Fanny Broholm: “Jeg har svoret ikke at få dårlig samvittighed som mor”

Da Fanny Broholm mistede sin mor, var hun lige blevet valgt ind for Alternativet på Københavns Rådhus. Tabet fik Fanny til at lægge sit liv om, og i dag er rådhuset skiftet ud med et containerhus i Costa Rica, hvor hun bor og arbejder som sexcoach og venter sit første barn. Vi har talt med Fanny om hendes graviditet, om nydelse og intimitet og om pludseligt selv at miste lysten til sex

 

Fanny Broholm er en kvinde med et CV, der adskiller sig fra de flestes. Hun er oprindeligt uddannet i miljøpolitik fra den velrenommerede London School of Economics og blev i 2017 valgt ind for Alternativet på Københavns Rådhus. Her sad hun som gruppe-forperson og ordfører for klima, energi, miljø og transport. Indtil en personlig krise motiverede hende til at slå, noget radikalt, om i bane:

“Det var rigtig stort for mig og virkelig et vigtigt stykke arbejde, vores gruppe gjorde i de næsten 4 år, jeg nåede at sidde der. Men politik er et miljø med masser af maskulin energi, selvpromovering og konkurrence. Og da jeg mistede min mor til kræft i 2018, kunne jeg mærke, at jeg havde brug for noget mere ‘blødt’ – heling, ro, mere kvindelig energi og spiritualitet.”

Sideløbende med arbejdet på Rådhuset tog Fanny derfor en uddannelse som tantrisk sex-, kærligheds- og relations-coach.  

“Da jeg var færdig med uddannelsen, stod det klart for mig, at det var coach, jeg skulle være. Så jeg forlod politik og lavede min egen virksomhed, som heldigvis fra starten har været enormt berigende for mig både menneskeligt og økonomisk.”

I dag har Fanny sagt farvel til kontoret på Rådhuset. I stedet består hendes arbejde i at hjælpe kvinder til at få en dybere forbindelse til deres egen krop, og derigennem frigive den styrke, den kvindelige seksualitet ifølge hende gemmer på: 

“For mig at se, er den kvindelige seksualitet den mest potente kilde til heling, styrke og livskraft, vi har. Jeg har selv, ligesom rigtig mange kvinder, slet ikke været i kontakt med mit enorme nydelsespotentiale det meste af mit liv. Jeg var meget oppe i mit hoved og optaget af, hvordan min krop så ud og fokuserede primært på mine partneres nydelse. Det gjorde, at min krop lukkede mere og mere ned for min lyst over tid, fordi sex ikke rigtig var tilfredsstillende, men tværtimod føltes som en pligt og en performance. Det er den samme historie, som jeg hører fra andre kvinder igen og igen. 

Da jeg begyndte at tage min seksualitet mere alvorlig, fik jeg en langt dybere forbindelse med min krop, min nydelse, min lyst og min feminine energi. Det gjorde, at jeg også generelt begyndte at blive mere klar over mine behov og drømme for mit liv. Jeg opdagede, at sex og selv-nydelse kan være fuldkommen ekstatiske og spirituelle oplevelser. Jeg tror virkelig på, at verden ville blive et bedre sted af, at flere kvinder kommer i kontakt med deres fulde nydelse og dermed med deres enorme styrke og livskraft. Den kvindelige krop er bygget til så meget mere nydelse, end vi er blevet lært.”

På bare tæer i Costa Rica

Efter Fanny trådte ud af politik, kiggede hun sin tilværelse efter i sømmene og for halvandet år siden, pakkede hun og kæresten Tobias lejligheden i hjertet af København sammen og sendte deres flyttekasser til Costa Rica. Uden at have besøgt landet før. 

“Jeg kan ikke rigtig forklare hvorfor, men uden at have været i Costa Rica før var jeg bare draget af landet. Tobias er meget eventyrlysten og en passioneret biolog, og Costa Rica er det mest biointensive område i verden. Han er studerende og har rigtig meget frihed, så han var heldigvis helt klar på at flytte derover.

København er en by der larmer meget, og hvor arbejdet fylder en rigtig stor del af vores liv. Det er den samme historie, jeg hører fra mine klienter og fra min familie og nære omgangskred. Min egen far havde også stress, og jeg tror, at det var en af grundene til, at han gik så tidligt bort. Jeg havde heldigvis ikke selv fysiske symptomer på stress, da jeg boede i København, men der er så meget pres på i politik og alt, hvad man siger og gør, er hele tiden til offentlig vurdering. Så jeg havde brug for at trække mig fra det og gøre noget aktivt for ikke også at komme derhen selv.

Costaricanerne arbejder også meget, men der er bare en helt anden ro på, qua at man er i naturen. Monte Verde, hvor Tobias og jeg bor, er et lille bjergsamfund, og tempoet er bare et helt andet end i storbyen. Folk tager sig tid til at tale med hinanden på gaden, og hjælper hinanden. Her er et andet humør, en anden livsglæde og nærvær, som jeg tror, er svært for københavnere at kultivere, fordi miljøet og kulturen er drevet så meget af performance.

Bl.a. fordi Costa Rica er så naturrigt, er der også mange hippieagtige-typer, der tiltrækkes og flytter hetil. Her er mange reikihealere, yogalærere og tantraundervisere, så det bliver lidt et spirituelt trækplaster på den måde. Jeg har følt mig meget hjemme her fra start og har nydt at kunne dele mine interesser med så mange andre like mindede.

Jeg har aldrig haft så rolig og harmonisk en hverdag som her i Costa Rica. Vi vågner med morgensolen og får lov til at kigge ud over det smukkeste og mest frodige bjerglandskab til morgenkaffen. Jeg starter tit dagen med at meditere, lave yoga eller skrive dagbog. Så har jeg en enkelt coaching klient om dagen omkring kl. 12. Det foregår som regel på Zoom og så bruger jeg et par timer på marketing og administration af min virksomhed. Ellers går vi ture i regnskoven, træner, tager på cafe og arbejder eller hygger i huset og haven.”

To_the_moon_honey_Caroline_Sabroe_baby_bump_gravid
Læs også

Caroline Sabroe: “Jeg føler endelig, jeg er på rette kurs”

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Jeg følte det i samme øjeblik, det skete og kunne tydeligt mærke det dagen efter på min livmoder og mine bryster. Jeg er meget opmærksom på min cyklus og de kropslige signaler, der kommer med mine hormonelle forandringer. Min kæreste og jeg havde snakket om, at nu ville vi egentlig gerne prøve, og at det jo kunne tage et år. Men den allerførste gang, vi prøvede, var så lykkens gang. Så vi skulle bruge noget tid på at vænne os til tanken.”

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“Fysisk har min graviditet været meget blid ved mig. Jeg har næsten ikke haft kvalme, og det er først nu her i 3. trimester, at det begynder at blive lidt svært at ligge godt om natten. 

Psykologisk har den til gengæld været mere udfordrende. De første tre måneder var jeg meget tungsindig og havde en masse tanker og bekymringer. Specielt omkring hvor vi skulle føde og bo. Vi har lige fået færdigbygget vores absolut drømme containerhus i Costa Rica, men det føltes simpelthen for utrygt at føde i et så anderledes system og uden familie og gode gamle venner omkring os til efterfødselstiden. Det har virkelig været svært at være væk fra dem i så sårbar en tid. Derfor er vi også taget hjem til Danmark tre måneder før fødslen for at komme godt ind i systemet her og finde en dansk doula. 

Samtidig har det også været en gave at være i den dejlige ro, natur og et klima, hvor man bare kan smide en let kimono eller kjole henover den store mave. Hospitalssystemet er slet ikke involveret i graviditeten, som i Danmark, men til gengæld er der tydeligvis tradition for, at lokalsamfundet går ind og støtter gravide og nye mødre. Jeg har været ekstremt godt støttet herovre med en virkelig god doula, en holistisk kvindelig læge, en massage terapeut og en privat gravid-yoga lærer. De lokale kvinder har været der for mig på et meget rørende niveau.”

To_the_moon_Noell_Elise_Wakeroots_mit_ritual_
Læs også

Noell Elise Wakeroots – Mit ritual

Hvilke tanker har du gjort dig om at blive mor?

“Jeg har været meget splittet omkring tanken om at blive mor. I lang tid havde jeg faktisk slet ikke lyst og syntes, det virkede som en enormt dårlig deal at skulle sætte sit liv på hold for at passe på sådan et lille, krævende, skrøbeligt væsen. Der er så mange børnefamilier, der er vildt pressede og stressede, og så mange forventninger til mor-rollen oven i alle de forventinger, der i forvejen er til kvinder. Det virkede ikke særligt tillokkende.

På den anden side havde jeg samtidig et klart ønske om selv at skulle åbne mit hjerte for den ubetingede kærlighed, som følger med det at blive mor. Det føles meget sårbart at sige. Det virker helt overvældende at elske et andet menneske så meget, at man vil sætte alt til side for dets trivsel. Det er en form for kærlighed, der på en og samme tid skræmmer mig voldsomt, men som jeg ikke vil være for uden at opleve. Min mor var min største helt, min største fan og min bedste ven, så det føles meget stort og magisk måske selv at kunne udfylde den rolle for min egen datter.

Jeg er den sidste i min vennegruppe der får børn, og det er først nu, hvor jeg virkelig føler mig forankret i mine egne værdier og holdinger til, hvordan jeg selv vil gøre det, at jeg føler mig klar til at være mor. Jeg har også etableret mig selv i et arbejdsliv, hvor der er meget frihed, og derfor føler jeg heller ikke det er en ligeså uoverskuelig opgave, at skulle have et barn oven i det. Jeg øver mig meget på at tillade mig selv at glæde mig til alt det smukke, som moderskabet også rummer og på at slippe de samfundsmæssige forventninger til, hvordan en god mor bør være.”

Hvordan har du det med din gravide krop?

“I starten freakede jeg meget ud over, at min mave, numse og mine bryster nok kommer til at hænge mere, og at jeg ikke kan få botox, peeling eller laser under graviditeten. Jeg er ret forfængelig, så det med at skulle skære helt ned på kemi og skønhedsbehandlinger var ret udfordrende. Men det har også virkelig været en god øvelse for mig at lægge mærke til, hvor dejlig jeg egentlig er au naturel. Med en historik med spiseforstyrrelse og body dysmorphia (en tilstand som er kendetegnet ved en hæmmende overopmærksomhed på opfattede fejl i ens udseende, red.) har det været en kæmpe læring at acceptere mine kropslige forandringer, og jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg faktisk føler mig meget frodig og smuk som gravid. Jeg prøver også at se det som en god mulighed for at acceptere og elske mig selv endnu mere, når jeg snart skal lande i min post-gravide krop.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

“Jeg har mærket et kæmpe skift i min lyst. Den er stort set forsvundet! Som sexcoach har det været en stor del af min identitet at bruge tid på nydelse, seksualitet og sensualitet. Og det er det, jeg savner allermest under min graviditet; at have lyst til mig selv og min dejlige kæreste.

Jeg prøvede i starten at presse de samme praksisser ned over hovedet på mig selv, som jeg plejede at nyde, men det føltes helt forkert. Så det har været endnu et punkt, hvor jeg har måtte overgive mig til min nye situation. Tobias er meget støttende omkring det hele, men vi savner hinandens kroppe og den intimitet, der følger med sex. For mig hjælper det, at vi stadig flirter og kysser og bruger tid med hinandens kroppe, selvom det ikke nødvendigvis fører til traditionel sex. Det hjælper generelt at smide den normale opskrift på, hvordan sex skal se ud væk og bare mærke ind i kroppen, hvad den har brug for og lyst til, øjeblik for øjeblik og være god til at kommunikere det videre. Massage, lange kram og varme karbade sammen er også rigtig gode måder at være intime sammen på.”

Peech sexlegetøj og vibratorer
Læs også

Sexlegetøj og selvkærlighed: En begynderguide til vibratorer

Hvordan vil du beskrive din stil under din graviditet?

“Jeg har følt mig meget gudinde-agtig som gravid, så det har jeg også reflekteret udenpå med store guldsmykker og bløde, smukke kjoler og kimonoer. Fordi klimaet her i Costa Rica er så skønt, har jeg slet ikke haft brug for at købe specifikt graviditetstøj. Men jeg har købt et par pistaciegrønne støtteshorts fra momkind, som virkelig er rare at have på under kjoler og at lave yoga i.”

Dyrker du motion under din graviditet?

“Jeg dyrker crossfit og yoga og prøver at få gået nogle små ture hver dag. Jeg har været overrasket over, at jeg har kunne dyrke crossfit næsten ligesom før helt op til nu 3. trimester. Men det begynder at knibe med at kunne lave armbøjninger og løfte tungere vægte, så nu er jeg gået mere over til gravid-yoga. Jeg bruger appen Down Dog, der har en specifik prenatal yoga app, og den er virkelig anbefalingsværdig.” 

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

“Jeg har droppet mine normale skønhedsbehandlinger med laser, peeling og botox. Og så har jeg droppet øjencremen, parfumen, neglelakken og min pigmentforandringscreme. Jeg bruger nu bare min veninde Ninni Kjærs’ ansigts olie, som er lavet på mandelolie, neem og E-vitamin. Den er vildt god, og jeg smører den også på min mave og min brystkasse, og min hud har aldrig været gladere. Det er fedt at opleve, hvor lidt der egentlig skal til og at detoxe fra at leve op til det forbrugspres, som skønhedsindustrien lægger på kvinder. Til gengæld fik jeg to små tatoveringer her i 2. trimester, nærmest i trods over at skulle være så forsigtig hele tiden. Men det har jeg oplevet ret meget mom-guilt over bagefter, selvom jeg har svoret ikke at få dårlig samvittighed som mor. Det er nok uundgåeligt desværre.”   

Hvilke overvejelser har du gjort dig om kost og tilskud under din graviditet?

“Jeg har taget de tilskud, der anbefales og suppleret med magnesium, kollagen og en rigtig god fiskeolie. Jeg læste et studie om, at nyfødte børn af kvinder, der havde taget fiskeolie under graviditeten i gennemsnit sover en time mere om natten. Så jeg er ret religiøs med at få taget den fiskeolie. Ellers prøver jeg at spise økologisk og grønt, hvilket desværre er svært her i Costa Rica, fordi de slet ikke har samme tradition for økologi som i Danmark. Vi tager hjem til Danmark her i mit sidste trimester og jeg glæder mig så meget til at købe ind i Super Brugsen og Irma!” 

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

“Jeg har været meget splittet over, om jeg skal have en hjemmefødsel eller en hospitalsfødsel. Alle de mødre, som jeg er inspireret af, har født derhjemme i kar og anbefaler en umedicineret fødsel i et oxytocin-fremmende miljø. Men jeg er kommet frem til, at jeg føler mig tryggest ved at være på hospitalet og kunne få smertestillende og akut hjælp, hvis behovet opstår. Jeg håber til gengæld rigtig meget på at kunne komme på fødeklinikken på Riget, hvor man kan ligge i kar og med dæmpet belysning. Jeg er meget sensitiv, så det ville være skønt at kunne føde i rolige omgivelser. De kan være optaget, men vi krydser rigtig meget fingre for, at vi får et kar. Vi er lige nu i gang med at finde en doula herhjemme, som skal med til fødslen og har samtaler med forskellige, som vi skal mærke efter, hvad der føles rigtigt. Og så bliver der lidt overlevering mellem hende og vores douala i Costa Rica.”

Hvordan ser den første tid ud?

“Vi er nok hjemme et lille års tid efter fødslen, før vi tager tilbage til Costa Rica. Vi har lejet huset ud på Airbnb og holder det kørende i den tid, vi er væk, så kan vi flytte tilbage, når der er kommer ro på familien og vi har overskud til det.

Jeg ved endnu ikke, hvordan barslen kommer til at se ud, men jeg har en idé om, at jeg gerne vil arbejde lidt løbende. Måske er det helt urealistik, men det må vi se. Jeg glæder mig bare rigtig meget til at være i København og dele min barsel med mine veninder, som bor her og også har fået børn. Da vi tog afsted til Costa Rica, fyldte hele babyshowet rigtig meget, men vi var der bare ikke selv endnu. Nu hvor vi selv skal til at være forældre, har de fleste af mine veninder allerede fået deres første eller andet barn, og jeg glæder mig til at skulle dele den del af vores liv sammen. Jeg har også tænkt mig at spørge vores venner og familie, om vi kan lave en food chain, hvor de hjælper os med madlavningen i efterfødselstiden.” 

Tekst Anna Rolin, Foto Andrea Smidt og private

Meet’n’greet

Fanny Broholm er 34 år og arbejder som tantrisk sex- og relationscoach. Hun har tidligere siddet som Alternativets gruppeforperson og ordfører for klima, energi, miljø og transport på Københavns Rådhus. Hun og kæresten Tobias bor i Costa Rica, mens de venter deres første barn – en datter med termin 1. marts 2022.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *