Selvomsorg ifølge To The Moon’s redaktion

“Selvomsorg” kan virke omstændigt, når man har små børn. Men nogle gange handler det bare om at drikke kaffen varm og spise frokost i en solstråle. Her deler To The Moon’s redaktion deres bedste tips til selvomsorg, hvad der giver energi i dagligdagen og hvordan man får trykket på reset-knappen, når bølgerne går højt

 

Katrine Ravnborg Yde, kommunikationsansvarlig. Mor til Kamma på 6 og Sylvia 5 år.

Hvad er selvomsorg for dig?

“Noget jeg altid prioriterer, er min søvn. Det er den største luksus, og det tanker mig altid op. Selvom jeg elsker mine aftener, når børnene er puttet, så går jeg ofte tidligt i seng, hvis jeg kan mærke, at energien er lav. Herudover har jeg min faste rutine med at rense og pleje min hud om aftenen. Det behøver ikke at tage mere end tre minutter, men det er en del af mit aftenritual, hvor jeg lukker ned for dagen og bliver klar til drømmeland. Jeg er helt sikkert blevet mere effektiv efter, jeg har fået børn. Før kunne jeg bruge rigtig lang tid på mine hudplejerutiner, men den er blevet mere enkel, og det har faktisk haft en positiv effekt på min hud.

Jeg får en særlig ro, når jeg er tæt på havet. Så hvis jeg er i nærheden er vand, er det helt instinktivt for mig at søge derhen og lytte til bølgerne, der bruser ind over strandkanten.

Jeg ville ønske, at jeg var typen, der elsker at træne. Men selvom det ikke står øverst på min liste, er træning alligevel selvomsorg for mig. For følelsen jeg får  bagefter er altid, at jeg passer på mig selv. Jeg har fundet ud af, at den eneste måde, jeg rent faktisk får trænet på, er ved at gøre det derhjemme. Jeg er blevet glad for at bruge en Youtube-kanal, der hedder Move With Nicole, som jeg varmt kan anbefale. Jeg vælger et program på alt mellem 10 og 30 minutter afhængig af, hvor stor motivationen er på dagen.”

Hvis du har en time uden planer, hvad er det bedste du kan gøre for dig selv?

“At tænde en duftlampe, hvor jeg drypper æteriske olier af rosmarin, kardemomme og grape, mens jeg fylder badekarret.  Så dumper jeg ned i det varme vand, hvor jeg ligger den næste time for mig selv, mens jeg lytter til en podcast eller ser en film. Vi bor med to børn i en treværelses lejlighed, så badeværelset er virkelig mit helle.”

Hvilke små ting i dagligdagen gør dig glad?

“Når jeg hører fuglene synge om morgenen. Når det går op for mig, at dagene er blevet længere og sommeren er på vej. Når min mand står tidligt op hver morgen og lader mig sove videre. Når jeg vågner om morgenen og har 10 minutter til at putte med mine børn. Det har en beroligende virkning for mig at kramme dem og mærke deres små, varme kroppe. Bare generelt, når jeg er mere opmærksom og sanser mine omgivelser. Og så elsker jeg, når der sker spontane ting i hverdagen. Jeg kan godt synes, at hverdagens trummerum er lidt kedeligt, så det er godt for mig at have noget at se frem til. Det kan være en tur på biblioteket, at blive med børnene i gården, når vi kommer hjem, en date med min mand eller vin om aftenen med mine veninder. Det er alt sammen er noget, der tanker mig op.

Shop

A Seasonal Journey • Politikens forlag

299 kr

En ting der også virkelig gør mig glad er at bage. Jeg elsker, at se til min surdej, når jeg kommer hjem fra arbejde, og kan se at den er peaket, som det hedder, i løbet af dagen. Der er noget i den langsommelighed, som jeg både elsker og hader – men resultatet er det hele værd.”

Har du perioder, hvor du glemmer at tage dig af dig selv?

“Der var nogle ret hektiske perioder, mens mine børn var helt små, hvor jeg kunne glemme at spise i løbet af dagen og endte med at blive vildt irriteret på alle omkring mig. Indtil det gik op for mig, at jeg var skrupsulten. Det er et wakeup call for mig, hvis jeg glemmer mine egne behov, selv de helt basale som at spise og tisse, så skal jeg skrue ned for ambitionerne.

Shop

Flow Intimates 3 • Menstruationstrusser

349 kr

Nu er mine børn efterhånden blevet større, så følelsen af at have min krop for mig selv og den frihed, det giver, er til at tage og føle på. Jeg er kommet til et sted, hvor jeg skal huske mig selv på, at jeg sagtens kan lave en aftale med en veninde lørdag formiddag uden at hele huset brænder ned i mit fravær.”

Emilie Oesterlein, salgsansvarlig. Mor til Wilma på 1 år.

Hvordan genoplader du dine batterier?

“Tager mig tid til et bad. Jeg har ret tykt hår som kræver en del og ikke mindst tager tid at vaske, så det er total luksus for mig at få tid til et bad om aftenen, når min datter er puttet. Jeg elsker virkelig varmt vand og skruer gerne helt op, så man næsten får følelsen af at være i dampbad derhjemme.

En anden ting der øjeblikkeligt giver mig en følelse af afslapning og total velvære er at have tid til at drikke en god kop, varm kaffe i ro. Og jeg bliver altid lidt ekstra glad, hvis min mand har lavet den til mig. Det, at nogen har gjort sig umage, sætter jeg stor pris på generelt og gør at jeg føler mig værdsat.

At prioritere min søvn er også lig med selvomsorg for mig. Jeg har et stort sovehjerte, og søvn ligger derfor højt på min liste af gode ting, jeg kan gøre for mig selv. Hjemme hos os har vi en aftale, der hedder, at jeg om søndagen får lov til at sove længe. Min mand og datter står tidligt op og leger, og jeg får lov til at sove til kl 09, hvilket er en kæmpe kæmpe luksus for mig.”

Hvis du har en time uden planer, hvad er det bedste du kan gøre for dig selv?

“Gå en lang tur, pakke en taske med en madpakke og nyde den udendørs. Jeg synes, picnic er noget af det hyggeligste, og det er som om, en rugbrødsmad bare smager bedre, når man spiser den udenfor.

Jeg elsker også at kigge i kogebøger og finde inspiration. Jeg elsker virkelig at lave mad og bruger også gerne lang tid på det, hvis jeg har overskuddet til det. Kogebøger er dejligt nemme at bladre i, fordi det gør ikke noget, hvis du bliver afbrudt og det kræver heller ikke din fulde koncentration. Det er mest noget jeg gør om søndagen. Så finder jeg gerne en gryderet og laver en kæmpe portion, som vi fryser ned og kan gemme til hverdagene, hvor vi til gengæld ikke bruger mere tid end højst nødvendigt på madlavningen. Det er win-win.”

Læs også

3 nemme og nærende opskrifter

Hvilke små ting i dagligdagen gør dig glad?

“Vi er begyndt at sætte høj musik på derhjemme, når vi laver mad. Det synes både min mand, datter og jeg selv er mega sjovt, og så gør det, at vi kommer ud over den ulvetime, der ellers godt kan ulme lige inden aftensmad. Så løber vi bare rundt til høj musik og danser. Det er ret vildt, fordi jeg kan fysisk mærke, hvordan jeg bare får det virkelig godt i kroppen af det.

At hoppe i nattøjet og rense huden lige så snart jeg kommer hjem fra arbejde er også noget jeg elsker. Det sparer mig tid om aftenen og så er det bare vildt dejligt at have pyjamas på, synes jeg. Det er på en eller anden måde en fysisk markering af, at jeg ikke skal være noget for nogen udenfor vores hjem.”

Har du perioder, hvor du glemmer at tage dig af dig selv?

“Ja, det sker desværre. For mig er det ret tydeligt at se, hvornår jeg er for presset, da jeg udvikler skæleksem, hvis jeg er stresset. I mange år forstod jeg ikke, hvorfor det blev ved med at komme tilbage, indtil en læge gjorde mig opmærksom på det. Jeg får det altid i hårgrænsen og øjenbrynene.

Shop

Skall Studio • Edgar skjorte

1.000 kr

Det er på en måde en god ting, at det bliver så synligt for mig, for så ved jeg at jeg skal ændre på noget. Tit handler det om, at jeg skal skrue lidt ned for sociale arrangementer og aftaler for en periode. Hvis jeg kan se, jeg har en travl arbejdsperiode foran mig, så ved jeg også altid at jeg skal holde igen med at lave for mange andre ting. Normalt er det også vigtigt for mig, at der er pænt og ryddeligt i vores lejlighed. Det giver mig ro. Men når jeg er inde i en periode, hvor der er for meget run på, så er det bedste jeg kan gøre, at give mig selv lov til ikke at lave så meget, når jeg kommer hjem. At jeg bare kan lukke computer og lade tingene sejle – og så gå i seng.”

Bea Fagerholt, stifter. Mor til Frank på 7, Woody på 4 år og Grace på 7 måneder

Hvad er selvomsorg for dig?

“Selvomsorg for mig handler meget om at vende blikket indad og komme ned i tempo og få ro på mit nervesystem. Fordi jeg har en baby på 7 måneder er alt lidt i undtagelsestilstand og der er ikke så meget tid i løbet af dagen, hvor jeg ikke er igang. Om det er med børn, arbejde eller praktiske ting. Med tre små børn er tid alene en luksusvare, som jeg bruger til bare at være. Der skal helst ske så lidt som muligt – en stor kontrast til resten af døgnets timer. Mit system bliver hurtigt overbelastet af indtryk fra omverdenen og andre mennesker, så alenetid er det der lader mig bedst op.”

Hvis du har en time uden planer, hvad er det bedste du kan gøre for dig selv?

“Det er typisk være om aftenen, at den mulighed vil kunne opstå. Jeg elsker, når alle børnene sover og roen begynder at sænke sig. Jeg øver mig i at prioritere benhårdt, for der vil altid være ting man kunne eller burde gøre. En perfekt opladning ville være et dejligt karbad og en god serie i sengen med en skål is. Allerhelst uden forstyrrelser fra mobil eller børn – men det kan man jo ikke altid styre.”

Hvilke små ting i dagligdagen gør dig glad?

“Hver morgen når jeg vågner, tager jeg 10 minutter inden jeg står op, hvor der ikke er børn i sengen eller nogen der skal bruge mig til noget. Jeg tager nogle dybe vejrtrækninger og mærker mine tæer og laver en lille ‘body-scan’. Det lyder måske banalt, men det gør en kæmpe forskel med dette lille frirum inden dagen starter. Jeg hader følelsen af, at dagen vælter indover mig.

To_the_moon_honey_Træk_vejret_ordentligt_Jakob_lund_breath_smart_
Læs også

Kære mor, træk vejret

Helt lavpraktisk gør det mig også glad, hvis jeg kan sidde ned og drikke en kop varm matcha eller kaffe. Jeg prøver virkelig at nyde de små øjeblikke hvor jeg ikke er ‘på’ og baby sover. Jeg trækker vejret og prøver at lukke af for to do listerne i hovedet. Jeg værdsætter det ekstra meget for tiden, fordi der bare er meget få pauser i mit liv lige nu og jeg er nødt til at nå en masse i løbet af min datters to daglige lure.”

Har du perioder, hvor du glemmer at tage dig af dig selv?

“Høj puls og kort lunte er 100% et tegn på, at jeg ikke har fået nogle pauser i løbet af dagen. Kroppen er jo på den måde klog, og jeg har stor respekt for dens signaler. Det betyder ikke, at jeg altid er i zen. Det hele er en balancegang, hvor jeg heldigvis løbende bliver klogere, hvis jeg tager mig tiden til at analysere, hvorfor det ‘gik galt’. Det kræver nogle gange, at jeg er på forkant med mine behov, tisser når der er mulighed for det, drikker et stort glas vand inden tørsten melder sig og husker en banan i tasken eller en bmo på farten (bolle med ost, red.).”

Anne-Sofie Jansfort, e-commerce manager. Gravid i 5. måned og mor til Julius på 2 år

Hvad er selvomsorg for dig?

“I mange situationer er det at være sammen med min mand og min søn – væk fra byen i vores sommerhus, men jeg har virkelig også godt af bare at være alene med mig selv. Jeg behøver ikke at være noget for mig selv, men bare være mig selv, hvis det giver mening. Jeg genoplader mine batterier ved at slukke for hovedet, og det er ikke så nemt altid, så det øver jeg mig på.

Peech sexlegetøj og vibratorer
Læs også

Sexlegetøj og selvkærlighed: En begynderguide til vibratorer

Jeg er gravid med vores andet barn, så lige pt er den omsorg, jeg giver mig selv allermest prioriteringen af søvn. Så når jeg vågner efter at have puttet min søn om aftenen og aktivt ‘giver mig selv lov’ til at sove videre, så er det virkelig omsorg for mig selv. Og jo egentlig også for lillesøster i maven.”

Hvad er det bedste, du kan gøre for dig selv, hvis du har en time uden planer?

“Det bedste? Eller det jeg faktisk gør? Jeg ville ønske, jeg gjorde noget lækkert for mig selv, som at tage et langt, varmt bad, tage en ansigtsmaske på og vaske mit lange hår. Men i virkeligheden er det nok mest realistisk at jeg går i køleskabet, drikker en varm kop kaffe og sætter mig foran fjernsyn og ser “Vandkant til salg”.”

Hvordan tjekker du ind med dig selv i løbet af dagen?

“Det gør mig glad at vågne op ved siden af min familie i vores store seng. Jeg er meget lykkelig, for alt det jeg har, og det er jeg egentlig god til at minde mig selv om – også selvom jeg synes hverdagen kan være maks. udfordrende.

Shop

On Cloud Nine • Kimono i blå stribet

1.100 kr 500 kr

Lige nu tjekker jeg også ind med mig selv, når jeg tjekker ind med lillesøster i maven. Vi har stunder igennem dagen, hvor vi lige connecter og bare er os to. Særligt, når hun aktivt gør opmærksom på sig selv ved at give mig et puf derinde fra. Men det er jo det, livet handler om – og det gør mig både glad og taknemmelig.”

Har du perioder, hvor du glemmer at tage dig af dig selv?

“Jeg har altid haft svært ved at prioritere mig selv, også før jeg fik børn. Jeg ved godt, det er noget, jeg skal blive bedre til, jeg har bare virkelig svært ved det. Og det er ikke blevet nemmere efter, jeg er blevet mor. Jeg er bare røget endnu længere ned af prioriteringslisten. Jeg er virkelig god til at stramme ballerne sammen, men jeg har flere gange være tvunget til at sætte tempoet lidt ned, fordi nogle fysiske tegn på overbelastning har vist sig. Og der skal jeg ikke hen igen. Jeg trods alt er blevet klogere, bedre til at lytte til mig selv og til andre omkring mig – og så er jeg jo også blevet ældre…”

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *