Rekluks_hjælp_din_Baby_To_The_Moon_Honey_

Refluks – hjælp din baby

”En baby, eller et barn, der ikke har det godt, er vel nogenlunde det værste mareridt, forældre kan forestille sig.” I dag udkommer den første danske bog om refluks: ’Refluks – hjælp din baby’. Vi har talt med kvinderne bag, som her gør os klogere på emnet

 

Refluks er tilbageløb af indhold fra mavesækken op i spiserøret – og evt. ud af munden som gylp. Refluks er på den måde en normal tilstand for babyer, og de allerfleste babyer gylper ind imellem, uden at det er et problem for dem. Refluks bliver et problem, når det medfører smerter og ubehag samt eventuelt direkte skader på spiserøret på grund af mavesyren. Så betegner man det som refluks-sygdom. Og det er i virkeligheden refluks-sygdommen, der belyses i bogen, selvom vi bare kalder det refluks. Refluks hos voksne kender vi som halsbrand og sure opstød.

Hvad er de typiske tegn på, at et barn kan have refluks?

Der kan være mange forskellige tegn, og refluks kan opføre sig forskelligt fra barn til barn. Om en baby har få eller mange symptomer, betyder ikke nødvendigvis noget for, hvor dårligt babyen har det. Det handler mere om, hvor slemme de enkelte symptomer er:

  • Gylper. Gylp kan både kommer op og være synligt, men kan også skvulpe mere inde i spiserøret.
  • Græder meget
  • Svært ved at sove
  • Ambivalent forhold til at spise, altså: Vil gerne spise, og vil så pludselig ikke alligevel
  • Fejlsynker og kløjes i maden
  • Motorisk urolig og har svært ved at finde ro i kroppen
  • Stiv i kroppen
  • Vil ikke ligge ned
  • Vil ikke sidde i autostolen
  • Våde øjne og rød om øjnene og i øjenbrynene

Mistanke om at baby har refluks

Hvis man mistænker, at ens barn har refluks, skal man i første omgang søge egen læge. Egen læge undersøger din baby og hører, hvad du og din partner fortæller om jeres baby. Herefter kan I eventuelt blive henvist videre til en børnelæge eller til børneafdelingen på sygehuset for den videre udredning. Det er en god idé, at tage et par videoer af, hvad jeres baby gør derhjemme – det er nemlig langt fra altid, at det samme sker hos lægen. Hvis I kan vise en film af det, er det meget lettere for lægen at vurdere, hvad der er tale om. Søg hjælp hos fagpersoner, der har erfaring med og viden om refluks hos babyer. Det er helt almindeligt, at fagpersoner har forskellige specialer. Derudover synes jeg selvfølgelig, at I skal læse bogen og især bruge bogens ’Trin 4 – Hvad kan jeg selv gøre for min baby’. Så kan I hjælpe jeres baby til en bedre hverdag – uanset om det så viser sig, at jeres baby har refluks eller ej.

To_The_Moon_Honey_Sharing_is_Caring_Mathilde_Falch_Refluks_baby_gråd_kolik_gylper_
Læs også

Refluks: “En svær start på livet”

Behandlingsformer refluks

Når man kommer til børnelægen eller på børneafdelingen med sin baby, vil man ofte starte med at foreslå en udelukkelsesdiæt af komælk, fordi en del babyer med refluks i virkeligheden får refluks-symptomer, fordi de har svært ved at håndtere mælke-proteinet i deres tarmsystem. Hvis man ammer sin baby, skal man selv undgå fødevarer, der indeholder komælk. Hvis ens baby får modermælkserstatning, skifter man til en allergivenlig type. Udelukkelsesdiæt skal altid foregå i samråd med lægen.

Syrepumpehæmmere

Derudover behandler man traditionelt med den type medicin, der hedder syrepumpe-hæmmer. Syrepumpehæmmere helbreder i mange tilfælde ikke i sig selv refluksen, men kan lindre ubehag et for babyen, fordi syreindholdet i gylpen bliver mindre. Der er lige nu kommet mere fokus på de negative effekter og bivirkninger, syrepumpehæmmere har. Det har vist sig, at medicinen i mange tilfælde slet ikke er særlig effektiv til babyer med refluks. Det forventes, at der fremover vil udvises større tilbageholdenhed med anvendelse af medicinen, i hvert fald i forbindelse med langsigtet brug af den.

Kan opstå ved spændinger fra fødslen

Medicin eller ej; mit forslag er, at man altid forsøger at finde årsagen til, at ens baby har refluks, fortæller jordmoder Camilla Kristiansen. Det kan der nemlig være forskellige grunde til. Det er en kompleks opgave, og nogle gange finder man simpelthen aldrig ud af, hvad der lå bag. Men hvis ens baby er født med sugekop, vil det være nærliggende at opsøge en kropsbehandler, så som en kranio sakral terapeut eller osteopat, der kan løsne eventuelle spændinger i kroppen. Spændinger kan medvirke til refluks eller forværring af refluks. I bogen skriver vi også en masse om mulige årsager til refluks og om, hvilke veje man kan gå for at hjælpe sin baby til at få det bedre i kroppen.

Mange børn lider af refluks

Der findes ikke nogen præcis opgørelse over, hvor mange børn der lider af refluks. Det handler om, hvornår man bruger betegnelsen: at lide af refluks’. Hvis man kun tæller de babyer, der reelt har direkte syreskader af refluks, eller er i mistrivsel vægtmæssigt, eller har luftvejsinfektioner som følge af refluks, så er antallet ikke så højt. Hvis man derimod inkluderer de babyer, der ikke har den slags komplikationer, men som græder en stor del af deres vågne tid af ubehag og smerter, som sover alt for lidt og alt for dårligt, og som kæmper med spisningen, selvom de tager godt på, så vil tallet ligge langt højere, forklarer Camilla Kristiansen.

Rekluks_hjælp_din_Baby_To_The_Moon_Honey_
Læs også

Kolik baby: Selvom dit barn græder, er du ikke en dårlig mor 

Gode råd til pårørende til familier med refluks børn

Jounalist Maria Lyngsø Hougaard fortæller om sin oplevelse med forældrene til børn med refluks. De har alle sagt, at det er meget ensomt at være forældre til et refluks-barn, fordi man ikke har lyst til at gå ud med en grædende baby. Men også at de ikke har overskuddet til at bede om hjælp. Deres råd til pårørende lyder, at du ikke skal sige: ’I må sige til’, men bare lave en ordentlig omgang lasagne til fryseren eller sige, at nu kommer du på lørdag kl. 10 og går en tur med babyen. Derudover er det hårdt for forældrene at høre på sætninger fra forældre, der ikke har haft refluksbørn, som fx: ’tror I ikke bare, han har temperament?’ eller: ’Vores baby græd også’, eller: ’Ja, jeg kan godt huske, det var hårdt om natten’. Så er det bedre ikke at sige noget, men bare give et kram. Vi har et kapitel i bogen, der er henvendt til de pårørende. Så kan forældrene til barnet stikke dem bogen og dermed give dem et indblik i problemet. Samtidig gir vi gode råd til, hvordan du kan tage initiativer som pårørende. Bogen understreger også, at refluks skal tages alvorligt.

Forældrene, der er blevet interviewet til bogen, har sagt, at deres råd til andre forældre er, at de skal stole på deres mavefornemmelse. Hvis de som mor og far fornemmer, at der er noget galt, skal de holde fast i den tanke, også selvom de bliver mødt med sætninger som: ’Det er dit første barn ikke?’, ’Babyer gylper jo meget’ og lignende. Så er det bare at starte fra en ende af med de årsager, der kan være til refluks. I bogen guides de igennem dem alle. I bogen skildres mødet med frustrerede forældre og små børn, der har det rigtig skidt. Men også med enormt engagerede specialister, der brænder deres lys i begge ender for at hjælpe. Bogen handler også om forældre, der af kærlighed til deres barn går gennem ild og vand og kæmper mod et til tider genstridigt system, selvom de selv er helt slidte. Jeg håber derfor inderligt, at denne bog vil give støtte på et område, hvor der ikke er en entydig løsning. Målet har været, at forældrene vil føle sig mødt af andre i samme situation og af fagpersoner, der gerne vil hjælpe dem.

Bogen findes hos Baby Instituttet og koster 299 kr., den kan købes HER

Tekst Maria Lyngsø Hougaard
Kollage Anika Lori

’Refluks – hjælp din baby’ er en bog skrevet af jordemoder Camilla Kristiansen i samarbejde med journalist Maria Lyngsø Hougaard. Camilla arbejder for Baby Instituttet og Det Private Barselshotel i Gentofte, hvor de har stor erfaring med babyer, der lider af refluks. Maria Lyngsø Hougard har udover sit arbejde som journalist i tv-branchen, onlinemagasinet for mødre Mor-skab.dk

Lyt også denne panelsnak med tre kvinder, der deler deres oplevelse med at være mor til et barn med refluks

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *