Tanja Gregersen – Om at ønske sig at føde hjemme med både kæreste og mor

Tanja måtte affinde sig med en negativ graviditetstest på svigermors badeværelse. Det kom derfor som en overraskelse, da hun 3 dage senere tog en ny test, som var positiv. Vi er hjemme hos Tanja i hendes lejlighed på Nørrebro til en snak om kropsterapi og tun-cravings. Vi taler også om, hvordan man forbereder sig på en fødsel, midt i en coronatid. Og så har vi frittet hende for hendes go-to beautyprodukter, som også er sikre at bruge under graviditeten.

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

”Vi havde planlagt, at det skulle være nu. Men vi havde kun prøvet en måned eller to, da jeg pludselig ikke fik min menstruation. Faktisk tog jeg den første graviditetstest ude ved min svigermor, fordi vi ikke rigtigt kunne vente. Den var negativ. Men nogle dage senere var min menstruation stadigvæk ikke kommet, og så købte jeg to af de dér tidlige graviditetstests. Jeg havde jo affundet mig med, at jeg ikke var gravid, så det var lidt af en overraskelse, da de begge var positive. Min mor insisterede på, at jeg blev nødt til at tage nogle flere test eller tage til lægen for at få det bekræftet, men: 2 streger er jo 2 streger, som mine veninder sagde.”

Læs også

Dahlia Dudas – om sin hjemmefødsel med jordemoderstuderende

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

”Jeg er nok sluppet ret billigt. Jeg har dog indimellem haft dage, hvor jeg har tænkt:  Kan man dø af træthed? I starten fik jeg også kvalme, hvis jeg glemte at spise. Jeg kan huske, jeg var meget overrasket over, hvor ofte jeg skulle spise. Men jeg har det virkelig godt. Jeg tror også, det hænger sammen med, at jeg går til kropsterapi, som er en holistisk form for Body SDS. Det handler blandt andet om, at man tror på, at følelser sætter sig i kroppen som spændinger, og ved at acceptere sine følelser løsner man op for spændingerne. Kropsterapi gør min krop stærkere, så både min krop og jeg har det bedre. Derudover har jeg nu fået to rebozobehandlinger, som er en form for massage med tørklæder. Rebozo er med til at afspænde kroppen og give plads til barnet, så man kan forebygge og sikre, at barnet lægger sig rigtigt. For barnet lægger sig dér, hvor det er plads. Rebozo bruges også til vendingsforsøg og som smertelindring, men jeg har brugt det tidligere – simpelthen for at forebygge smerter i bækkenet. Min kæreste skal lære nogle af øvelserne, så han kan lave dem under fødslen som smertelindring.”

Hvordan har du det med din gravide krop?

”Jeg synes faktisk, det er ret spændende, hvad der sker med kroppen. Min kærestes søster fødte for et halvt år siden, og jeg har fulgt hendes graviditet helt tæt. Hun forberedte mig på, at man jo lader et andet menneske overtage ens krop – man er hus for et menneske, man ikke kender. Jeg har været meget nysgerrig på det. Det handler nok også om, hvordan ens forhold til kroppen er, inden man bliver gravid. Jeg har fx været på alle mulige diæter, fordi jeg altid har været nysgerrig på, hvordan min krop ville reagere. I graviditeten har jeg ikke stresset over vægt, og om jeg taber mig igen, fordi jeg har tillid til, at det skal min krop nok finde ud af.”

Læs også

Desireé Jade Hamilton – Om at have 11 år mellem sine to børn

Hvad savner du mest under din graviditet?

”I starten savnede jeg helt vildt en Tunacado-sandwich fra Joe and the Juice. Jeg elsker tun, og jeg havde læst, at man jo slet ikke må spise tun. Men jeg har så fundet ud af, man gerne må spise lidt, når bare det er MSC-certificeret, så jeg har spist lidt tun nu.  Det er jo bare tit sådan, at når man ikke må få noget, så craver man det helt vildt. Og så savner jeg måske også en god passionsfrugt-cocktail, og særligt virkningen af den første cocktail.”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

”Det er faktisk noget af det, jeg har brugt mindst tid på. Jeg tænker på at købe bæredygtigt tøj fra bæredygtige mærker. Min stil er simpel, tone-i-tone og så prøver jeg at gøre den relativ tidsløs. Og så har jeg altid nogle udpluks med print, der skiller sig ud.”

To_the_moon_honey_tanja_gregersen_miild_baby_bump_gravid_med_gravid_produkter_

Hvad var det første stykke graviditetstøj du købte?

”Jeg har købt et par sorte bukser fra Zara, der sidder helt stramt og med lidt svaj i, hvor maven kan være. Jeg synes, bukser har været det sværeste. Ellers har jeg faktisk lånt graviditetstøj af min svigerinde. Graviditetsjeans ser jo så underlige ud, de er helt Miss Sixty-agtige med den lave talje. Kjoler og store striktrøjer er også en sikker vinder, fordi dem kan man også bruge bagefter.”

Hvilke sko har du været mest glad for?

”Et par Adidas. Ozweego hedder modellen. De klemmer ikke nogen steder og har en god sål. Jeg var både i Paris og Rom i slutningen af november, og jeg kunne bare gå og gå, uden det gjorde ondt.”

Dyrker du motion under din graviditet?

”Jeg dyrker 15-20 minutters yoga hver morgen. Det foregår herhjemme på gulvet på en måtte.  Jeg har fået nogle øvelser af kropsterapeuten og hende, der giver mig rebozobehandlinger. Øvelserne indebærer, at jeg laver rigtigt mange 8-taller med mit bækken. 8-taller løsner op i ligamenterne og musklerne. Øvelserne handler om at afspænde musklerne og gøre dem mere bevægelige. Vi mennesker har en tendens til altid at hvile på det ene ben eller sidde med det ene over kors. Ved at lave 8-taller sørger jeg for, at begge sider bliver bevæget. Men udover yoga dyrker jeg faktisk ikke motion. Min kæreste og jeg har en rutine, hvor vi går en lang tur en gang om ugen. Så tager vi ud i naturen, kører nordpå og går en tur fx rundt om Farum Sø.” 

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet – i så fald, hvordan?

”Jeg bruger vores egne Miild produkter, og derfor er der ikke noget, der har ændret sig, fordi produkterne er rene og graviditetsvenlige. Det har også altid været tanken med Miild. En af vores målgrupper er netop gravide, fordi der ikke er allergifremkaldende ingredienser i produkterne, og de er derudover Svanemærkede. Det sikrer, at der ikke er hormonforstyrrende stoffer i.
Det eneste, der har været et ”problem” under graviditeten, er neglelakker, og jeg har derfor næsten ikke brugt neglelak. Jeg er holdt op med at bruge på hænderne, men nu tror jeg, at jeg måske skal have lidt på tæerne igen. Jeg farver ikke mit hår. Det har jeg ikke gjort i 5 år, og hårprodukter er faktisk det sidste, jeg har forholdt mig til. Man skelner mellem leave-on og rinse-off produkter. De fleste af de hårprodukter, jeg bruger, er rinse-off produkter, og det er begrænset, hvad skade det kan gøre, når man skyller det ud med det samme. Men efter jeg havde et allergiudbrud sidste år, holdt jeg op med at bruge hårprodukter med parfume i, og ALLE mine hårprodukter er certificeret. Jeg putter altid saltvandsspray i mit hår fra Zenz, når det er vådt. Derudover bruger jeg varmebeskyttende olie i spidserne og en rundbørste med svinehår fra Matas.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig ift. kost og tilskud under din graviditet?

”Vi lancerede Miild for 3 år siden til april. Vi vidste ikke, hvordan produkter var sat sammen, fordi vi ikke er kemiingeniører. De sidste 3 år har jeg derfor lært så meget om ingredienser. Jeg har fået tilført en masse ny viden, som har gjort, at jeg er blevet endnu mere kritisk i forhold til, hvad jeg selv ønsker at smøre på min krop.
I forhold til min kost har jeg altid været ret sund. Jeg er vokset op på en gård, hvor vi dyrkede alting selv. Min mor bagte selv rugbrød og lavede rygeost fra gedernes mælk. Jeg ved derfor, hvordan tingene skal smage. Det er et privilegium at være vokset op på den måde. Jeg har altid haft et meget sundt forhold til mad, og til hvad der er godt og dårligt. Vi fik også kun slik én gang om ugen, og jeg drikker for eksempel aldrig sodavand. Og som sagt kan jeg godt lide at eksperimentere med min krop og har prøvet flere forskellige diæter. Men jeg er endt et sted, hvor jeg er lidt mere afslappet omkring det. Under graviditeten har jeg dog tænkt lidt mere over, at jeg skal huske grøntsagerne.”

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

”Min kæreste og jeg har besluttet, at det skal være en hjemmefødsel. Jeg synes, det er vigtigt, at det er en fælles beslutning. Min kæreste er minus glad for hospitaler, og det kribler på ham, når han er på et hospital, og jeg har det lidt på sammen måde. Jeg havde egentlig aldrig set mig selv som én, der føder hjemme. Det var lidt for hippie-agtigt. Men så begyndte jeg at læse om hjemmefødsler, og sætte mig ind statistikker og fødselsdata. Al forskning peger på, at man får en bedre fødsel hjemme, fordi man kan udskille mere oxytocin, brister mindre, og man oplever mindre stress efter fødslen, fordi man bare kan gå ind i sin egen seng med sin nyfødte. Man er i trygge omgivelser. Men når det er sagt, synes jeg, det er et stort ansvar at føde hjemme. På et hospital kan jordemoderen hurtigt tilkalde en læge og sygeplejersker, og så er der flere hænder. Så jeg føler, jeg har et endnu større ansvar for at forberede mig. Tiden med Coronavirussen har betydet, at jeg har været ekstra opmærksom på at isolerer mig og overholde alle regeringens anbefalinger. De anbefalinger ændrer sig nærmest time for time lige nu. Vi ved, vi har krav på hjemmefødsel, og at Sygehusene stadig vil gøre alt for, at det kan lykkedes (hjemmefødsler er siden interviewet blevet sat på pause under coronapandemien, red.) Jeg har prøvet at lukke mig inde i en positiv, men realistisk boble. Så mentalt er jeg begyndt at forberede mig på alle tænkelige scenarier. I sidste ende, er det vigtigste at Leonardo kommer ud, når han er klar og under de bedste forudsætninger for ham og ikke mindst mig. Som forberedelse har jeg hørt Podcasts, og jeg har allerede fået et par rebozobehandlinger. Jeg skal også til fødselsforberedelse, og så vil jeg have lavet en fødselsplan. Jeg ved godt, jeg ikke kan tage kontrol over situationen, men jeg kan være velforberedt, så jeg føler ro. Jeg er tilknyttet Herlev, som er meget pro hjemmefødsler. De har oprettet et team kun med jordemødre, der tager hjem til de fødende. Jeg forestiller mig, at de jordemødre er lidt mere hardcore. Men min mor skal også være med til fødslen. Hun skal sørge for, at Nicki kan være ved mig hele tiden. Min mor skal stå for det praktiske fx gøre en varmepude klar, hvis jeg får brug for det. Hun skal assistere. På et hospital er der flere til at hjælpe, det er der ikke ved en hjemmefødsel. Hospitalet anbefaler faktisk, at der under en hjemmefødsel er én til at hjælpe med det praktiske.”

Shop

Hemen Biarritz • Top

269 kr - 299 kr

Har du gjort dig nogle tanker om den første tid efter fødslen?

”Min kæreste og jeg var faktisk til coach tidligere, og hun stillede os samme spørgsmål. Vi går sammen til coach, fordi vi jo både er kolleger og kærester. Og vi har ønsket at forberede os bedst muligt på at balancere vores ’kollegaskab’ under min barsel. Vi har faktisk ikke nået at snakke så meget om den første tid efter fødslen. Men jeg tror, vi kommer til at lave en tidsplan for, hvilke gæster der må komme i hvilket tidsrum. Vi bliver nødt til at skærme os selv og passe på os selv i den nye og sårbare tid. Jeg har jo lige født og har sikkert masser af efterfødselssmerter. Og vi skal lære vores lille dreng at kende. Jeg tror, vi er enige om, at vi tager den nære familie ind den første uge, og så må vi mærke efter. Nicki har sagt til mig, at jeg bare skal sige til ham, hvordan jeg har det, og så skal han nok kommunikere det ud.”

To_the_moon_honey_milild_makeup_tanja_gregersen_Gravid_med_baby_bump_makeup-artist

 

Tanjas bedst tips og go-to beautyprodukter, skræddersyet til dig der er gravid eller ammer.

“Hvis du som gravid eller ammende vil være helt sikker på, at et skønhedsprodukt er sikkert for dig, skal du tjekke, om produktet er certificeret af Allergy Certified og Svanemærket. De er fri for hormonforstyrrende stoffer og allergener. De certificerede produkter er markeret med *”

 

*“Denne serum, som jeg selv har været med til at udvikle, indeholder hyaloronsyre, der giver det bedste fugtboost. Det er altid det første produkt, jeg påfører min hud når jeg har renset den.”

Miild Facial serum 490 kr.

“Min favorit bodylotion, der trænger hurtigt ind, men alligevel giver den nødvendige fugt, og så er den uden parfume.”

MDerma Body lotion 199 kr.

*“Denne saltvandspray giver struktur, volumen og liv til håret. Jeg bruger den primært i vådt hår og føntørrer derefter mit hår med rundbørste.”

Saltvandsspray fra Zenz 259 kr.

“Denne olie er basen i mine rutiner. Den kan bruges som makeupfjerner, på hele kroppen eller som gravid olie til den voksende mave. Jeg elsker at smøre den på maven, når jeg kommer ud af badet. Jeg bruge den også til at give mig selv en ansigtsmassage inde i badet.”

Mandelolie fra Natur Drogeriet  119 kr.

“Green People laver den perfekte deodorant uden parfume, som holder svedlugt på afstand.”

Green People Deodorant (den grå serie) 113 kr.

“Den her selvbruner giver en smuk glød med det samme. Mit bedste trick er at bruge en selvbruner handske til at påføre den med. Tag et pump ud i handsken, klem handsken sammen og påfør derefter i cirkelbevægelser.”

Mascha Vangs selvbruner mousse 119 kr.

*“Du kan påføre den lyserøde nuance først og derefter den gule, det neutralisere og lysner mørke rande omkring øjnene – derudover kan den bruges på urenheder eller pletter i resten af ansigtet, til at give en smuk ensartet hud.”

Miild Concealer Duo 240 kr.

*“Denne bronzer giver den smukkeste glød, og du kan bruge de fine glimmerkorn i bronzeren som øjenskygge.”

 Miild bronzer Apricity 360 kr.

“Neglelakken er vandbaseret og god til alle, der er gravide eller ammer. De laver så mange smukke farver.”

Åcquarella neglelak 199 kr.

*“Min favorit shampoo er en let shampoo, der efterlader håret glansfuldt og som ser flot ud på badeværelset.  Jeg vasker altid mit hår to gange. Første vask fjerner  stylingprodukter, og anden gang lader jeg shampoo’en pleje mit hår. Jeg foretrækker, at undgå balsam, da jeg på den måde opnår mere volumen og struktur i mit hår.”

Meraki Pure shampoo 170 kr.

 

Tekst Julie Teglhus Foto Liv Winther og privat fotos

Meet’n’greet

Tanja Gregersen, 32 år, co-founder af det allergivenlige make-up-mærke Miild. Hun bor i København med kæresten Nicki, der også er CMO i Miild. Sammen venter de en lille dreng, Leonardo, i starten af april.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Dimitrina Vasileva

Hej Tanja. Rigtig fint indl?g og tillykke med din graviditet ?? Ville ogsa bare lige lade dig vide, at overskriften er grammatisk forkert. Der skal sta “sin” og ikke “hendes”. Ellers betyder det at du snakker om en anden kvindes graviditet.

vital female fifty

Tine anbefalede mig Rose Maimonide, der har Gron Stue. Hun har is?r hjulpet mig med kosttilskud og vitaminer, og jeg har fulgt hendes rad siden jeg blev gravid. Du kan se hvilke kosttilskud jeg tager herunder.