To_the_moon_Honey_sådan_får_jeg_mit_barn_på_skiskole_Guide_

Skiferie med børn: Få dit barn trygt igennem skiferien

For mange børnefamilier rimer skiferie på skiskole – og skiskole betyder ofte nye voksne, uvante rammer og fuld tryk på sanseapparatet. Vi har talt med psykoterapeut Annemarie Clement om, hvordan man lykkes med en god aflevering på skiskole, og hvad man stiller op, hvis barnet græder og ikke vil afsted. Skiekspert Nikolaj Vang giver også sine bedste råd til, hvordan du får dit barn i udstyret og afsted på ski for første gang

 

Hvornår er det realistisk, at mit barn kan stå på ski?

Nikolaj: “Det giver ikke mening at tale om en bestemt alder, men der er en nogle fysiologiske og motoriske færdigheder, der skal være på plads. Det handler primært om balance og koordination. En god indikator er, om barnet kan hoppe lige op og ned på en linje, eks. linjen mellem to gulvbrædder. Hvis barnet kan det, så er det et godt fysisk udgangspunkt. For børn i to-tre-års alderen, kan løbecyklen også være en god indikator for om det kan holde balancen og godt kan lide lidt fart.”

Hvordan får jeg mit barn på ski første gang?

Nikolaj: “Er man så heldig at have ski og støvler selv, så prøv at gør det spændende for barnet allerede hjemmefra. Stil det frem i stuen, eller tag det ud på altanen eller på noget græs, hvor barnet kan tøffe lidt rundt og få en fornemmelse for balancen. Tricket er, at støvlerne er monteret på skiene først, så man ikke skal stå og bakse med det, når først barnet er kommet i støvlerne. Den næste store hurdle er, at komme fra hotelværelset til pisten. Vi gjorde selv det, at min dreng fik sine støvler og ski på inde på værelset, og så havde han det på hele vejen – fra elevatoren, gennem lobbyen og på parkeringspladsen – indtil han kom ud i sneen. For at gøre det så nemt som muligt, så vælg en hytte eller et hotel med god adgang til børnebakken.”

Shop

HOLMM • Cashmere elefanthue

499 kr

Hvornår kan jeg aflevere mit barn på skiskole? Og hvordan sikrer jeg en god aflevering?

Nikolaj: “For børn under fem-seks års alderen, skal det at komme på ski i min optik handle om leg og tumlen rundt fremfor undervisning og træning. Skiskoler for børn mindre end det, handler oftest mere om at få børnene passet og have en sød lærer, der kan lege med dem i sneen. Her er det en fordel, at det er dansktalende lærere. Tænk også over destinationen – franske skilærere kan i mange tilfælde praktisere et gammeldags syn på, hvordan man håndterer børn, mens skiskoler i Sverige, Norge og Østrig har en mere moderne og pædagogisk tilgang til skiløb og leg med de små”.

Annemarie: “Små børn har allermest brug for at være omgivet af trygge og nærværende voksne. Derfor vil det altid være mest optimalt at aflevere barnet til en velkendt voksen. At skulle afsted på skiskole udfordrer naturligvis det, da børnene jo sjældent kender de voksne på forhånd. Derfor kan det være en god ide, at investere noget ekstra tid den første dag ved afleveringen. Hils ordentligt på, og find en voksen, som du kan knytte et bånd til, så du selv er mere tryg. Hvis barnet kan aflæse, at mor er tryg og selv har en behagelig relation til de voksne, så bliver barnet automatisk også mere trygt. Børn er nemlig eksperter i at aflæse og kopiere vores nonverbale signaler, derfor giver rolige, trygge forældre også tryggere børn. Tænk også i at dosere den information, I giver jeres barn. Børn kan ikke tåle for meget information ad gangen, så tal gerne om, hvad der skal ske kun et par timer frem.”

TO_the_moon_honey_boern_og_soevn_Soverutiner_i_ferien_Sine_Ditlev_Bihlet
Læs også

Soverutiner i ferien: frit fald eller efter en fast rytme?

Hvad gør jeg, hvis mit barn græder og ikke vil afsted?

Annemarie: “På mange skiskoler bliver forældrene bedt om at gå med det samme. Men det er en stor ting for børn i alle aldre at blive afleveret til fremmede voksne, og hvis dit barn er utrygt eller ked af det, så er det en markør, man ikke skal overhøre. Det betyder ikke, at et barn ikke gerne må græde, men gråd er forskellig, og det handler om at aflæse, hvad gråden betyder. At oversætte barnets signaler er fars og mors fornemste opgave, og jo mere du hviler i dit eget nervesystem, jo bedre kan du aflæse dit barn. Prøv at have mod og ro til at gå i kort tid, bliv tæt ved og gå så tilbage. Tillad dig at eksperimentere, og lyt efter barnets signaler. Lyt til din mavefornemelse – det er dig der er barnets ambassadør, og du skal ikke afgive din autoritet som forælder. Indstil dig samtidig på, at barnet måske bare ikke vil afsted. Hav det som en mulighed, og forbered dig på at du skal være fleksibel og kreativ for at få det til at lykkes. Er det eksempelvis en mulighed, at jeg er med den første dag? Er der en kammerat, som mit barn kan finde tryghed i at være sammen med? Kan det være, at barnet kun skal være afsted et par timer? Vær åben over for forskellige scenarier. Når man er det, går man heller ikke på samme måde i magtkamp med sit barn.”

Hvad er de første skridt, når først man har fået sne under skiene?

Nikolaj: “Gør det motiverende for barnet at prøve at bevæge sig frem med skiene på. Det kan eksempelvis være at kaste en snebold foran barnet, eller noget andet, der giver incitament til at flytte sig. Det er vigtigt, at det er barnets lyst, gejst og niveau, der styrer tempoet. Sørg for hele tiden at have kontakt, så barnet kan mærke dig og føler sig støttet. Find et sted med minimal hældning – det kan være bunden af børnebakken – og start stille og roligt ud. Tag dine egne ski af og hold i barnet. Næste skridt kan være at holde skistaven foran barnet, så det har noget at støtte sig til, dernæst holde det i hånden og til sidst at lade barnet køre mellem to punkter, eksempelvis mellem mor og far, med nogle få meters afstand. Er du en habil skiløber, kan du også sagtens starte med at hoppe på en træklift med barnet mellem benene og tage en lille tur ned af bakken. Det afgørende er bare at tage udgangspunkt i dit barn, og hvis det udtrykker motivation og er glad for fart, kan I sagtens springe ud i det.”

Shop

Karmameju • Solcreme SPF30

169 kr - 289 kr

Hvordan skaber jeg de bedste forudsætninger for en god skidage?

Nikolaj: “Hav gerne en rygsæk med ekstra luffer, skiftetøj, vand og godt med snacks. Man kan få rygsække, hvor du kan spænde dine egne og dit barns ski på, hvis nu, barnet slet ikke vil mere, og du har brug for at have hænderne fri. En ting der motiverer de fleste børn er at se på andre børn – jævnaldrende eller de lidt større børn. Det kan også være en lille ting, som at sætte stickers på spidsen af dit barns ski – så har I hele tiden noget at tale om, synge om og vende tilbage til.”

Annemarie: “Når vi er på ferie, tager vi barnet ud af det flow og den forudsigelighed, der er med til at give en tryg hverdag. Skiferie er ydermere udfordrende for barnets sansesystem – både mentalt og motorisk. Den slags stimulering er rigtig sund, men for at balancen ikke tipper over, er det vigtigt, at du hjælper barnet med at få ro til at integrere de mange indtryk. Prøv at hold fast i nogle rytmer og rutiner, som I er vant til. Syng sange, rim og remser, og pak en taske hjemmefra med noget, der er velkendt for barnet – det kan være en bamse, nogle yndlingsbøger, et tæppe, en hovedpude. Indlæg også gerne pauser på minimum en time, hvor I hygger jer sammen. Kropskontakt, som nus, fodmassage eller bare at sidde tæt sammen og se en film, er beroligende og med til at booste de gode hormoner.”

Hvordan balancerer jeg mellem de voksnes og børnenes behov?

Annemarie: “Man kan ikke planlægge med små børn, og der, hvor vi bliver frustrerede, er ofte hvis vi bliver skuffede og ikke kan indfri vores forventninger. Accepter i stedet at skiferien måske ser lidt anderledes ud. Måske kommer du ikke på ski hele dagen, måske kommer du ikke afsted hver dag – hvis du kan holde fast i den fleksibilitet, så er det lettere for alle. Vægt samværet og nærværet højere end antallet af timer på ski. De voksne er ansvarlige for den gode stemning, og hvis indstillingen er, at man kan hygge sig alle steder – i en kø, i en lift, eller bare hjemme på værelset, så er man godt kørende. At du selv er mindre rigid i forhold til planerne, og måske har nedjusteret dine forventninger, kan i sidste ende også være med til, at barnet har lettere ved at blive afleveret på skikolen.”

Nikolaj: “Det vigtigste er, at huske på, at det skal være sjovt og hyggeligt. Det skal være leg og gøgl mere end det skal være træning og undervisning, og hvis barnet ikke vil, så er det sådan det er. Det kan være, det kun blev til en enkelt tur, og så er det kælk, leg i sneen og varm kakao for resten. Og så må I prøve igen næste år.”

Tekst Anna Rolin

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *