Bækkenbund i balance: “I forhold til vores sexliv er det afgørende”
En graviditet sætter bækkenbunden på overarbejde. Den skal give sig, strække sig og samtidig kunne holde fast på alt det, der skal holdes på. Fysioterapeut Louise Hein Sommer fortæller her, hvorfor alle kvinder bør knibe – også selvom de ikke oplever problemer
Hvorfor er det vigtigt at interesse sig for sit underliv?
“Underlivet er centralt for en række funktioner – foruden at støtte vores underlivsorganer og kontrollere om vi kan holde på luft og kropsvæske, så er det jo vores underliv, der bærer og bringer nyt liv til verden. I forhold til vores sexliv er det også afgørende at forholde os til.”
Hvad betyder det for vores sexliv, at vi har kontakt til vores bækkenbund?
“Hvis man ikke har kontakt til bækkenbundet og har afskåret forbindelsen, kan det være svært at mærke sin sexlyst. Men når man laver knibeøvelser øger det blodgennemstrømningen og flowet, og det øger sensibiliteten, så man bedre kan mærke, hvad der foregår. En øget opmærksomhed på og bevidsthed om det område giver derfor en større sexlyst. At man har en bækkenbund i balance og har kontakt til sine muskler kan også give bedre orgasmer. Har man omvendt en overspændt bækkenbund, kan man opleve smerte både ved indtrængning og dybere i bækkenbunden, fordi manden rammer nogle punkter, som gør ondt.”
Hvad er de hyppigste problemstillinger, som de kvinder, du arbejder med, har?
“Typisk henvender kvinder sig, hvis de oplever problemer med bækkensmerter, nedsynkning af underlivsorganerne, inkontinens, smerter ved samleje – enten pga. arvæv efter en syning eller en overspændt bækkenbund. Dem der kontakter mig, henvender sig også, fordi de synes det er rart, at jeg kommer hjem til dem, hvor de er trygge. Min mission er, at kvinder ikke først vil begynde at interesse sig for deres bækkenbund, når de oplever problemer, men at man kan henvende sig, fordi man gerne vil blive klogere på sin bækkenbund. Derfor synes jeg også, at alle kvinder burde få sig et tryghedstjek.”
Hvad er det, der sker med bækkenbunden, når man er gravid og efter man har født?
“Efterhånden som vi i graviditeten bliver større og tungere, belastes vores bækkenbund mere og mere. Bare det at være gravid belaster bækkenbunden rigtig meget, så selvom man har født ved et kejsersnit, bør man stadig tage sig af sin bækkenbund efterfølgende. Ved en vaginal fødsel udvides bækkenbunden virkelig meget, og får man for eksempel en grad to bristning, så er der muskler involveret, og man skal sys. Det betyder, at der kommer arvæv men også, at man behøver noget genoptræning for at få musklen til at komme sig. På den måde er det ikke så meget anderledes end, hvis man har ødelagt en muskel i knæet eller skulderen.“
Hvad kan man gøre for sin bækkenbund allerede i graviditeten? Også for at modvirke bækkenløsning?
“Når man er gravid, er det fødslen, der fylder, og det er den, man forbereder sig på. Men hvis man laver sine knibeøvelser allerede under graviditeten, kan du komme inkontinens sidst i graviditeten i forkøbet. Det gør det også nemmere for dig at genetablere kontakten til din bækkenbund efter fødslen, hvor det kan være svært at mærke om man har fat i det rigtige. Når du har øvet dine knibeøvelser allerede i graviditeten, er der derfor mindre risiko for inkontinens efter fødslen.”
“Jeg anbefaler også, at man bruger fem minutter hver dag de sidste to måneder i graviditeten på at massere sit mellemkød. Det kan være med til at gøre det mere blødt og fleksibelt. Og så synes jeg, det er vigtigt, at man kigger på sig selv med et spejl og bliver bekendt med, hvordan ens underliv ser ud inden fødslen. Det kan være rigtig godt at kende udgangspunktet, så man har et sammenligningsgrundlag og kan se, om alt er vokset rigtigt sammen efter fødslen.”
Kan fødslens forløb have betydning for, hvor meget bækkenbunden bliver påvirket?
“Det har stor betydning, hvor lang en pressefase man har, for hvis babys hovede i lang tid står helt nede på bækkenbunden og trykker, så bliver muskler og nerver mere belastet. Det betyder selvfølgelig også noget om man bliver klippet, da naturligt bristede fibre vokser lettere sammen. En sugekop er også med til en øget risiko for større bristninger. Hvis fødslen går meget hurtigt, kan vævet ofte ikke nå at give sig, og det kan også have betydning for graden af bristning og det efterfølgende forløb.”
Vi ved jo, at vi har godt af at lave knibeøvelser. Hvorfor har så mange af os svært ved at få det gjort?
“Jeg tror, mange ikke får lavet deres knibeøvelser, fordi de ikke ved, hvordan eller hvad man skal gøre. Så googler man måske, men der mangler en konkret plan, og så mister man gejsten. Hvis du var blevet opereret i din skulder, så ville du gå til en fysioterapeut, der kunne hjælpe dig og lære dig de rette genoptræningsøvelser. Man er overladt til sig selv, og det er for stort et ansvar at lægge på kvinderne, at de selv skal tage sig af det. I mit hovede giver det ikke mening, at man bliver fulgt undervejs i graviditeten, men så snart man går ud af hospitalet, så er man overladt til sig selv.”
“Når man er ny mor, så fylder baby alt. Hele tilværelsen bliver vendt på hovedet. Det kræver overskud at forholde sig til, hvis man har problemer med ens underliv og især at bede om hjælp og handle på det. Der er ikke et quick fix, og det kræver en indsats. Derfor er der også mange kvinder, der først tager kontakt til mig, når deres børn er blevet store.”
Hvordan ved men, om men kniber rigtigt?
“Jeg vil anbefale, at man enten kigger med et spejl for at se om bækkenbunden løfter sig op i kroppen, når man kniber. Eller ved at mærke med en finger uden på endetarmsåbningen – så kan man mærke at det snører sig sammen, hvis man kniber rigtigt, og afslappes igen, når man slipper. Det skal føles som at holde på en lille prut, når man kniber.”
Hvor ofte skal jeg lave knibeøvelser?
“Hvis du ikke oplever større problemer, men måske tisser lidt i bukserne indimellem på grund af en svag muskel, kan du træne den stærkere ved at lave 10 hurtige knib og 10 knib på 10 sekunder tre gange dagligt. For mange vil det også gøre en forskel blot at “huske at knibe”, når der er behov for det, det vil sige inden man spænder i maven. Hvis man ikke har nogle problemer, og bækkenbunden fungerer, som den skal, kan man måske nøjes med at huske at bruge den funktionelt i hverdagen og knibe eksempelvis, når man hoster og løfter.
Er det nødvendigt, at vi træner vores bækkenbund, hvis ikke vi oplever nogle problemer?
“Efter fødslen skal man være opmærksom på sin bækkenbund uanset hvad. Vores muskler og nerver har været bedøvet af hormoner under fødslen, så der går tid, før man kommer sig, og man mærker måske ikke generne. Men det er ikke alle, der har brug for at knibe så intensivt. Det kommer an på hvad dit udgangspunkt før fødslen var, og hvordan din fødsel har været. Alle ville have godt af lige at lave nogle knib og skabe kontakt til bækkenbunden igen. Men føler man, at tingene er, som de skal være, så handler det mest om at huske sig selv på at knibe sammen ved belastning – eksempelvis tunge løft eller host og lave sine øvelser som vedligeholdende træning.“
Din kommentar