Sådan kommer baby gennem varmen

Sommer, sol og varme – for mange betyder det strandture og dasen i haven, mens det for andre betyder en varm, utidig baby med dårlig søvn. Vi har bedt jordemoder Camilla Kristiansen om at give sine bedste tips til påklædning, amning og søvn, så baby kan komme godt gennem de varme måneder

 

Hjælp din baby med at regulere temperatur

⁠En nyfødt baby har en umoden temperaturregulering og det betyder, at nyfødte endnu ikke er så gode til at lave kulderystelser for at øge kroppens temperatur eller svede for at nedsætte den. Derfor skal du hjælpe med at regulere temperaturen, så din baby er tilpas. ⁠Mærk f.eks. efter på din babys hud under tøjet, i nakken, på ryggen eller på brystkassen. Her skal baby gerne være varm og tør. Husk også at der kan være stor forskel på temperaturen i skyggen og i solen. Barnevognen kan blive ekstrem varm i direkte sollys og bør stilles i skyggen og så der kan komme luft omkring den. Undlad at tildække barnevognen med myggenet – medmindre der er virkeligt mange stikkende insekter omkring vognen – eller stofble over kalechen, da det øger temperaturen i vognen markant og gør luftcirkulationen dårligere.

Det en god ide, at skærme din babys sarte hud mod direkte sollys ved at påklæde din baby i en tyndt lag tøj og en solhat i tyndt stof. Lag-på-lag kan være en god løsning i sommervarmen. En kortærmet body, en tynd bluse, en tynd hue, bukser, strømper, et tyndt svøb eller en let sommerdyne – så du nemt kan tage lag af din baby.

Lad evt. din baby lege med køligt vand i en skål eller en lille balje. Plaske-leg er både en god sansestimulation og køler de store blodårer omkring håndleddene eller anklerne.

Shop

Karmameju • Solcreme SPF30

169 kr - 289 kr

Brug for ekstra hjælp til søvnen

Søvnen kan være vanskelig i varmen for de små. Og det kan vi jo alle sammen godt forstå. Vi ville ønske vi kunne komme med det ene brilliante råd, der får baby til at sove i hedebølge, men det eneste der reelt er at sige, er at du skal prøve at have tålmodighed og acceptere, at dit barn har brug for lidt ekstra hjælp til både at falde i søvn og til at blive i søvnen. Og hvile i, at det er helt ok, og det går over igen – det er jo Danmark. Hvis I generelt har gode soverytmer, så kan I let komme tilbage til dem, når temperaturen igen bliver til at holde ud.  Et køligt rum med luft, en blæser i rummet eller åbent vindue kan medvirke til en bedre søvn. Husk dog at din baby ikke må være i direkte træk.

Baby skal have mere væske i varmen

Din baby kan godt melde sig hyppigere til måltider i varmen – det er normalt og endda også hensigtsmæssigt, fordi din babys væskebehov er større, når det er varmt – ligesom det også er for os voksne. Du kan derfor opleve at din baby spiser flere og også indimellem lidt mindre måltider, som mere fungerer til at slukke tørsten end at mætte. Hvis du fuldammer, bør det ikke være nødvendigt med ekstra vand, men kan klares med ekstra amning så din babys øgede væskebehov dækkes med modermælken.

Nogle babyer kan ikke overskue at spise så meget i dagtiden, hvis der er meget varmt, og du kan derfor opleve at din baby i stedet lægger et ekstra måltid ind om natten, hvor temperaturen er mere behagelig. Og så er det naturligvis vigtigt med ekstra væske til mor også.

Læs også

Børns madvaner i ferien

Meet’n’greet

Camilla Kristiansen er ammespecialist og jordemoder fra Babyinstituttet.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *