“Beslutningen blev let, da vi så liv. Det var meant to be”

Da Awa Malina Stelter, medstifter af Opérasport, står med en positiv graviditetstest, er hun kun lige holdt op med at amme sin søn, og planerne om at vente med familieforøgelsen må revurderes. Her fortæller Awa om at etablere familie og virksomhed på samme tid, om en alternativ barsel og om at affinde sig med, at de sene aftener ude må vente lidt endnu

 

Tilbage i 2017 bliver Awa Malina Stelter introduceret for Stephanie Gundelach gennem sin forlovede, Jens, som har været venner med Stephanie i mange år. Flere år efter viser det sig, at det møde skal blive startskuddet til det succesfulde tøjbrand “OpéraSPORT”. 

Men de ved ikke selv, at de (også) er et godt professionelt match, før deres respektive kærester i 2019 gør dem opmærksomme på, at de deler samme vision og drøm om at starte eget tøjmærke. 

“De foreslog, at vi satte os sammen i løbet af sommeren, og det gjorde vi. I november samme år lancerede vi vores første kollektion. 

Vi havde de samme ideer og drømme om at starte et bæredygtigt modebrand, som skulle være tilgængeligt for alle. På daværende tidspunkt kendte vi ikke til bæredygtigt tøj, der vægtede æstetikken ligeværdigt med produktionen. Vi ville lave et ansvarligt tøjmærke, der ikke gik på kompromis med design, kvalitet og æstetik.”

Awa har, ligesom Stephanie, altid arbejdet med mode, og hun har blandt andet designet tøj gennem Inditex-gruppen, der ejer Zara og Massimo Dutti.

“Vores ambition var at lave en hjemmeside og sælge direkte til forbrugeren.” 

Men virkeligheden viser sig hurtigt at overgå ambitionerne. 

“Tre uger efter vi lancerede, havde Kim Kardashian vores rib top på. Vi kendte hendes stylist, og så var vi mega heldige, at der også lige blev taget et billede den dag. Toppene blev udsolgt kort efter. Det gik også stærkt med interessen fra butikker, og vi åbnede for wholesale efter seks måneder.”

For halvandet år siden var det kun Awa og Stephanie, der drev virksomheden. I dag tæller virksomheden 6 ansatte foruden et hold praktikanter praktikanter. En af de ansatte kender Awa ekstra godt. Hendes forlovede, Jens, tiltrådte nemlig stillingen som firmaets kommercielle direktør, da sønnen Alvar var 4 måneder. 

Læs også

Cathrine Saks: “Saks Potts har været min baby i snart 10 år”

“I mellemtiden er der blevet sat en del drenge i verden”

Da Awa og Stephanie stifter OpéraSPORT, har Stephanie allerede en søn på 6 måneder. Siden er Awa blevet mor til Alvar, og Stephanie har fået endnu en søn. Men væksten af virksomheden er ikke gået i stå af den grund. 

“I starten sover mange spædbørn heldigvis meget, og derfor har det været nemmere at arbejde i den første tid. Men efter de første måneder er det blevet mere presset, fordi de små jo er mere vågne og også kræver mere. Jeg lavede en aftale med mig selv om ikke at arbejde, når Alvar var vågen, men hver gang han sov, arbejdede jeg. Også når han var lagt i seng om aftenen. Stephanie og jeg har haft gensidig forståelse for, at vi arbejder på skæve tidspunkter.”

To_the_moon_honey_Baby_bump_Awa_stelter_operasport

Men arbejdsmåden efterlader ikke meget kærestetid, og derfor har det været en stor fordel for Awa og Jens, at de arbejder sammen. 

“I kraft af arbejdet – og Alvar – er vi meget sammen, og vi er indforståede med, at der ikke er meget kærestetid, fordi tiden enten går til Alvar eller går til en virksomhed, vi begge er investeret i. Heldigvis nyder vi al den tid vi har sammen og ser det som et privilegium. Samtidig har livet som selvstændige også givet os en kolossal frihed. Alvar begyndte først i institution, da han var 14 måneder gammel, fordi vi i lang tid skiftedes mellem at være sammen med ham og tage ind på kontoret.”

Shop

HONEY Cleanser • Purifying face wash

300 kr

Awa og Jens havde derfor planlagt at vente med familieforøgelsen, fordi det – på trods af fleksibiliteten som selvstændig – er hårdt at jonglere et travlt arbejdsliv, der ikke efterlader tid til barsel, med flere babyer. Men i januar står parret med en uventet, positiv graviditetstest, og i dag er Awa højgravid med en lille tilføjelse til klanen af drenge, der er kommet til verden i OpéraSPORTS levetid.

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Jeg havde nærmest ikke nået at få min menstruation igen efter at have været gravid med Alvar, som i dag er 20 måneder. I efteråret havde jeg måske menstruation én eller to gange, men den var ikke blevet regelmæssig. Jeg kunne derfor ikke bruge den som indikator for, om jeg var gravid. Omkring jul og nytår var jeg virkelig oppustet, og jeg tænkte faktisk, at maven bare så sådan ud efter at have fået et barn. I slutningen af januar tog jeg en graviditetstest, og så var den positiv. En tidlig scanning viste, at jeg var 8 uger henne, og at der var liv. Det kom som et stort chok.  

To_the_moon_honey_Baby_bump_Awa_stelter_operasport

Før jeg blev gravid med Alvar, havde vi udfordringer med at blive gravide. Det tog over et år, og kort tid før jeg endelig blev gravid, havde vi faktisk fået at vide, at vi skulle i fertilitetsbehandling. Vi forestillede os derfor ikke, at vi blev nødt til at passe på, og at jeg ville blive gravid så nemt igen.

Vi havde meget blandede følelser omkring graviditeten i begyndelsen. Når man har et barn i forvejen, ved man, hvor dejligt det er, men man ved også, hvor meget det kræver. Vi vidste, vi gerne ville have et barn mere, men planen var, at det først skulle være om nogle år. Det er hårdt at have et lille barn og en virksomhed ved siden af. Vi havde brug for nogle år med mere ro på, og nu skulle vi pludselig forholde os til, at vi ville få det modsatte af ro. I starten overvejede vi, om det overhovedet skulle være, og overvejelserne var meget svære. Men beslutningen blev ret let, så snart vi så liv. Det var meant to be. Og nu glæder vi os rigtigt, rigtigt meget.” 

Læs også

“Stabiliteten kom ud af en eksplosion”

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“Heldigvis har jeg haft en god graviditet – igen. Jeg har ikke haft kvalme, men jeg er mere træt end under min første graviditet, fordi jeg er meget aktiv med Alvar. Jeg har haft lidt ondt i ryggen, men jeg tror, det hænger sammen med, at jeg stadig bærer Alvar rundt. Jeg havde i hvert fald også ondt i den, før jeg blev gravid. Ellers er det tankerne om, at Alvar bliver storebror, der fylder. Jeg tænker meget over, at jeg ikke får ligeså meget tid med ham, og det er svært for mig.”

Hvordan har du det med din gravide krop?

“Jeg synes, en gravid, kvindekrop er smuk, men den er selvfølgelig anderledes. Normalt er jeg meget smal omkring taljen, og når man pludselig mangler taljen, skal man klæde sig på en anden måde. Det har krævet tilvænning. Jeg føler mig ikke smukkere, fordi jeg er gravid, men jeg føler mig heller ikke mindre smuk.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

“At kunne bevæge mig frit og have Alvar liggende på min mave. Jeg havde også glædet mig til en sommer med mere frihed, nu hvor Alvar nærmer sig to år. Jeg skulle ud med mine veninder, for det savner jeg meget. Men sådan skulle det ikke være. Nu har jeg i stedet nærmest været gravid i 2 år. Sådan føles det. Men jeg er indstillet på og glæder mig til at tage nogle år med små børn, og så giver vi den samtidig gas med OpéraSPORT. Friheden og de sene aftener med veninder må vente lidt endnu.” 

Dyrker du motion under din graviditet?

“Under første graviditet løb jeg, og jeg dyrkede også yoga. Men det har jeg ikke haft tid til denne gang. Nu er jeg aktiv med Alvar, og så cykler jeg. Jeg laver også nogle rygøvelser derhjemme for at styrke min ryg.” 

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

“Min personlige stil er meget i tråd med, hvad OpéraSPORT er. Klassisk, praktisk, feminin, men stadigvæk med noget kant. Jeg skal kunne lege med Alvar, cykle og gå ud om aftenen i samme outfit. Under graviditeten har jeg særligt brugt vores seamless toppe og kjoler, fordi der er meget stræk i, og de falder flot på en gravid mave. 

Vi har også lavet en række skjorter og andet unisextøj, der fitter stort. Jeg har derfor ikke behøvet at købe graviditetstøj.” 

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

“Faktisk nåede jeg ikke at komme tilbage til mine gamle skønhedsrutiner efter min graviditet med Alvar. Det var også kun 3 uger siden, at jeg var holdt op med at amme, da jeg fandt ud af, at jeg var gravid igen. 

Jeg har derfor ikke brugt parfume i over 2 år, og det er også flere år siden, at mit hår har fået en kreatinbehandling. Til gengæld har jeg holdt fast i at få shellac på neglene. 

Under graviditeten har jeg hver aften renset mit ansigt med HONEY Cleanser, og så bruger jeg ansigtscreme og øjencreme fra Rudolph Care.”

Shop

Chantelle • Gravidtrusser

320 kr

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til kost og tilskud under din graviditet?

“Jeg har haft meget lyst til friske ting, så jeg spiser generelt meget frugt. Kiwi spiser jeg hver dag, fordi det indeholder gode vitaminer og er godt for både blodomløb, huden, immunforsvaret og fordøjelse. Jeg anbefaler alle gravide at spise en kiwi om dagen. Under graviditeten har jeg til gengæld fået det svært med varme drikke, og jeg har hverken kunnet få te, kaffe eller varm chokolade ned. Heller ikke havremælk. Jeg håber, det forvinder, når jeg har født. 

Som kosttilskud tager jeg jern, kalk, fiskeolie, d-vitamin og multivitamin fra apoteket.”  

Hvordan forløb din første fødsel?

“Sidste gang gik jeg i fødsel en uge inden termin. Om morgenen var min slimprop gået, men ifølge google behøvede det ikke betyde noget. Jeg cyklede derfor ind til byen for at spise brunch med nogle veninder. Men jeg havde ikke nogen appetit, og jeg syntes også, jeg havde mange plukveer. Da jeg kom hjem, lagde jeg mig på sofaen og ringede til Jens og bad ham komme hjem fra arbejde. For jeg var ikke helt sikker på, om det var veer eller plukveer. Da han kom hjem, var der 4 minutter mellem veerne. 

Jeg ringede til fødemodtagelsen og fik besked på at slappe af og forberede mig på at skulle løbe et marathon i nat. Klokken var kun 14 på det tidspunkt, og jeg kan huske, jeg tænkte, at der var lang tid til nat. Jeg var klar til at få det overstået med det samme. Appetitten var helt væk, og dét, jeg fik ned, kastede jeg op igen. Ved 19-tiden tog vi afsted til hospitalet. Heldigvis havde jeg åbnet mig 4 cm og fik lov til at blive.

Jeg havde ønsket at føde på fødeklinikken på Rigshospitalet, og dér kan man som udgangspunkt ikke få epidural. Til gengæld fik jeg lattergas, som hjalp mig med vejrtrækningen, og ellers var jeg i badekar. Da jeg var 7 cm åben, fik jeg allerede presseveer. Det var den værste følelse at have pressetrang og skulle holde det tilbage i 2 timer. Men han kom ud kl. 5.30 næste morgen, der var ingen komplikationer, og det var en rigtig god oplevelse.” 

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

“Inden jeg fødte Alvar, havde vi gået til fødselsforberedelse hos Apa, og det var virkelig brugbart at få beskrevet fødslens faser, og Jens fik også værktøjer til, hvordan han kunne være der for mig. Jens og jeg havde ellers aftalt ikke at gå til forberedelse, men mine veninder pressede på, og det er jeg meget taknemmelig for. I dag anbefaler jeg også alle at gå til fødselsforberedelse. Også selvom man egentlig ikke kan forberede sig på den smerte, der venter. Heldigvis har jeg glemt, hvor ondt det gjorde. 

Til gengæld ligger fødselsforberedelsen friskt i hukommelsen hos både Jens og jeg, og vi har derfor ikke følt et behov for at genopfriske det. Jeg var meget glad for at føde på fødeklinikken og har ønsket det igen. Fødslen må gerne blive en copy paste af Alvars fødsel – bare meget gerne kortere.” 

Har du gjort dig nogle tanker om den første tid efter fødslen?

“Det, der fylder mest i mine tanker, er Alvar. Vi vil prøve at inddrage ham så meget som muligt. Men vi er begge vant til at være meget sammen med ham. Derfor vil vi også prøve at sørge for, at han fortsat får alenetid med os begge. Jeg elsker at bruge tid med ham, og jeg elsker det bånd, vi har. Det er svært for mig, at tænke på, at det formentlig kommer til at ændre sig nu. 

I forhold til OpéraSPORT forsøger jeg at arbejde forud på alt, hvad jeg kan på de designs og leveringer, der skal være klar i de første måneder efter fødslen. Også fordi jeg ved, at jeg ikke tænker ligeså klart, lige når jeg har født. De forberedelser gjorde jeg mig ikke i samme udstrækning i min første graviditet. Derfor håber jeg på at kunne holde lidt mere fri, end jeg gjorde med Alvar, men jeg er indstillet på, at jeg kommer til at arbejde betydeligt under min barsel. 

Stephanie og jeg har begge prøvet at være på sidelinjen, mens vi hver især er blevet mor. Stephanies ældste søn var et halvt år, da vi startede virksomheden. Men hun fødte sin yngste søn 5 måneder, før jeg blev mor til Alvar, så dér var jeg på sidelinjen, og da det så blev min tur, byttede vi roller. Vi har derfor stor forståelse for hinanden. Men det ændrer ikke på, at det er hårdt. Der har været mange dage, hvor min krop hellere har villet sove end arbejde, mens Alvar sov lur. Men når det er ens egen virksomhed, og man brænder for det, kan man heller ikke lade være.”

Tekst Julie Teglhus

Foto Private og Sissel Abel

Meet’n’greet

Awa Malina Stelter, 33 år, medstifter af OpéraSPORT og kandidat i Management of Creative Business Processes, bor på Østerbro med sin forlovede Jens og sønnen Alvar på 20 måneder. Sammen venter de en lillebror til september.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *