Gravid med Anna Backe – Om graviditetskvalme og coronabekymringer

Anna Backe var sikker på, at hendes menstruationen udeblev, fordi hun var chokeret over at have fundet en knude i sit bryst. Det viste sig heldigvis at være en ufarlig bindevævsknude og det første tegn på graviditet. Her fortæller Anna om en graviditet præget af kvalme, corona-bekymringer og ønsket om at undgå endnu en fødsel med sugekop.

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

”Da jeg var gravid med Jens, mærkede jeg graviditeten, da jeg var 3 uger henne. Denne gang havde jeg ingen symptomer, så jeg var sikker på, jeg ikke var gravid. Jeg bliver også snart 37, og jeg havde derfor bildt mig selv ind, at det ville være svært at blive gravid. Jeg har forhøjet prolaktin, som er et hormon, der gør det svært at blive gravid naturligt. For at få ægløsning havde jeg derfor fået en pille, som sænker prolaktin-niveauet.

Jeg kan huske, jeg var på job, og pludselig fortæller kunden, at hun er gravid, og jeg syntes, det var så irriterende, at alle omkring mig blev gravide. På det her tidspunkt havde jeg også lige fundet en knude i mit bryst, og jeg var sendt videre til kræftscanning. Min menstruation var forsinket, men jeg er sikker på, at det skyldtes chokket over at have fundet en knude i brystet. Jeg blev derfor ret overrasket, da jeg fik en positiv graviditetstest, 2 dage inden scanningen. På det tidspunkt var jeg omkring 5 uger henne. Jeg fik efterfølgende ultralydsscannet knuden, som viste sig at være en ufarlig bindevævsknude, noget jeg også havde under graviditeten med Jens.”

To_The_Moon_Baby_Bump_Christine_Sofie_Johansen_Model_Gravid_med_Plus_Size_Model_Danish_Mom_
Læs også

Christine Sofie Johansen – Om at blive glædeligt overrasket over graviditet

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

”Jeg havde ingen symptomer i starten og ingen kvalme. Men i 6. uge ramte det mig helt vildt. Jeg kastede op indtil 5.-6. måned. Med Jens var det hver morgen. Denne gang har jeg kunnet kontrollere det lidt mere. På et tidspunkt skulle Peder have været til L.A. for at arbejde. Det kunne jeg slet ikke overskue. Jeg kan huske, jeg tænkte, hvordan jeg dog skulle få Jens i børnehave. Jeg kunne ikke engang skifte en lorteble og bare det at varme mad til ham var uoverskueligt. Heldigvis blev L.A.-turen aflyst på grund af corona.

Kvalmen blev pludselig afløst af en ekstrem sult. Jeg kan huske, jeg spurgte Jens, om jeg måtte smage på hans mad, og jeg var simpelthen så sulten og ivrig, at jeg kom til at bide ham i fingeren. Der tænkte jeg: ”Du er eddermaneme gravid, når du bider dit barn i fingeren.” Senere har jeg haft en lille smule ondt i mit bækken. Men det er også det eneste.”

To_the_moon_honey_gravid_med_anna_backe_peder_bille_

Hvordan har du det med din gravide krop?

”Jeg har det vildt fedt! Det er helt vildt, hvad den kan. Og så er jeg totalt imponeret over, at jeg ikke er mere hæmmet. Det havde jeg forventet, når det nu er anden graviditet. Man får jo ikke sovet på samme måde med et 3-årigt barn. I nat vågnede han eksempelvis 3-4 gange, fordi han lige er startet i børnehave. Derudover har både min mor og søster haft svangerskabsforgiftning. Og jeg er selv født for tidligt ved kejsersnit.  Men hvis man ikke havde svangerskabsforgiftning under første graviditet, er der vist nok mindre risiko for, at man får det anden gang. Jeg er bare meget taknemmelig for, at der ikke har været noget.

Jeg kan dog godt se, at min krop har ændret sig. At det trækker nedad, og mine hofter og lår bliver større. Men jeg føler lidt, at man som gravid virkelig bliver anerkendt og respekteret af folk på gaden. Det er, som om de tænker: ”Ej hvor er det sejt, at du bygger et lille menneske, respekt.” Lige om lidt er der ikke den respekt mere. Så larmer jeg bare med 2 små børn.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

”Jeg holdt op med at ryge, da jeg blev gravid med Jens, men et glas vin og en cigaret kunne jeg altså godt bruge. Jeg har også savnet kaffe. Jeg har faktisk ikke drukket en hel kop kaffe under graviditeten. Jeg tænker, at hun ikke har brug for al den koffein. Generelt savner jeg at gøre ting uden at tænke på, om det skader barnet. I morgen skal vi i sommerhus, og jeg vil vildt gerne bade, men så tænker jeg, om det det mon er for koldt for hende. Og så savner jeg virkelig at sove – selvom det jo ikke er graviditetens skyld. Det er bare ekstra hårdt ikke at sove, når man er gravid.”

To_the_moon_podcast_alt_du_skal_vide_om_amning
Podcast

Alt du skal vide om amning

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

”Rimelig laid-back. Når man arbejder som model, er der mange, der går op i stil, men jeg går ikke så meget op i mærker og sådan noget.”

Hvilke sko har båret dig rundt under graviditeten?

”Mine Adidas Adizero og Birkenstock – og ellers bare tæer, når vi har været i sommerhus. Det er det bedste, jeg ved. Jeg vil ikke have ondt i fødderne.”

Hvad var det første stykke graviditetstøj, du købte?

”Jeg har købt helt almindelige kjoler, som maven kan være i. Det eneste graviditetstøj, jeg har, er nogle graviditetscowboybukser fra min første graviditet. Men dem har jeg ikke gået med endnu på grund af årstiden. Jeg har faktisk ikke engang købt amme bh’er endnu. Men denne gang VIL jeg nå at købe nogle pæne amme bh’er. Det havde jeg ikke sidste gang. Denne gang vil jeg være forberedt med blonde amme-bh’er fra Underprotection, som er et bæredygtigt mærke. Det har jeg besluttet mig for.”

Hvilket item har du haft mest glæde af under din graviditet?

”Vi har været i sommerhus under hele corona og er først kommet hjem i slutningen af juli. I sommerhuset rendte jeg bare rundt i badedragt. Derfor må det være min badedragt og mine Birkenstock.”

Dyrker du motion under din graviditet?

”Jeg har været ret god til at få lavet mine graviditetsøvelser denne gang. Jeg har en tidligere kollega,  Anne Mini, der er personlig træner. Hun gav mig en række graviditetsøvelser under min første graviditet. Dem har jeg lavet 2-3 gange om ugen for at styrke lænd, numse, mave, lår og arme. Det er med egen kropsvægt –  for eksempel squats, lunges og koordineringsøvelser, som styrker. Da vi var i sommerhus, gik jeg også lange ture med vores hund for at få noget motion.”

 

To_The_moon_honey_Baby_bump_anna_backe_gravid_med_

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

”De har ikke ændret sig så meget, fordi jeg i forvejen bruger øko-produkter fra SMUK skincare.
Jeg bruger deres enzym-peeling 3 in 1, som er rigtig god til at rense dagligt. I gamle dage brugte jeg altid en kornscrub, men korn slider på huden, fordi de fjerner de dårlige døde hudceller, men også alle de gode ting. Enzym-peelingen laver kanaler ned til underhuden og åbner op, så man kan fugte bagefter. Den har jeg brugt et par gange om ugen for virkelig at få renset igennem. Når jeg ikke bruger den, bruger jeg rens fra Bioderma.

Derudover bruger jeg ansigtscreme og serum fra SMUK skincare hver morgen, kokosolie til håret fra Urtekram og en Body Butter fra SMUK skincare til kroppen. Og jeg har også brugt min tørbørste. Jeg går ikke med neglelak, når jeg er gravid, og jeg bruger heller ikke parfume.

For nylig købte jeg en massageolie fra Weleda for at forebygge strækmærker. Det var vist på tide at gå i gang med. Jeg har også læst, at det er godt at massere sit mellemkød for at forebygge bristninger 6 uger op til termin.”

DETALJER FOR VEDHÆFTNING To_The_Moon_Honey_Andrea_Elisabeth_Rudolph_.Sikker_Skønhed_Gravid_Økologi_j
Læs også

Andrea Rudolph om sikker skønhed til gravide

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til kost og tilskud under din graviditet?

”Jeg tager BabyMeNow, ekstra jern, Puori-fiskeolie, kalk og magnesium, fordi jeg ikke spiser så mange mælkeprodukter. I forhold til kost tænker jeg mere over, at alt skal være økologisk. Derudover holder jeg mig fra koffein. Jens sov virkelig dårligt, så hvis der er noget, jeg selv kan gøre for at hjælpe på hendes nervesystem, vil jeg virkelig gerne gøre det.

Min mand får ondt i sine led, når han spiser for meget hvidt brød, pasta osv., så det prøver vi at skære ned på. Jeg har så gerne villet være god og spise grøntsager og lave friske juices. Men når man har så meget kvalme, bliver det mere et spørgsmål om, hvad man kan holde i sig. Om det så er rød saft og en bamsebolle med smør. På det sidste har jeg dog været god til at lave smoothies for at give hende noget grønt og noget olie. Men jeg har faktisk stadigvæk dårlig smag i munden, selvom jeg ikke har kvalme. Og det hjælper salte fisk-lakridser virkelig på. Dem spiser jeg hver aften, når jeg har puttet Jens.”

Shop

HONEY Body Oil • Nourishing & softening

340 kr

Hvordan har det været at være gravid i en tid med corona?

”Det har været hårdt. Jeg tror, man går i beskyttelsesmode, når man er gravid, og man vil gøre alting for sit lille foster og senere barn. Under corona har alting været så uvist. Man får at vide, man er i risikogruppen, men der er ikke nogen, der kan fortælle én, hvad der sker. Jeg kan fornemme, at andre gravide også har været sygt bange, men folk omkring én har været sådan: ”Nåh ja, barnet er jo beskyttet”. Problemet er, at ingen ved noget som helst om det her. Man ved jo ikke, hvad der sker rent kognitivt for de børn, der har været smittet, fordi sygdommen er så ny. Det har været sygt skræmmende.

Vi flyttede op i vores sommerhus oppe i Lumsås i marts. Vi fik hurtigt en hverdag, hvor Peder arbejdede i vores gæstehus, mens Jens og jeg tog på stranden i hver vores flyverdragt. Det var godt nok hårdt at aktivere en 2,5-årig hver dag, når man samtidig har mega kvalme.

Da det begyndte at blive lidt varmere, fik vi venner på besøg til frokost i haven. Alle omkring os har taget det meget seriøst. Og der gik også lang tid, før vi sendte Jens i vuggestue.

Lige nu overvejer vi, om vi skal selvisolere os 2 uger op til termin. Når man kommer ind på fødeafdelingen, bliver man testet for corona. Og hvis Peder skulle vise sig at være positiv, må han ikke være med. Jeg risikerer derfor at stå helt alene midt om natten og skulle føde. Men jeg synes også, det er svært at hive Jens ud af børnehaven. Hvis jeg går 1 uge over tid som første gang, så ser han ikke andre børn i over 3 uger.” 

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

”Jeg havde en meget hård fødsel med Jens, og i den forbindelse har jeg været til en række efterfødselssamtaler. Jeg har altid fået at vide, at jeg havde smalle hofter, men at det ikke nødvendigvis betød noget for mit bækkens størrelse og evnen til at føde børn. Men Jens lå forkert og kom derfor ikke nok ned i bækkenet. Jeg fik vestimulerende, men der skete ikke noget. Jeg var i fødsel i 27 timer. Han endte med at skulle tages med sugekop, og de to første gange hoppede koppen af. Det føltes, som om der var modhager på barnet. Tredje gang med sugekoppen fik de ham ud, og han skulle suges, fordi han ikke trak vejret ordentligt. Heldigvis rettede han sig hurtigt. Men så ville han heller ikke tage fat ved brystet. Efter 2 dage fik han sit tungebånd klippet hos en øre-, næse- og halslæge. Det hjalp.

På grund af den fødsel har Peder og jeg booket en time med en super god jordemoder. Jeg har kun brug for at vide, hvad vi gør for at undgå sugekoppen. Jeg har jo ikke været ordentligt med i en pressefase, så det har jeg brug for at vide noget om. That’s it. Ellers håber jeg, jeg kan huske resten.”

Shop

On Cloud Nine • Klassisk pyjamas

1.200 kr

Hvad har du gjort dig af tanker om den første tid efter fødslen?

”Jeg har gjort mig rigtigt mange tanker om, at hun forhåbentligt bare sover, sover og sover. Og så håber jeg virkelig, at jeg denne gang ikke skal bruge ligeså meget energi på ammeproblemer og bristninger på grund af sugekop. At jeg denne gang har en anden ro, som jeg giver videre til hende.

Og så vil jeg være mere insisterende i forhold til at få hende til at bruge sut. Det fik vi aldrig Jens til. Det SKAL hun lære. Jeg ammede Jens i 2 år, fordi det var hans eneste tryghed. Han har aldrig brugt sut eller haft et særligt forhold til en bamse eller klud. Men jeg kunne også godt lide at amme, så det er ikke udelukket, at jeg også kommer til at amme hende i meget lang tid.

På grund af corona skal vi heller ikke have mange besøg, fordi hun skal skånes mest muligt. Men det bliver egentlig meget fedt med noget ro. Vi har et lille barn i forvejen, som også skal falde til og en hverdag, der skal op at køre. Jeg aner slet ikke, om Jens overhovedet skal i børnehave til den tid. Vi må se på smittetallene om halvandet måned. Alt er uforudsigeligt.”

 

Tekst Julie Teglhus Foto Liv WintherPeder Bille

Mette’n’greet

Anna Backe, 36, venter i midten af oktober en lille pige med kæresten gennem 15 år, skuespiller Peder Bille. Parret bor på Frederiksberg med sønnen Jens på 3 år. Til daglig arbejder Anna som model og med PR- og kommunikation hos SMUK skincare og Naturlig Smuk.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *