DETALJER FOR VEDHÆFTNING To_the_moon_honey_the_experts_foto_bøger_pixum_Minder_2_mobilbilleder_

De bedste fotobøger til billeder for livet

Hvem elsker ikke at hive sine forældres fotoalbums ud af reolen og forsvinde tilbage til barndommens nostalgi? For børn er det også helt særligt at se sig selv som baby og få (gen)fortalt historien om, hvordan man kom til verden. Få to eksperters tips til de bedste fotobøger.

 

Fotograf Ditte Isager er en af verdens dygtigste fotografer og har blandt andet fotograferet for Gwyneth Paltrow og restaurant Noma. Her giver hun sine personlige tips til, hvordan du kommer i gang med at lave fotobøger og foreviger dine billeder fra mobilen eller dit kamera.

Hvorfor laver du fotobøger?

“Det er dejligt at mindes og genopleve alt det, vi har lavet som familie, og det er en dejlig proces at udvælge og kigge alle mine billeder, når jeg skal lave en ny fotobog. Jeg laver en hvert år og hver gang, går det op for mig, hvor meget børnene er vokset og har udviklet sig.  Og når mine børn så bruger så lang tid på at kigge i dem, giver det hele mening. For tiden er det min mellemste, Roxy på 3 år, der gerne vil læse dem som godnathistorie. Især de tre årsbøger, hvor de hver især er født. Hun er den der kigger mest i dem, og synes, det er sjovt at sidde og kigge i både årsbøgerne og dem fra vores ferier. Men drengene bruger dem også. Min mindste, Ziggy på 1 år, bruger dem som pegebøger, hvor han øver navne og ting. Min store søn Wilder på 8 år synes, det er sjovt at se, hvor meget hans lillebror Ziggy ligner ham selv som lille.”

 

Hvad er dit bedste råd til at lave sine egne fotobøger? 

“Start med at organisere de billeder, du skal bruge i mapper på din telefon eller computer. Jeg laver mine bøger på computeren, men det er helt sikkert smartere at gøre det på telefonen. Jeg laver mine fotobøger i Pixum, det er nemt og overskueligt.”

Hvordan starter du en fotobog?

“Jeg laver en årsbog hvert år, og hvis der har været en speciel ferie, laver jeg en mindre bog, kun om den ferie. Hvis det er en bog fra en ferie, hiver jeg bare alle billederne, jeg vil bruge, over i en mappe. Så har jeg overblik. Jeg grovsorterer dem inden. Når jeg laver en årsfotobog, gennemgår jeg alle billeder fra året, sorterer dem, og laver en billedemappe for hver måned. Det er lidt meget forarbejde, men når man først er i gang, er det en vildt hyggelig proces.”

Hvor mange fotos skal man cirka bruge til en god fotobog?

“En årsbog skal være på mellem 30 og 200 billeder, alt efter hvor meget plads, man synes billederne skal have.  Jeg tager vildt mange billeder, så mine årsbøger er altid ret tykke. Men det er bedre med en bog med mindre billeder, end ingen.”

Hvordan udvælger man, hvilke billeder der er gode nok til at være store i bogen?

“Det er ret intuitivt, hvilke billeder der kan bære at blive blæst op til en hel side i bogen. Jeg starter med at kigge en måneds billeder igennem og laver så mine favoritter store. Til forsiden af bogen er det altid det billede, der repræsenterer året bedst, så det år, hvor en af børnene er født, er det dét barn. Ellers er det altid det billede, jeg bedst kan lide fra året, der kommer på forsiden.

Har du nogle do’s and don’ts?

“Jeg fortrækker et klassisk layout, hvor billederne er lige store på hver side. Og enten 1-2-4 eller 9 billeder på hver side. Jeg elsker effekten af mat papir, men det er ikke så børnevenligt. Da mine bøger primært er til børnene, bestiller jeg dem med blankt papir. De overlever længst med fedtfingre og andet snask. Jeg vil klart anbefale, at man vælger det, der hedder en ’lay flat’- indbinding, hvor  siderne ligger ned, når man sidder med dem i skødet. Så kan børnene sidde og hygge sig med bøgerne opslået foran sig, i stedet for at man skal holde bogen åben med hænderne.”

 

Rod Clement bestyrer fotobutikken Photographica i Indre København. Rod giver os en update på kvaliteten af de billeder, vi tager, og en anbefaling til, hvor man kan få trykt sine billeder til et lækkert fotoalbum.

Oplever I, at folk bliver skuffede over billedkvaliteten fra deres telefoner, når de får dem printet ud?

”Vi oplever ofte, at folk spørger, om det ikke kan blive bedre, særligt med billeder fra ældre telefoner. Men bliver det printet i den klassiske størrelse 10x15cm, er kvaliteten som regel ok. I større størrelser skal det helst være en nyere telefon for at kvaliteten er god nok. Men det kommer altså også helt an på, hvor omhyggelige folk har været med at tage billedet. Mange gange er det jo desværre bare snapshots i dårligt lys, og det hjælper ikke på kvaliteten.”

Hvordan opbevarer og fremviser man bedst sine familiebilleder?

”Jeg tror, alle vil elske at få stukket et fotoalbum eller en fotobog i hånden. Der er bare noget lækkert ved at se på billeder mens man har dem fysisk i hånden. Det tvinger dig til jo til lige at skrue ned for tempoet og rent faktisk se billedet, i stedet for at swipe løs på en skærm. Cewe.dk laver de flotteste fotobøger på markedet.”

Hvis man gerne vil have billeder for livet, er de billeder, vi tager med vores smartphones, så gode nok?

”Der er kæmpe forskel på, om det er med en ny eller gammel telefon. Med nyere telefoner, som Iphone X samt tilsvarende android, er kvaliteten faktisk ret flot og fungerer fint i 10×15 print. I mange tilfælde også til 20×30. Skal det printes større end det, kræver det som regel, at der laves billederedigering på filen, inden printet laves.  Der er oftest ikke særlig mange detaljer at lege med, når det er billeder fra telefoner i forhold til selv de små lommekameraer.”

Hvor stor forskel er der på billedkvaliteten taget henholdsvis med de seneste udgaver af smartphones og en nyere pristilgængeligt og brugervenligt digitalkamera?

”Jeg vil sige, at et lommekamera skal op og koste omkring 4000 kr. for at få noget, der leverer en kvalitet, som er mærkbar bedre end en ny smartphone.”

Hvordan tror du, vi vil vi gemme og gense vores billeder om 10 år?

”Det er en svær en. Man troede jo også, at vinylplader og det analoge kamera ville dø. Men det er meget populært igen. Og lige nu oplever vi større og større efterspørgsler på fotoalbums og printede billeder.”

Hvilket kamera vil du anbefale til dem, der gerne vil have højtopløselige billeder af markant bedre kvalitet end en smartphone?

”Sony RX100 MK III eller det tilsvarende Canon G7X MK II. De leverer en fantastisk kvalitet selvom det er et lille kamera, som kan ligge i lommen. Det slår dine billeder fra telefonen med længder.”

To_The_moon_honey_ditte_isager_Smiler_Fotograf_liv_winther_bea_fagerholt_
Læs også

Ditte Isager: “Hver gang jeg laver en bog med Gwyneth, får jeg et barn”

Tekst og Foto Liv Winther

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *