Nadia Dolmark-Drejer om børnesko og fertilitetsbehandlinger

Nadia Dolmark-Drejer, 33, har sammen med sin mand overtaget børneskotøjsmærket Petit Nord og skabt konceptet More Babies Please, som hjælper par i fertilitetsbehandling. Selv har de tvillingerne Eila og Maddox på 3 år.  

 

Vi har siddet i Nadias køkken i knap en time og lyttet til fortællingen om den følelsesmæssige rutsjebanetur en fertilitetsbehandling sender et par ud på. Fra at være nygift med stor tiltro til at man kan blive gravid, til at søge hjælp i udlandet. Vi har også talt om karrierevalg, parforhold og familieliv og som en perfekt afslutning på samtalen styrter to glade skovbørnehavebørn ind ad døren og ind i  deres mors favn. Eila og Maddox på 3 år er hjemme og klar til at få taget billeder.

”I en lang periode af mit liv, tænkte jeg, at måske skulle jeg ikke have børn og i stedet leve et mere karrierefokuseret liv.  Men da jeg forelskede mig i Christian, vidste jeg, at jeg gerne vil have børn. Efter vi blev gift, gik vi straks i gang med at prøve at blive gravide. Et års tid senere, hvor der ikke var sket noget, blev jeg især meget utålmodig og kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke var gravid endnu. Hver måned blev et nyt håb og store forventninger til ligeså store skuffelser. Jeg begyndte at stresse over det, og stres er desværre noget af det, der arbejder imod selve målet. Pludselig var kærlighedsønsket om at få børn blevet noget mekanisk. Og det er en rigtig dræber for romantikken.  

To_The_Moon_Mama_Profile_Petit_Nord_Grand_Danois_Twin_Mom_Fertilitetsproblemer_Liv_Winther_B ea_Fagerholt_

I gang med IVF behandling 

”Vi valgte at blive undersøgt på en fertilitetsklinik. Resultaterne viste at vi havde nogle udfordringer, og vi blev anbefalet at starte i IVF behandling (befrugtning af æg i glas, red.). Lægerne var ikke interesserede i at gå i dybden og finde de underliggende årsager til problemerne, og det efterlod os med en masse ubesvarede spørgsmål; hvorfor havde vi som unge, sunde og raske mennesker svært ved at blive gravide? Det var en dybt frustrerende situation at stå i, men på det tidspunkt var jeg så fokuseret på at blive gravid hurtigst muligt, at vi fulgte lægernes råd og tog imod IVF-behandlingen med det samme. Processen var ikke noget vi delte med vores venner eller familie. Vi følte os flove, og vi så det som et nederlag, at vi ikke kunne blive gravide naturligt. Jeg husker IVF-forløbet som ekstremt hårdt for kroppen og endnu hårdere for sindet. Vi prøvede det én gang men uden held. Jeg var sønderknust… 

To_the_moon_honey_mads_nørgaard_zalando-_Rasmus_skousen_Anastasia_gravesen
Læs også

Anastasia om at være en positiv tvillingemor

Fandt hjælp i udlandet  

Efter at have lagt IVF på hylden, begyndte vi at undersøge andre muligheder. En dag fandt Christian, ved at Google: ’natural fertility’ frem til Iva Keene. grundlægger af Natural Fertility Prescription. Jeg var ret skeptisk, men efter vi havde set og læst en del testimonials fra par, der med hendes hjælp havde fået børn naturligt, var vi rimelig sikre på, at hun kunne noget. Vi satte et Skype møde op og blev derefter overbevist om, at vi ville prøve hendes program. Ivas løsning lå ikke i at gå direkte i IVF behandling, hendes fokus var derimod at finde årsagerne til den nedsatte fertilitet. 

På streng fertilitetskur  

Iva Keene lagde et program for os, som vi skulle følge nøje. Programmet, der varede 4 måneder, startede med en kort detox periode, hvor kroppen skulle udskille giftstoffer, herunder mange hormonforstyrrende stoffer, som påvirker fertiliteten kraftigt. Herefter gik store dele af programmet ud på at omlægge vores kost. Vi stod over for 4+ måneder uden alkohol, sukker, kaffe, mælkeprodukter, etc. Herudover hjalp hun os med at optimere søvn, fjerne skadelig kemi fra vores hverdag, optimere træning og håndtere stress. Det var også en del af programmet, at få det bedre med sig selv og hinanden. Det var helt klart en udfordring, og til tider svært at holde sig fra diverse ting. Vi boede i Dubai mens vi gennemgik programmet og vores arbejde og livstil indebar stor social aktivitet med hyggelige middage med god mad, vin eller drinks med vores venner. Det måtte vi skære helt væk. Men det mest fantastiske og skræmmende ved forløbet var, at vi kunne forbedre vores vitalitet og sundhed så betydeligt, ved at ændre simple ting. Vi fik det meget bedre, havde mere energi, pænere hud, og processen virkede meget foryngende, hvilket det også var, da det gjorde os i stand til at blive gravide naturligt: Jeg blev nemlig gravid. Det var helt fantastisk. Vi var blevet naturligt gravide stik imod dommen fra lægerne på fertilitetsklinikken! 

Flygtig lykke  

Under et weekendbryllup på Bornholm begyndte jeg at pletbløde. Jeg var 9 uger henne og blev ikke vildt nervøs, jeg tænkte ikke over, at der kunne ske noget dårligt. Dog valgte vi på hjemvejen at køre ind forbi hospitalet, for at sikre os, at alt var fint. Her fandt vi ud af, at der ikke længere var hjertelyd og at fostret var gået til grunde. Der var ingen forklaring. Det var vel bare naturens måde at stoppe noget, der ikke var helt perfekt. Det var først her jeg blev opmærksom på, at 25% af alle graviditeter ender i spontan abort. Jeg havde på intet tidspunkt overvejet, at det kunne ske for os – så det kom som et stort chok! Jeg var så deprimeret, og jeg så igen håbet om at blive gravid forsvinde. Jeg tænkte, at det aldrig ville lykkes for os, og det var svært for mig at opleve andre kvinder blive gravide omkring mig. Jeg sørgede i et par måneder, mens vi troligt igen fulgte Iva Keenes program, og efter fem måneder blev jeg gravid igen. 

Gravid med tvillinger 

Pludselig gik min lugtesans bananas, jeg kunne lugte alt, jeg havde kvalme og mine bryster var ømme. Jeg tog en test juleaften, og jeg har aldrig været så glad, som da jeg så, at den var positiv! Til scanningen fik vi at vide, at vi ventede tvillinger, det havde jeg aldrig troet skulle ske. Jeg var så glad og følte mig meget heldig. Frygten for at miste, ligesom sidst, sad i mig, især de første tre måneder. Jeg bookede jævnligt tid til scanninger for at sikre mig, at der stadig var liv. Heldigvis havde jeg en fantastisk graviditet, jeg elskede det og led kun af en smule kvalme i begyndelsen. Jeg syntes, det var så hyggeligt og helt vildt at få lov at opleve kroppen ændre sig sådan. Tænk at kunne skabe og bære på to små mennesker.    

Fødslen 

Min fødsel gik i gang en måned før termin så Maddox vejede kun 2 kg og vi var indlagt på Hvidovre Hospital i 17 dage. Jeg husker tydeligt, hvordan vi talte hvert et gram, de tog på. Vi levede i et tre-timers interval, hvor vi skulle vække dem, skifte dem, give dem sonde, fordi de var for små til at amme, pumpe mælk ud, skifte bleer igen og så skulle de sove. Derefter havde vi måske halvanden time inden det hele startede forfra. 

Livet med to babyer  

Under min graviditet tænkte jeg ikke så meget på, hvordan jeg skulle forberede mig på et liv med tvillinger. Vi har aldrig haft små børn i familien, og jeg vidste ikke, hvad jeg kunne forvente. Min veninde Louise rådede os til at hyre noget hjælp. Gennem det engelske bureau Eden Agency ansatte vi en Maternity Nurse fra New Zealand, Carrie, som var specialist i tvillinger og trillinger. Hun har passet mere end 25 tvillingebørn gennem tiden. Da vi kom hjem fra hospitalet, stod Carrie klar til at tage imod os. Hun var vores frelser og viste os alt i detaljer; hvordan vi skulle svøbe babyerne, amme dem og bade dem. Jeg ammede tvillingerne samtidig de første 4 måneder hver tredje time. Carrie var ved min side til at hjælpe mig og sørge for, at de kom rigtigt af og på brystet. Seks dage om ugen gav Carrie tvillingerne flaske kl. 1 om natten, så jeg kunne sove 5-6 timer i streg. I starten føltes det virkelig underligt at give mine børn til en anden. Men det at få lov at sove til kl. 4 om morgenen var guld værd. Vi endte med at forlænge kontrakten i to omgange, så Carrie boede hos os i 3 måneder. Vi er stadig ufattelig taknemlige for den hjælp, hun gav os, og det var meget følelsesladet at tage afsked med hende, da hun skulle afsted igen. Efter Carrie fik vi en barnepige fra England på 26 år, som boede hos os i 10 måneder. 

Ny side af mig selv  

Det at blive mor har givet mig en ro og tålmodighed, jeg ikke anede, jeg havde. Jeg er også blevet mere legesyg af at være blevet mor. Jeg elsker, når mine børn danser rundt som tosser eller sidder og spiser uden tøj på, det oser af liv. Det er sådan et hjem, jeg gerne vil have at de vokser op i. Det har overrasket mig, for jeg havde troet, at jeg ville være meget strengere, som min egen mor. Men jo mere larm, jo flere børn, jo mere kaos, jo bedre – jeg trives virkelig i det og synes, det er så hyggeligt! Jeg har bare fået en ny side af mig selv ved at blive mor, og når jeg kigger på helheden, er det klart den del af mig, som jeg er allermest stolt af. Det bringer det bedste frem i mig at være mor. 

To_The_Moon_Mama_Profile_Petit_Nord_Grand_Danois_Twin_Mom_Fertilitetsproblemer_Liv_Winther_B ea_Fagerholt_

Opkøbte dansk børneskotøjsmærke  

Mine børn har altid gået i sko fra Petit Nord, fordi de var i topkvalitet og havde en fantastisk pasform. Petit Nord er en 20 år gammel dansk virksomhed, som har lavet rulam, strik og sko til børn. En dag, da jeg skulle købe nogle sko, fortalte ekspedienten mig, at firmaet nok snart ville lukke. Christian og jeg så en forretningsmulighed, og jeg ringede til ejeren Jane, for at høre, hvad hendes plan var. Vores børn var lige fyldt 2 år, og vi følte, at vi kunne trække vejret igen, og vi var klar til nye udfordringer. Jeg havde aldrig i livet troet, at jeg skulle have noget med børnesko at gøre. Men mine præferencer havde ændret sig, efter jeg var blevet mor ,og jeg syntes, det kunne være spændende at begive mig ind i den fine børneverden, der er inden for mode.  

Vi allierede os med en designer, Shirley Bredal, der allerede havde sit eget tøjmærke, der laver strik. Hun er super dygtig og med hende om bord, gik vi videre og endte med at opkøbe Petit Nord. Vi valgte at fokusere på børneskoene. Al produktion foregår i Portugal, og jeg tager derned sammen med Shirley og udvælger materialer, bestemmer farver og sammensætter kollektionerne. Det er vildt spændende, og Shirley og jeg komplimenterer hinanden rigtig godt.  

To_the_moon_hoey_crop_Thilde_vesterby_frugtbar_Fertilitetsyoga
Læs også

Fertilitetsbehandling: “Tre år i mørke, der endelig giver mening”

Hjertebarnet More Babies Please 

Inden vi gik ind i Petit Nord, vidste vi, at der skulle være en større mening med det end blot at drive forretning og sælge sko. Vi havde lyst til at give noget tilbage. Derfor udviklede vi et donationskoncept under navnet More Babies Please. Drømmen er, at vi kan hjælpe par, der har udfordringer med at få børn. Hver gang du køber et produkt fra Petit Nord, støtter du More Babies Please. I Danmark har du ret til tre fertilitetsbehandlinger fra det offentlige, men hvis du ikke opnår en succesfuld graviditet i de forsøg, har du som par udsigt til nogle meget høje regninger. Det kan være altoverskyggende, når man prøver at få børn. More Babies Please er sat i verden for at hjælpe par med økonomisk støtte og skabe opmærksomhed omkring det store samfundsproblem, det er, når så mange par har udfordringer. Vi ved, hvor meget det fylder, når man kæmper med at få børn, og hvis vi kan hjælpe blot ét par med at få et barn, ville det være fantastisk. Der er blandt andet også derfor vi går meget ind for bæredygtighed, når vi producerer, da man ved at det er fertilitetshæmmende med alle de kemikalier. 

Bedste råd til par der prøver at blive gravide 

Det vigtigste er ikke at stresse. Men det er lettere sagt end gjort, selvom det går ud over dig selv og parforholdet. Prøv at holde dig positiv og nyd livet som par uden børn. Det skal nok lykkes på en ene eller anden måde. 

Bedste råd til tvillingeforældre 

Få noget hjælp! Det er det bedste råd, jeg kan give. Både for forholdets og familiedynamikkens skyld. Har man ikke mulighed for at skaffe hjælp hos familie og venner eller betale sig til det, så kommer man langt med at skabe nogle rutiner for babyerne. Det er ikke så udbredt i Danmark, at man søvntræner sine børn, men for os har det gjort vores liv meget nemmere. Fordi du ved, hvad der skal ske, hvornår de er sultne ,og hvornår de skal sove. Jeg vil også råde forældre til at introducere flasken for babyerne tidligt, så du som mor har mulighed for at pumpe ud og få en pause en gang imellem. 

Shop

Natbjørnen Tjugga & Ræven Sally • Lille Papbog

140 kr

Forældreskabet 

Vi havde været sammen i 7 år, inden vi fik børn og kendte hinandens særheder på forhånd. Det at få børn har gjort os stærkere, og bragt os tættere sammen. Det har også været helt umenneskeligt hårdt til tider. Specielt om natten, det tror jeg, de fleste forældre kan nikke genkendende til. Man kan blive så sindssyg, at man har lyst til at smide hinanden ud ad vinduet. Man bruger nogle ord i pressede situationer, som man må undskylde for dagen efter. Det er en fase man skal igennem, og heldigvis bliver det bedre.  

Barsel 

Vi valgte begge at tage et år ud af kalenderen, for at fokusere på vores børn. Jeg ser på Christian i dag som en superhelt, fordi han har overskredet alle de forventninger, jeg havde til ham som far. Han er hands-on og med i alle beslutninger, vores fordeling er 50/50. Fordi var har været sammen om det, har vi en fælles forståelse for, hvad det vil sige, når man ikke får sovet eller bliver frustreret. 

Bedste råd til parforholdet 

Når man bliver forældre, må man ofte tilsidesætte sit forhold. Jeg tror, det er vigtigt, at man husker at dyrke hinanden og skabe tid til hinanden. Det skal også ske, når børnene er tilstede og ikke kun, når de sover. For os er det vigtigt at vise vores børn, at mor og far også har behov, de skal ikke afbryde, hvis vi sidder og snakker. Det handler om at være sammen som familie, og vise sine børn at mor og far er nærværende overfor hinanden. Jeg kunne godt tænke mig at få flere børn. Det er fristende, når man har to så forskellige børn, hvordan ville den tredje så blive? 

Gode råd til køb af børnesko 

Jeg vil råde forældre til at måle deres børns fødder løbende. Et barns fod kan vokse helt op til 5mm på en måned, det tror jeg ikke, der er særlig mange, der er klar over. Et lille barn kan ikke mærke, hvis de går i for små sko. Derfor er det vigtigt, at følge måleskemaerne når man skal købe sko til sit barn. Du vil ikke risikere, at de skøjter rundt i deres sko eller går med sko, der klemmer. Mit personlige råd vil være at gå efter sko i god kvalitet og ikke masseproducerede sneakers med dårlig komfort og pasform, især til de helt små børn. De har brug for en fleksibel sål og en god støtte omkring anklen.

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther.

Meet’n’greet

Nadia Dolmark Drejer og Christian er forældre til tvillingerne Eila og Maddox på 3 år. Efter at have boet i Dubai 5 år, flyttede de tilbage til Danmark for 4 år siden. Sammen har de børneskomærket Petit Nord og konceptet More Babies Please, som har til formål at hjælpe par med fertilitetsudfordringer.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Det burde ikke være et tabu at have brug få hjælp til at få børn. Men det er jo alligevel svært at tale om , så jeg bliver så glad hver gang kvinder står frem og fortæller ærligt om deres kamp for at blive gravid. Tak Nadia!