TEMA: Hvordan er det at føde i en coronakrise? – Johanne Damgaard Hansen

Da Johanne skulle føde sit tredje barn, var det ikke kun corona, der tiltrak lægernes opmærksomhed på fødegangen, men derimod en uventet sædefødsel.

 

Forholdt du dig anderledes i tiden op til din termin, grundet corona?

“Vi havde taget ungerne ud af institutionerne den 10. marts, og min mor var kommet fra Fyn for at hjælpe os, da Søren min kæreste, stadig arbejdede. Vi fulgte regeringens anbefalinger og sprittede hænder og passede på, men nej, ellers forholdt jeg mig ikke anderledes.”

Hvad var din største bekymring?

“Både før og efter min fødsel har jeg ikke været bekymret, vi har holdt os inden døre og været grundige med hygiejne.”

Hvordan foregik din fødsel?

“Kl. 07 går vandet. Jeg ringer til Riget med det samme, da jeg har født to gange før, og vi aftaler, at jeg kommer ind, hvis der kommer veer, og ellers tager vi ind kl. 12 til videre plan. Jeg leger med drengene og bager pandekager – der er ingen optakt til veer, så vi tager afsted kl. 12 til Riget.

Vi bliver mødt af smilende jordemødre, som har god tid. Vi mærker intet til corona andet end skilte overalt og selvfølgelig OBS på at spritte hænder af. Jeg bliver undersøgt, og har udvidet mig 2 cm, men har ingen veer haft. Jordemoderen siger, det er normalt, når det er tredje gang. Hun undersøger mig udenpå, og er ret sikker på, at barnet ligger med numsen nedad. Vi havde nogle uger forinden været hos jordemoder, og der fortalte hun at baby lå med hovedet fint nede i bækkenet. Min mand Søren og jeg blev lige lidt paf, da vi skulle beslutte, om det skulle være sædefødsel eller kejsersnit.

Læs også

TEMA: Hvordan er det at føde i en coronakrise? – Frederikke Mikines

Jeg blev undersøgt af flere læger, og vores baby blev scannet. Mødet med diverse læger og andre jordemødre var meget positivt, og alle nævnte corona i forhold til at de ikke gav håndtryk, men ellers handlede alt om min fødsel. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg gerne ville have en sædefødsel. Jeg havde haft to gode og hurtige fødsler før, og scanninger viste, at baby lå rigtig godt i forhold til at blive født i sæde. Jeg vidste, at hvis babys værdier faldt, var det selvfølgelig akut kejsersnit.

Kl. 16 kommer vi ind på en fødestue, og vi møder den jordemoder, som skal være hos os under fødslen. Kl. 16.25 begynder mine veer for alvor at komme og de bider! Kl. 18.30 begynder jeg at få pressetrang, jeg har åbnet mig 6 cm. Jordemoder er helt rolig, og siger jeg gerne må komme op på briksen og begynde at presse. Jeg frygtede ellers, jeg skulle gipse mig igennem 4 cm, men fordi det var en sædefødsel, så baner babys numse vejen, og ryggen udvider sig således, at man er udvidet 10 cm, når hovedet skal ud til sidst. Kl 18:38 bliver der kaldt diverse læger ind, (ved sædefødsel er det procedure at børnelæge samt fødselslæge mv. er til stede, red.) og jeg begynder at presse. Kl. 18:42 kommer vores lille Niels til verden. Vi kendte ikke kønnet. Vi kom hjem samme aften.”

Mærkede du en særlig corona-steming på fødegangen eller hos din jordemoder?

“Nej, vi blev hele vejen igennem mødt af personale fyldt med overskud, og jeg skænkede ikke corona en tanke. Der blev stort set ikke talt om det. Det handlede om mig og min fødsel.”

Hvordan har dagene efter været anderledes?

“Vi har haft besøg af venner og familie, og vi har sprittet af og vasket hænder, og der har ikke være nogle krammere. Man er i en lykkerus, og vil bare så gerne vise sit lille vidunder frem, og jeg fødte den 13.03, og her var der ikke kommet de sidste restriktioner angående forsamlinger på under ti personer osv.”

Har du et godt råd til de gravide, der læser med?

“Frygt ej for din fødsel, coronatiden kommer ikke til at have indflydelse på, hvordan din fødsel kommer til at forløbe. Du vil blive mødt at professionelt sundhedspersonale, som vil gøre alt for at dit fødselsforløb bliver godt. Hygiejnen er i top og skærpet endnu mere, end den var i forvejen, og det er kun en fordel, tænker jeg. Hvis du bliver mødt af personale, der holder afstand, er det kun for at passe på dig og undgå smittefare. Husk at baby har det bedst, når du har det godt, og er afslappet, og det kan du roligt være. Det kommer til at gå så godt!”

 

Tekst Bea Fagerholt Foto privat

Meet’n’greet

Johanne Damgaard Hansen, 30, sygeplejerske og mor til Svend på 3, Erik på 1, fødte sønnen Niels den 13. marts 2020

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *