To_The_Moon_Honey_Some_baby_The_Experts_Liv_Winther_Bea_Fagerholt_

SoMe Baby

Lige nu anbefales nybagte mødre at slette deres App’s til sociale medier fra telefonen. Særlig i den første måned, efter de har født. Men hvorfor er mødre særligt udsatte, når det kommer til sociale medier? Vi har talt med jordemoder Tilde Bøgild og psykolog Neela Maria Sris, som giver deres bud på, hvordan vi bedst navigerer i rollen som nybagt mor på sociale medier.

 

Jordmoder Tilde Bøgild siger:

”Jeg tror, at nybagte mødre skal passe mere på sig selv i forhold til, hvad de udsætter sig selv for gennem de sociale medier. Brug sociale medier til at finde kvinder, som DU kan spejle dig i og find dem, EFTER du har født. Det kan da fint hjælpe med til, at man ikke føler sig som den eneste i verden, der sidder med gylp på trøjen, trætte bryster og lugter af baby. Og når du vælger at bade dig selv i poleret glimmer fra andres liv, så gør det bevidst for at drømme dig lidt væk, men uden at stille krav til dit eget liv.”

Oplyste og velforberedte mødre

”Men jeg tror ikke, at det er entydigt negativt for nybagte mødre, at vores verden er blevet større med sociale medier.’ Forklare jordemoder Tilde Bøgild og forsætter:’ Jeg ser, at mange kvinder er utrolig oplyste og nuancerede i deres viden om, hvad de kan forvente af mor-livet, fordi de har mulighed for at spejle sig i mange forskellige kvinder. Men det er en kendsgerning, at det er umuligt at vide, hvordan det føles at blive mor, og hvordan man kommer til at agere i den nye familie, man har skabt. Det er fuldstændig ligegyldigt, om det er hendes første eller nummer fire. Hver ny baby er et nyt menneske, med sit eget behov og sin egen personlighed, som stiller helt nye krav til sin mor.

Tidsfordriv

Når din baby sover eller bare har brug for ro, og det har spædbørn i høj grad også brug for, kan det da være en gave for kvinder på barsel, at få lidt glimmer og likes ind i livet uden at skulle fjerne sig fra sin sofa. Men når det er sagt, ved vi jo, at hjernen stimuleres meget kraftigt, når vi er i kontakt med sociale medier. Vi danner alle sammen dopamin og adrenalin, når vi stimuleres. Det gør vi i forskellige mængder, det varierer fra person til person, men når det fjernes brat, vil hjernen have det tilbage. Får den det ikke, fortæller den os, at vi er kede af det. Jeg kan godt være bekymret for, at hvis barnet så opfattes som erstatning for disse stimulanser, kan hjernen nemt forvirres til at tro, at det er baby, som er kedelig, grå og ensformig.”

Psykolog Neela Maria Sris forklarer:

”Man er mest udsat for at blive usikker på sig selv og få negative tanker, hvis man ikke selv har så mange erfaringer eller perspektiv. Særligt, når du bliver mor for første gang, har du ikke gjort dig dine egne erfaringer endnu, og du vil derfor i højere grad sammenligne dig med andre uden at vide, hvad der er realistisk. Når du har fået flere børn, vil du måske stadig sammenligne dig med andre, men du har gjort dine egne erfaringer, du har været i en mødregruppe og har venner, der også har børn. Det gør, at du har noget i baggagen, som kan hjælpe dig med at nuancere det polerede og glorificerede sociale medie billede.”

Livets arena

”Sociale medier – og dermed Instagram – er på en måde blevet livets arena. Her får eller giver vi et splitsekunds billede af tilværelsen. Et øjeblik bliver generaliserende for, hvordan vores hverdag ellers ser ud. Et godt eksempel kan være, når vi ser en børnefamilie på cafebesøg. Alt er kaos, og børnene render rundt og er umulige, men udadtil bliver det afbilledet i det splitsekund, hvor moren tager et billede, fordi alt er godt et øjeblik. De fleste ved jo godt, at præmissen ved Instagram er et kort udpluk af et virkeligt liv. Men der er så mange ting, vi godt ved. Vi ved godt, at vi skal spise sundt, vi ved godt, vi skal gå tidligt i seng og vi skal ikke tage mobilen med os i seng. Men der er rigtig lang vej fra det, vi godt ved til det, vi rent faktisk gør.  Derfor ender vi tit med at tro på, at de billeder vi ser, er det liv, folk rent faktisk lever. Det kan hurtigt starte en masse negative tanker omkring ens eget liv.”

Skru ned

”Hvis du er på din telefon, så er du jo væk fra verden og i hvert fald ikke i kontakt med dit barn. Derfor er det altid godt at skrue ned for den tid, man bruger på sin telefon. Men alle er jo forskellige, og du skal mærke, om du er en af dem, der bliver vældig påvirket af det, du ser, eller om du bliver inspireret. Hvis du bliver inspireret af det, du møder på sociale medier, og det faktisk gør din hverdag og situation bedre, så er der jo ingen grund til at slukke helt. Find ud af, hvad der passer i dit liv. Når det er sagt, er nybagte mødre også ekstra udsatte, fordi de oftest ikke er udhvilede, ikke har fået ordentlig kost, og deres kroppe er fyldt med hormoner. Der er dermed kortere vej til de negative tanker.”

Sådan kan du rydde op i dit SOME feed:

-Prøv dig lidt frem. Registrer dit humør før og efter, du har været på Facebook eller Instagram, etc. Se, om der er noget særligt, du bider mærke i bagefter.

-Tænk over, hvad dine værdier og livskvaliteter egentlig er. List et par stykker op og se, om de stemmer overens med de personer, du følger.

-I stedet for at slukke din app, kan du prøve at vælge folk til og fra på sociale medier. Find nogle, der booster dit humør og lever efter de samme værdier, som dig. Mærk efter, hvad du har behov for i dette tilfælde som mor. Du kan ’slukke’ for dem, du følger på Instagram uden at trykke på ‘følg ikke længere’ – og det får de selvfølgelig ikke at vide. Tryk på de tre prikker ovenpå billedet i dit feed for at slukke de personer, du ikke har lyst til, skal dukke op i dit feed.

Tekst Liv Winther

Fun Facts

Nye undersøgelser fra canadiske University of Guelph viser at børn typisk har den samme varighed af skærmtid som deres forældre.

 

 

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Hej. I skriver ovenfor: “Lige nu anbefales nybagte mødre at slette deres App’s til sociale medier fra telefonen”. Har I en kilde på dette? Pft.

To The Moon Honey

Hej Sarah. Dejligt du læser med herinde. Vi har talt med flere jordemødre, der anbefaler nybagte mødre at skrue ned eller helt slette deres apps til sociale medier. Da de mener, man skaber de bedste betingelser for en hule med sin nyfødte baby, uden disse forstyrrelser. Som artiklen lægger op til, er det moderens eget valg at vurdere om de sociale medier har en positiv eller negativ effekt på hende.
Jeg vil gerne sende dig info på en af disse jordemødre, hvis du ønsker?
De bedste hilsner, To The Moon

Sarah Hjortshøj

Hej igen.
Beklager det sene svar – jeg havde ikke lige set, at I havde svaret. Det vil jeg meget gerne. Jeg skal bruge det til speciale skrivning. Mvh Sarah

Fatmeh Al-Numeri

Hej 🙂
Synes det et vildt spændende emne, er der mulighed for at kontante en af jeres jordmødre, da jeg er igang med et feltundersøgelse som omhandler unge nybagt mødre på de digitale/sociale medier.

Vh Fatmeh