglige aktiviteter som job, studie og sociale aktiviteter og føler sig presset af manglende forståelse fra omgivelserne. Derfor forsøger de at kæmpe sig igennem trods migræne, hvilket ofte presser dem endnu mere og forværrer migrænen.

De er også ofte plaget af dårlig samvittighed, fordi de har svært ved at holde aftaler og ofte må melde afbud. Det får dem til at føle, at de svigter andre, og de kan blive bange for at miste deres relationer. Nogle stopper helt med at lave aftaler, fordi de netop ofte må melde afbud. Det bevirker, at de måske begynder at føle sig isolerede og alene. De kan have dårlig samvittighed overfor familien, deres partner og børn og føler sig utilstrækkelige, fordi de må trække sig, når de er ramt af et anfald. Det er altså meget ofte kvinder, der føler sig pressede på livskvaliteten pga. alt det, som migrænen styrer.” 

To_the_moon_podcast_vores_panel_snakker_om_at_vaere_kronisk_sy
Podcast

Vores panel snakker om at være kronisk syg

Hvad har de typisk brug for rådgivning omkring?

“Nogle har bekymringer omkring graviditet og dét at blive mor og ønsker at høre om behandlingsmuligheder i den forbindelse. Én af de store bekymringer er, at man ikke kan tage vare på sit barn, men der er også bekymringer om f.eks at kunne passe sit arbejde under en graviditet.

For mange af de kvinder jeg taler med, føles det kaotisk at navigere i et liv med migræne, og de efterspørger derfor hjælp til at få en helt almindelig hverdag til at hænge sammen. De kan være forvirrede over alle de velmenende gode råd, de modtager fra andre. Noget der går igen er også ofte, at kvinderne giver sig selv skylden for migrænen og forsøger at følge en hel masse regler, som f.eks at man ikke må spise visse fødevarer osv.”

Arver mit barn min migræne?

“Vi ved i dag, at migræne kan være arveligt, så det er der en sandsynlighed for. Men man skal huske, at der er mange gode behandlingsmuligheder i dag sammenlignet med tidligere, og at man godt kan få et godt liv trods migræne.”

Hvordan forbereder jeg mig bedst på en graviditet og efterfødselstid, hvis jeg lider af migræne?

“Mange af os har det med at bekymre os på forkant. Men det er med migræne som med børn – man ved aldrig, hvordan det er, før man står i det. Migræne kan ændre sig over tid. Der er f.eks nogle, der oplever, at migrænen forsvinder i en lang periode efter en graviditet. 

Men en god idé kan være at sikre sig, at der er en plan i tilfælde af et migræneanfald. Hav f.eks en stående aftale med din partner eller anden nær relation om at kunne tage dit barn, hvis det er nødvendigt at trække dig. Det kan eliminere noget stress og bekymring og gøre det lettere at prioritere dig selv, hvis der er en plan, som alle er indforståede med på forhånd. 

Det kan også være en god idé at konsultere en specialist, som kan rådgive dig og hjælpe med at lægge en plan om anfaldsbehandling, så du ved, at du har noget lindring at ty til.”

Er der noget, man kan gøre i forhold til kost og tilskud for at lindre hovedpinen?

“Migræne er en sygdom med mange ansigter, og der findes ikke en “one size fits all” løsning i forhold til kost. Det er meget individuelt, hvad der virker, og om der er noget kostmæssigt, der kan give en effekt for den enkelte. Generelt anbefaler vi en sund og fornuftig kost, og at man passer sine måltider – spiser regelmæssigt og på nogenlunde faste tidspunkter. Migræne er f.eks ikke så glad for, at man springer måltider over eller får store svingninger i blodsukkeret generelt. Der er derfor også mange, der oplever, at hvis man tømmer slikposen, så kan det lynhurtigt trigge et anfald.”

Må man tage migrænemedicin, når man er gravid eller ammer?

“Vi anbefaler, at man ikke tager noget, når man er gravid. Men når det er sagt, så er der behandlingsmuligheder i de tilfælde, hvor det vurderes nødvendigt. Når man ammer, er der lidt flere muligheder. Det vil altid være en individuel vurdering, hvad der er det rigtige for en, så her anbefales det at tale med sin læge, neurolog eller jordemoder.”

Hvad laver I hos Hemi Hovedpineklinik?

“Vi behandler forskellige former for hovedpine – herunder migræne. Vi tilbyder både fysiske og digitale konsultationer og har et landsdækkende netværk af laboratorier til blodprøver og scanninger. Vores fysiske hovedpineklinik ligger på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg, hvor vores hovedpinespecialister har sin daglige gang.

Shop

HONEY Glow trio

1.185 kr

Vi har både en medicinsk og ikke-medicinsk tilgang, når vi behandler. Den sidste del er vigtig. Jeg oplever, at vi kan ændre meget for den enkelte i samtalen og med den rette viden. Der er ofte mange misforståelser, som vi kan få afklaret, og som kan flytte meget i forhold til, hvordan man har det med sin migræne. Medicin kan sjældent stå alene. Derfor behandler vi medicinsk, men vi bruger også coaching og optimering af viden for den enkelte i behandlingen. Det er meget individuelt, hvad der virker for den enkelte, og at det derfor kan være nødvendigt at afprøve flere forskellige tiltag.”

Gode råd om migræne, graviditet og amning:

  • Planlæg og lav aftaler med din partner om, hvordan I forholder jer i tilfælde af, at du får migræne. Det kan fjerne stress og bekymringer, hvis der er en plan.
  • Lav aftaler med forbehold, så du med god samvittighed kan melde fra til aftaler i tilfælde af, at det er nødvendigt.
  • Hvis søvn er en trigger, så prioritér hvile både under graviditeten og efter graviditeten. Du behøver ikke sove, hvis det er svært at finde ro. Men bare dét at lukke og hvile øjnene, kan være en stor hjælp.
  • Prøv at undgå at bruge energi på dårlig samvittighed. Du gør det, så godt du kan.
  • Du skal ikke være perfekt – det er der ingen, der kan være.
  • Mærk efter. Vi lever i et samfund, hvor der er fuld fart på, og når man får et barn, så bliver mange ting anderledes. Her er det særligt vigtigt, at der også er tid til ro. Der behøver ikke at ske noget hele tiden.
  • Brug din læge, neurolog eller jordemoder – de har erfaring med behandling og vejledning.

Foto Sissel Abel

Meet and greet

Maren Eriksen er uddannet Hovedpinesygeplejerske med en Master i Hovedpinesygdomme. Hun har gennem de seneste 15 år behandlet flere tusinde personer og særligt kvinder for deres hovedpine og migræne. Hun har tidligere arbejdet på Dansk Hovedpinecenter og arbejder i dag som hovedpinesygeplejerske på Hemi Hovedpineklinik.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *