Søs Bjerrisgaard – Om at blive hurtig gravid på trods af PCO

Et ildebefindende førte til at Søs Bjerrisgaard besvimede og fik en hjernerystelse, da hun var 3 måneder henne. Hun lå på langs i en måned og havde kun lyst til grønsagssuppe. På trods af at Søs har haft tøjkrise hver morgen de sidste mange måneder, ser hun særdeles godt, også når hun er gravid.

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

”Jeg fik en racercykel sidste sommer. Min kæreste har cyklet nogle år, og nu var det min tur til at prøve det. Vi tog afsted en søndag sammen med en masse venner, og jeg blev simpelthen så forpustet, at jeg ikke kunne få vejret. Jeg måtte konstatere, at noget ikke var som det plejede. Vi vendte om og kørte hjem. Vi tog en graviditetstest samme søndag. Jeg har PCO (cyster på æggestokke, red.) så jeg vidste, der var risiko for, at det kunne blive en længere proces at blive gravid. Vi havde lige besluttet os for at gå i gang, og så måtte vi se på det henad vejen. Det viste sig så, at gå meget stærkere, end vi havde regnet med. Det var lidt chokerende for mig at se den positive test. Jeg begyndte at ryste, mit hjerte hamrede, og jeg græd, da jeg så de to streger. Jeg kunne ikke rigtig finde ud af, hvilke følelser jeg skulle finde frem. Min kæreste blev helt vildt glad, men jeg skulle lige fordøje nyheden. Der gik et par uger, hvor jeg blev ved med at tage flere tests. Jeg havde forberedt mig på, at det ville tage mig lang tid at blive gravid, så jeg kunne ikke rigtig fatte, at jeg allerede var det. Pludselig blev jeg i tvivl, om det var det rette tidspunkt. Skulle vi have ventet? Hvad med min karriere? Tankerne for rundt i mit hoved. Op til 12 ugers scanningen delte vi nyheden med vores familier, men vi sagde det til først til vores venner efter de 12 uger. Det var efter nakkefoldsscanningen, at jeg fattede, at der virkelig var et lille liv inden i mig.”

To_the_Moon_Honey_Leo_leo_Bea_Fagerholt_Liv_Winther_.
Læs også

Familie på fire hjul

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

”Generelt har jeg haft en meget nem graviditet. Dog fik jeg et ildebefindende, da jeg var 3 måneder henne. Vi var ude at kigge på køkken. Pludselig fik jeg det vildt dårligt. Jeg døjer med lavt blodtryk, så det var egentlig ikke nyt for mig, at få det sådan. Jeg skyndte mig ud på toilettet, men jeg kunne mærke, at det kun blev værre. Jeg gik tilbage til min kæreste, men på vejen besvimede jeg og slog min nakke og mit hoved. Vi tog en taxi ud på Hvidovre med det samme, hvor de undersøgte mig og barnet og sagde, at alt så fint ud. Vi fik besked om, at det er meget normalt at besvime, når man er gravid og har lavt blodtryk. Næste dag kunne jeg ikke komme ud af sengen. Mit hoved gjorde så ondt! Hver gang jeg rejste mig, fik jeg det så skidt. Om mandagen havde jeg det som om, der var noget helt galt. Vi blev hasteindlagt, og jeg krævede, at de scannede mit hoved. Det gjorde de, men uden at de fandt noget usædvanligt. Jeg måtte bare erkende, at jeg kun kunne ligge ned, og jeg fik derfor en sygemelding. Min kæreste og min mor måtte opvarte mig i løbet af dagen. Bare det at stå op og tage et glas vand var umuligt. På et tidspunkt tænkte jeg, at jeg aldrig ville få det bedre. Men efter et par uger fik jeg det en anelse bedre, men jeg blev ved med at holde mig fra både mobilen og tv. I dag kan jeg ikke forstå, hvad jeg fik tiden til at gå med. Jeg hvilede mig bare, og jeg havde kun lyst til kogte grønsager og suppe. Jeg var i løbende dialog med min læge, og hun forberedte mig på, at det godt kunne gå hen og blive en del af min graviditet. Det var virkelig hårdt at høre. Da jeg langsomt fik det bedre, startede jeg til kranio-sakral terapi hos Susanne Glending. Jeg fik ca. 7 behandlinger med en uges mellemrum, og det hjalp lige med det samme. Jeg gik også til massage, fysioterapeut og healing. Jeg gav den virkelig gas.

Shop

HONEY Body Oil • Nourishing & softening

340 kr

Efter en måned begyndte jeg at arbejde på deltid. Det var meget overvældende at gå fra at ligge derhjemme til at komme ind på et stort kontor med stimuli, lyde og mange mennesker. Jeg arbejder på et bureau, hvor man har en travl hverdag, og det i sig selv kan godt være lidt stressende. Lige før jul begyndte hovedpinen at forsvinde og efter en lang juleferie, var jeg endelig symptomfri.”

Hvordan har du det med din gravide krop?

”Jeg kan godt se den har forandret sig. Jeg har fået nogle former, jeg ikke har haft før, og det har været noget, jeg har skulle vænne mig til. Det er både når jeg kigger mig selv i spejlet, men også i forhold til at klæde mig på. Jeg har haft tøjkriser hver morgen. Det har virkelig været svært. Selvom jeg kun har taget omkring 8-10 kg på, har det bare gjort en stor forskel alligevel.”

DETALJER FOR VEDHÆFTNING To_the_moon_honey_the_experts_foto_bøger_pixum_Minder_2_mobilbilleder_
Læs også

De bedste fotobøger til billeder for livet

Dyrker du motion under din graviditet?

”Jeg har altid dyrke meget motion, og jeg har dyrket yoga de sidste 10 år. Jeg havde en klar ide om at, når jeg blev gravid, skulle jeg bare fortsætte. Men det er som om, min krop har sagt fra, og det har jeg respekteret. Jeg har cyklet og gået en masse, og det har været nok for mig.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

”At kunne hoppe i et par jeans og drikke et glas vin til noget lækker mad. Jeg savner også at kunne bevæge mig mere frit, end jeg kan.”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

”Jeg har altid været glad for at gå i suits og jeans, skjorter og T-shirts. Under min graviditet har jeg skulle finde mig tilrette i noget andet. Jeg har ellers aldrig været en kjolepige, men kjoler har reddet mig, gerne store behagelige af slagsen. Generelt kan jeg ikke lide, når ting sidder stramt over min mave, og det kan jeg stadig ikke. Jeg har købt lidt nyt tøj, men jeg ville nok have købt mere, hvis jeg ikke havde været gravid.”

Hvad var det første stykke graviditetstøj du købte?

”Jeg har købt et par strømpebukser og et par leggings med plads til maven i butikken Strut på Nørrebro. De har været super behagelige at have på. Jeg har også købt min første dynejakke, fordi jeg havde brug for noget varmt og praktisk! Da jeg var i Paris med min kæreste, var jeg ved at få spat af at gå i kjoler. Jeg fandt et par lilla trackbukser i Merci fra Patagonia, og de har været et hit.”

Hvordan fandt du ud af at du havde PCO?

”Jeg har altid døjet med kraftige menstruationssmerter, og da jeg for mange år siden stoppede med p-piller, gik der næsten 2 år, før jeg fik min menstruation. I den forbindelse blev jeg testet hos en gynækolog og fik konstateret PCO. Jeg har altid tænkt meget over det, jeg spiser, og hvordan jeg generelt lever. Det har jeg gjort endnu mere, siden jeg fik konstateret PCO. Jeg har dyrket meget yoga, mediteret og holdt mig til en stram diæt uden sukker, mælk og gluten. Det er noget, jeg har undersøgt på egen hånd, og ikke noget min egen læge anbefalede mig. Jeg er siden blevet testet, og nu har jeg næsten ingen cyster tilbage, så det har helt sikkert hjulpet.”

Hvilke sko har båret dig rundt under graviditeten?

”Jeg har tyndslidt mine New Balance 990. Jeg går sindssygt godt i dem.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

”Jeg har altid mest brugt naturlige produkter og makeup. Jeg har købt Rudolph Care Mommy & Me til maven og deres Acai Bodylotion til kroppen. Karmamejus Mild kropsolie med lavendel har jeg også været glad for.”

Har du taget tilskud under din graviditet?

”Op til min graviditet tog jeg Women’s Support. Gennem hele min graviditet har jeg taget Magnesium om aftenen mod uro i benene og Water Away, for at undgå vand i kroppen. Mit jernniveau har ligget i den lave ende, så jeg har taget ekstra jern i form af Kräuterblut. Jeg har taget multivitaminen Vitamax i mange år, og det er jeg fortsat med gennem hele min graviditet, da den også indeholder folinsyre.”

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

”Min veninde, Caroline Goth, er doula, og jeg besluttede mig for at hyre hende, da min termin nærmede sig. Ligesom man forbereder sig til et møde, så har jeg følt det nødvendigt at forberede mig til det her. Caroline skal ikke med til fødslen, men hun gennemgår processerne med os og laver rebozo (graviditetsmassage, red.) op til fødslen. Jeg har aldrig været nervøs for at skulle føde. Jeg har en meget positiv tilgang til det. Men det er også ligeså meget tiden efterfølgende og amningen, der fylder. Det vil jeg gerne have hjælpen til, når jeg har født. Det er dejligt at vide, at jeg har en livline i Caroline, hvis der opstår problemer. Caroline har mange hjemmefødsler, men jeg har ikke overvejet at føde hjemme. Jeg føler mig meget tryg og sikker på et hospital. Jeg vil gerne have en så naturlig fødsel som muligt og undgå medicinsk smertelindring. Jeg er lidt bange for de bivirkningerne, det kan medføre. Jeg er generelt ret holistisk i min tankegang og foretrækker, at det skal foregå så naturligt som muligt. Dermed ikke sagt, at det ikke kan blive aktuelt med smertelindring, man ved jo aldrig.”

 

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther.

Meet’n’greet

Søs Bjerrisgaard, 31, venter sit første barn med sin kæreste gennem 5 år, Christian Budde.

Hun er på barsel fra sit job som Brand Director hos kommunikationsbureauet Patriksson Communications, hvor hun varetagerdet overordnede kundeansvar på udvalgte mode- og livstilskunder, heriblandt Filippa K og Glossier.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Mine jeans er faktisk min kærestes, da det er de eneste jeg kan passe. Og de er fra Samsøe Samsøe.