Emma Martiny: Om hverdagsvelvære og om at turde at slippe kontrollen til fødslen

Kogebogsforfatter, iværksætter og influencer Emma Martiny er højgravid med sit andet barn. Alligevel har hun ikke lagt planer for hverken barsel eller fødslen. Hun ved nemlig af erfaring, hvor lidt man kan forudse, når det kommer til børn. Her fortæller Emma om at slippe kontrollen, om hverdagsvelvære og sine bedste middagshacks

 

28-årige Emma Martiny har haft travlt. I hvertfald hvis man ser på hendes cv, der bl.a. tæller kogebogsforfatter, podcastvært, webshopindehaver og selvstændig iværksætter.

“Jeg har altid vidst, jeg gerne ville være selvstændig, men at mit arbejde skulle strikkes sammen, som det er i dag, havde jeg aldrig forestillet mig. Det udvikler sig hele tiden i takt med, at jeg selv og min livssituation ændrer sig. Derfor er det altid svært, når folk beder mig præsentere mig selv og mit arbejde – fordi, hvor lang tid har du?”

I 2021, efter Emma var blev mor for første gang, stiftede hun livsstiluniverset Martiny’s. I dag har virksomheden to ansatte, som arbejder for at inspirere andre kvinder til det, Emma selv kalder for ‘hverdagsvelvære’:

“For mig handler hverdagsvelvære om at have nogle rutiner, ritualer og redskaber i hverdagen, der gør, at man har det godt. I min bog består det af tre vigtige dele, næring, bevægelse og velvære, og det prioriterer jeg hver dag. Det vil sige, at jeg spiser mad, som både smager og nærer mig, så jeg har energi i hverdagen. Det er for mig sæsonbaseret, grøn mad med en god balance af sunde fedtstoffer, protein og grove kulhydrater. Men det er også nærende for mig at nyde en lækker croissant eller hjemmebag. Jeg sniger også bevægelse ind i mit program hver dag. Det kan være 20 minutter på yogamåtten, et træningshold eller en gåtur. Og så sørger jeg for hver dag at have små øjeblikke, hvor jeg forkæler og er god ved mig selv. Det kan være alt fra at tage en lur og nyde en kop te og se en serie til at tage et langt, varmt bad med tørbørstning og hårkur. 

GAVEÆSKE tør efterårshud
Shop

Gaveæske der giver blød hud med glød

499 kr

Jeg tror, min interesse for sundhed og velvære kommer sig af, at jeg selv har skullet blive bedre til at navigere efter, hvad der gør mig godt. På den måde passer udtrykket “you teach what you most need to learn” godt på mig og mit arbejde. Jeg er meget måldreven og kan godt lide at arbejde meget og sætte mig nye mål, men har skullet lære at passe på mig selv på vejen.

Idéen om hverdagsvelvære ser også helt anderledes ud, end før jeg blev mor. Jeg har meget kortere tid til mig, men i stedet for en enten/eller tilgang, forsøger jeg at finde plads til hverdagsvelvære på en måde, hvor det er realistisk. Det behøver ikke være 1,5 time i fitnesscenteret. Det er godt nok, at jeg spiser gnavegrønt til min rugbrødsmad i stedet for hjemmelavede smoothies og salater. Og jeg klapper mig selv på skulderen, når jeg får prioriteret lidt gua sha massage, imens jeg ser serie på sofaen efter en maratonputning.”

To_the_moon_honeey_green_kitchen_stories_Luise_Vindahl_Frenk
Læs også

Green Kitchen Stories – Luise gjorde det cool at spise grøntsager

To_The_moon_honey_baby_bump_emma_martiny_gravid_barn_nummer_2_kogebog_

Hurtig aftensmad og lasagne i fryseren 

Som gravid, selvstændig og mor til en 2-årig har Emma måttet sænke ambitionsniveauet på ét punkt: i køkkenet.

“Spørger man mine bedsteforældre, ville de nok stadig sige, at jeg er kogebogsforfatter, men det fylder i virkeligheden kun en meget lille del i dag. Den måde jeg gik op i mad på, før jeg blev mor, var meget mere eksperimenterende, og jeg skulle altid forbi tre forskelige supermarkeder for at finde de rigtige ingredienser. Det har jeg slet ikke tid til længere.”

Selvom Emma har sat sit navn på ryggen af hele fem kogebøger, ligner familien i Åbyhøj ifølge hende selv, de fleste andre travle børnefamilier, hvor aftensmaden gerne skal på bordet i en fart.

“Det fungerer rigtig godt for os at have madplaner for ugen, men det er en rutine, vi skal huske os selv på og nemt kommer fra. Vi prøver også altid at lave mad til et par dage ad gangen, så der er rester til de dage, hvor jeg ved, vi kommer sent hjem. Det tager ikke meget mere tid at lave en større portion – til gengæld er det virkelig dejligt at have lasagne i fryseren til travle dage. 

Vi har oplevet med vores søn, Otto, at det gør det nemmere for ham at have mod til at smage på maden og prøve nye ting, hvis det ikke er blandet sammen på tallerkenen. Det smitter af på hele familiens aftensmad, som ofte er bowls med forskellige grøntsager, en slags dressing eller dip og så en proteinkilde. Så kan man selv sammensætte og plukke, hvad man har lyst til at smage på, og Otto bliver præsenteret for forskellige ting. Vi spiser også mange pastaretter, som er en nem måde at få nogle grøntsager indenbords for alle i familien.

Generelt er jeg blevet meget bedre til at springe over, hvor gærdet er lavest. Jeg vil ikke bruge min tid på at lave pizzasovsen fra bunden, for den man kan købe i supermarkedet er ganske god!”

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Min mand og jeg havde havde aftalt, at Otto i hvertfald skulle være fyldt to år, før vi ville overhovedet ville tænke på at lave en lillesøster eller -bror. Han var akkurat lige fyldt to, og vi var kun lige nået til at blive enige om at begynde at prøve – og så blev jeg gravid. 

Vi er jo enormt heldige, at det er sket så nemt og hurtigt, for jeg ved, hvor mange der kæmper for at blive gravide, men hverken min mand eller jeg havde noget stort, overvældende øjeblik, da vi fandt ud af, at jeg var gravid. Det var bestemt lykkeligt og ønsket, men fordi det gik så stærkt, har vi lige skullet bruge noget tid på, at lande i det.

Det er også noget andet her anden gang, for der ved man lidt mere om, hvad man går ind til. Både alt det, der er fantastisk og alt det, der er hårdt. Jeg glæder mig så enormt til at møde lillesøster og lære hende at kende. Jeg glæder mig til alle de første gange, til at have en nyfødt igen og til den overvældende store kærlighed. Men jeg har også et mere realistisk billede af, hvad det vil sige at have et lille barn. Den manglende søvn, al praktikken og alle bekymringerne, der følger med.”

To_The_moon_honey_baby_bump_emma_martiny_gravid_barn_nummer_2_kogebog_

 

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“Generelt har jeg været forskånet, men jeg har kæmpet mig igennem kvalme og træthed hele første trimester. I andet trimester har jeg været flyvende, og haft en følelse af at jeg kunne det hele – men her til sidst i graviditeten begynder jeg at indse, at det kan jeg faktisk ikke. Det hænger også sammen med, at jeg denne gang har en lille søn, og det er hans behov, der kommer i første række. Så der er ikke tid til at ligge på sofaen – det styrer jeg ikke helt selv. 

Der er heller ikke tid til at dyrke graviditeten på samme måde som første gang. Jeg oplevede min første graviditet som meget romantisk, og kunne slet ikke vente med at købe babyting. Denne gang var jeg helt henne i 7. måned før jeg købte den første ting.

Vi har heller ikke snakket så meget om vores forventninger denne her gang, fordi vores erfaring har lært os, at man ikke kan forudse, hvordan især det første år forløber. Vi tager alting lidt mere, som tingene kommer og planlægger løbende, hvad der giver mening i forhold til barsel, og hvilke ting, vi skal have fat i. Der er så meget, vi ikke kan kontrollere, og det er en læring, vi tager med os fra første gang.”

Liv_winther_vitaminer_magnesium_b_3_puori_
Læs også

“Her er det vitamin jeg anbefaler til alle”

Hvordan har du det med din gravide krop?

“Jeg kan godt lide at være gravid, men jeg kan godt se, at graviditeten tager hårdere på min krop denne gang. Jeg har eksempelvis fået en del karsprængninger på mine ben, men jeg er rimelig afslappet omkring det, for jeg ved også, at jeg ikke selv kan kontrollere det eller gøre noget ved det.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

“Det jeg savner mest er at kunne løbe en tur, og ikke føle mig fysisk begrænset. Ikke at skulle tænke over, om det er for lang en gåtur for mig. Første gang jeg var gravid, troede jeg, at så snart jeg havde født, og maven var væk, ville jeg kunne alle de ting, jeg plejede. Jeg blev overrasket over, at der i hvertfald gik seks måneder fra fødslen til, jeg kunne løbe en tur uden at opleve noget fysisk ubehag. Derfor er afsavnet også større den her gang, fordi jeg ved, hvor længe jeg skal undvære det. 

Overordnet set er der alligevel ikke noget, jeg savner så meget, at det ikke er det værd. Jeg ved, at den her tid, er det værd at lide de afsavn, der måtte være.”

Dyrker du motion under din graviditet?

“Jeg har langt henad vejen kunnet gøre, som jeg plejer og bare lige så stille skruet ned, som tingene ikke har føltes behagligt mere. For mig handler det, at træne og bevæge mig, også om stadig at føle mig som mig selv, og ikke føle mig alt for begrænset. Det betyder noget for mig stadig at have det frirum. Det er noget, af det der gør, at jeg har det godt normalt, og det har jeg gerne villet prioritere fortsat i graviditeten.

Jeg har løbet indtil uge 30, men det er helt anderledes, og mine løbeture er mere skiftende mellem at lunte lidt og gå lidt. Jeg har også fulgt nogle få gravidhold i yoga og pilates, men jeg er glad, hvis jeg kommer afsted en gang om ugen. Hvis jeg kan mærke, at det er vigtigere at sove en lur, så gør jeg det.”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

“Der er nok nogle, der vil mene den er kedelig, sammenlignet med modebilledet i dag, hvor man meget ser mange farverige kjoler og masser af prints. Der er jeg meget mere fodformet og har det bedst i klassiske snit og afdæmpede farver.”

Hvilke sko har du været mest glad for?

“Et par Birkenstock. Dem har jeg boet i hele sommeren.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

“Jeg prøver generelt at bruge så rene, økologiske produkter som muligt. På den måde har jeg ikke skullet skifte så meget ud i, hvad der står på badeværelseshylden, for det er i forvejen hovedsagligt Svanemærket, parfumefri og allergitestede produkter.

Jeg er meget glad for at bruge olier, eksempelvis jojobaolie, og så elsker jeg at bruge en gua sha og tørbørster både min krop og ansigt med en tørbørste hver dag. Massagen fjerner spændinger og hævelser, og tørbørstningen giver et energiboost. Det er en rutine, jeg prioriterer, både fordi det føles godt og for at passe på og pleje min krop.

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til kost og tilskud?

“I første graviditet oplevede jeg, at jeg ikke kunne se på en grøntsag uden at få kvalme. Jeg havde en masse forventninger om at skulle spise sundt og nærende for det lille liv i min mave, og jeg måtte bare erkende, at det ikke kunne lade sig gøre, og istedet stole på, at kroppen havde nogle reserver. Det samme har gjort sig gældende den her gang, og hele første trimester har jeg bare spist, hvad jeg nu en gang kunne få indenbords, uden at stille krav til mig selv. Derudover har der ikke været stor forskel fra det jeg spiser normalt. Jeg tænker altid på at få mig en god basiskost, og så spise noget nydelsesfuldt hver dag uden dårlig samvittighed. 

Jeg har taget gravidtilskud og et ekstra kalktilskud, efter anvisning fra lægen. Normalt kan jeg godt lige at tage forskellige tilskud. Hvis jeg eksempelvis er ekstra træt i en periode, så ser jeg gerne på, om der er et tilskud, der giver mening at tage i forhold til det. Men her under graviditeten er jeg lidt mere forsigtig og holder mig til anbefalingerne og det jeg føler mig tryg i.”

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

“Det har været meget anderledes denne gang. Første gang gik jeg til fødselsforberedelse og øvede mig meget på vejrtrækningsteknikker og visualiseringer. Men da det endelig kom til fødslen, oplevede jeg, at det var mere en hæmsko end en hjælp for mig, at jeg havde forberedt mig på den måde. Jeg var så optaget af at gøre alt det, jeg havde lært og forberedt mig på – det føltes som om, at nu havde jeg læst mine lektier, og skulle op til eksamen og vise, hvad jeg kunne. 

Da jeg endelig kom ind på hospitalet efter en lang opstartsfase derhjemme, og jordemoren tog over og bad mig om at give slip på det hele, så gik fødslen virkelig hurtigt frem ad sig selv. Jeg har dyrket yoga i mange år, og i virkeligheden har jeg nok hele tiden haft en masse redskaber med mig, som jeg kunne have brugt. Men min krop havde bare virkelig svært ved at give slip, og jeg tror jeg glemte at lytte efter, hvad den sagde, fordi jeg havde så travlt med at gøre alt det rigtige. 

Denne gang er jeg mere fokuseret på bare at gå ind i mig selv og forsøge at slappe af, og være hurtigere til at skifte rundt, hvis jeg kan mærke, at der er noget der ikke fungerer. På den måde har jeg ikke rigtig forberedt mig, men jeg har talt med min mand om, at vi skal til at øve rebozo igen – det havde jeg stor glæde under fødslen sidst.”

To_The_moon_honey_baby_bump_emma_martiny_gravid_barn_nummer_2_kogebog_

Har du gjort dig tanker om den første tid efter fødslen?

“De første uger har jeg planer om, at blive siddende i sofaen hud-mod-hud i størstedelen af døgnets timer og have så meget ro på som overhovedet muligt. Derfor har min mand og jeg også forventningsafstemt på forhånd, og det er ham, der kommer til at stå for alt det praktiske og kommer nok også til at tage meget over på alt med min store dreng i starten, så der ikke er for mange forventinger til mig. 

Jeg er mest spændt på, hvordan min søn kommer til at tage det. Det er noget af det, jeg bekymrer mig mest om; hvordan det bliver for ham ikke at være i centrum på samme måde længere. Selvom jeg ved, at vi giver ham en kæmpe gave i form af en søskende, kan jeg godt bekymre mig om, om han vil føle sig som min andenprioritet, fordi jeg må sætte lillesøsters behov først. At han vil blive frustreret over og have svært ved at forstå, at jeg ikke kan lege, fordi jeg skal amme. Jeg kan faktisk også blive lidt nervøs for at føle mig udenfor, når de tager på tur, og jeg og baby må blive hjemme i sofaen. Midt i al glæden over at skulle være en familie på fire, kan jeg også mærke en tristhed over, at tiden for vores lille trekløver er forbi, for den tid har været så god og særlig.”

Shop

Fødselsdagskalender

150 kr

Hvordan kommer din barsel til at se ud?

“Min barsel kommer til at se anderledes ud end den gør for de fleste, men jeg har ikke lagt nogle planer for, hvornår jeg holder barsel det første år. Første gang havde jeg en hel måned før fødslen, og jeg gik over termin og kedede mig så ekstremt. Og det samme i tiden efter, hvor han sov virkelig godt og sagtens kunne have arbejdet. Men når man er selvstændig, og siger man er på barsel, så må man slet ikke røre ved arbejdet.

Denne gang, er jeg 50/50 på arbejde og på barsel i ugerne op til min termin og det samme efter fødslen. Det kan være, vi får et barn med kolik, ikke sover, eller er meget ked af det, så arbejder jeg bare ikke. Men får jeg et barn, der sover en masse og jeg har overskud, så kan jeg ikke lade være med at arbejde. 

Min mand tager en fast barselsdag hver uge i de første tre-fire måneder. Det er virkelig fedt, at det er en mulighed, så jeg ved, at hvis der er et møde eller noget andet jeg skal, så kan jeg det en fast dag i ugen.”

 

Tekst Anna Rolin, Foto private og William Brændstrup

Meet’n’greet

Iværksætter og influencer Emma Martiny er 28 år og bor i Åbyhøj udenfor Århus med hendes mand Simon og deres fællles søn Otto, som bliver tre til december. Parret venter i september en lille pige. Emma er bl.a. forfatter til fem kogebøger og stifter af livstilbrandet MARTINYs og podcasten af samme navn, hvor hun deler inspiration til og viden om velvære, bevægelse og kost.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *