To_The_Moon_Honey_The_Experts_rejse_Med_Børn_

Går ferien til de varme himmelstrøg?

Drømmer du dig også til en strand i Thailand, langt væk fra Danmarks kolde og våde vintermørke? Så læs med her. Vi har talt med læge Clara Ricard om infektionsrisici og coronaguidelines, om hvad der skal pakkes af medicin og hvad man være opmærksom på inden turen går til Asien

 

Der kan være mange bekymringer om vira og bakterier, når man rejser med børn til Asien. Hvad tænker du om det?

“Jeg mener, at hvis man sikrer sig, at vaccinationerne er i orden og toilettasken er forberedt, så kommer man rigtig langt, uden at blive for nervøs, hvis de små bliver syge. Som personlig note vil jeg gå ud fra, at man er taget på ferie for at komme væk fra stres og januars mørke, og give sine børn og ikke mindst sig selv lidt varme og aktivere noget D vitamin. Alle disse overvejelser er for mig mere end nok til at tage på ferie, trods risiko for feber og diarré. Hvis man som forældre sidder med en skyldfølelse over at rejse til Asien, skal man smide den sammen med vinterfrakken, inden man rejser.”

Det skal du tjekke inden afrejse

“Inden ferien bør man tjekke, at ens børn har fået alle de nødvendige vaccinationer. Er du i tvivl, kan du tjekke din sundhedsjournal eller kontakte egen læge. Nogle vacciner skal gives to gange med et par ugers mellemrum, tjek derfor så snart rejsen er bestilt. Jeg sørger altid for at kende vægten på mine børn, inden vi rejser, således at jeg kan regne deres Panodil dosis ud, hvis de skulle få feber.”

Det skal du være opmærksom på i forhold til corona

“Vi er i flere år blevet skolet til at være obs på corona-symptomer. Men virkeligheden er fortsat, at andre vira samt bakterier stadig er årsag til infektioner, og en negativ corona-test er altså ikke lig med, at ens barn ikke skal have én eller anden form for behandling, hvis sygdommen rammer eller man skal være opmærksom på forværring. Indtil videre ser det ud til, at børn får milde forløb med corona. Det er særligt den gruppe med underliggende lidelser, som i forvejen skal være forsigtige med smitte, der er i risiko for svære forløb, hvis de bliver smittet.

I forhold til coronaregler skal man fortsat holde tungen lige i munden og acceptere, at man lige skal have læst op på reglerne afhængig af destination. På danske ambassaders hjemmeside kan du specifikt gå ind og tjekke reglerne for dit rejsemål. Skal I eksempelvis testes inden, hvilken type test skal kunne fremvises, eller er vaccination nok, er der bestemte papirer der skal udfyldes etc. Tjek også reglerne for mellemlandinger eller transit i forhold til om det pågældende land kræver test eller specifikke papirer. Det er virkelig surt at sidde fast i transit hele familien.”

Topudstyret toilettaske

“Derefter skal du en tur på apoteket. Hvis altså du ikke allerede har følgende derhjemme:

Håndsprit bruger jeg altid efter, jeg har vasket hænder. Det er vigtigt at være opmærksom på god håndhygiejne, når I rejser. Det vil sige, at man vasker sine hænder inden måltider og efter toiletbesøg. Du kommer langt med god håndhygiejne og sørg altid for at holde sår rene med vand og sæbe.

Termometer i oldschool form der måler rektal temperatur, det ved jeg, jeg kan regne med. Øretermometer kan f.eks måle op til 1 grad forkert.

Klorhexidinsæbe bruger jeg ved sår og hudafskrabninger, hvis der kommer rødme. Jeg bruger det især ved mistanke om børnesår, også hjemme. Hvis såret væsker med gullig farve, vasker jeg det to gange dagligt.

Rehydreringspulver opløses i vand således, at man har den rigtige salt koncentration til at hjælpe eller modvirke, at ens barn bliver dehydreret. Pulveret bruger man, hvis de er syge, altså ikke som forebyggende.

Børnepanodil fås både som drikkeform og suppositorie (altså op i enden). Begge dele er fint, men har dit barn feber, evt. kvalme og opkast, så ville jeg vælge suppositorie.

Ligesom du pakker solcreme og tandpasta, synes jeg, at alle bør gøre det til en vane at pakke ovenstående.”

Vær opmærksom på, hvad I spiser

“Miljø- og fødevarerstyrelsen har nogle enkelte råd, som er gode at huske på rejsen. Spis frugter med skald (såsom mango eller banan) eller skræl selv frugten, så man undgå bakterier, der kan være på overfladen af frugten.

Tjek at den mad, I spiser, er kogt eller stegt helt igennem, således at bakterierne, der kunne være i maden, dør. Tjek altid om vand fra hanen må drikkes, og tjek hvordan det pågældende sted laver deres isterninger, altså om de laver dem af rent vand. Hvis man bruger vand fra hanen, så kog det inden. Hvis man køber vand, så tjek at flasken ikke har været åbnet.”

Pool kan give ondt i ørerne

“Fænomenet ’swimmers ear’ eller infektion i ydre øregang, opstår ofte på ferier. Infektionen kan opstå, hvis man bader meget i en pool, hvor der er bakterier eller gror svamp. Udover at lade være med at bade i pools, der ser suspekte ud, kan man ikke gøre noget som sådan for at undgå det. Lad dog være med at rense dine børns ører med vatpinde. Lav eventuelt din egen eddikeblanding af eddike og vand i forholdet 1:10, og skyl øret med væsken, hvis det begynder at gøre ondt. Det er ofte ikke øreinfektionen i sig selv, der behøver behandling, men derimod de stærke smerter infektionen er forbundet med.  Derfor er smertestillende som Panodil også en mulighed.”

Hvis sygdommen rammer

“Hvis du står i en situation, hvor dit barn er blevet syg på ferien, er der flere ting I bør gøre. Hvis der er mistanke om feber, er mistanke ikke nok; tag temperaturen. Hvis temperaturen er 38,0 rektalt eller over, fortæller det dig, at dit barn har feber. Så er der det med Panodilen. Jeg har mødt flere, der siger: ’Ja ja, det læger siger altid, tag en Panodil’, men faktisk er det jo at mindske ubehaget hos de små, samt at få et billede af, hvor dårligt ens barn har det. Hvis Panodilen kvikker lidt op, kan man få dem til at drikke, hvilket er virkelig vigtigt især i varmen. Man skal huske at give den rigtige dosis, følg instruksen på pakken, og giv hver 6. time. Panodil virker ca. 4 timer, så det er ok feberen igen er høj den sidste time.”

Opkast og diarre

“Hvis et barn kaster op, og eventuel også har tynd mave, er det vigtigt at give dem væske. Tit kan deres maver ikke holde til store mængder på én gang, så enkelte milliliter med minutters mellemrum den første time, er en god start. Og hvis der kun er én ting, de vil drikke, så giv dem det, eller prøv med sodavandsis. Her skal man dog også huske, at juice og sodavand har meget sukker i sig og ikke nok salt, derfor tager jeg selv rehydreringspulver med. Det vigtigste er, at de drikker. Det er ikke ligeså vigtigt, at de spiser, så hold fokus på væsken. En anden ting man skal huske er, at når de kaster op og har tynd mave, er det svært at huske, hvor meget de drikker, så skriv ned, eller sæt en simpel streg, der viser, hvor mange gange de tisser, har afføring og kaster op, samt hvor meget væske de får. Det er vigtig information, og kan faktisk skabe ro og overblik. Der er desværre ingen klar guide til præcis, hvor meget et barn skal drikke eller spise for at holde sig hydreret, det afhænger jo især også af, hvor meget der ryger ud. Tisser de som vanlig eller kun en smule mindre, er det et godt tegn.”

Tjek dit barn

“Der er flere ting, man fysisk kan tjekke hos et barn for at se, om de er dehydrerede, men samtidig er der også en grænse for, hvornår man ikke skal være alene om at holde øje med sit barn. Hos børn er det vigtigt, at de observeres; er de sløve, slappe, trækker de vejret hurtigere end de plejer, er de blege? Barnet skal græde med tårer og have våde bleer, da det omvendte kan være tegn på, at de er dehydrerede. Man skal også være ekstra opmærksom, hvis barnet er 6 måneder eller mindre, da de hurtigere kan dehydrere. Hvis man oprigtigt er nervøs, eller ens forældreintuition siger, at der er mere galt, så søg læge, det ville jeg selv gøre.”

Læs også

11 gode råd til den bedste ferie

Artiklen er opdateret 22. december 2022

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther.

MEET’N’GREET

Clara Ricard, 32, er mor til Django Leopold 5 år og Memphis Mimi 3 år.

Clara starter i nyt job som reservelæge på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Herlev Hospital 1. marts.

Du kan læse Per Kristian Opheims advarsel til børnfamilier her.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Vi står netop og skal afsted til Thailand på søndag og har ledt alle vegne efter en guide som denne – tak!! Og vi lader også den “dårlige samvittighed” blive derhjemme. Stor ros til jeres super inspirerende univers.