Klar-parat-skolestart
Første skoledag er et af dit barns største milepæle, og det kan føles som en mindst ligeså stor omvæltning for dig som forælder. Heldigvis er der ingen, der forventer, at dit barn kan finde ud af at gå i skole, når det starter. Det skal det lære. Her giver Karoline de Lony, folkeskole- og specialpædagogisklærer nogle enkle værktøjer, som kan gøre begyndelsen på skolelivet lidt lettere
Den gode skolestart
Dit barn har rigeligt at se til med informationer og relationer i skoletiden, så det har som udgangspunkt brug for hjælp til at holde styr på alt andet. Find en god rytme sammen.
Penalhus skal som minimum indeholde spidsede blyanter, blyantspidser, viskelæder, farveblyanter og lineal. Du vil blive overrasket over, hvor meget der forsvinder, og hvor hurtigt. Brug lørdagene på at tjekke, at alt er der, for hvis ikke, kan det lynhurtigt klares i det lokale supermarked.
Skema og ugeplaner er til for at give et overblik, danne ramme og give dig og dit barn gode forudsætninger for ugen og dagen. Skema kan printes til barnet og sættes på køleskabet, så I sammen kan se, hvad dagen bringer. Ugeplanen kan følges og gennemgås med barnet på ForældreIntra. Så bliver I ikke overraskede over, at klassen skal på tur, børnene skal have svømmetøj med eller noget tredje. Overraskelser er i det hele taget kedelige, særligt for dit barn. Det er vigtigt for barnet at vide, hvem der bringer, og hvem der henter, men forsøg at gøre informationerne enkle og relevante for barnet.
Madpakken behøver ikke at være Michelin, men sørg for, at der både er noget grønt og nogle gode kulhydrater. ‘Klokken 10’-maden må også gerne være mere end et æble. Det er ofte sådan, at en god optankning her vil betyde meget for resten af dagen.
Skoletasken skal lige endevendes efter skoledagen. Her kan der gemme sig alt fra gamle madpakker og brugt skiftetøj til sedler fra skolen og nye biblioteksbøger, der selvfølgelig skal læses.
Tid er penge. Men for børn er tid overskud. Kom derfor ordentligt ud ad døren og roligt ind ad skolens port – alt sammen i god tid. Lad også dit barn gå ind i klassen selv. 28 børn er i sig selv rigeligt kaotisk – og så styrker det dit barns selvstændighed selv at bære sin skoletaske til skole, parkere sin madpakke i køleskabet eller i madpakkekurven og finde på plads i klassen.
Det gode samarbejde
Monkey see, monkey do. Hav tillid til og respekt for skolen, dit barns lærere og de andre børn og forældre. Tal pænt til og om dem, vær åben og positiv, samarbejd, kom til forældremøder, deltag og engager dig i forældregruppen. Alt dette vil smitte af på dit barn, og han/hun vil gøre det samme. Den gode dialog er vigtig, og har du kritikpunkter eller spørgsmål til barnets skoledag, bør disse rettes til klassens lærer(e). Inddrag derfor ikke barnet i noget, der har med enten forældre eller lærere at gøre. Lyt til barnet uden at tage stilling til, hvem der er skurk, og hold en god, åben dialog og tone. Det vil styrke barnet, at du ikke straks tager parti og anklager nogen, men blot lytter forstående, også selvom det kan være svært.
Det glade skolebarn
Dit barn skal gå i skole i mange, mange år, så der er ikke noget, der er vigtigere, end at dit barn trives med det. Du kan dog godt forvente, at der vil være dage, måske perioder, der bare er dumme og sådan er dét. En gang imellem hører man om eller oplever, at børn bliver meget kede af og måske ligefrem angste for at gå i skole, men jeg kan berolige med, at det som udgangspunkt er sjældent, og at det er faser, de blot skal hjælpes igennem.
Skolestarten kræver meget af dit barn, så hvis han/hun pludselig bliver meget vred, sur eller grådlabil, så kan det være en reaktion på alt det nye. Der har været mange forventninger. Derhjemme kan man godt hjælpe sit barn til en god dag i skolen. Det kan man eksempelvis gøre ved at lade barnet tage del i de huslige pligter. At give barnet ansvaret for et par simple pligter er en god måde at styrke dets selvstændighed på. Du vil med garanti høre klassens lærere tale om selvhjulpne børn, og disse børn står lidt bedre, når de bliver stillet en opgave, møder udfordringer eller modstand. Alt sammen noget, som børn helt naturligt møder i skolen.
Frustration vil de også opleve, og det har du med garanti også oplevet derhjemme. Det kan være en god idé at øve, hvordan man tackler den følelse. Måske lære at grine af sig selv, at sige ‘pyt’ eller ‘bedre held næste gang’.
Det gode skolebarn
Det gode skolebarn er ikke nær så vigtigt som det glade skolebarn – men de to hænger sammen. Læs derhjemme hver dag og lav lektier med dit barn. Et velforberedt barn er et mere selvsikkert barn. Børn lærer i forskelligt tempo, men et barn, der ikke træner bliver sandsynligvis ikke bedre. Jeg har oplevet nærmest mirakler, hvor forældre pludselig har accelereret hjemmelæsningen med barnet (og ja, det er barnet, der skal læse) og fra den ene dag til den anden, er barnet blevet flydende læser. Tro mig, det betaler sig – og vi siger det ikke igen og igen for at genere dig; læsning er dejligt, men også vigtigt. Gør det til en hyggelig stund, hvor I sidder sammen i god ro og mag, måske med en bolle og en kop te. Dette kan lyde utopisk i en travl hverdag, men det handler om rutine. Jeg har set forældre med fuldtidsjobs og fire børn under 8 år klare den. Og selvfølgelig glipper det. Det vigtigste er, at det oftest ikke glipper.
Så som forældre skal du altså blot gøre, hvad du allerede gør – jonglere. Hverdagen er hver dag, så sørg for, at den er god. Også i skolen.
Foto Liv Winther Tekst Karoline de Lony
MEET’N’GREET
Karoline de Lony, 31 år, er uddannet folkeskolelærer og underviser i dansk og billedkunst. Arbejder desuden som specialpædagogisk lærer med indskoling som udgangspunkt. Hun er gift, mor til Ivan på 4 år og Adrian på 6 måneder.
Din kommentar
Sikke en dejlig artikel! Meget nyttig læsning for en kommende skolemor.
Hej AnneMette, dejligt at du følger med herinde og at du kunne bruge artiklen.
Held og lykke med skolestart 🙂
De bedste hilsner To The Moon
Fantastisk indlæg. TAK