To_the_moon_honey_Tilde_boegild_sådan_ved_du_at_din_amning_fungerer

Det bør du vide om amning – inden du føder

Fødslen står foran dig, som et altoverskyggende bjerg. Når bare den er overstået, kan du forholde dig til alt det, der venter dig som nybagt mor. Men du kan ikke forberede dig på amningen, når først du har en baby på armen. Kort og godt er amning benhårdt arbejde, og vi har derfor bedt jordemoder og ammevejleder med privat praksis, Tilde Bøgild om at dele sine bedste tips. Hun mener, at man bør betragte amningen, som din babys fjerde trimester.

 

Kan man øve sig på at amme?

Der er i høj grad ting, du kan forberede dig på allerede under gravidteten. Man kan som det første sætte sig vidensmæssigt ind amning. Indret hjemmet efter, at du sammenlagt skal bruge rigtig mange af døgnets timer på at amme. Find en behagelig stol, øv forskellige ammestillinger med en dukke, læg dig i din seng og prøv de liggende stillinger. Du kan begynde at hånd-udmalke råmælk fra uge 37 og dermed stimulere produktionen af den mest vitaminrige mælk overhovedet. Byg godt ammefedt op ved at spise en masse fed mad, fløde og gode fedtsyrer, som også giver dig energi til fødslen. Min erfaring er, at man har en bedre oplevelse med amningen, når man er forberedt.

Hvad er den bløde gane?

Alle mødre skal vide, hvor den bløde gane sidder: Lad din egen tunge glide langs den hårde gane indtil det bliver blødt – så langt skal vi tilbage for at nå den bløde gane.  I barnets bløde gane er brystvorten beskyttet af den bløde hud. Babys mund vil være mere åben, når brystvorten ligger rigtigt i munden, og derfra kan den begynde at tømme brystet. Ved en helt normal amning i opstarten, de første 14 dage, må det gøre ondt, når baby svøber om brystvorten, de første 30 sekunder, man kan sagtens tage tid. Derefter må det slet ikke gøre ondt, slide eller trække og med den rette teknik, stimuleres mælkeproduktionen optimalt.

To_The_Moon_Honey_Sharing_is_caring_Amning_Anika_lori_Liv_Winther_Bea_fagerholt_Gravid_fertilitet_amning_-1
Læs også

Sådan ved du om din amning fungerer  

Kan man amme forkert?

Hvis vi bare lægger barnet ovenpå brystet, vil barnet lukke mere til i kæben og brystvorten havner typisk lige inde bag tænderne. Sutterefleksen starter, som den skal, men barnet ligger og sutter på en brystvorte, der ikke ligger rigtigt i munden. Ligger brystvorten skævt, lige bag gummerne eller forrest i ganen, sutter barnet huden af brystvorten – og så gør det skide ondt at amme!

Hvordan ved man om ens baby har den rigtige sutteteknik?

Du kan sammenligne amning med, at din baby skal drikke sin mælk fra et sugerør. Sugerøret skal være åbent, ellers kommer der ikke noget igennem. Er det bøjet, fordi barnet har en skæv eller helt forkert sutteteknik, kommer der ikke nok mælk igennem. Men mælken produceres stadig, for mor kan mærke, at barnet spiser. Forkert sutteteknik mærkes altid ved, at der er smerter når man ammer og typisk igennem hele amningen. Forkert sutteteknik ses altid ved, at der er sår og at én eller begge brystvorter er skæve eller læbestiftformede efter amningen.

Forkert sutteteknik opstår ofte ved følgende tre tilfælde:

1. Baby sutter simpelthen skævt, fordi den ikke ligger rigtigt hos mor og det laver et skævt træk på brystet under amningen, det giver som sagt det ‘knækkede’ sugerør- ofte med mindre mælk til følge – og, eller sår på brystvorterne.

2. For kort tungebånd, så kan baby ikke svøbe rigtigt om vorten og får derfor ikke lavet det rigtige vakuum. Her slipper baby meget ofte brystet, 5-7-10 gange på en amning og får derfor heller ikke suttet vorten tilbage i den bløde gange. Det giver sår og smerter og ofte mindre mælk til følge.

3. Spændinger i nakke, ryg eller bækken. Det kommer ofte fra en fødsel med indgreb eller sugekop, skæve hovedstillinger eller meget hurtige fødsler. Disse spændinger sætter sig i barnets kæbe, så den ikke kan åbne munden tilstrækkeligt og den får derfor ikke gabt højt nok op, til at få brystvorten tilbage i ganen. Det giver ligeledes sår, smerter og mindre mælk til følge

Hvornår opstår brystbetændelse?

Bare det at skulle ned i en kold bil lige når du har født, kan fremprovokere en brystbetændelse. Det er så enormt følsomt og derfor vigtigt, at du til alle tider har varme hænder, bryster og fødder! Gå i tætsiddende tøj, der holder barmen varm og vinden ude, desuden beskytter ammeindlæg af uld brysterne. Brystbetændelse kan også komme, hvis brystet ikke bliver tømt. Så staser mælken, og når det staser i mælkevejene, så trykker det på vævet omkring, og det giver en irritation. Man bliver varm i huden, og det føles feberagtigt, og man kan blive punktmæssig øm og rød på brystet og under armene. Det er forstadiet til brystbetændelse.

Hvis eller når sutteteknikken er på plads og alt ser fint ud på selve brystet, så skal man gå helt og aldeles i ammelejr med dæmpet lys, minimum 3 liter vand og masser af mad. Og så skal brystet tømmes hele vejen rundt, 360 grader. Dvs. barnet skal amme i alle de forskellige stillinger man kan komme på. Du kan google dig frem til diverse ammestillinger. Barnet tømmer brystet der, hvor barnets hage er. Hvis der er decideret knuder, skal barnets hage være ved knuden og derved ammes mælkeknuden væk.

Men brystbetændelsen kan også opstå, hvis brystet ikke tømmes optimalt. Så skal teknikken rettes først og derefter gøre som ovenstående. Det vil ikke nytte noget at gå i ammelejr før teknikken er på plads og til det har man brug for ammehjælp.

Hvor får man ammehjælp?

Får mor ikke den rette hjælp, kan det gå hen og give så store smerter, at det bliver uudholdeligt. Når du har smerter, daler hormonet oxytocin og så sænkes mælkeproduktionen. Barnet begynder at tabe sig, der er sår på brysterne, og mor konkluderer, at hun ikke kan amme. Ønsker man at fortsætte med amning, skal man have fat i sin sundhedsplejerske og håbe, at hun er god til amning, ellers kan man kontakte mig og få privat ammehjælp.

Kan man løbe tør for mælk?

Der er tale om en ganske lille procentdel af kvinder, der ikke har nok mælk. Derfor er det ofte ufrivilligt, når en mor opgiver amningen i den tro, at hun ikke har mælk nok. Der kan for det meste startes forfra med amningen, med mindre man tager amme-stop piller, så bliver det svært. Hvis du gerne vil give amningen et forsøg til, og barnet er i trivsel, skal du fjerne erstatningen og lave ammelejr med hulestemning derhjemme. Skab rolige omgivelser med dæmpet belysning og hud mod hud og læg dig til at amme. Det booster oxytocin hos mor og barn og stimulerer mælkeproduktionen. Efter 2-3 døgn vil der være rigeligt med mælk.

DETALJER FOR VEDHÆFTNING To_the_moon_podcast_amning_
Podcast

Vores panel snakker om amning

Hvornår er en amning etableret?

Mælken begynder at ligge i det niveau, den skal være på, 14 dage efter fødslen. Her er mor kommet sig nogenlunde over fødslen på det fysiske plan, og hun kan begynde at gå og stå. Men vi kan først tale om en etableret amning 6 uger efter fødslen. Mor har ikke sår på brystvorterne, barnet tager støt på, der er den mælk, der skal bruges, og mor synes, det er rimelig nemt at lægge barnet til. Det tager bare længere tid, end man lige tror, og derfor er det ærgerligt, at mange mødre – mod deres vilje – kaster håndklædet i ringen efter 4 uger.

Hvorfor husker de fleste amning som noget fantastisk?

Vi glemmer at fortælle, at det er hamrende hårdt at have et spædbarn. Når amningen kører, bliver vi høje, når vi ammer, det er afhængighedsskabende, og mor kan klare hele verden i de 20 minutter barnet spiser, fordi amningen er hormonstyret. Et barn der spiser normalt, spiser vel 12-14 gange i døgnet, og i de pauser, der så er, der skal mor nå at sove, spise og drikke inden baby skal ammes igen. Hårdt arbejde! Men det er lykken, der står tilbage – det er det vi husker, og derfor hører de færreste den sande historie.

Tekst Bea Fagerholt Kollage Anika Lori

 

Jordemoder Tilde Bøgild har gennem sin karriere haft tusindvis af babyer mellem hænderne. Udover at være To The Moon, Honeys faste jordemoder i podcastepisoderne ‘Efterfødselssamtalen’, arbejder Tilde hos Baby Instituttets Barselshotel, hvor hun hjælper nybagte familier og deres babyer.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Virkelig en god og interessant artikel!
Er vild med dette site, glæder mig til at læse mere -og til at blive gravid igen 🙂

Megagod tekst!
Lille kommentar: det hedder oxyTOcin, det hormon som stimulerer nedløbsrefleksen.
Oxycontin er et morfinlignende smertestillende præparat – ikke så ammevenligt 😉

Hej Nina, tak for ros og fordi at du læser med herinde. Ja det er selvfølgelig oxytocin vi taler om. Det er rettet, tak!
De bedste hilsner
To The Moon