Papaya Raphael Kennebo – “Så ung er jeg altså heller ikke”

24-årige Papaya Raphael Kennebo har altid ønsket at blive gravid i en ung alder, og mens hun stadig studerer. At fødslen skal foregå derhjemme i lejligheden på Nørrebro føles som det mest naturlige valg – hun er selv født hjemme og familien har en lang tradition for hjemmefødsler.

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Jeg havde været på p-piller i mange år, men jeg stoppede, fordi jeg ikke følte, at det var godt for min krop. Vi tænkte, at hvis det skulle ske, at jeg blev gravid, så var det fint – og bum, en måned efter var jeg gravid. Det var med i min bevidsthed at det kunne ske, men jeg havde nok forventet at der ville gå et halvt års tid. En aften hvor vi skulle ud og spise, og jeg havde tænkt, at vi skulle blive lidt fulde, var jeg allerede gået et par dage over tid. Min mand spurgte om vi ikke skulle tage en test, men jeg slog det lidt hen, for jeg ville bare gerne ud og spise. Samtidig kunne jeg mærke, at jeg syntes, det var lidt uansvarligt at drikke, når man måske kunne være gravid. Så jeg tog en test. Jeg blev vildt glad, da jeg fandt ud af, at den var positiv. Jeg synes, det er nice at blive gravid mens jeg studerer fordi det giver mig en større fleksibilitet og frihed til at vælge hvor lang barsel jeg vil holde. Jeg har altid haft et ønske om at blive gravid i en ung alder – jeg havde faktisk tænkt, at jeg ville være endnu yngre. Det er jo nu, kroppen kan og vil. Min alder har dog haft en betydning for Sundhedsvæsenet, hvilket har undret mig. Den blev kommenteret på mange gange og det står endda skrevet i min journal at jeg er ‘ung mor’ – så ung er jeg altså heller ikke, jeg er midt i tyverne. For mig er det fuldstændig naturligt at få et barn i min alder og jeg synes godt man kan betragte kvinder i min alder som voksne. Første gang ringede til egen læge og sagde jeg var gravid, spurgte hun som det første om jeg ville have en abort, fordi man jo ‘aldrig ved med kvinder på min alder’. 

Min mand og jeg mødtes på en bar, da jeg var 20 år. Jeg var ikke på udkig efter nogen, men dagen efter mødte jeg ham tilfældigt på gaden igen, og så faldt vi i snak. På det tidspunkt boede han i England, så de første otte måneder var et langdistanceforhold, før han flyttede hjem til Danmark. Min mand har en søn fra et tidligere forhold, og da vi havde været sammen i et par måneder, mødte jeg ham. Han var på det tidspunkt 2,5 år, og vi klikkede fra starten. Min mand og ham er meget tætte og taler sammen hver dag, men det har været et svært år, fordi corona har begrænset mulighederne for at ses ligeså meget som normalt. Han glæder sig rigtig meget til at få en lillebror.

To_the_moon_Baby_bump_gravid_amning_Papaya_Raffael_kennebo_

Gift som nygravid 

“Vi blev forlovet sidste år i januar, og dengang var der jo ikke noget corona endnu. Det har aldrig været en ting for mig at blive gift, før jeg mødte Pete – og da vi blev forlovet blev jeg pludselig helt vildt utålmodig og gik i gang med at planlægge brylluppet. I oktober sidste år besluttede vi os for bare at gøre det. Vi blev gift på rådhuset, lige inden anden lockdown, og det var kun vores helt tætte familie, der var med. Det var helt perfekt og lige som det skulle være, selvom det ikke var sådan, vi havde forestillet os det.”

To_the_moon_honey_tanja_gregersen_miild_baby_bump_gravid_med_gravid_produkter_
Læs også

Tanja Gregersen – Om at ønske sig at føde hjemme med både kæreste og mor

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

”Jeg var mega træt lige i starten, jeg har aldrig oplevet noget lignende og så havde jeg en smule kvalme. Men derudover har jeg haft det godt, og jeg føler min krop har taget rigtig godt imod graviditeten. Jeg havde forventet, at det ville være hårdere her til sidst rent fysisk, men jeg har kunne fortsætte med at gøre mine daglige ting.  Der selvfølgelig også dage, hvor jeg har været træt eller haft ondt, men det er nok også forventeligt. Jeg har haft nogle kortere perioder hvor jeg har været lidt ked af det, det har varet et par dage og det har egentlig ikke været noget specifikt. Min personlighed er meget ‘go with the flow’ og jeg har været meget i nuet og været åben overfor processen at være gravid.”

Hvordan har du det med din gravide krop? 

”Jeg kan rigtig godt lidt min krop, men jeg kan næsten lide den mere som gravid. Det har været sjovt at opleve hvordan naturen bare tager over og det hele bare ruller afsted og maven vokser og kroppen forandrer sig. Under normale omstændigheder så er der meget du selv kan styre hvad angår kroppen især i forhold til vægt, det har været dejligt bare at give sig hen til det.”

Hvordan vil du beskrive din stil under graviditeten? 

“Jeg har været rigtig glad for tætsiddende kjoler, og i starten var det også det eneste, jeg kunne passe. Jeg har købt lidt forskelligt graviditetstøj som leggings, trøjer og bukser. Vi har været så meget hjemme, at jeg bare har gået rundt i joggingbukser og hættetrøjer, men jeg glæder mig rigtig meget til at kunne passe mit normale tøj igen – når den tid kommer efter fødslen, vel at mærke.”

To_the_moon_Baby_bump_gravid_amning_Papaya_Raffael_kennebo_

Hvilket item har du haft mest glæde af under din graviditet?

”En blød sports-bh, som jeg har brugt uldamme-indlæg i, fordi mine bryster er blevet så ømme, når det har været koldt. Det føltes som et life hack, da jeg fandt dem.”

Hvilke sko har båret dig rundt under graviditeten? 

“Mine Nike-sneakers uden snørebånd. De har været virkelig gode.”

Læs også

Dahlia Dudas – om sin hjemmefødsel med jordemoderstuderende

Dyrker du motion under din graviditet? 

“Jeg har altid cyklet rigtig meget. Min skole ligger i Lyngby, og inden corona cyklede jeg altid derud. Jeg har tænkt meget over at holde mig selv i gang og gået mange ture.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

“Jeg bruger meget få produkter, og det har jeg fortsat med. Jeg er fan af kokosolie til at smøre min krop ind i, jeg bruger en fast variant som jeg køber økologisk.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig i for hold til kost og tilskud under din graviditet? 

“Jeg har taget mine graviditetsvitaminer – en multivitamin med folsyre, D-vitamin samt aminojern. Jeg har også spist Omega3, men det er jeg stoppet med nu her op til fødslen, som man bliver anbefalet når man er gravid (da fiskeolie er blodfortyndende, red).”

Hvordan har du forberedt dig på fødslen og hvilke tanker har du gjort dig?

“Jeg er ikke så glad for hospitaler, og der er mange i min familie, der har født hjemme. Jeg er også selv født hjemme. Jeg kan ikke forestille mig et sted, hvor jeg ville føle mig bedre tilpas end her i mit hjem. Og så føler jeg mig tryg ved at vi kan blive overflyttet hvis der er det mindste. Min mand er også helt med på ideen om en hjemmefødsel. Fødsler har altid interesseret mig. Min mor er gynækolog og har også beskæftiget sig med fødsler. Jeg ville gerne have haft min mor med, men det må vi ikke på grund af corona. 

Jeg har lyttet til rigtig mange podcasts gennem ‘The Positive Birth Story’, hvor en jordemoder interviewer kvinder om deres fødsler. Jeg ville gerne have nogle håndgribelige værktøjer så vi har taget et Heidi Meyer-kursus hvor der undervises i ‘Meyer-metoden’. Kurset var af tre gange, hvor vi fik en masse teoretisk viden og nogle konkrete værktøjer som vejrtrækningsøvelser – som jeg ærligt ikke har været så god til at øve. Vi fornemmede at kurset var meget målrettet dem der havde en frygt forbundet med at føde, og det havde hverken min mand eller jeg, og heldigvis kunne vi derfor justere lidt på pakken sammen med Heidi. Vi har nogle ting på video som vi skal til at øve, vi har været lidt for gode til at udsætte og lige pludselige er min termin om lidt. Vi har et fødekar, som bliver sat op i spisestuen. Vi lavede en generalprøve forleden, hvor vi satte det hele op, og det fylder helt vildt meget. Vi har afdækning og diverse ting, som stod på den liste, vi fik fra hospitalet. Jeg har også nogle smertelindrende ting som en creme med chili, man kan bruge der, hvor smerten sidder, og jeg har også læst om nogle nogle ingefærklude, som man kan bruge som smertelindring.”

Hvilke tanker har du gjort dig om den første tid? 

“Jeg vil gerne amme og tænker at jeg bare skal slappe så meget af som muligt efter fødslen. Jeg har lavet isbind til fryseren som kan bruges efter fødslen til smertelindre og mindske hævelser og så har jeg købt witch hazel spray til mit underliv som har en helende effekt og både skulle berolige og lindre. Jeg har lavet en masse mad til fryseren – både gryderetter og lasagne, så vi ikke skal tænke så meget på det, når jeg har født. Jeg har bare lavet lidt ekstra den seneste tid og så frosset det ned. Både min mand og jeg er fra januar, og vi har altid joket med, at det ville vores børn også være, så det er virkelig dejligt med et forårsbarn, så vi kan være en masse ude og gå ture. Det er rart at det hele åbner mere nu.”

 

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther

Meet’n’greet

Papaya Raphael Kennebo, 24, venter sit første barn med sin mand Pete, som hun har kendt i fire år. Hun læser til daglig til ingeniør på DTU.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *