Er SoMe for børn?

Vi elsker at tage billeder af vores børn, men hvilke overvejelser gør vi os i forhold til at dele dem på sociale medier? Vi har bedt fire mødre, med forskelligt syn på sagen, dele deres tanker om SoMe og mom shaming.

 

Alice Rosenkrantz Stadil, 34, ejer af MÂT. Mor til børnene Winston på 6 år, Hamilton på 5 år, Harper på 3 år og Archibald på 4 måneder. (øverst)Hvilke overvejelser har du gjort dig om SoMe og dine børn?

”Jeg deler som udgangspunkt ikke billeder af vores børn på sociale medier – som udgangspunkt! Engang imellem er de simpelthen så lækre, at jeg ikke kan klare det, og jeg kapitulerer – smider alle mine principper i ilden og viser “verden” de vidundere, jeg har været med til at skabe. Men jeg synes ikke, det er mit valg, om de skal på de sociale medier eller ej. Det er et valg, de selv må træffe, når de når en alder, hvor de kan. Jeg er dog ikke helt så stram i forhold til babybilleder, men kunne aldrig drømme om at dele et billede af mine børn, hvor de ser sjove, fjollede eller “grimme” ud. Jeg kan huske, Nicholas Kawamura engang sagde, at han kun deler billeder af sin datter, som hun, når hun fylder 18, selv vil vise sin kæreste. Dét, synes jeg, er ret fint.”

Har du oplevet at være i tvivl om, hvorvidt du har truffet den rette beslutning?

”Nej, faktisk ikke. Jeg er stadig enig med mig selv om, at de ikke skal være en del af min tilstedeværelse på sociale medier med deres nuttede ansigter. Men det er også svært, fordi 90% af min vågne tid handler om mine børn. ”

To_the_Moon_Rebecca_Hein_Mors_Dag_
Læs også

Hvad siger din mavefornemmelse dig mor?

Har du stået i situationer, hvor du har måttet forsvare dine valg i forhold til SoMe og børn?

”Der var faktisk nogen, der kritiserede min nyfødte søns navn (Archibald) tror simpelthen ikke, han havde hørt det før. Jeg blev så såret og ked af det. Jeg overvejede faktisk at droppe Instagram helt. Der er INGEN, der skal sige noget tilnærmelsesvist dårligt om mine børn, for så går der løvemor i mig. Måske endnu en grund til ikke at dele dem på sociale medier. Folk har så pokkers mange holdninger til alting, og er ikke bange for at dele dem, og de overvejer ikke, hvordan det bliver modtaget.”

Hvordan bruger du SoMe i din hverdag?

”Jeg lever ikke af min Instagram og laver ikke rigtigt samarbejder, så jeg er ikke forpligtet til at poste ting. Det er ret heldigt for mig, for der er perioder, hvor jeg ikke har lyst til at dele noget som helst. Der går simpelthen for meget “pasta og kødsovs” i den, og så har jeg ikke altid noget på hjerte, jeg vil dele. Jeg er jo ikke modeblogger, så at dele mine daglige outfits giver ikke mening. Mit outfit kan også nemt være det samme hver dag i en uge, så det ville være pænt kedeligt. Jeg bruger SoMe, når der er noget, jeg har lyst til at dele.”

Hvad er det længste, du nogensinde har været offline på SoMe – og hvor lang tid siger din telefon, at du har været på SoMe sidste uge?

”Jeg har taget en uges pause et par gange. Ligesom med alt detox er de første par dage lidt stride, men så glemmer man det heldigvis lidt, og så viser det sig, at man faktisk er MINDST ligeså lykkelig uden. Jeg overvejer vel at droppe Instagram ca. en gang om måneden, men jeg tror simpelthen, at jeg er bange for at gå glip af noget. Det er egentligt lidt barnligt. Min ugentlige skærmtid – det er altså liiidt tarveligt, når jeg er på barsel – men 16 timer og 34 min!”

To_the_moon_honey_some_børn_Katrine_-Damgaard_sharing_is_caring_Katrine Damgaard, 29, journalist og mor til børnene Henry på 2 år og Ruth på 6 måneder.

Hvilke overvejelser har du gjort dig om SoMe og dine børn?

”Da jeg blev mor første gang, forholdt jeg mig ikke så meget til, hvor meget, hvordan og af hvem, min søn blev delt på sociale medier. Jeg postede stolt et billede af ham på Facebook og Instagram, kort tid efter han blev født, og jeg delte efterfølgende flittigt hans nuttede lille ansigt. Men som månederne gik, begyndte jeg at tænke mere over, om jeg egentlig syntes, det var det rigtige at gøre. Så da vores datter kom til verden i april 2019, benyttede min mand og jeg lejligheden til at tage aktiv stilling til, at vi ikke længere ønsker at dele vores børn på sociale medier. Det skyldes dels, at vi synes, de selv skal bestemme i hvilken udstrækning deres liv eksponeres online, og dels at vi er blevet mere opmærksomme på, at den data, vi fodrer de sociale medier med, bruges til at kortlægge, forudse og påvirke vores holdninger og adfærd. Det, synes jeg, er scary, og det vil jeg skåne dem for, så længe det er op til mig at bestemme. Jeg ønsker ikke, at Facebook kender mine børn indgående den dag, de opretter deres egen profil.”

Har du oplevet at være i tvivl om, hvorvidt du har truffet den rette beslutning?

”Inden vi besluttede ikke længere at vise vores børn på de sociale medier, kunne jeg af og til mærke en tvivl, når jeg delte et billede af min søn. Det er jo mega hyggeligt at dele billeder af sine nuttede børn, men det føltes ikke helt rigtigt. Efter vi tog beslutningen, har jeg følt mig fristet en million gange, når jeg har fanget noget mega cute på telefonen, men jeg har endnu ikke været i tvivl.”

Hvordan bruger du SoMe i din hverdag?

”Jeg bruger Instagram mange gange dagligt, når mine fingre helt af sig selv og uden hjælp fra min frie vilje finder og åbner appen. Jeg deler i mindre grad selv, og min profil er en underlig blanding af ferieminder, mærkedage, hverdagstrivialiteter og arbejde.
 Facebook bruger jeg til koordinering af aktiviteter i private grupper – fra mødregruppe til veninderne og planlægning af diverse festligheder.”

Har du stået i situationer, hvor du har måttet forsvare dine valg i forhold til SoMe og børn?

”Egentlig ikke. Det har ikke været et stort emne blandt hverken vores venner eller familie, og jeg oplever, at dem omkring mig er helt cool med, at vi gør tingene forskelligt. Jeg er dog altid i tvivl, om jeg skal nævne noget, hvis billeder af mine børn bliver delt på Facebook, Snapchat eller Instagram. I den perfekte verden ville jeg helt klart stå fast på min beslutning, men i de få tilfælde det er sket, har jeg ikke nænnet at sige noget. Jeg kan godt være bange for at blive opfattet som hysterisk.”

Hvad er det længste, du nogensinde har været offline på SoMe – og hvor lang tid siger din telefon, at du har været på SoMe sidste uge?
”

Jeg var offline i de tre uger, jeg holdt sommerferie i år. Jeg havde håbet og forventet, at jeg ville stå på den anden side som en afvænnet kvinde, der meget hellere ville læse bøger og nyheder end at bruge hverdagens små pauser på at scrolle løs. Men jeg måtte erkende, at det var som at åbne en god pose fredagsslik, da jeg endelig kunne se alverdens rosé, isvafler, børn og sommerhuse på Instagram igen. Og jeg likede selvfølgelig flittigt og forærede al den data, platformen bruger til de formål, jeg dybest set er skidebange for. Bedre er jeg alligevel ikke. I denne uge har jeg i alt brugt 1 time og 28 minutter på Instagram, 11 minutter på Facebook og 17 minutter på Messenger. Det er et dagligt gennemsnit på knapt 17 minutter på tværs af de tre medier.”

To_the_moon_honey_emilie_melgaard_tjugga_some_mom_shaming_

Emilie Melgaard Jacobsen, 31, uddannet pædagog og skaberen bag meditationsuniverset og bogen om ‘Natbjørnen Tjugga’. Mor til William på 7 år, Knud på 2 år og gravid med termin i december.

Hvilke overvejelser har du gjort dig om SoMe og dine børn?

”Da jeg startede på Instagram for 6 år siden, var jeg lige blevet mor til William. Jeg havde en efterfødselsreaktion, og havde ikke lyst til at dele ham med nogen. Det var for sårbart for mig. Jeg kan huske, jeg delte billeder af hans hænder, men jeg var ikke sikker på, om jeg var tryg ved at lægge ’rigtige’ billeder op af ham. Jeg følte på en måde, at jeg sendte ham ud i favnen på andre. Sådan har jeg det slet ikke i dag. Men hvis der er nogen, der deler mine billeder af mig og mine børn uden mit samtykke, kommer løvemoren op i mig! Og det er uanset, om vi har haft et kommercielt samarbejde eller ej. Jeg vil spørges, om det er ok, og det synes jeg også, de fleste er gode til.”

Emilie Meldgaard Jacobsen ammer sin søn
Læs også

Emilie Melgaard: ”Vi stiller store krav til søvnen og det tror jeg kan gøre det værre.”

Har du oplevet at være i tvivl om, hvorvidt du har truffet den rette beslutning?

”Engang delte jeg en video på min Instagram, hvor jeg danser i trusser til et meget kendt nummer. Min søn William leger og danser med på videoen. Kunstneren lavede en skærmoptagelse af min video og delte den på sin profil. Postet gik amok med en masse kommentarer. Mange var positive, men der var også nogle modbydelige kommentarer. Noget, der oprindeligt var lavet, fordi det gjorde mig glad, blev pludselig sat ind i en anden kontekst og var helt ude af mine hænder. Det var virkelig ubehageligt, og jeg bad kunstneren om at slette posten igen. Jeg kan faktisk ikke huske, om han gjorde det.”

Hvordan bruger du SoMe i din hverdag?

”Det skal føles godt. Min mission er at skabe positive valg i livet, og det er det, jeg ønsker at sprede et budskab om, når jeg deler noget på min platform. Jeg kan sagtens dele negative oplevelser, eller hvis jeg har været ramt af en helvedesnat. Men jeg har altid noget brugbart med i mine posts – fx hvad jeg så gør for at passe på mig selv. På den måde har mine følgere mulighed for at få noget brugbart og positivt ud af mit brok. Jeg rydder også jævnligt op i mine posts, ligesom man rydder op derhjemme. Jeg har slettet næsten 300 posts, fordi jeg følte, at jeg havde brug for ny energi. Det er mit feed. Jeg fortryder ikke noget og skylder heller ikke nogen noget.”

Har du stået i situationer, hvor du har måttet forsvare dine valg som mor over for dine følgere og i forbindelse med SoMe?

”Jeg har fået beskeder og kommentarer på Instagram, som har været grænseoverskridende for mig. Så har jeg skrevet til afsenderen: ”Hej, din kommentar føles grænseoverskridende. Vil du venligst slette den.” Jeg har styr på min matrikel, og det vil jeg gerne have, at folk respekterer. Sommetider har jeg ladet kommentaren hænge lidt. Så har jeg nemlig mulighed for at opsnappe de hyggehadere, der følger mig, men samtidigt like’er de negative kommentarer. Det sker heldigvis ikke så tit. Men så kan jeg finde på at rydde op og blokere folk.”

Hvad er det længste, du nogensinde har været offline på SoMe – og hvor lang tid siger din telefon, at du har været på SoMe sidste uge?

”Det er jo en kæmpe stor del af mit arbejde, så jeg er jo på hele tiden, men ligesom alt andet arbejde, så bliver det sat ind i nogle rammer så det bliver givende og ikke drænende for mig at være “på”.”

To_the_moon_honey_funda_Some_Sharing_is_caring__
Funda Christophersen, 35, selvstændig; influencer @fundachristophersen & co- founder @rubyatelier. Mor til August på 3 år.

Hvilke overvejelser har du gjort dig om SoMe og din søn?

”Efter min søn blev født for 3 år siden, besluttede min kæreste og jeg ret hurtigt, at han ikke skulle være en stor del af min Instagram. Jeg kan godt finde på at vise et billede af ham på særlige begivenheder som fødselsdag, jul eller når vi er på ferie. Men ellers er min Instagram børnefri. Jeg ventede også til, jeg var i 6. måned med at ’springe ud’ som gravid på sociale medier. Men det var mest for at være helt sikker på, at babyen i min mave havde det godt. Det var også lidt en udfordring med outfitbilleder til sidst, da der ikke var meget, jeg kunne have på. Jeg udveksler ofte børnebilleder på Instagram DM med mine veninder, der også har børn. Det er rigtig hyggeligt. Men billeder på sociale medier af børn, som jeg ikke kender, siger mig egentlig ikke så meget. Jeg bruger selv Instagram til at finde inspiration inden for interiør og mode, og jeg er ret sikker på, at mine følgere leder efter det samme.”

To_the_moon_honey_mama_profile_laura_laweatz_lalaby_børnetøjsmærke_Liv_winther_bea_fagerholt_
Læs også

Laura Lawaetz – om at sige sit 9-17 job op og blive selvstændig

Har du oplevet at være i tvivl om, hvorvidt du har truffet den rette beslutning?

”Nej, jeg tager det rimelig afslappet, når det kommer til, hvor meget eller hvor lidt jeg viser min søn frem. Og jeg synes, at alle skal gøre fuldstændigt, som de har lyst til.”

Hvordan bruger du SoMe i din hverdag?

”Min Instagram er hovedsageligt mit arbejde, hvor jeg prøver at skabe et kreativt univers ved at udtrykke min minimaliske tilgang til mode og interiør. Af SoMe- kanaler bruger jeg kun Instagram.”

Har du stået i situationer, hvor du har måttet forsvare dine valg i forhold til SoMe og børn?

”Nej, aldrig, men jeg har da fået et par formanende beskeder igennem tiden.

Hvad er det længste, du nogensinde har været offline på SoMe – og hvor lang tid siger din telefon, at du har været på SoMe sidste uge?

”Jeg lukkede min blog ned for nogle år tilbage og arbejder nu udelukkende ud fra min Instagram-profil. Jeg bruger derfor ikke min computer så meget, men min iPhone hele dagen lang! Jeg besvarer e-mails på min telefon, er på Instagram, redigerer billeder og planlægger grid (posts til Instagram). Det længste, jeg har været offline, er vel kun nogle timer, tror jeg. I hverdagene er jeg dog mindst aktiv mellem kl. 15.30-19.30, hvor jeg tilbringer tid med min søn, når jeg har hentet ham fra børnehave. Min iPhone siger, at jeg gennemsnitligt bruger Instagram 3 timer om dagen.”

 

Tekst Bea FagerholtLiv Winther og Julie Teglhus

Privatfotos

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

[…] ☕️Jeg tænker tit over det her. Og synes det er svært. På den ene side er jeg bare en mor, der ikke kan lade være med at vise billeder af sine børn fordi de er #mylife. På den anden side er jeg ikke imun over for de, der mener at det er oh so wrong (for whatever reasons…), for man vil jo bare sine børn det bedste. “Er SoMe for børn?” […]