Artikel sponsoreret af ANGULUS

Guide: Alt du skal vide om dit barns første sko

Bløde børnefødder formes af de sko, de har på. Det er derfor helt afgørende med gode sko, hvor der er plads til at fødder og tæer kan bevæge sig. Men hvordan vælger man de rigtige sko? Det har vi talt om med Nina Schønnemann Andersen fra ANGULUS, som her guider til den optimale begyndersko, hvornår man skal købe barnets første sko og hvordan man ved om skoen sidder godt

 

Kender du det: Fra at have en baby, der bruger det meste af tiden på langs og senere til at krabbe rundt på alle fire, har du pludselig et barn, der rejser sig og tager de første skridt. Det er jo fagre nye verden for mange førstegangsforældre, når man skal til at investere i det første rigtige par sko. For hvad skal man vælge? Det ved Nina Schønnemann Andersen en masse om. Som tidligere butiksbestyrer hos ANGULUS har hun haft mange børnefødder i hænderne og hjulpet forældre med at finde de helt rette børnesko.

Hvad er en god begyndersko?

”En god begyndersko har fast hælkappe, justerbar regulering, en let, blød og fleksibel sål med plads til fri bevægelse og er udformet i åndbare materialer. Tilsammen skaber det de bedste vilkår for optimal støtte, et godt fodklima og en sund og naturlig udvikling af foden hos barnet.”Og så er der selvfølgelig det med pasformen; det kan være svært på øjemål at se, om ens barn har en bred fod eller en smal fod. Nogle har f.eks. en bred forfod og en smal ankel. Andre er brede både for-og bagtil og så videre. 

ANGULUS har både modeller til normal og bred pasform. En tommelfingerregel er, at skoen skal være nem at få på. Hvis man har åbnet skoen ordentligt op, så skal den gerne glide nogenlunde gelinde på foden. Og modsat: Hvis man skal ase og mase, så er det nok, fordi der er noget galt med pasformen eller størrelsen.”

Se ANGULUS’ udvalg af begyndersko her 

Hvornår skal man købe den første sko?

”Det kan være fristende at investere i en rigtig sko, inden barnet kan gå ordentligt, fordi det f.eks. er et ønske fra institutionen, at børnene skal have sko på udenfor. Men først når barnet kan begynde at tage fire-fem skridt uden støtte, bør man begynde at kigge på det første rigtige par sko. 

Indtil da anbefaler vi, at man bruger sutsko eller lignende, hvor sålen er helt blød, så fødderne har det så rart som muligt og kan udvikles. I de koldere måneder kan det være en form for overtræksfut og ellers noget med f.eks. en blød gummisål.”

Skal det være velcro eller snøresko?

”Man får den allerbedste regulering med en snøresko, fordi den lettest kan tilpasses den enkelte fod. Men vi ved også godt, at det i mange institutioner, er et krav, at det skal være med velcro. Så det er en god idé at forhøre i vuggestuen eller dagplejen, så man ikke får købt noget forkert.”

Hvordan måler jeg, hvilken sko der passer til mit barns fod?

”Alle fødder er forskellige. I en fysisk butik er der dygtige forhandlere, der kan vejlede og hjælpe en i den rigtige retning. Og køber man online og prøver skoene hjemme, som der jo er flere og flere der gør, så har vi en god guide på ANGULUS’ hjemmeside, hvor der står, hvordan man måler foden. Det er meget vigtigt, at man får målt begge fødder, fordi der ofte er forskel på størrelsen, så den ene fod er lidt større end den anden. 

Man kan måle fødderne med et stykke papir, en lineal og en blyant: Stil dit barn op på papiret og sørg for at få noget vægt på fødderne. Det er vigtigt, at man får det rene mål af begge fødderne. Jo mindre barnet er, jo sværere er det. Det kan derfor være en god idé at gøre det, når barnet er glad og mæt og måske har fået sovet en god lur.”

Hvordan ved jeg, om skoen sidder godt?

”Det kan være svært at vide med sikkerhed, om skoen faktisk sidder godt på barnet. Nogle små børn er gode til at sige av eller nej, fordi skoen sidder forkert. Andre siger ingenting, fordi de enten ikke har noget at sammenligne med, eller fordi de simpelthen synes, at skoen de prøver, er så flot, at de ikke vil af med den. Så igen er det vigtigt at få målt foden.

Når skoen er godt på og lukket ordentligt, beder man barnet om at gå lidt rundt. Så kan man se efter, om det kan komme ordentligt rundt, om det kan hoppe og løbe, og om han eller hun ser glad ud. Der er nogle børn, der faktisk får lidt et chok, når de får den første rigtige sko på, og står helt stille og tænker, hvad er nu det her. Derfor er det en god idé at lege det lidt ind.”

Hvor meget voksetillæg skal der være?

”Vi anbefaler, at der skal være omkring 1-1,2 centimeter vokseplads, når det er den allerførste sko. Den første halve centimeter er det, vi kalder glidetillæg. Hver gang du tager et skridt eller løber, så ryger foden lidt frem i skoen. Derfor skal der være ekstra plads. Hvis foden er lige så lang som skoen, er den for lille. Det er vigtigt at foden kan glide frem og tilbage, når barnet går.

Hvis du køber barnets første sko med 1,2 cm voksetillæg, så er der både plads til fri bevægelse og ca. 7 mm. til at vokse.

Rigtigt mange forældre spørger, hvor længe deres barn kan passe en sko. Men børn vokser i ryk, så vi anbefaler, at man måler barnets fod engang i mellem, så man er sikker på, at skoen stadigvæk passer.

Det nytter ikke at købe skoene et par numre for store, fordi man tænker, at barnet så kan vokse i dem. Vi ser ofte, at folk køber vinterstøvler for store, fordi de håber, at barnet så også kan passe dem næste år. Det kan jeg sagtens forstå, fordi det er en stor udskrivning, og jo flere børn man har, jo flere penge er det. Men det er bare så vigtigt, at skoen passer og sidder godt på foden.”

Hvad med at købe brugte børnesko? 

”Vi anbefaler ikke, at man bruger sko, der har været brugt af andre. Måske har den tidligere indehaver gået skævt, eller går lidt indad med den ene fod, og det kan nemt overføres, hvis man går i sådan en sko. Vi har alle sammen helt unikke fødder og vores egen særlige gangart, så man risikerer at arve nogle dumme skavanker.”

Hvor mange timer må små børn have sko på?

”Der er ikke som sådan et facit på, hvor meget små børn må have sko på. Så længe skoen er åndbar og rar at have på foden. Men det er anbefalelsesværdigt at skifte til sutsko eller en anden blød sko, når man kommer indenfor. Som udgangspunkt har fødderne godt af at være bare. Det er for eksempel super for føddernes udvikling at kunne gå med bare tæer om sommeren.”

Tekst Anne Niluka Foto Andrea Smidt

Artiklen er sponsoreret af ANGULUS

Siden 1904 har danske ANGULUS skabt kvalitetssko til aktive og glade børnefødder. Kollektionerne bliver designet i Danmark og håndlavet af passionerede skomagere på ANGULUS’ egen fabrik i Portugal. Historien om ANGULUS begyndte i et skomagerværksted på Nørrebro, hvor læreren Willy Madsen gjorde op med tidens spidse børnesko og vendte op og ned på branchen, da han i samarbejde med læger og fysioterapeuter udviklede en ny fodformet sko med plads til naturlig bevægelse. Lige siden har det været ANGULUS’ mission at skabe behageligt fodtøj af højeste kvalitet med al den støtte, som små fødder har brug for, når de vokser og udforsker verden.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *