Gravid på festival

Hvordan er det at være på festival som gravid? Hvad er det rigtige fodtøj og får man fomo, hvis man ikke kan være en del af festen, som man plejer? Vi møder fem gravide, garvede festivaldamer på Roskilde

 

Melissa Bech, 36, brand konsulent. Bor i Skodsborg med sin kæreste Kasper, og de venter deres første fælles barn

Hvad er dit forhold til Roskilde festival?

“Åh, det er klart et stærkt kærlighedsforhold! Jeg har nogle af mine bedste minder derfra som ung, og forbinder smukke sommerdage med musik og venner, med en enorm følelse af frihed fra Roskilde Festival.”

Hvem er du afsted med, hvad skal I høre og hvor mange dage er du afsted?

“Jeg tager afsted med min kæreste Kasper og selvfølgelig den lille peanut i maven – og så mødes vi med en masse venner på pladsen. Jeg har billet til alle dage, så i år skal jeg høre Jungle, Khruangbin og SZA, og helt sikkert flere. Det handler nok mere om musikken, end det har gjort førhen.”

Hvordan er det at være på festival som gravid?

“Det er klart en anderledes oplevelse, men jeg får stadig “the orange feeling” og kan mærke glæden ved at være der igen. Aller mest i de momenter, hvor solen skinner. Men jeg kører hjem ved en 23-24-tiden, så jeg undgår for mange mennesker, der skubber i mørket.”

Har du haft nogle bekymringer eller taget nogle særlige forbehold på forkant?

“Nej, ikke rigtig. Jeg er nok mere opmærksom på at drikke vand, gå i gode sko, og ikke hoppe for meget, end jeg ellers ville. Men alt i alt har det været nogle dejlige dage, hvor jeg også tit har mærket at jeg glæder mig over “what’s to come” i mit liv. Det hele bliver måske lidt mere betydningsfuldt; at stå i armene på min kæreste med vores barn i maven. Det gør det hele meget større!”

Selma Agot, 30 år, Marketing manager. Venter sit første barn sammen med kæresten Benjamin

Hvad er dit forhold til Roskilde Festival?

“Jeg forbinder egentlig meget Roskilde Festival med mine sene teenageår og gode minder fra mine start 20’er – og det er nok derfor jeg også ser Roskilde Festival som et ungdomssted, og et sted hvor de vante forpligtelser ikke rigtig følger med, når man sætter sine ben på pladsen. Når jeg tager afsted mod festivalen som nu 30 årig, er det med et andet mindset end for 10 år siden. Det er for primært at opleve musikken med mennesker jeg har kær, men jeg oplever også en særlig nostalgi på pladsen og at tage afsted er stadig den dag i dag et frirum for mig.”

Hvem er du afsted med, hvad skal I høre og hvor mange dage er du afsted?

“I starten af min graviditet havde jeg en idé om, at jeg gerne ville blive ved med at leve, som jeg plejer og ikke ændre på min hverdag, mens jeg var gravid. Dette indebar blandt andet, at jeg selvfølgelig skulle opleve alle festivalens musikdage, og måske endda have et telt dér. Men jeg har måtte erkende, at min krop ikke kan følge med i mit forhenværende tempo. Derfor er det i stedet blevet til en endagsbillet. For jeg ville have været ked af helt at misse festivalen. Nu tager jeg derned og mødes med mine veninder om torsdagen i stedet og jeg glæder mig til at danse til Erika de Casier, Omah Lay og 47Soul.”

Hvordan tror du, det bliver at skulle på festival som gravid?

“Det er min første oplevelse på en festival som gravid og jeg er spændt på, hvordan min krop reagerer på de mange kilometer, man hurtigt kan vandre rundt på festivalen. Jeg har også været spændt på om jeg ville kunne holde vejret ud – heldigvis er vejret vist mildt hele dagen.”

Har du haft nogle bekymringer eller taget nogle særlige forbehold på forkant?

“Jeg har tænkt enormt meget på, hvilket fodtøj jeg skulle iføre mig og hvilke skiftesko jeg skulle have med. For jeg ved, at jeg hurtigt får ømme fødder. Man ser mig nok heller ikke stå i midten til en overfyldt koncert, da jeg er blevet meget opmærksom på at passe på min mave her i den sidste del af min graviditet, og derfor ikke skal risikere at blive skubbet til eller sådan noget. Derudover har jeg desværre fået symfyseløsning, så jeg går en del langsommere end normalt og for lange gåture kan mærkes ved bækkenet dagen efter. Så jeg kommer formentlig til at bede mine veninder om at holde flere siddepauser end sædvanligt. Men det ved jeg heldigvis, at de er med på. De er så støttende og hjælpsomme.”

 

Johanne Rasmussen Abdullah, 27 år, website operations manager hos NAKED. Gift med Kim, og sammen venter de første barn.

Hvad er dit forhold til Roskilde Festival?

“Jeg har været afsted to gange, hvor jeg har campet i 2015 og 2017, og begge gange er jeg taget hjem før tid. Mit forhold til Roskilde Festival har derfor altid været lidt ambivalent. Jeg har aldrig rigtig kunnet overskue at skulle afsted helt fra Aarhus, sove i telt og håndtere det faktum, at jeg ikke bare nemt kunne tage hjem, når jeg ville.

På den anden side har mine veninder været afsted hvert år siden gymnasiet, og de har altid talt så godt om det. Jeg har altid følt, at jeg missede noget ved ikke at være med, også fordi jeg har kunnet se, at deres bånd er blevet stærkere, når de har været afsted.

Jeg prøvede så igen sidste år, og da jeg bor i København nu, pendlede jeg frem og tilbage hver dag. Det var en virkelig god oplevelse, som har gjort, at jeg ville afsted igen i år. Jeg er sammen med mine veninder, får hørt en masse god musik, og jeg kan komme hjem og sove i min egen seng og tage derud, når jeg har lyst.”

Hvem er du afsted med, hvad skal I høre og hvor mange dage er du afsted?

“Jeg skal afsted lørdag med mine bedste veninder, som bor på festivalen, så dem skal jeg være sammen med, og jeg skal sige hej til en masse venner, der også er dernede. Det er også noget af det, jeg synes er fedt ved Roskilde – at man får tid til at se mange af sine venner, som også er afsted.

Jeg er kun afsted lørdag, og det er en beslutning, jeg har taget efter jeg er blevet gravid, at jeg ikke er afsted hele ugen. Grunden til, at jeg skal afsted lørdag, er fordi jeg gerne vil høre Tems. Hun er faktisk den ene ud af to kunstnere, jeg ville høre på festivalen i år. Hun er min all-time favorit kvindelige artist efter Rihanna, så at skulle høre hende med min baby i maven er virkelig noget, jeg ser frem til. Og måske, hvis jeg er heldig, skal jeg høre hende sammen med min mand.”

Hvordan tror du, det bliver at skulle på festival som gravid?

“Jeg forventer helt sikkert, at det bliver en skøn oplevelse! Jeg er ikke så fokuseret på, at jeg ikke kan drikke. Jeg var også afsted hele ugen sidste år uden at drikke, og det var den fedeste festival, jeg har haft.”

Har du haft nogle bekymringer eller taget nogle særlige forbehold på forkant?

“Nej, jeg tager det egentlig meget afslappet. Jeg tror, min mand er mere bekymret på mine vegne, end jeg selv er, haha. Jeg tager en masse snacks med, hvis jeg bliver sulten. Men hvis jeg skal sige noget, så er mit største problem nok, at jeg skal tisse hele tiden – det bliver bare irriterende. Men udover det, så håber jeg på det bedste. Man ved jo aldrig, hvordan ens krop har det før på dagen, så jeg tager det som det kommer. Jeg er indstillet på, at det bliver en festival, hvor jeg skal huske at mærke efter, hvordan min krop har det. Mere end jeg plejer.”

Sofie Hvidtved, 30, fotograf & art director

Hvad er dit forhold til Roskilde Festival?

“Roskilde Festival og jeg har egentlig ikke det tætteste forhold til hinanden. Det er kun mit 4. år afsted, og det er nærmest 10 år siden, jeg sidst har tilbragt en uge her. Men i mine øjne er Roskilde Festival en begivenhed, der oser så meget af ungdom, at jeg ikke var i tvivl om, at jeg skulle tilbringe min sidste sommer uden barn her.”

Hvem er du afsted med, hvad skal I høre og hvor mange dage er du afsted?

“Jeg er afsted alle dage. Først og fremmest hånd i hånd med min kæreste. Vi følges også med min søster og hendes mand, og derudover har vi en masse søde venner, der også er på festivalen. 

Det er nok første år, jeg har brugt så meget tid på at tjekke musikprogrammet ud, fordi jeg jo af gode grunde ikke skal bruge festivalen på at drikke ølbong og forsvinde ind i en brandert. Derfor skal jeg høre en masse musik, jeg ikke før har hørt – og det er virkelig noget af det, jeg elsker ved festivaller; muligheden for at udforske ny musik!”

Hvordan er det at være på festival som gravid?

“Jeg synes det er fedt, så længe man giver sig selv lov til at sætte sig og hvile fødderne ofte. Til gengæld har det været lidt trættende i længden at være omringet af cigaretrøg og fulde mennesker, der skubber. Jeg holder mig gerne lidt i baggrunden, og så fungerer det faktisk ret godt. Trætheden følger til gengæld med – men den er jo også tilstede hos de ikke-gravide på festivalen, så jeg føler mig utrolig lige med de tømmermændsramte!”

Har du haft nogle bekymringer eller taget nogle særlige forbehold på forkant?

“Pitten er helt klart IKKE et sted, man kommer til at finde mig på dette års festival. Derudover har jeg været spændt på, hvor overvældet jeg ville komme til at føle mig, men med sidde-pauser mellem koncerterne og en god nats søvn, er det slet ikke så slemt. Vi er så heldige at overnatte hos min søster, der bor i Roskilde, så jeg har vundet mig både en blød seng, en dyne og en pude. Kæmpe win for en gravid, der skal overleve en festival! Havde jeg ligget i telt, havde det helt sikkert været en anden oplevelse.”

 

Josephine Mai Johannesen, 37 år, hårstylist. Mor til Cosmo og gravid med barn nummer to

Hvad er dit forhold til Roskilde Festival?

“Jeg elsker Roskilde, og føler mig altid musikalsk inspireret og stimuleret efter festivalen. Selvom jeg for at være ærlig nok kommer mere for stemningen end musikken. Stemningen er magisk!

Jeg var ikke på Roskilde det år, hvor Cosmo var helt lille. Han var kun to måneder gammel henover sommeren. så der tog vi på Glamping på Bornholm i stedet. Men ellers har jeg altid været afsted de år, hvor jeg ikke har skulle rejse med mit arbejde i den uge.”

Hvem er du afsted med, hvad skal I høre og hvor mange dage er du afsted?

“Da jeg var yngre gik jeg mere op i, hvem jeg var afsted med. I år er min kæreste og jeg begge afsted, så vi tager derned sammen, men deler os også op og mødes med venner. Vi har begge partout billetter, og tænker at tage afsted alle dage. Jeg kan godt være i tvivl om vi kommer afsted lørdag, men fredag skal jeg i hvertfald høre Charlie XCX og måske Romy.”

Hvordan er det at være på festival som gravid?

“Jeg er gravid med min nummer 2, og jeg tror det fylder mindre i min bevidsthed denne gang at være gravid. Så udover ikke at kunne drikke lækre drinks, synes jeg ikke det er så anderledes at være gravid på festival end ellers. Men jeg bliver selvfølgelig lidt hurtigere træt.”

Har du haft nogle bekymringer eller taget nogle særlige forbehold på forkant?

“Jeg får nemt fomo, så det er vigtigt for mig ikke at føle mig begrænset af at være gravid. Jeg er nok typen, der ikke synes det er specielt fedt, at være gravid. Så jeg insisterer på ikke “bare” at være gravid og give slip på alt det sjove. Så længe min krop tillader det. I år var klart en test, og jeg har været meget i tvivl om det gav mening at tage afsted. Det har heldigvis givet et lille endorfin boost, og jeg føler mig meget heldig. Plus jeg undgår tømmermænd. Halleluja!”

 

Foto Sissel Abel

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *