Cathrine Saks: “Saks Potts har været min baby i snart 10 år”

Cathrine Saks, lykkes med at time sin graviditet, så hun og medstifter af modebrandet Saks Potts, Barbara Potts, ikke skal holde barsel samtidig. Nu er både pusleplads og legetæppe blevet fast inventar på pigernes kontor, og det er perfekt for Cathrine, som planlægger at vende retur med sin lille pige på armen efter tre måneders barsel. Her fortæller hun om at savne sit vanlige energiniveau, om at bo hos sin svigerfamilie under hele graviditeten, og om balancen mellem at være mor og selvstændig

 

Cathrine Saks venter sammen med sin kæreste et lille sommerbarn, og det er ikke tilfældigt. 

“Jeg ved godt, at det kan være svært at planlægge en graviditet, men det havde vi faktisk forsøgt, og det er på magisk vis lykkedes. Jeg ønskede mig inderligt et sommerbarn, fordi jeg selv har  fødselsdag 4. januar. Selvom det ikke er verdens undergang, så har jeg været ked af ikke at kunne holde fødselsdagsfester i haven.”

En anden væsentlig årsag til den ønskede timing er virksomheden Saks Potts, som hun driver sammen med barndomsveninde og medstifter Barbara Potts. 

“Barbara havde lige født, da jeg forsøgte at blive gravid. På den måde sikrede vi, at vi ikke kom til at have en nyfødt samtidig og skulle være væk fra firmaet på samme tid. Og hvis jeg selv skal sige det, er det faktisk godt planlagt. Barbaras lille pige, Uma, bliver 10 måneder, når jeg har termin. Det pudsige er, at der også er præcis 10 måneder imellem Barbara og mig. Vi håber, at vores små piger bliver ligeså tætte som os.”

Shop

HONEY Hydra Serum • Hyaluronic acid & niacinamide

560 kr

Fra sandkasse til internationalt modebrand

De to piger, Cathrine Saks og Barbara Potts, møder hinanden i sandkassen i børnehaven. Og de bliver hurtigt bedste veninder. Et venskab, der senere udvikler sig til et succesfuldt partnerskab i modebranchen.  

“Vi har gennem hele vores barndom og ungdom talt om, at det kunne være fedt at lave noget sammen. Det er der nok mange veninder, der har. Men det var noget, vi virkelig gerne ville. Vi vidste bare ikke præcis, hvad det skulle være.” 

At de to barndomsveninder 15 år senere stifter modebrandet Saks Potts har måske alligevel altid ligget i kortene. 

“Da vi gik i skole, syede vi begge tøj derhjemme. Vi har altid været kreative og interesseret os for tøj og mode. Når vi kom hjem fra skole, kiggede vi i modeblade. Iværksættergenet har vi begge. Ovre i skolen solgte jeg i hvert fald altid det tøj, som jeg havde syet.” 

Et fælles ønske om at kreere en farverig jakke bliver startskuddet til Saks Potts. Et ønske, der står i kontrast til den sorte, minimalistiske stil, der ellers dominerer modebilledet i København tilbage i 2014.  

“Vi savnede farver. Men når vi havde set en flot farverig jakke på en person, var den som oftest købt i en vintage butik i New York, som man ikke kunne komme i nærheden af. Vores første kollektion bestod derfor af én strikket pelsjakke i flere forskellige farver. Vi solgte den til nogle veninder, og via Instagram og mund-til-mund var de med til at founde den første minikollektion. Instagram var det medie, der virkelig fik vores produkter ud over stepperne.” 

“I januar 2014 deltog vi i vores første modeuge. Vi havde fået et lillebitte område ude ved toiletterne på Gallery modemessen i Forum. Der kom mange journalister over til os, som havde fået fortalt, at der stod to meget unge piger og solgte pelsjakker ovre ved toiletterne. Vi var henholdsvis 19 og 20 år gamle. Det var ret sjovt.” 

“Kort tid efter fik vi en henvendelse fra Colette, som var en toneangivende modebutik i Paris. De ville gerne sælge vores jakker. Det var helt vildt for os. På det tidspunkt var der kun få butikker i Danmark, som solgte dem.  Med jakkerne under armen rejste vi selv til Paris og afleverede dem. Vi vidste ikke, hvad vi ellers skulle gøre, vi havde ikke en UPS-konto på det tidspunkt, og vi ville også vildt gerne ned og møde dem fra Colette.

Derfra gik det stærkt, og i dag tæller Saks Potts 14 ansatte, ligesom man med jævne mellemrum ser internationale navne såsom Kendall Jenner, Beyonce og Hailey Bieber, bære tøjet.

“Der er faktisk flere af dem, som køber tøjet på vores hjemmeside. Så ser vi pludselig, at “OMG, hende her har lige købt en masse fra vores webshop”. Det er fantastisk og en blåstempling af vores brand. Det er med til at udbrede kendskabet til Saks Potts. Vi hører ofte fra store department-stores rundt om i verden, at folk kommer ind med deres iPhone og viser et billede af Kendall Jenner og fortæller, at den skal de også have. 

De store stjerner har råd til at købe lige, hvad de vil, og de fleste brands står i kø for at klæde dem på. At de så vælger at tage vores tøj på er helt vildt.” 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Vi var blevet inviteret til Sydafrika for at fejre min svigermors 60 års fødselsdag. To timer inden vi skulle i lufthavnen tog jeg en test. Jeg havde ingen symptomer, men vi forsøgte at blive gravide, og jeg var gået lidt over tid. Det var sindssygt at se det positive resultat. Jeg fortalte det hurtigt til min kæreste, og vi tænkte, at det var perfekt timing i forhold til at kunne fortælle det til hele familien nede i Sydafrika samme aften. 

Desværre ville skæbnen, at min svigerfar også fik en positiv test kort inden afrejse – han havde corona. Så det endte med, at min svigerfar og svigermor ikke kom med. Derfor vidste vi ikke, hvordan og hvornår vi skulle fortælle den store nyhed. Det var svært at skjule graviditeten for min kærestes brødre, som vi rejste med. Der var masser af mad og vin, og jeg kunne jo intet drikke. Langsomt begyndte jeg også at få kvalme. Derfor ringede vi hjem til vores forældre og fortalte nyheden over FaceTime, og så kunne vi bagefter fortælle det til de andre på ferien.”

Shop

On Cloud Nine • Klassisk pyjamas

1.200 kr

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“De første tre måneder kastede jeg op hver dag. Trætheden var overvældende og stjal mit sædvanlige energiniveau. Det var hæmmende og irriterende. Jeg plejer at arbejde rigtigt meget og hurtigt. Det kom bag på mig, at jeg ikke kunne tage mig af firmaet på samme måde. Når jeg arbejdede, gik det så langsomt. Omvendt var det også dejligt at mærke, at jeg var gravid. Det var underligt tilfredsstillende, at min krop opførte sig, som min gravid app sagde, at den ville. Der står på app’en, at jeg skal have kvalme nu, og det har jeg. 

Barbara var på barsel på det tidspunkt, hvilket betød, at jeg havde hovedansvaret for firmaet og vores ansatte. Jeg kan huske, jeg gik og sagde, at jeg havde det helt fint, og at jeg bare lige kastede op om morgenen, og så var det overstået. Men set i bakspejlet var det hårdt. Jeg prøvede at overbevise mig selv om det modsatte. 

I 2. trimester fik jeg mit energiniveau tilbage og kunne igen arbejde meget, hvilket jeg stadigvæk gør. Nu er jeg dog begyndt at mærke tyngden, og jeg bliver hurtigt svimmel og forpustet. 

Min kæreste og jeg har været meget privilegerede, idet vi har boet hos min svigerfamilie det seneste år, mens vores lejlighed er blevet renoveret. Jeg er meget tæt på min svigermor, og hun har virkelig støttet mig og nusset om mig under graviditeten. Det har været som at bo på et luksushotel. Vi har ikke skullet vaske tøj, gøre rent eller lave mad. Det bliver svært at undvære dem, når vi flytter her 1. juli.”

Hvordan har du det med din gravide krop?

“Der gik noget tid, før man kunne se på mig, at jeg var gravid, fordi jeg er høj og har en lang overkrop. Derfor tænkte jeg ikke over det i starten. Nu synes jeg, det er virkelig mærkeligt, sjovt, skørt og dejligt, at jeg har sådan en stor mave. Det har altid været mine veninder, der var gravide. Det er surrealistisk, at det nu er mig, der har en baby inde i maven. Jeg er meget pragmatisk i forhold til kroppens forandringer. Det er da irriterende, at jeg kun kan gå i løse hørbukser, men sådan er det jo at være gravid. Til gengæld har jeg svært ved, at min gravide krop begrænser mig fysisk. 

For nylig havde vi et photoshoot på kontoret, og jeg plejer at være den, der sørger for, at tøjet sidder rigtigt på modellen i forhold til designet. Der er ofte 60 looks på en dag, så det er meget op og ned og frem og tilbage. Dét kan jeg ikke mere – fandt jeg ud af.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

“Helt klart min energi. Jeg er ikke en stor festabe, så det har jeg ikke savnet. Jeg bruger al min energi på arbejdet, så når jeg endelig får fri, vil jeg bare gerne sove. Jeg sover godt og meget, gerne 9 timer hver nat. Det bliver spændende, hvordan jeg kommer til at klare den afbrudte søvn, der venter mig. Min mor har fortalt, at jeg sov rigtigt meget som baby, så jeg håber, det går i arv.” 

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

“Klassisk, behagelig, feminin, praktisk og selvfølgelig stort set kun Saks Potts. Jeg kan godt lide at gå klædt i lækre materialer og god kvalitet. Barbara og jeg designer vores tøj sammen, og der er jeg mere simpel i min stil, hvor Barbara omvendt er mere eksperimenterende.

Faktisk går vi begge meget afslappet klædt, når vi er på kontoret. Det er lidt ironisk, når vi arbejder med tøj og mode. Typisk har jeg løse bukser på og en skjorte fra Saks Potts. Og det er stort set samme uniform, når jeg ikke er gravid. Måske med et par taljerede herrebukser i stedet for. Vi designer tøj, som vi selv synes er fedt, og som vi elsker at gå med. På den måde er vi ret priviligerede i forhold til vores garderobe.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

“Faktisk ikke. Bortset fra at jeg lidt for sent holdt op med at bruge en serum fyldt med vitamin A. Det må man ikke bruge, når man er gravid, har jeg lært. 

Hver morgen tager jeg gerne et skumbad. Det lyder, som om jeg har oceaner af tid og overskud, hvilket ikke passer. Jeg elsker at sove så længe som muligt og stadigvæk møde ind lidt i ni. Men jeg prioriterer mit skumbad, da det er den bedste start på dagen. Jeg bruger Tromborgs Bath and Shower Wash og skifter mellem duftene. 

Derefter bruger jeg ansigtscreme og serum fra Woods Copenhagen. Huden bliver virkelig lækker, fugtet og pæn. Jeg bruger også Rescue Face Oil fra Amazing Space. Jeg kan godt lide at putte en dråbe ned i min concealer. Det har jeg lært af en make-up artist, og det giver et naturligt udtryk. 

Jeg elsker make-up, men bruger det sjældent i hverdagene, da jeg som nævnt prioriterer mit karbad og derfor dårligt har tid til at lægge make-up. Dog har jeg altid Glossiers Ultra Lip i farven Villa med mig. Så kan jeg altid friske mig lidt op inden et møde.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til kost og tilskud under din graviditet?

“Jeg har fulgt min veninde, Amalie Reedtz-Thotts, råd, da hun er dronningen af vitaminer. Derfor åbner jeg hver dag en lille pose med vitaminpiller fra Vitamama. Den indeholder den anbefalede dagsdosis vitaminer til gravide. 

I forhold til kost har jeg ikke ændret noget, udover at jeg har undladt at spise tun og råt rød. Jeg har primært haft lyst til sunde ting. Bortset fra min pølsehorn-craving i første del af graviditeten, hvor jeg havde meget kvalme. 

Dér handlede det om at få noget at spise, inden jeg stod op, så jeg ikke skulle kaste op som det første. Så min kæreste hentede pølsehorn til mig hver morgen. Jeg prøvede en del forskellige, og dem fra Emmerys er de bedst, synes jeg.”

Barabara_potts_podcast_interview_Saks_potts_
Podcast

Mama: Designer og iværksætter Barbara Potts

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

Jeg har hørt rigtigt mange To The Moon, Honey podcasts, og det har givet mig en kæmpe indsigt i fødsler.

Vi har også booket privat fødselsforberedelse hos Mamaprofylax, og jeg er meget spændt på at komme i gang.  Det forløber over 3 dage á 3 timer per gang. Jeg synes, det er fedt, at ens partner skal være med alle tre dage, fordi jeg ønsker, at vi – så vidt muligt – er fælles om det. Nu til dags er vi jo vant til, at kvinder og mænd er ligeværdige i parforholdet og tager lige dele ansvar. Det er lidt sværere, når det handler om en baby, fordi der er nogle ting, man som kvinde rent biologisk bliver nødt til at klare selv, såsom fødslen. Des mere vigtigt er det for mig, at min kæreste bliver involveret så meget som muligt. 

Jeg frygter ikke at føde, og jeg er ikke bange for det. Jeg har faktisk aldrig glædet mig så meget til noget, som jeg glæder mig til at føde og til at møde min datter. Jeg har ikke nogle specifikke ønsker for, hvordan fødslen skal foregå, men jeg tænker, at det kunne være fedt at føde i vand. For jeg elsker at tage bade. 

I begyndelsen af graviditeten var jeg sikker på, at jeg skulle have alt smertelindring i verden. Jeg forstod simpelthen ikke, hvorfor folk ikke ville det. Men efter at have talt med min jordemoder og hørt, at en epidural i nogle tilfælde kan forlænge fødslen, og at fødsler andre gange går så hurtigt, at man ikke kan nå at få en epidural, er jeg blevet mere åben over for at lade kroppen klare det uden lindring. Alle fortæller mig også, at det er svært at forberede sig, fordi jeg ikke kan vide, hvilken fødsel og hvilket barn jeg får. Det er virkelig frustrerende at høre for sådan en som mig, der godt kan lide at planlægge og have styr på alting. Men jeg kan prøve så vidt muligt at sætte mig ind i alle tænkelige scenarier, og det er min plan.” 

Hvordan bliver din barsel? 

“Saks Potts har været min baby i snart 10 år. Jeg føler ikke, at jeg nu får en rigtigt baby, og så bliver min anden baby nedprioriteret. Jeg vil altid have en stor kærlighed til Saks Potts, og det vil altid være en prioritiet. Når jeg hører mine veninder sige, hvor meget de glæder sig til barsel, og jeg hører dem tælle ned, så stresser jeg lidt. Vi har mange ting, vi stadigvæk skal nå. 

Det bliver første gang i mit liv, jeg kan trække stikket og være væk fra firmaet og fokusere på noget andet. Jeg glæder mig, men det er også angstprovokerende. Jeg har ikke hænderne i vejret, for jeg kommer til at savne firmaet meget. Men det er vigtigt at sætte noget tid af til at kunne være der 100 % for min lille pige. 

Barbara har lige været møllen igennem, og jeg har set, hvordan hun har gjort det. Hun tog en måned inden fødslen og tre måneders barsel efter fødslen. Det har fungeret – både for hende og for vores firma. Barbara og jeg har ansvaret for forskellige dele af virksomheden. Barbara står eksempelvis for PR og marketing, og det har jeg ikke været meget inde over de sidste par år. Men så har vi en Head of PR and Marketing, som har driftet den del, mens hun var på barsel. Så mit workload blev ikke fordoblet, og det samme kommer til at gælde for Barbara, når jeg er væk.  

To_the_moon_honey_baby_ulrikke_toft_simonsen_gravid_lord_siva_kaereste_
Læs også

Ulrikke Toft Simonsen – “Min mor skal med til fødslen og stod det kun til mig skulle der også flere med”

Min plan er også at holde barsel tre måneder efter fødslen. Derefter vil jeg komme stille og roligt tilbage og være med til møder. Jeg håber, jeg kan tage min lille pige med. Barbaras og mit kontor er i hvert fald allerede blevet omdannet til et babyroom med puslebord, legetæppe og så videre. Min svigermor vil også meget gerne hjælpe, så hun kan eksempelvis gå en tur med hende, mens jeg arbejder.  

Min kæreste har 14 ugers barsel. Han tager to uger, når hun er født og derefter to ugers sommerferie. Og så holder han 2,5 måneds barsel, når hun bliver 6 måneder og ikke længere er ligeså afhængig af at blive ammet. Min kæreste vil meget gerne være alene med hende og være på barsel, uden jeg er der. Det glæder han sig til. Faktisk tror jeg, at det ville passe ham fint, hvis vi kunne bytte, så han var på barsel i længst tid, og jeg kunne komme tilbage hurtigt. Det ville også passe mig helt fint, hvis han skulle føde og være på barsel, og jeg kunne passe arbejdet. Men det bliver lidt svært.  

På sigt er det også vigtigt at finde en god balance med børn og firma, og vi er allerede begyndt at ændre lidt på vores arbejdsmåde. 

Gennem de sidste 8 år har vi arbejdet meget. Vi har været involveret i alt i firmaet, arbejdet sent og rejst meget. Inden for de senere år har vi fået flere ansatte, som er ansvarlige for forskellige dele af firmaet. Barbara og jeg er ikke længere ansvarlige for den direkte drift. Og så har vi faktisk lige ansat en fantastisk dygtig kvinde ved navn Josefine, vores første CEO for Saks Potts, og det er et kæmpe skridt. Det er perfekt timing, at vi har en kompetent kvinde ved roret, nu hvor vi begge kommer til at have børn.  Vi forsøger at passe på os selv og gå hjem til almindelig arbejdstid, når det kan lade sig gøre, og det er vigtigt for os at holde weekenderne frie. Men jeg håber, vi fortsat kommer til at rejse meget, vi elsker at rejse og vi har et stort netværk rundt i verden, som vi gerne vil besøge. Vi må have vores to piger med og forhåbentlig vores kærester. Det er drømmen.”

 

Tekst Julie Teglhus, Foto Sissel Abel og private

Meet’n’greet

Cathrine Saks, 29 år, co-founder af Saks Potts, bor på Østerbro med sin kæreste, Christopher Cohn, og sammen venter parret en lille pige til juli.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *