”Vi har altid været enige om, at der skal være tid til familien”

Trine Kjær & Mette Brøndgaard Andersen havde faktisk ingen drøm om at blive iværksættere for 5 år siden, da de startede A Table Story. De havde bare en god idé og et ønske om et mere fleksibelt arbejdsliv, større medbestemmelse og mindre stress i en hverdag med små børn.

 

Når Trine og Mette ikke laver alt det andet, der skal til for at drive A Table Story, er de på gulvet på deres 350 kvm store lager i Farum uden for København. Det er fyldt med smukt service i lange baner: Håndlavet keramik fra Nomas keramiker Kasper Würtz, Flora og Blå Blomst fra Royal Copenhagen og tusindvis af krystalglas fra Italien. I dag udlejer de luksusservice, og deres stel, glas og bestik været med hos Kongehuset, Chanel og til rundt regnet 600 bryllupper om året. Faktisk startede det hele, da de selv  skulle giftes:

”Da Martin og jeg skulle fejre bryllup i 2012, syntes vi at det var umuligt at opdrive smukt service i god kvalitet til bordene. Vi kunne kun finde bobleglas og velourduge af den slags som enhver, der har været til fest i et forsamlingshus, har siddet til bords ved”, fortæller Trine – ”Så jeg begyndte at tænke, at der måtte være et hul i markedet her”. ”Vi startedede nok meget velovervejet ud og researchede markedet enormt grundigt. Vi trak regnskaber ud på alle serviceudlejningsfirmaer i Danmark, inden vi efter et år var helt overbeviste om, at vores idé holdt vand, og vi kunne springe ud som iværksættere” fortæller Mette.

To_the_moon_honey_Mama_profile_inspired_beyond_babies_anne_sophie_munster_
Læs også

Anne Sophie Münster – Derfor skal du skrive din barsel på dit CV

Stressede lønmodtagere

Men allerede et godt stykke tid inden, havde ønsket om større selvbestemmelse i arbejdslivet, formet sig hos dem begge. Alt ændrede sig nemlig, da de blev mødre:

Trine: ”Både min mand og jeg sad i stillinger, der krævede meget af os og vores familieliv. Jeg arbejdede som arkitekt hos Bang & Olufsen, og kunne blive sendt på ugeophold i Struer med to dages varsel. Jeg elskede mit job, men det var utrolig svært at få til at gå op med en hverdag, og få tid nok til et lille barn, når din mand også havde arbejdsrejser.”

Mette: ”Jeg sad i et job, som konceptansvarlig for designvirksomheden Vipp, som jeg var virkelig glad for. Men da jeg kom tilbage efter barsel med min datter Emilie, følte jeg mig totalt utilstrækkelig alle steder. Det bliver hurtigt klart for mig, at jeg ikke kan lægge det samme i arbejdet længere.

Efter 3 måneder bliver min mand og jeg enige om, at vi ikke skal have et familieliv, der handler om dårlig samvittighed og lange institutionsdage. Så jeg siger op, og får et deltidsarbejde, mens vi stille og roligt sætter gang i A Table Story.”

Trine: ”Det er først, da jeg er gravid i 20. Uge med mit andet barn, Milo, og på forretningsrejse i Las Vegas, at det endelige wake up call kommer til mig: Jeg bliver akut sygemeldt med stress efter en alvorlig fysisk nedsmeltning.

Det står klart for mig, at jeg har kørt afsted med 200km i timen lige siden, jeg blev færdig som arkitekt, og jeg begynder at tænke om det overhovedet er det værd, ikke at have tid til sine børn. Jeg var tit en af de første, der afleverede og sidste, der hentede i børnehaven. Så jeg ender med at sige op, da min barsel slutter.”

Start-konflikter

Da Mette og Trine langt om længe skubber perfektionismen lidt til side og sender A Table Story i luften med et nyt website, går det hele ret meget af sig selv. Den første ordre tikker ind fra Meyers Madhus, de næste følger. Men selvom forretningens start går over al forventning, og selvom de har kendt hinanden siden HF i Silkeborg, er det stadig en proces at lære at arbejde sammen.

Mette: ”På vores aller første møde, blev vi uvenner over, hvor mange stel, vi skulle investere i til en start, og jeg gik derfra og tænkte: ’ÅÅåååhh NEJ, hvad har jeg rodet mig ud i?’
I løbet af det næste halvandet år kommer vores forskelligheder virkelig til udtryk. Vi var tit uenige om, hvor meget vi skulle investere i branding og markedsføring på bekostning af at tjene penge, det kan vi sådan set stadig diskutere.”

”Vi arbejder enormt forskelligt. Trine elsker 117 bolde i luften, og trives i det jeg kalder ’lettere kaos’, hvorimod jeg trives med få bolde som alle bliver grebet. Vi har brug for begge aspekter i virksomheden for at vokse og forny os, men det har taget tid at forstå, hvordan vi bedst muligt kombinerer de to.”

Trine: ”Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt i begyndelsen måtte tage hjem til Mette for at snakke med hende om, hvor frustreret jeg var over, at hun ville lave mig om. Det var den følelse, jeg havde. Men det handlede egentlig om, at vi fik set ordentligt på vores forskellige kompetencer – Hvem er god til hvad, og hvordan kan vi bruge det bedst i virksomheden? Hvor vi tidligere begge havde været ind over alle opgaver, besluttede vi os for, at vi hver især skulle have nogle ansvarsområder.”

Work-life balance

En ting, de aldrig har været uenige om er, at familielivet og hverdagen er det vigtigste. Det var lige fra begyndelsen motivationen for det hele.

Mette: ”Vi har hele tiden prioriteret at hente vores børn tidligt fra institutioner. Så har vi til gengæld arbejdet mange aftener, det behøver vi ikke mere nu, hvor vi er godt i gang med at ansætte os ud af store driftsopgaver.

I takt med at vi fralægger os driftsopgaver har vi mere tid til udvikling af A Table Story.

Det har betydet, at vi har ansat og indkørt et fantastisk team, som gør at jeg med ro i maven kan trække mig og nyde min barsel, når jeg om 5 uger siger velkommen til endnu en datter.”

Trine fortsætter: ”Der har selvfølgelig været tidspunkter med pres på, hvor tingene ramler sammen: Sidste sommer havde vi rygende travlt i firmaet, min mand skulle ud at rejse, og min ældste søn starte i skole! Det krævede sene arbejdsaftener og bedsteforældre.
Men Mette og jeg er gode til at støtte hinanden, her er det virkelig en fordel at være to. Og vi er gode til at huske hinanden på den store fleksibilitet, vi får i den anden ende. At vi aldrig skal spørge en chef om lov til at tage en omsorgsdag, eller hvad det nu er, der er brug for derhjemme. Vi har også taget børnene med på arbejde, hvis de har trængt til en fridag.”

Familievirksomhed

Mette: ”Det er også en stor fordel, at vores familier kender hinanden så godt. Vores mænd var skeptiske i starten, og tilbøjelige til at snakke om A Table Story som et ”hyggeprojekt”. Det siger sig selv, at serviceudlejning måske ikke lige lå til højrebenet for dem. De er begge enormt dygtige til tal, men hænger lidt i bremsen rent kreativt.” ha ha

To_the_Moon_Honey_Leo_leo_Bea_Fagerholt_Liv_Winther_.
Læs også

Familie på fire hjul

Trine: ”Nu hvor det kører, kalder de det gerne en ”familievirksomhed”…Det er det selvfølgelig ikke, men der er mange beslutninger om udviklingen af firmaet, som vi tager i fællesskab i familierne, fordi alt alligevel får en betydning på vores hjemmefronter.”

Mette: ”For eksempel er det en familiebeslutning, at vi ikke vil have nogle investorer ind. Vi har sagt nej til sådan noget som Løvens Hule flere gange, fordi vi selv vil bevare kontrollen over virksomheden. Vores plan har hele tiden været at lade den vokse organisk i det tempo, der passer os og vores familieliv.

Det kunne lade sig gøre at starte for vores egne penge, fordi vi sad i nogle velbetalte jobs og havde sparet op inden. De første par år geninvesterede vi alle indtægter i at bygge virksomheden og især vores servicelager op. Det er klart, at man skal være enige om den strategi derhjemme.”

To_the_moon_honey_a_table_story_

Iværksætteri

Skræmmehistorierne om at være iværksætter har Trine og Mette hele tiden lukket af for. Tværtimod mener de, at det har gjort dem til bedre iværksættere, at de er mødre:

Trine: ”Det der med at du skal sælge alt og sove på dit kolde lagergulv og aldrig se din familie eller nogen andre, kan måske godt være rigtigt i nogle tilfælde. Men vi har i hvert fald gjort det på en anden måde. Det er jo ikke nødvendigvis dårligt at have en bagkant.”

Mette: ”Nej, for os, har det at vi skulle hjem til familien hver dag, gjort at vi er effektive og omhyggelige og realistiske omkring den tid, vi har til rådighed. Det har absolut også været en fordel for firmaet. Vi lader op, og får masser af energi ved at have overskud til familien.

Barsel om hjørnet

Mette: ”Det er ingen hemmelighed, at en barsel altid vil være økonomisk tung for en nystartet virksomhed; det er det naturligvis også for vores. Der skal ansættes nye, der skal udbetales barsel, og der tages vigtige ressourcer ud af virksomheden. Vi tror dog på, at flere virksomheder skal se det som noget positivt, at kvinder får lov til at gå fra, uden dårlig samvittighed og uden en frygt for, hvad der venter, når de kommer retur.”

Trine: “Uanset hvordan vi vender og drejer det, så vil folk før eller senere gå fra på barsel, når vi ansætter dem i den fødedygtige alder. Det er vores fineste opgave at støtte 100% op omkring dette. Vi skal sørge for, at der venter dem et fleksibelt og forstående arbejdsmiljø, når de kommer tilbage. Vi ved, hvor vigtigt det havde været for os selv, da vi stod i den situation, og derfor er det enormt vigtigt for os at vise, at vi er den arbejdsgiver, vi selv drømte om at have.”

 

Tekst Cathrine Lundager Foto Liv Winther og A Table Story

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *