Sexlegetøj og selvkærlighed: En begynderguide til vibratorer

Sexlegetøj er en fantastisk måde at gå på opdagelse med vores egen krop og få adgang til større nydelse, både alene og med en partner. Hvis du er nysgerrig på vibratorer og sexlegetøj men ikke ved, hvor du skal starte, så læs med her. Vi taler med Clara Andersen fra Peech og sexolog Molly Mørch

 

Når snakken falder på sexlegetøj, onani og selvtilfredsstillelse får mange af os lidt røde ører. Men vores behov for og lyst til sex forandrer sig livet igennem og det kan være en øjenåbnende oplevelse at gå på opdagelse og eksperimentere med nye fornemmelser. Vi har talt med Clara Filippa Andersen fra Peech, der står bag de vibratorer, som kan shoppes på To The Moon, Honey’s webshop, og sexolog Molly Mørch om, hvordan vi kommer i gang med at bruge sexlegetøj, finder frem til hvilken type vibrator, der passer bedst til os og, hvordan vi starter samtalen med vores partner.

Hvad er det sexlegetøj kan?

Molly: “Mange gange når jeg har par i parterapi, og de synes det hele er hårdt og tungt og sex er ad helvedes til og svært, så siger jeg til dem, at de skal gå ind og kigge på sexlegetøj – enten i en fysisk butik eller på en hjemmeside. Og de behøver ikke købe noget, de skal bare kigge på det og snakke om, hvad de ser og tænker om de forskellige typer. Og uden undtagelse kommer de tilbage og har haft en sjov oplevelse. For de fleste af os kommer til at grine, når vi taler om sexlegetøj. Vi bliver lidt generte – og det kan noget ret skønt, så vi kommer udover den der med, at sex er svært og hårdt og dumt, og det kan bringe noget nyt og sjovt ind i et sexliv, som måske er kørt en lille smule fast.”

Clara: “Der er mange gode måder, man kan pirre lysten til sex på med sexlegetøj. For det første kan du alene eller sammen med din partner kigge på sexlegetøj på nettet og tale og fantasere om, hvordan I vil bruge det. Sexlegetøj kan bruges på virkelig mange måder, og for at sige noget lidt kliché, så er det kun fantasien, som sætter grænser. Prøv at tease med sexlegetøjet, kør f.eks. vibratoren op af låret, omkring ballerene, på brystvorter og vent med at stimulere direkte på underlivet. Gå på opdagelse og pir din eller din partners krop.”

Hvordan begynder man at bruge sexlegetøj? Både alene og som par?

Clara: “Du kan starte med at fortælle, hvorfor du selv har lyst til at bruge sexlegetøj. Måske har du erfaringer, eller også har du lyst til at prøve noget nyt? I kan tage et kig sammen på internettet, hvad, synes I, ser spændende ud, hvordan vil i bruge det sammen? Nogen gange har man nogle forestillinger i hovedet om, hvordan sexlegetøj ser ud, men sexlegetøj er en virkelig bred kategori både i typer og æstetik, og det behøver ikke at være noget kæmpe stort.

“Det handler først om at finde ud af, hvad formålet med sexlegetøjet er. Er det for at lære din krop bedre at kende, eksperimentere med nye fornemmelser, kinks eller noget tredje? Hvilken form for stimulation har du lyst til? Overvej hvad du tænder på, hvilken slags berøring, skal det være noget indvendigt eller udvendigt, eller måske noget der kan begge dele? Spørg din partner, hvad han eller hun kan lide. Og husk ikke at tænke på at sexlegetøjet, som en erstatning for noget andet.”

Molly: “Der er en amerikansk sexolog, der hedder Betty Dodson, der i sin bog har beskrevet, hvordan onani kan være en måde at have samvær med sin partner uden at man dyrker sex sammen. Hun introducerer det her med, at alt andet end gammeldags “pik-i-kusse-sex”, det er fuldt validt også. Der findes alt muligt i spektret mellem sex og ikke-sex, alle mulige små ting, som kan være dejligt, hvor man kan blive nulstillet og føle forbundethed.”

Hvad kan de forskellige vibratorer fra Peech hver især?

Clara: “De tre vibratorer, Clamy, Corny og Pawny, komplimenterer hinanden virkelig godt. Clamy er til en udvendig stimulation af klitoris. Den udsender dybe, soniske bølger udenpå klitoris, som så forplanter sig indvendigt. Klitoris består nemlig af den synlige knop, men har også de lange arme, der strækker sig ind i bækkenet. De pulserende bølger fra Clamy stimulerer både den synlige del, og forplanter sig ind i armene på klitoris. 

Pawny vil jeg kalde for en “all around” vibrator, den kan bruges overalt og leder virkelig op til eksperimentering. Prøv at kør den omkring klitoris eller på penis omkring pungen og mellemkødet. 

Shop

Peech • Pawny vibrator

365 kr

Corny er i samme kategori, men har riller som føles dejligt masserende og en meget blød spids. Corny kan bruges til både udvendig og indvendig stimulation.”

Shop

Peech • Corny vibrator

425 kr

Mono 2 og Liv 2 fra det svenske luksusmærke LELO er to gode bud på vibratorer, der kan stimulere g-punktet. De fleste har godt hørt om G-punktet, men når det kommer til, hvordan man bedst stimulerer punktet og skaber nydelse, kan der være lidt mere tvivl. Her kan vibratorer og dildoer være gode værktøjer til både at nå punktet, og give en dejlig, vibrerende massage. Særligt et kurvet sexlegetøj, fremfor en helt lige dildo eller vibrator, er det bedste. Mona 2 er en klassisk G-punktsvibrator, der med sin brede, kurvede form er perfekt til at ramme G-punktet.

Shop

LELO • Mona 2

1.200 kr

Liv 2 er en mere præcis G-punkts vibrator, der også er kurvet, men dog lidt smallere end Mona 2.

Det er meget individuelt, om man foretrækker en bredere eller smallere vibrator til at bruge indvendigt. Det vigtigste når det kommer til G-punkts vibratorer, er også formen fremfor bredden, så det skal du være mere opmærksom på. Begge vibratorer er lavet af blød silikone i medicinsk kvalitet, og må derfor kun bruges med en vandbaseret glidecreme.”

Hvordan ved man, hvad man har brug for, og hvad der passer til en?

Clara: “Sexlegetøj og vibratorer er en god måde at gå på opdagelse med sit sexliv. De kan intensivere følelser, du i forvejen kan lide, men de kan også hjælpe dig til at opdage nye, dejlige fornemmelser eller måder at blive rørt på. Regel nummer et er, at give sig selv tid og have tålmodighed til at finde ud af, hvad man kan lide, og hvad man har brug for i sit sexliv. Tag dig tid til at røre ved sig selv. Mærk efter hvad der føles rigtigt og rart, og hvad der føles mindre rart. Nogle foretrækker kun stimulering af klitorismed en stimulator eller bare med hænderne, mens andre kan lide indvendig stimulering imens. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, så det bedste man kan gøre, er at prøve sig frem.”

Sexlegetøj måske være forbundet med noget lidt skamfuldt. Hvor langt er vi fra at aftabuisere sexlegetøj?

Clara: “Der er sket meget med sexlegetøj det sidste årti. Æstetikken og designet har ændret sig markant, og der kan i dag findes ret flot sexlegetøj udformet i materialer som blødt silikone, glas eller metal, som godt kunne ligne små skulpturer. Æstetikken kan sommetider hjælpe på at gøre noget mere “normalt” og tilgængeligt. Selvfølgelig er vi et stykke fra at alle vil have deres vibrator liggende fremme på natbordet, men jeg synes, at vi er nået langt, når man kan købe sexlegetøj hos To The Moon, Honey, side om side med cashmir-sweatre og graviditets-jeans.”

To_the_moon_honey_baekkenbund_ego_Sex_underliv_
Læs også

Bækkenbund i balance: “I forhold til vores sexliv er det afgørende”

Bør alle kvinder eje en vibrator?

Clara: “Alle kvinder bør have en rutine til selvkærlighed. Det behøver selvfølgelig ikke nødvendigvis at inkludere sexlegetøj, men sexlegetøj er en god måde at lære sin krop at kende på. Der er forskellige aspekter i det. Der er både det at gå på opdagelse med sin egen krop og få forstærket nogle fornemmelser, man måske ikke vidste fandtes. Og så kan sexlegetøj være et dejligt redskab til en quickie i en travl hverdag, hvor der ikke er tid til den store fordybelse.”

Molly: “Det er meget få, der kan få en orgasme ved ren penetrationssex – og man er ikke forkert på den, hvis man gerne vil stimuleres andre steder.

Der er rigtig mange, der slet ikke ved, hvordan de får en orgasme. De synes måske, det er pinligt at sige til deres partner, at de ikke får orgasme – og måske er partneren af den overbevisning, at de faktisk får orgasme. Hvis man ikke ved, hvordan man får orgasme, så anbefaler jeg, at man finder ud af det for sig selv først.”

Hvordan italesætter vi overfor vores partner, hvis der er noget i vores sexliv, som vi ikke er helt tilfredse med?

Molly: “Vi har ikke lært at tale om sex, og derfor vil de færreste mennesker kunne gå hen til deres partner og sige “Skat, nu skal vi tale om sex, for det fungerer sgu ikke”. Jeg vil foreslå, at man måske starter med at sige, “jeg kan ikke rumme det lige nu – men kan vi tale om det på et tidspunkt” og så have en aftale om, at man skal tale om sex: Hvad det betyder for os, og hvordan vi godt kunne tænke os, at vores sex liv skulle være. Og så vil det være en god ting, at starte samtalen væk fra sex’en og soveværelset.”

Tekst Anna Rolin, foto Liv Winther

Meet’n’greet

Molly Mørch er krops- og psykoterapeut og har speciale i praktisk sexologi og traumer. Derudover er hun forfatter til bogen “Den lille bog om (kussen)”. Læs mere om Molly og hendes arbejde her

Clara Filippa Damgard er medstifter det danske sex-wellness univers Peech, der skaber og sælger æstetisk, smagfuldt sexlegetøj. Besøg Peech’s butik på Nørrebro i København eller på via linket her. Du kan også se produkterne i to The Moon, Honeys webshop her

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

[…] banko hos Rudolph Care til jul. De har som bekendt et samarbejde med Peech, ligesom de har hos To The Moon Honey, hvor du finder en begynderguide. Og HER kan du læse et interview med stifteren, Clara Filippa […]