Annika Zobel Agerled – Om fødselsangst og graviditetsbryster

Selvom Annika altid har følt, at hun er sat på jorden for at blive mor, får hun et chok, da graviditetstesten er positiv. Hun er på det tidspunkt 2 måneder henne og i fuld gang med at planlægge sit bryllup. Vi møder Annika en sommerdag i familiens hus i Gentofte til en snak om vanvittig fødselsangst, vulgære graviditetsbryster og ønsket om at forblive spontan, efter at baby er kommet til verden.

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

”Jeg var faktisk 2 måneder henne, før jeg fandt ud af det. Jeg var på arbejde, og pludselig fik jeg vildt ondt i lænden. Min kollega sagde, at jeg måske skulle have menstruation. Dér gik det op for mig, at jeg ikke havde haft menstruation i virkelig lang tid. Og så begyndte de røde alarmer at blinke. Jeg havde nemlig også lagt mærke til, at mine bryster var blevet virkelig store.
Med det samme løb jeg ned i 7-Eleven efter en graviditetstest. Den var positiv, og jeg panikkede fuldstændig. Jeg tog direkte hjem fra arbejde og tog yderligere fire test. De var alle positive. Jeg var virkelig i chok. Karl og jeg blev forlovet sidste år og skulle giftes her til sommer. Vi var i gang med den helt store bryllupsplanlægning, og det var ikke meningen, at jeg skulle være gravid nu.
Jeg kaldte Karl ud på badeværelset, hvor jeg havde linet alle 5 test op og begyndte at græde. Han kalder mig Pirlo, og det første, han sagde, var: ”Pirlo, det er jo fantastisk!”
Karl og jeg har talt om børn mange gange, og vi var enige om, at det ville vi sammen. Men vi havde ikke talt om tidspunktet. Min egen usikkerhed gjorde mig nervøs for, hvordan han ville reagere – men han mindede mig om, at det selvfølgelig var det helt rigtige.”

To_The_Moon_Honey_Mamma_Profil_Anna_Engstrøm_Engstroem_Fødselsberetning_Fødsel_smertefri_fødsel_Yoga_Fødselsberetning_ung_mor_amning_
Læs også

Anna Engstrøm: ”Fuck det, nu er jeg gravid”

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

”Jeg har haft ondt i lænden, ondt i brysterne og været MEGET træt. Og så havde jeg morgenkvalme i 3. måned. Jeg kan huske, at lugten af skraldespandene i vores baggård gjorde, at jeg kastede op. Men det varede kort tid. Her til sidst har jeg også haft hævede ankler på grund af varmen. Ellers har det været ret ukompliceret og dejligt at være gravid, særligt efter jeg begyndte at mærke liv. Det har dog været en følelsesmæssig rutsjetur at være gravid. Jeg har været hele mit følelsesregister igennem. Jeg har tænkt meget over, hvorvidt jeg kan løfte opgaven som mor, og hvordan det bliver at skulle lægge mine egne behov på hylden. Nu glæder jeg mig helt vildt. Jeg har boet med Karls børn, Anna Bo og Måns, de sidste mange år, og det bliver så dejligt at få et barn, som bliver deres lillebror. Så bliver vi ligesom forbundne på en anden måde.”

Hvordan har du det med din gravide krop?

”Jeg kan godt lide min gravide krop. Jeg har også været heldig. Jeg har ikke taget sindssygt meget på andre steder end på maven. Det har været spændende at følge min krop og dens udvikling. Og så har det været vildt hyggeligt at mærke ham bevæge sig. Det kommer jeg virkelig til at savne. Til gengæld har jeg haft det svært med mine gravide, store bryster. Det har faktisk været lidt grænseoverskridende. Jeg synes, det ser meget vulgært ud til mig. Jeg har altid haft bittesmå bryster, og dem glæder jeg mig til at få tilbage.”

To_the_moon_honey_gravid_med_annika_zobel_agerled_fødselsangst_philip_messmann_

Hvad savner du mest under din graviditet?

”Jeg har savnet at være frisk og totalt mobil. Jeg har været så træt og udkørt sidst på dagen Helt naturligt har min krop sørget for, at jeg slet ikke har haft lyst til alkohol under graviditeten. Men jeg har alligevel savnet at være en del af festen, når jeg har været sammen med mine venner, og de er blevet fulde. Jeg har altid været ret glad for at gå i byen, så det har jeg skullet vænne mig til.”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

”Min stil er afslappet, romantisk og feminin på én og samme tid. Oftest klæder jeg mig i herretøj med en underspillet vintage-agtig æstetik – bomuldsskjorter, jeans og sko med små hæle. Jeg kan godt lide den enkle og elegante attitude med en form for ubesværethed. Det skal være afslappet, så jeg ikke føler mig for stylet. Under min graviditet har jeg primært gået i kjoler, men normalt går jeg mest i bukser.”

Hvilke sko har båret dig rundt under graviditeten?

”Jeg har gået allermest i mine Adidas Gazelle-sko. De er lidt for store til mig, og det har været virkelig rart. Jeg har også gået meget i høje espadrillas fra Castaner. Dem binder man rundt om anklen, så man selv kan styre, hvor stramt de skal sidde. Nu hvor det er blevet varmt, og mine fødder er hævede, går jeg i Havaianas.”

Hvad var det første stykke graviditetstøj, du købte?

”Jeg har ikke købt noget graviditetstøj, men jeg har købt tøj i for store størrelser. Levis herrejeans og tætsiddende bomuldskjoler med stretch. Og så har jeg købt Carharrt-smækbukser, som jeg har været særligt vild med. I dem kan man se, at jeg er gravid, men de skjuler samtidig lidt mine store bryster. Jeg har også brugt meget af Karls tøj – hans skjorter og jeans.

Dyrker du motion under din graviditet?

”Indtil 7. måned trænede jeg crossfit 2-3 gange om ugen med min personlige træner og ven, Kasper Sandvad (Kallefit, red.). Under corona havde jeg faktisk mere tid til at træne. Og jeg prioriterede motionen, fordi jeg havde fået at vide, at det er en god ide at være stærk til fødslen. Jeg havde nok ikke trænet ligeså meget, hvis jeg havde gået på arbejde. Så ville jeg have været for træt til at overskue begge dele. I slutningen af 7. måned blev det for hårdt. Jeg kunne mærke, at det pressede ned på mit bækken, og siden har jeg ikke lavet noget.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

”Jeg synes faktisk, at mit hår og min hud er blevet flottere under graviditeten, så jeg har ikke haft samme behov for at gå med makeup. Jeg har smurt mig ind i Tromborgs Body Oil. Og jeg bruger også deres mascara. Deres produkter er økologiske. Desværre har jeg aldrig været typen, der kigger på indholdsstoffer, men det er kommet helt af sig selv efter at være blevet gravid.
Parfume bruger jeg ikke, men jeg er totalt afhængig af Moroccan oil til håret. Jeg har et mega stort, tykt og tørt hår, som har brug for masser af fugt. Jeg har generelt haft et stort behov for fugt. Jeg føler, min hud er meget strukket ud. Ligeså snart jeg får fugtighedscreme på, kan jeg bedre være i min krop. Derudover er jeg begyndt at bruge min nye tørbørste fra Karmameju. Jeg har altid tænkt, det var lidt fjollet, men den er effektiv og får stimuleret min blodcirkulation.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig ift. kost og tilskud under din graviditet?

”Jeg har taget fiskeolien Pure Arctic Oil fra Eqology gennem hele min graviditet. Jeg sætter stor pris på, at kvaliteten er i orden. Derudover har jeg taget Pharma Nord Bio-Gravid og Kräuterblut urte-jern-eliksir. Jeg har været enormt træt og udmattet under graviditeten, og Kräuterblut har hjulpet på min manglende energi. I forhold til kosten har jeg virkelig forsøgt at spise sundt og varieret og økologisk. Det er ret svært, fordi jeg hele tiden har været og fortsat er dødsulten. Jeg tænker bare på, hvornår jeg kan få lov til at spise igen. Særligt hvidt brød med smør har været en craving. Men jeg prøver at spise banan, avocado, yoghurt og havregrød i stedet for. Det mætter.”

To_The_moon_honey_Caroline_Fleming_Mama_Profile_Liv_Winther_Bea_Fagerholt_books_børn_flytter_hjem
Læs også

Caroline Fleming – Baronessen flytter hjem

Hvordan har det været at være gravid i en tid med corona?

”Jeg har sluppet for den FOMO, som jeg ellers ville have haft. Roskilde er eksempelvis aflyst. Og der har heller ikke været alle de sociale sammenkomster, som jeg ellers ville have kunnet følge på Instagram. På det punkt har jeg været lidt heldig. Jeg har også haft ekstra meget tid til at slappe af i de måneder, hvor jeg ikke var på arbejde på grund af lockdown. På den anden side har jeg ikke haft mulighed for at se mine bedsteforældre, fordi de har skullet passe på ikke at få corona. Det har været ærgerligt, at de ikke har kunnet følge med i graviditeten.”

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

”Jeg har en vanvittig fødselsangst, og det har desværre fyldt alt for meget. Jeg har aldrig set eller hørt om dårlige oplevelser, men det ligger så dybt i mig, at jeg er bange for det. Jeg tror, det er, fordi jeg ikke kan forstå, at det kan lade sig gøre at presse et barn ud. Jeg er faktisk ikke bange for veerne eller smerterne. Jeg er bange for at gå i panik og glemme at trække vejret.  Hver morgen tænker jeg: ”Shit, jeg er en dag tættere på at skulle føde.”
Jeg har været til ekstratimer hos min jordemoder på Rigshospitalet, hvor vi grundigt er gået igennem hvert stadie. På grund af fødselsangsten har jeg overvejet kejsersnit, og jeg har talt med både min jordemoder og en fødselslæge om fordele og ulemper. Jeg er fortsat i tvivl om, hvad jeg vil, men jeg ved jo godt, at det bedste for mig og barnet er at føde naturligt. Og jeg prøver at berolige mig selv med, at jeg jo ikke er den første i verden, der skal føde et barn, og at jeg nok skal overleve. Jeg har også set Region Hovedstadens onlinefødselsforberedelse ”Bliv Klar” med Katrine Ellegaard, som er virkelig god. Hun fortæller om fødslen og har en humoristisk tilgang til det, hvilket er ret fedt. Hvis det bliver for alvorligt, bliver jeg helt skræmt.”

 

To_the_moon_honey_gravid_med_annika_zobel_agerled_fødselsangst_philip_messmann_

Har du gjort dig nogle tanker om den første tid efter fødslen?

”Min drøm er at blive den type mor, der har sit barn med overalt i en lift. Det afhænger selvfølgelig af, hvilket barn jeg får, men jeg tror, jeg bliver rimelig loose. Jeg læser psykoterapi ved siden af mit arbejde, og skolen har givet mig lov til at have ham med i løbet af efteråret. Så hvis jeg selv kan overskue det, og han ikke har kolik, så er det min plan.
Jeg begyndte at læse psykoterapi, fordi jeg havde lyst til at udfordre mig selv. Jeg elsker de kreative aspekter ved mit job, men jeg ramte en mur og havde brug for mere end mode. Jeg er enormt drevet af mine følelser, og jeg har arbejdet meget med mig selv. Og jeg synes, det kunne være givende at hjælpe andre med også at blive opmærksomme på at udtrykke følelser, lære at acceptere og regulere dem og reflektere over dem for at danne mening.

To_The_Moon_Honey_Baby_Bump_Skat_Bordercollie_Caroline_Bille_Brahe_Brasch_
Læs også

Caroline Bille Brahe – “Jeg var ret nervøs, indtil nakkefoldsscanningen var veloverstået”

Jeg glæder mig vildt meget til at blive mor. Også Anna Bo og Måns glæder sig meget. Jeg føler mig ret heldig på den front, fordi de kunne have reageret helt anderledes. De dansede rundt i stuen med armene over hovedet, da vi fortalte dem det. Karl har altid været god til at involvere dem. Vi brugte lang tid på lære hinanden at kende og vænne os til at være en sammensat familie, før vi flyttede sammen, og før jeg blev gravid. Det, tror jeg, var rigtigt godt for os alle fire.

Men jeg synes også, det er vigtigt at snakke om de lidt svære og farlige følelser. Jeg er klar over, at det bliver en stor omvæltning for mig at blive mor. Det er svært at forestille sig, hvordan det er at stå med et konstant ansvar, inden man har barnet i armene. Jeg er enormt social og drevet af mine følelser, frihed og behov.  Jeg elsker spontanitet, og jeg har det svært med, hvis ting bliver for skemalagte. Det er den del, der er lidt angstprovokerende ved at få et barn. Når det er sagt, glæder jeg mig til at projektere min kærlighed over på mit barn, og det føles meget naturligt at skulle blive mor. Det er bare vigtigt for mig at forblive spontan og lytte til mig selv og mine egne behov. Jeg har brug for min frihed, og jeg tror, det er nøglen til et sundt og nærværende forhold til mig selv og mit barn.”

 

Tekst Julie Teglhus Foto Phillip Messmann og privatfotos

Meet’n’greet

Annika Zobel Agerled, 27, venter i slutningen af juli sit første barn med kæresten Karl-Oskar Olsen, 45, co-founder af Wood Wood, Pas Normal Studios og Corsa Pizza, som hun blev forlovet med sidste sommer. Parret har været kærester i 5 år og bor i Gentofte sammen med Karls to børn, Anna Bo på 17 og Måns på 13. Til daglig arbejder Annika som stylist & commercial director på Costume.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *