Ammehår: De bedste tips til hårtab efter fødsel

Ingen panik – hårtab er helt normalt efter en graviditet – og heldigvis er der hjælp at hente. Vi har bedt tre eksperter på området, om at give os deres bedste råd til ammehår og hvordan du får dine lokker tilbage.

Din krop gennemgår massiv forandring under graviditeten, men det kan komme bag på mange, at det fortsætter efter fødslen. Vi har talt med hårstylist Cim Mahony, akupunktør Fattima Loreen, og indehaver af Hårklinikken Lars Skjøth om, hvorfor vi oplever hårtab efter en graviditet, og hvad vi kan gøre, for at få det tilbage.

Mange kvinder oplever, at deres hår, under graviditeten, føles dejligt tykt og glansfuldt, og måske vokser det hurtigere end normalt. Nogle vil endda sværge til, at deres hår og hud aldrig har været flottere, end da de var gravide – og at det til gengæld aldrig har været dårligere  3-8 måneder efter fødslen. Hormonbalancen er oftest meget gunstig for hårets vækst under selve graviditeten, så man taber ikke ret meget hår på det tidspunkt. Det skyldes et forhøjet niveau af hormonet østrogen, der gør, at du ikke fælder, som du på normal vis ville – graviditeten udskyder simpelthen den naturlige udskiftning af hår, mens du er gravid. Når du har født, begynder du at tabe (alt) det hår, du ville have tabt, hvis du ikke havde været gravid.

Cim Mahony er internationalt anerkendt hårstylist, og han er mildest talt en erfaren herre, der har haft utallige stjerner, modeller og såmænd også kvinder, der lider af hårtab efter en graviditet, siddende i sin stol. “Der er ikke noget, der kan fikse dit hår over-night. Mind i stedet dig selv om, at der er en naturlig forklaring på dit hårtab. Hvis en af vores kunder lider af hårtab, eller har en hovedbund i ubalance med kløe og skæl, starter vi altid med at tage en snak om det indre. Det er vigtigt at finde ud af, om kunden mangler vitaminer eller mineraler. Jeg opfordrer de kunder, der er bekymrede for hårtab, til at gå til lægen og få et sundhedstjek. Ved at rette op på eventuelle ernæringsmæssige mangler, får man hurtigere håret tilbage. Det er næsten umuligt at gøre noget udefra, hvis der er noget, kroppen mangler indefra. Når håret først er vokset ud, er det dødt – derfor skal alt påvirkning ske, enten når håret dannes i hårsækken, eller lige ved hårroden.”

Verdens bedste hårkur, er den du selv laver

Cim supplerer med et trick de fleste kan forholde sig til, nemlig hårbørstning. “Når du reder dit hår med en blød vildsvinebørste, stimulerer du blodcirkulationen, og håret styrkes naturligt via den øgede cirkulation, når ilt og sebum bliver uddelt til hver eneste hårsæk. Men endnu vigtigere, bliver den sebum, vi naturligt producerer i hovedbunden, fordelt ud i hele håret. Denne naturlige sebum er uden sammenligning den bedste kur til håret, og så tilfører den også håret fylde. Det er bedre end nogle af de plejende hårprodukter, du kan købe. Hundrede børstestrøg om dagen vil gøre en forskel for langt de fleste!”

Hyppig hårvask

Lars Skjøth er indehaver af Hårklinikken, og har klinikker i fem lande. Han arbejder dagligt med klienter, der lider af hårtab, og 70% af dem er kvinder. Lars forklarer, at du allerede i graviditeten kan være opmærksom på at skabe de bedste betingelser for en hormonel balance. ”Rigeligt med søvn og fokus på ernæring kan bidrage betragteligt til øget hormonel stabilitet under og efter graviditeten. Kvindens krop, som er i gang med at danne et foster, og forberede kroppen på efterfølgende amning, har behov for optimale betingelser, og selv mindre mangler kan skabe ubalancer. Prøv at indtage en så bred variation af ubearbejdede friske fødevarer som muligt, udover at tage de anbefalede kosttilskud og vitaminer. Både protein, fedtsyrer, kulhydrater og væske, så du får de væsentlige næringsstoffer som folinsyre, D-vitamin, jern, kalk mv. Vælg om muligt økologisk frugt og grønt og vælg dem i alle forskellige farver, da farverne blandt andet repræsenterer forskellige næringsstoffer.” Lars forklarer, at mange kvinder oplever et moderat til markant hårtab, ca. to til fire måneder efter fødslen.  Her anbefaler han en hyppig hårvask for at optimere både hovedbund og hårvækst, da hårsækkens talgkirtler ofte producerer ekstra talg i denne periode og helt frem til ca. 9 måneder efter fødslen. Lars henviser til, at Hårklinikkens shampooer fungerer som en behandling og anvendes til daglig brug. I nogle tilfælde er hårvask hver anden dag dog tilstrækkeligt. Han anbefaler Stabilizing Shampoo eller Balancing Shampoo.

Brug tørshampoo med omtanke

Tørshampoo kan hurtigt gå hen og blive en travl kvindes bedste ven – især varianter, der også skaber fylde og struktur til et ellers udmagret hår. Men ifølge Lars er det vigtigt at understrege at en tørshampoo ikke er shampoo, men blot et produkt, som benyttes i stedet for hårvask. ”Tørshampooen har det primære formål og binde sig til fedtstoffer, på hårstrå og hovedbund. Det resulterer blandt andet i, at håret ikke ser fedtet ud, og mange kvinder benytter også tørshampoo som et stylingprodukt. Dog indeholder tørshampooer mange problematiske ingredienser, som ikke anbefales at komme i kontakt med huden – og det kan jo ikke undgås. Brugen af tørshampoo kan give kløe og svie i hovedbunden, som opstår på grund af kontaktreaktioner. Dette kan lede til infektioner i hovedbunden og i hårsække, som ultimativt kan resultere i hårtab på grund af  follikulitis (betændelse i en eller flere hårfollikler, red.) En hovedbund skal vaskes ofte med rigtig shampoo, og den skal vaskes grundigt, hvilket har stor betydning for balancen mellem bakterier og svamp i hovedbunden. Benytter du tørshampoo af og til, bør du gøre det i så kort tid som muligt, og få den vasket grundigt ud, hurtigst muligt, så den ikke sidder for længe på hovedbunden, og når at skabe problemer for hovedbundsmiljøet.”

Cim Mahony påpeger også tørshampooens bagsider, og opfordrer til at man kun af nød bruger den som redningsprodukt, hvis du skal til en stor fest eller virkelig står i en hårknibe. Med det forbehold at du vasker det ud igen, så hurtigt som muligt. ”Er du storforbruger af tørshampoo, samtidig med at du taber håret, bør du overveje en tørshampoo-detox. Dit hår bliver hurtigt fedtet i starten, og strukturen føles måske blød og tung, men det tager 14 dage, at vænne hovedbunden til at regulere fedtproduktionen igen – så hold ud! Resultatet er en sund hovedbund og et mere levende og blankt hår. Hold dig ligeledes fra hårprodukter, der indeholder silikone, da de fungerer som en stopklods for, at håret kan optage den fugt, der er i luften. På plussiden holder håret sig blankt ved brug af silikoneholdige produkter, men bagsiden af medaljen er, at hårstrået langsomt tørrer ud.”

Fedt skal der til

Akupunktør Fattima Loreen lægger vægt på kroppens indre status og forklarer, ”mange taber rigtig meget hår, når de ammer. Og det gør de, fordi alle de gode omegafedtsyrer ryger direkte ud i modermælken, hvilket er med til at opbygge og styrke din babys hjerne, hvilket jo er dejligt, men kommer til udtryk hos dig som mor ved, at dit hår og din hud bliver udtømt for disse fedtstoffer. Jeg oplever ofte i min klinik, at kvinder, der har ammet i 3-6 måneder begynder at tabe hår og deres hud føles stram og tør. Mit bedste råd er at tage et tilskud af omega 3,6 og 9 dagligt.” Udover at styrke sit hår indefra med kosttilskud lægger Fattima vægt på, at få nok proteiner, og forklarer hvorfor ens blodressourcer også kan have en direkte effekt på ens hår. “Der er andre faktorer, der spiller ind – en baby er lavet af protein, som blod også er lavet af – det vil sige, at kroppen tærer på mors blodressourcer under graviditeten. Hår er også lavet af protein, såvel som modermælken, der er spækket med proteiner. Derfor vil det gavne dig at styrke dit blod efter din graviditet. Det kan du gøre ved at spise varm mad tre gange dagligt, og sørge for, at der indgår to slags proteiner i hvert måltid. Dertil anbefaler jeg et tilskud af B12, som styrker bloddannelsen og Kräuterblut, der indeholder organisk jern, urter og vitaminer. Behandlinger med akupunktur gavner også bloddannelsen.”

Test dig selv for lav nyreenergi

I kinesisk medicin forbinder man håret med nyrerne. Har du en stærk nyreenergi, vil dit hår typisk være stærkt og sundt. ”Du kan teste dig selv for lav nyreenergi ved at mærke efter, om du har nogle af følgende symptomer: Ondt i lænden, ondt i knæ, væske i ben og hænder, rande under øjnene. Du kan styrke dine nyrer ved at holde dem varme med en varmepude. Spise mad fra havet, og alt hvad der er sort og lilla såsom tang, blåbær, kidneybønner, sorte bønner, alle nødder og frø. Nyrerne har godt af at ligge ned, så sørg for at hvile jævnligt, gerne med baby på maven.”

To_the_moon_honey_tanja_gregersen_miild_baby_bump_gravid_med_gravid_produkter_
Læs også

Tanja Gregersen – Om at ønske sig at føde hjemme med både kæreste og mor

Tekst Liv Winther og Bea Fagerholt

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *