Anne Sophie Münster – Derfor skal du skrive din barsel på dit CV

Anne Sophie Münster savnede inspiration og fagligt input blandt babyrytmik og babysvømning, da hun var på barsel med sin første datter Filipa. Savnet blev de første spæde stik til barselsnetværket Inspired Beyond Babies. Vi har mødt Anne Sophie for at høre om hendes personlige historie og karrierevalg, og hvorfor hun mener, alle bør skrive deres barsel på CV’et.

 

Da Anne Sophie gik på barsel med sit andet barn, Fiona, havde hun udtænkt ideerne bag et barselsnetværk, som i første omgang bestod af en Facebookgruppe. Her kunne andre barslende tilmelde sig og deltage i en række foredrag, som Anne Sophie havde stablet på benene. Det skulle hurtigt vise sig, at hun ikke var den eneste, der havde savnet et alternativ til de gængse barselsaktiviteter, og da Anne Sophie videreudviklede konceptet, var hun ikke i tvivl om, at det her var noget virksomheder skulle tilbyde deres ansatte under barslen.

”Barslen er den periode, hvor der er størst risiko for at miste kvindelige ansatte. Når man bliver mor, får man typisk et nyt værdisæt, nye prioriteter, tiden bliver mere knap og værdifuld for en. Den tid du bruger væk fra familien, skal være meningsfuld. Der er mange, der bruger barselsperioden på at re-tænke deres familie- og arbejdskonstellation. I takt med at man er blevet mere opmærksom på at få kvinder op i ledelseslagene, står virksomhederne over for den udfordring, at de mister kvinderne i de år, hvor de stifter familie. Jeg plæderer altid for at få omvendt mindsettet hos virksomhederne. Barslen skal ikke betragtes som et fravær af en medarbejder og en udgift, men en investering i medarbejdernes fortsatte udvikling. Kvinder kommer tilbage styrket og med kompetencer, der giver værdi til virksomheden.”
Tingene gik dog ikke helt som planlagt for Anne Sophie, da hun gik på barsel. To måneder efter hun havde født, blev hun nemlig ramt af voldsomme smerter i sin lænd, og det endte med en indlæggelse. ”Lægerne var sikre på, at jeg havde en diskusprolaps, men de kunne ikke finde noget på MR-scanningen. Mine infektionstal steg og steg, mens ingen kunne finde ud af, hvad jeg fejlede. Det var blevet den 22. december, og jeg blev indlagt med min nyfødte datter. Jeg befandt mig i et helvede af smerter og kunne ikke gå uden et gangstativ.” Smerterne viste sig at skyldes en infektion, som krævede en større operation. ”Jeg blev overflyttet til Riget, hvor en tysk kirurg blev fløjet ind for at udføre den komplicerede operation. Jeg blev opereret og var efterfølgende indlagt i to uger.”

To_the_moon_honey_mama_profile_laura_laweatz_lalaby_børnetøjsmærke_Liv_winther_bea_fagerholt_
Læs også

Laura Lawaetz – om at sige sit 9-17 job op og blive selvstændig

Et omfattende genoptræningsforløb samt nedtrapning fra stærk medicin ventede på Anne Sophie, da hun kom hjem.”Jeg turde ikke være alene, jeg kunne ikke få tøj på selv, jeg havde abstinenser, og jeg skulle genetablere min amning. Jeg kunne meget nemt være endt med en form for efterfødselsreaktion ovenpå den svære start med min datter. Samtidig var jeg stadig rigtig motiveret for mit projekt om et barselsnetværk, og det tror jeg var min redning. Det blev min gulerod til at komme mig hurtigt.”

Iværksætter på barsel

Efter sin turbulente start på barslen fik Anne Sophie dog hurtigt hjulene på sit nye projekt til at rulle, og hun valgte at sige sin stilling som konsulent op, og starte sit eget firma, Inspired Beyond Babies. ”Jeg er ikke blevet selvstændig for at arbejde mig selv ihjel. Jeg vil lave det, jeg elsker, som udfordrer mig, og som giver mig energi samtidig med, at jeg kan være der for mine børn og min mand. Jeg arbejder derfor færre timer, end da jeg var fastansat. Og det kan sagtens hænge sammen – både økonomisk og privat. Men mentalt er jeg nok på arbejde 24/7. Det fylder meget, når mit arbejde jo også er min passion. Jeg bliver inspireret og får nye ideer hele tiden. Så i den forstand kan man vist godt sige, at jeg arbejder meget.” Det er helt tydeligt, at Anne Sophie har en særlig passion for at gøre en forskel med sit barselsnetværk. ”Vi har lavet en undersøgelse, der viser at ca. 29% skifter job i forbindelse med barsel. Generelle jobskift ligger på 25%, det vil sige det er forhøjet under barselsperioden. Der var også en sammenhæng mellem antallet af barsler og jobskifte, som viste at 56% af jobskiftene sker inden for første barsel, 38% i anden barsel og blot 7% lå i tredje barsel. Det fortæller os, at det er ved første barsel at den største livsomvæltning sker, og det er her kvinder handler og skaber en hverdag, der giver mening for dem.”

Sæt barsel på dit CV

”Når man bliver forældre, rykker ens grænse sig for, hvad man troede var muligt at håndtere og overkomme. Man oplever et helt nyt pres, man aldrig har været under tidligere. Man lærer at præstere i kaos, at være løsningsorienteret og være en bedre mægler. Man bliver mere empatisk, man lytter mere, og man bliver mere beslutningsdygtig. Man lærer at fatte sig i korthed, for man ved aldrig, hvornår man bliver afbrudt. Og så bliver man helt sindssygt mere effektiv! De evner virksomheder typisk efterlyser hos en leder, er netop det du oparbejder, når du bliver forældre. Derfor skal du tage på barsel med god samvittighed og glæde dig over, at du skal igennem denne kæmpe udvikling.
Derfor skal man sætte sin barsel på CV’et. Det vil også hjælpe til, at der ikke er så meget stigma forbundet med det at tage barsel, især for mænd. I Danmark er vi privilegeret med vores lange barsel, men desværre har mændene ikke ret til samme barsel, i forhold til mange af de lande, vi sammenligner os med – som Sverige, Norge, Finland og Island. I samtlige de lande har man øremærket barsel til mænd i minimum 10 uger, og i de her lande er der sjovt nok også flere kvinder i ledelse.”

To_The_Moon_Honey_Sharing_is_caring_Amning_Anika_lori_Liv_Winther_Bea_fagerholt_Gravid_fertilitet_amning_-1
Læs også

Et brev til dig selv som nybagt mor

”Din virkelighed er også en anden, når du kommer tilbage fra barsel. Virksomheder har altid fokuseret på at fastholde deres talenter, talentudvikle og brande sig bedst muligt. Der findes mange undersøgelser, der viser, at man fastholder sine ansatte gennem fleksibilitet, anerkendelse og udviklingsmuligheder – de ansatte vil føle sig set og hørt som dem de er, og de vil have indfriet deres potentiale. Der er mere og mere fokus på, at fleksibilitet er nøgleordet, hvis man vil fastholde sine medarbejdere. Der skal være større fokus på præstation, resultater og kvalitet på det, man afleverer, fremfor reel face time. Hvis man er nødt til at møde ind senere pga. forældremøde eller sygdom, så skal der være plads til det. ”I dag er mit arbejds- og familieliv meget integreret! Min mand og jeg er begge selvstændige, og det giver en del fleksibilitet og frihed. Vi tager nok mere på ferie end gennemsnittet og kan tage i Legoland med børnene på ugedage. Omvendt forpligter det også. Vi sidder som regel altid og arbejder lidt på vores ferier, når børnene er lagt. Og hvis nu han og jeg har et foredrag en sen eftermiddag, kan hverken han eller jeg hente. Det samme gælder i tilfælde af sygdom. Både min mand og jeg har holdt indlæg med 39 i feber. Det kræver derfor en del planlægning, koordinering og et godt bagland for at få det til at gå op nogle gange.”

”Men mit arbejde og mit liv er én og samme ting. Man finder hurtigt ud af at tage pulsen på sine egne ambitioner, professionelt som privat og virkelig tænke over, hvad der er meningsfyldt for en. Derfor er jeg også imod hele forestillingen om work-life-balance. Det skaber en falsk præmis om, at hvis man bare løber hurtigt nok, sover mindre, hyrer rengøringshjælp eller får en au pair, så går det nok op. Det gør det bare ikke for alle. Der er ikke vandtætte skodder mellem arbejde, familie og fritid. Det hele flyder naturligt sammen i min optik. Vi er hele mennesker, og alt hænger sammen. Så jeg ynder at benytte betegnelsen work-life-integration i stedet for. Morten Albæk forklarer det meget fint i sin nye bog: ‘Ét liv, én tid, ét menneske’, som jeg anbefaler til alle, jeg møder på min vej.”

“Karriere er efter min mening ikke noget, man skal have præsteret i løbet af 30’erne, hvor ens børn typisk er små. Karriere er noget, der kan gå op og ned, og det er noget, man kan tappe ud og ind af. Vi skal se det på den lange bane, for vi er trods alt på arbejdsmarkedet i mange, mange år.”

Shop

Roll-on deodorant uden aluminium • Real Purity

179 kr

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther

Meet’n’greet

Anne Sophie Sehested Münster, 35 år, er mor til Filippa, 6 år, og Fiona 4 år. Hun er gift med Morten Sehested Münster. Hun er stifter og direktør i barselsnetværket Inspired Beyond Babies.

Som medlem af Inspired Beyond Babies har du mulighed for at deltage i månedlige foredrag, som afholdes af kendte profiler fra erhvervslivet og konceptet tilbydes som et personalegode, som virksomheder kan give deres barslende, men du kan også blive medlem som privat person.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *