To_the_moon_honey_første_40_Dage_Mad_

De første 40 dage efter fødslen

I de første 40 dage efter fødslen er det vigtigt med nærende mad, masser af væske, varme og ekstra omsorg samt opbakning fra din familie og omgangskreds. Du skal genoprette din balance i kroppen og samle styrke til at klare det nye liv som mor. I Californien er der især stort fokus på, at det man spiser, er med til at hele kroppen efter en fødsel og derfor har vi bedt Moe Brandi, der til daglig arbejder som Food Scientist i San Francisco, om at dele sine bedste tips med os.

 

Din krop er fantastisk, og sørger døgnet rundt for, at din baby får alt det, den har brug for gennem modermælken. Men du skal huske dig selv, for din konto kan nemt ryge i underskud, hvis du glemmer at spise og tilmed ikke får nok søvn.

Det vigtigste i de første 40 dage efter fødslen er at få et godt flow med amningen og igangsætte din egen helingsproces. Dette kan du blandt andet gøre med nærende mad. Du vil formentlig opleve, at du har svedeture og tisser rigtig meget i dagene efter fødslen. Din krop udskiller nemlig meget af det vand, der har hobet sig op i kroppen gennem graviditeten. Det er også en af forklaringerne på, at du måske føler en øget tørst, så sørg for at drikke rigeligt med væske. Et godt råd er også at få væske gennem nærende supper, frugt og grønt.

6 tips til en god efterfødselstid:

  • Det kan være svært at mærke, hvad man har lyst til – især når man mangler søvn og energi, men du skal i denne periode spise og drikke, når du har lyst – også selvom klokken er 4 om natten. I USA kaldes det ‘eat to feed your need’. Det er også vigtigt, hvis du vælger at amme, for at få mælkeproduktionen ordentligt i gang.
  • Spis jernholdig mad for at opbygge dine celler efter fødslens blodtab. Optageligheden af jern fra animalske kilder er størst. Personligt formåede jeg at genoprette mit jernniveau uden kød og jernsupplement, ved kun at spise æg, grønne grøntsager, alle slags salater, bønner og linser.
  • Proteiner er vigtigt i hvert måltid for at opbygge og give støtte til væv og hormoner – både fra de plantebaserede (bønner, linser, ærter, nødder, m.fl.) og animalske kilder. For vegetarer, er det godt at spise æg og soyabønner, som indeholder alle essentielle aminosyrer, som er proteiners byggesten.
  • Fedt er vigtigt for at berige din modermælk og for dit barns mentale udvikling. Mine personlige favoritter er valnødder, som er en god kilde til flerumættede fedtsyrer, mandler, avocado, olivenolie, ghee, som er super til stegning, chia og græskarkerner. Græskarkernesmør, hampefrøolie, kokosolie, tahin, som kan bruges til dressing med citron, olivenolie, honning og Nogle mener også, at peanuts øger mælkeproduktionen – det stammer fra kinesisk tradition, hvor man serverer fisk, papaya og peanutsuppe til den ammende.
  • Vitaminer fra frugt og grønt indeholder antioxidanter, som fremmer helingsprocessen efter en fødsel, både vaginal og kejsersnit.
  • Urter og krydderier som booster din mælkeproduktion, er blandt andet te af brændenælder, bukkehornsfrø, citronmelisse, fennikel, hindbærblade, spidskommen, havrestrå, stregbælg samt gurkemeje og moringa. Rådfør dig med din jordemoder eller læge, hvis du overvejer at bruge naturprodukter for at fremme din mælkeproduktion.

5 gode råd efter fødslen:

Blødt og varmt

Din mad skal varme dig indefra. Spis eksempelvis supper, grød, langtidskogte retter og drik varme drikke som te, kakao, plantebaseret mælk baseret på havre, mandel, cashew og kokos. Undgå helst soyamælk, hvis du ammer, da den indeholder et østrogenlignende hormon. Ved tilberedning af dine varme retter, sættes både bønner, linser, ris, quinoa, kerner, nødder i blød for at frigøre næringsstoffer og gøre det lettere fordøjeligt.

Få hjælp til indkøb

Hvis du har mulighed for det, kan det være en kæmpe hjælp at lave en masse mad, du kan fryse ned, inden fødslen. Ellers bed din partner eller nærmeste om at lave lækker varm mad til dig eller bed dem fylde køleskabet med lækre færdigretter. Alt imens du holder dig varm og skaber forbindelse til dit lille nye mirakel, er det en kæmpe gave, at I ikke behøver bekymre jer om indkøb og madlavning de første 40 hellige dage.

Undgå kold mad og meget kolde drikke

Det er essentielt for en nybagt mor at holde sig varm, og sætte skub i blodcirkulationen, især omkring maven og brystregionen. Hvis du craver en salat, smoothie, eller is, så skal du selvfølgelig have det. Jeg havde meget lyst til kold kokosvand og vandmelon, fordi det var varmt udenfor. Føl dog efter, hvis du har været igennem kejsersnit og har fået antibiotika, skal du langsomt introducere kostfibre i store mængder fra rå grøntsager. Hold dig i stedet til supper, gryderetter, grød og fermenterede produkter  som kefir, yoghurt eller kimchi.

Observér om det du har spist, påvirker dit barn

Reagerer din baby lige pludselig meget stærkt, kan det have noget at gøre med den mad, du har spist. Det vi spiser, er det du laver mælk af, og det er det, din baby lever af. Det kan i nogle tilfælde påvirke din mælk, hvis du har spist noget meget krydret mad. Det kan eksempelvis komme til udtryk ved luft i maven, forstoppelse eller udslæt på kroppen. Du kan prøve at udelade det, du har mistanke om, kan have været årsagen til ubehaget, og tage en pause på 14 dage, og se om det har en effekt.

Kaffe og te

Det anbefales, at man som ammende, holder sig til 2-3 kopper koffein om dagen. Din krop nedbryder meget af koffeinen før det overhovedet når modermælken, men man bliver, ligesom med så meget andet, nødt til at have nogle anbefalinger på området, da koffein betragtes som en stimulans. Vær opmærksom på, at der er koffein i grøn te og matcha – dog ikke ligeså meget som i kaffe. Nogle anbefaler, at undgå kaffe og vin i de første 40 dage efter fødslen. Føl altid efter, det kommer meget an på, hvordan koffeinen påvirker dig og din amning.

20 essentielle råvarer:

Havregryn

Booster mælkeproduktionen med sine vandopløselige funktionelle kostfibre. Og så er det dejligt nemt, da de fleste kan overskue at smække en havregrød sammen om morgenen. Du kan også sætte chia over aftenen inden og tilsætte havre.

C-vitamin

Produkter som er høje på C-vitamin, som for eksempel citrus og rød peberfrugt. Vitaminet er med til at genopbygge både kroppens og hudens balance indefra.

Mælkeprodukter

Jeg laver morgengrød på usødet mandelmælk, kokosmælk eller havremælk fra Oatly. Plantebaseret mælk trender meget i USA og smager skønt i en masse retter. Økologisk komælk er en glimrende kilde til calcium, som er vigtigt i ammeperioden, Jeg drikker selv komælk i kaffen og spiser masser af fermenteret yoghurt.

Fisk

Efter fødslen bør du fortsat undgå tun og store rovfisk da de kan indeholde tungmetaller. Laks indeholder essentielle flerumættede fedtsyrer, men kan også indeholde giftige dioxiner, som kan blive udskilt fra din krop via moderkagen eller fra modermælken til dit barn. Personligt spiser jeg kun vildlaks og undgår, når muligt, opdrættet fisk. Jeg anbefaler, at man holder sig opdateret på forholdene hos de pågældende producenter.

Sardiner er let at få fra dåse og let at tilberede. De er en rigtig god kilde til omega 3 fedtsyrer og og protein. De er næringsrige og også en god kilde til bl.a. vitamin D, calcium og B12. Med den voksende frygt for toksiner i havet og dårlige forhold for opdrættede fisk, er sardiner anset som et af de sikreste valg af fisketyper.

Tilskud

Hvis du har svært ved at spise dig til nogle af de vigtigste næringsstoffer, eller har svært ved at finde tiden til at lave nærende måltider, kan du med fordel tage tilskud. En multivitamin til efterfødsel kan være en god ide. Derudover er C-vitamin, calcium og jern godt. Er du vegetar eller veganer kan du gå efter vandopløselige B-vitaminer. Mineraler som zink og magnesium er tilmed essentielle – zink menes at kunne modvirke efterfødselsdepressioner.

Husk på, at det er din krop, som er i risiko for at komme i vitamin- og mineralunderskud, hvis du ammer. Kvindekroppen sørger for, at din mælk indeholder alt det, dit barn har brug for, og din mælk ændrer sig i takt med dit barns udviklingsstadie. Din krop er magisk, og du skal ikke være bekymret for dit barn. Men vær opmærksom på din egen heling, styrke og balance.

Shop

HONEY Everyday Face Cream • Deep hydration & repairing

460 kr

Ingredienser, der styrker kroppen efter fødslen:

Ananas – indeholder enzymet bromelin, som er antiinflammatorisk og godt for fordøjelsen, og indeholder også vitamin C og B1 og så er den helende efter kejsersnit

Bouillon – også kaldet bone broth, en klar suppe med collagen, proteiner og zink

Grønne blade – kål, spinat, rucola, som er en god kilde til vitamin A, C og jern

Honning – bruges evt. til at søde te og grød med, virker antiinflammatorisk Honning – husk at dit barn ikke må smage honning, før det er fyldt 1 år.

Koldpresset juice – især godt, hvis du craver noget sødt

Selleri – indeholder luteolin, som er en antioxidant og virker antiinflammatorisk. Kan nemt inkluderes i en koldpresset grøntsags- eller frugtjuice

Spirulina og grønne alger – støtter immunsystemet og indeholder jern og phytochemicals, der hjælper din krop af med affaldsstoffer, som du har optaget gennem kosten. Endnu en grund til at vælge økologisk og vælge kød og fisk med omhu.

Svampe – god kilde til D-vitamin og kostfibre

Søde kartofler – indeholder A-vitamin som er et vigtigt vitamin for din babys udvikling

Usødet kokosvand – god væske med elektrolytter til en dehydreret, ammende krop

Vandmelon, hvis sæson – indeholder både væske og K-vitamin. I det hele taget giver frugt energi og væske

Yoghurt eller kefir – god kilde til calcium og gode mælkesyrebakterier. Kefir er let at fordøje, og efter et kejsersnit og antibiotika i forbindelse med operationen, skal du have din tarmflora på banen igen.

Æg – superfood for ammende mødre. Essentiel protein- og fedtkilde for vegetarer

Jeg vil aldrig anbefale nogen at gå på slankekur de første 40 dage efter fødslen.

Hvis du alligevel tænker på at tabe det, du har taget på i løbet af dine 9 måneders graviditet, må du endelig ikke skære ned på fedt og protein. Spis i stedet mindre kulhydrater – og udvælg de gode af slagsen, med mange kostfibre, som for eksempel brune ris, quinoa og kolde kogte kartofler. Kolde kartofler er meget sundere end varme kartofler, da fibrene gennemgår en proces, når de køles, og dermed bliver til ufordøjelige fibre, som stimulerer din tarmflora.

Foto Anaïs Djervig-Chamby, Moe Brandi  & Bea Fagerholt

Meet’n’greet 

Moe Brandi, 30, er mor til Dag på knap 2 år og arbejder som Food Scientist. Hun bor i San Fransisco med sin mand, Jakob Balslev.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *