Rillo_jul

Juleopskift: Fredfyldt december

December kan hurtigt blive en hæsblæsende omgang med alle de forventninger, arrangementer, nisserier, julepynt og julebag. Her giver Fulvia Kryger fra The Glow Inst., sin bedste juleopskrift på en fredfyldt december med nærvær, ro og tid til at være sammen

 

Du skal bruge: 

  • Mindst én voksen, som du har tillid til
  • Forståelse og tålmodighed (med dig selv)
  • Mail, messenger el. lign. (så du nemt kan aflyse aftaler) 
  • En dejlig sofa og lun seng

Sådan gør du:

1. 15-30 minutters alenetid hver uge i december

Find 15-30 minutter, hvor du kan være fuldstændig uforstyrret. Tag et bad, gå en tur eller stir ud i luften. Your call. Det vigtigste er, at du er 100% alene. Her er det altafgørende, at din kæreste, forældre eller venner kan tage sig af dit barn imens. Det skal være en person, du allerede stoler meget på, og som er vant til at passe barnet. Det er bedst, hvis de går en tur eller er væk hjemmefra, mens du har din alenetid.

2. Acceptér revenge bedtime procrastination

Anerkend, at du har vigtige behov, som ikke forsvinder, når du ignorerer eller udsætter dem. Har du hørt om revenge bedtime procrastination? Det rammer nok 9 ud af 10 forældre. Særligt, hvis man har et barn under 5 år. Og måske særligt i de mørke og kolde vinterdage. Revenge bedtime procrastination handler om at ’hævne’ sig over ikke at have tid til sig selv i løbet af dagen ved at være sent oppe om aftenen. Det er en måde at opnå kontrol over den ’me time’, man mister som mor. Jo mindre kontrol du har over din egen tid i løbet af dagen, desto mere lyst kan du have til at være sent oppe om aftenen. 

Så lad os starte med at indse, at det er en helt naturlig dynamik, der opstår, fordi du slet ikke har nok tid til dig selv. Det er bare et symptom på, at du er i underskud af noget livsvigtigt. Dit behov for alenetid er ligesom en sult du bliver nødt til at få tilfredsstillet før eller siden. Den går ikke over af sig selv. Så skal du nok finde alternative måder at få fred på – som at revenge bedtime procrastinate. Så mit råd er: vær rummelig, forstående og sød over for dig selv, når du går sent i seng. Måske har du siddet i stuen og scrollet i flere timer uden formål. Måske har du binget en cringe reality-serie. Men der er altså ikke noget galt med din viljestyrke eller karakter, fordi du gør de ting! Du er hverken doven eller uansvarlig. Du er bare i underskud af alenetid. 

3. Anerkend, at du måske også bliver overstimuleret.

Det bliver man nemlig nemt, når man hører “moooar” hele tiden, når man bliver afbrudt, ikke får sin søvn, når der er mere larm, når man hele tiden bliver tumlet og klatret på, og når man konstant skal være sammen med andre mennesker. Som mødre kan det være svært at flygte fra disse situationer, fordi børnene og familien jo finder os, når vi for eksempel går på badeværelset for at få fred i 5 minutter. Så jeg vil bare have dig til at anerkende, at du altså kan blive sanseligt overstimuleret her i december. 

4. Aflys aftaler med ro i maven

Jeg bliver nok ikke populær af at skrive det her, men jeg vil altid anbefale dig at aflyse de aftaler, du ikke har lyst til. Folk elsker dig alligevel, selv om du aflyser i sidste øjeblik. Nogle gange kommer vi til at comitte os til aftaler, når vi har overskud, men når dagen nærmer sig, er vi et helt andet sted. Du må altid gerne aflyse for at skåne dig selv. Skriv, at du ikke er helt frisk, og bliv hjemme. 

5. Drop at lave ’julecontent’ til din Instagram

Ingen går op i, hvad I har lavet af spændende ting her i december. Alle er trætte og travle (med sig selv). Du skal ikke bevise noget for nogen. Du er allerede elsket af de allervigtigste mennesker i dit liv. De er fuldstændig ligeglade med, hvor flot dit feed og stories er, og de er oprigtigt interesseret i jer. De behøver ikke at følge med på din Instagram for at mærke, hvordan du har det. De vil faktisk bare gerne snakke med dig og se, at du har det ok. 

6. Gå lidt i vinterhi med dit barn

Dit barn vil bare gerne have tid sammen med dig. Det behøver ikke at involvere så mange juleaktiviteter eller smukke museums- og cafébesøg. Det bedste dit barn ved, er duften af dig, som man kan mærke, når man får et kram eller ligger tæt og ser TV sammen. Når man er i mors eller fars arme, så står verden stille for en stund, og man er tryg. Vær helt tæt på, duft til dit barns hår, kram, hold den lille hånd og vis, at det allervigtigste for dig i denne måned er nærvær, ro og tid sammen – selv om det primært handler om at være hjemme. 

Rigtig god jul – og hvis du har lyst, kan du dele denne artikel med din kæreste, forældre eller søskende. Jeg er sikker på, at de virkelig gerne vil vise deres kærlighed til dig ved at vide lidt mere om dine behov her i december. 

Tekst Fulvia Kryger, billede privat

Meet’n’greet

Fulvia Kryger er indehaver af The Glow Inst., der tilbyder kurser og uddannelsesforløb. Fulvia bor i Hillerød med sin mand Esben og deres to børn. Læs mere om The Glow Inst., her eller følg Fulvias arbejde på Instagram her

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *