Mor skal på festival | TO THE MOON HONEY
 • en

Blog

Mor skal på festival

Festivalsæsonen er over os, og vi har talt med 5 kvinder om deres holdning til børn og festivaller, FoMo og bedste tips til at kombinerer begge verdener.

 

 

Trine Kawamura Kjær (billedet foroven), 30 år, indehaver af Trine’s Wardrobe Care og @trinekjaer_
Mor til Roberta på snart 2 år.

 

Hvilke festivalerplanlægger du at tage til i år?

”Jeg skal på mange! Festivalsæsonen er allerede godt i gang for mig – den første i rækken er altid SPOT Festivali Århus, den første weekend i maj. Jeg har også været en endagstur til Heartland Festival. Derefter følger Northside Festival, og jeg regner med at tage en enkelt dag på Tinderbox, fordi jeg virkelig gerne vil høre Asap Rocky. Roskilde Festival selvfølgelig, og muligvis Musik i Lejet.”

Hvad er dit forhold til festivaler?

”Jeg elsker festivaler, og har gjort det siden min far tog mig med på Skanderborg Festival, da jeg var barn. I min gymnasietid var det med telt, lejrstemning og dåsebajer fra morgenstunden på Roskilde, men efter jeg blev 20 har jeg taget en lidt mere luksuriøs version, hvor jeg enten bor på hotel eller kører hjem om natten. Roskilde Festival vil altid være noget helt specielt for mig, fordi jeg er kommet der så mange gange, og der virkelig er et eller andet omkring orange feeling, som gør netop den festival så magisk. Derudover er Northside Festival og Heartland mine favoritter.”

 

Hvordan har det ændret dine festivalrutiner at få børn?

”Jeg fødte Roberta midt i festivalsæsonen og sprang derfor naturligvis de fleste festivaler over i 2017, på nær Northside, hvor jeg var med langt hen af vejen, selvom der kun var en uge til min termin. Året efter var hun så lille, at jeg skruede festivalerne ned til endagsbesøg. I år bliver hun passet af sine bedsteforældre, når Nicholas og jeg er afsted, men ofte tager jeg kun en enkelt hel dag, og så springer jeg den næste over, så jeg kan være sammen med hende.”

 

Har du nogensinde festivals-fomo?

”Den eneste rigtig FOMO jeg har haft, var under Roskilde i 2017 fordi Solange spillede. Jeg endte med at gå 14 dage over tid, så jeg havde regnet med, at når Roskilde Festival var i gang, så havde jeg min lille pige at glæde mig over og kigge på, men der var ingen baby endnu, kun ventetid og alt for meget tid til at følge med på Instagram og se hvor fedt Solanges show så ud.”

 

Hvad er din holdning til festivalerog børn?

”Jeg synes som udgangspunkt ikke, små børn og festivaler hænger sammen. Den eneste vi tager Roberta med på er NorthSide Festival – fordi min mand er vært, og vi derfor har et stort dejligt backstage område, hvor der er masser afplads og sjov for en lille pige. Jeg tænker dog, at hun helt sikkert skal med, når hun bliver lidt større.”

 

Hvad skal du ellers i sommerferien?

”Vi skal 10 dage til Lucca, hvor mine forældre har lejet et skønt stort hus, og så kommer min familie, min storebrors familie og selvfølgelig min mor og far. Derudover håber jeg bare på godt vejr herhjemme. Jeg elsker at være på Frederiksberg, hvor vi bor, i sommerferien fordi gaderne er helt tomme. I august skal vi helt sikkert også op i mine forældres sommerhus i Skagen.”

 

Vibeke Lentz, 40 år, Kreativ konsulent, stylist & yogalærer.
Mor til Viggo på 15 år, Vincent på 11 år og Vega på 9 år.
Hvilke festivaler planlægger du at tage til i år?

”Vi har lige været på Heartland Festival, derudover bliver det nok kun til Copenhagen Jazz Festival, Femø Jazz Festival & Fejø Festival i år. Min yndlingsfestival er de senere år blevet Heartland. Jeg synes, at kombinationen af virkelig god musik, kunst, talks og lækker mad er så vellykket. Hele vores familie er meget glade for at kommer der – og så er det bare sådan en flot festival på alle planer i de smukkeste omgivelser.”

 

Hvad er dit forhold til festivaler?

”Jeg er vokset op i nærheden af Roskilde Festivalen. Hver sommer sad vi i haven og lyttede med, og jeg synes, det var helt magisk. Min far var entreprenør og havde adgang til campingområdet ved siden af grusgraven, og han tog os altid med på biltur igennem området under festivalen – og allerede som helt lille, var det noget jeg hvert år så frem til. Jeg var lige fyldt 14, da mine veninder og jeg var på Roskilde første gang. Vi havde telt med,og satte alt op som om vi boede der, men blev i virkeligheden hentet hjem af vores forældre kl. 03 – listede af og håbede på at ingen lagde mærke til det. Da jeg blev 16 og i flere år frem havde jeg job for Coca Cola og Carlsberg og i perioder har  jeg fotograferet for Euroman, Eurowoman og for Roskilde Festival avisen, men ellers har det bare været hygge, fest og god musik.”

Hvordan har det ændret dine festivalrutinerat få børn?

”Det har ikke ændret det store. Vores børn har altid været med. Det har været vigtigt for os fra starten, at de kunne være en del af hele vores liv. Og de har grundlæggende altid hygget sig på diverse festivaler. Indimellem hvis det er blevet for meget, har vi taget en pause et par timer eller en halv dag. Vi har som regel fået ungerne passet en enkel aften under Roskilde og taget en ‘date’ dernede, men ellers tror jeg meget, vi stadig dyrker festival, som vi plejede, inden vi fik børn. Jeg synes, de danske festivalerer gode til at inkluderebørnene, og der er i det hele taget højt til loftet – og selvom folk, måske især på Roskilde kan være ret fulde, har vi og ungerne aldrig haft ubehagelige oplevelser omkring det. De har også sovet sig fra en del koncerter gennem tiden. Både Jay-Z, Metallica, Marie Frank, Rihanna og mange flere har sunget vores børn i søvn på Roskilde. I år fyldte Viggo 15 på Heartlands første dag, og Viggo var heller ikke i tvivl om at det var der, han gerne ville holde sin fødselsdag sammen med os.”

 

Har du nogensinde festivals-fomo?

”Ja – sidste år, som var første gang frivilligt uden Roskilde. Jeg havde besluttet ikke at tage afsted, men da festivalen nærmede sig,fortrød jeg lidt, så ungerne og jeg tog til Fejø langt væk fra festivalstemning. De første dage var lidt underlige, og jeg ærgrede mig, men derfra tænkte jeg mindre på det. Jeg har dog også besluttet mig for at droppe Roskilde i år, men tænker jeg nok også får lidt fomo de første festivalsdage ligesom sidste år.”

 

Hvad er din holdning til festivaler og børn?

”Det vigtigste er jo nok at mærke efter hvad ens familie er gearet til – og så er det godt at have en plan A, B og C klar. Husk høretelefoner og skiftetøj, og forbered jer hjemmefra ved at have lyttet til noget af det musik I tænker, I skal høre. Hvis børnene allerede kender musikken og måske har nogle favoritsange inden, gør det koncertoplevelsen større for både dem og jer. Indtil vores unger var ret store, havde vi en tvillingeklapvogn med, hvor de både kunne holde pauser, tage en lur, spise, lege og sove om aftenen. Det var virkelig vores bedste festivalitemi mange, mange år.”

 

Hvad skal du ellers i sommerferien?

”Vi skal være i vores hus på Fejø, og så skal vi til Bornholm, et smut til Sverige, og slutter sommeren i det nordlige Jylland. Jeg har som mange andre et mål om at bruge færre ressourcer. Det kombineret med at vi gerne vil vise vores børn lidt mere af Danmark, og de lande der omgiver os, gør at vi prøver at holde os mest muligt fra at flyve på ferie, og holder os primært til tog og bilferier – og at blive i sommerhuset.”

 

 

Malou Angelo, 29 år, PR and relations manager hos GANNI
Gravid med sit første barn med termin den 18. oktober

 

Hvilke festivalerplanlægger du at tage til i år?

”Det er efterhånden blevet en tradition at den samme gruppe venner tager på Roskilde Festival hvert år. Vi startede med at sove i telt, men efterhånden som vi er blevet ældre, har vi pendlet frem og tilbage fra København til Roskilde. I år skal jeg ikke afsted, fordi min kæreste Rune og jeg skal være forældre til oktober. Det var egentlig ikke nogen svær beslutning – jeg tror ikke, det er særlig sjovt for mig at være gravid på Roskilde Festival, især ikke hvis man, ligesom jeg, skal tisse hvert femte minut, og det gerne skal gå hurtigt. Vi har valgt at tage til Mallorca i stedet, og vi har lejet et dejligt hus i bjergene i Valldemossa. Vi skal bade, slappe af og spise en masse kolde is. Det er første gang i 10 år,jeg ikke skal afsted, og tanken kan godt give mig lidt panik, men heldigvis varer den kun i nogle sekunder, for i virkeligheden vil jeg meget hellere en tur til Mallorca. Det er helt bevidst,at vi rejser i netop den uge. Jeg har tidligere erfaret, at det kan være svært, at være derhjemme når der er Roskilde, fordi København forvandler sig til en spøgelsesby.”

Hvad er dit forhold til festivaler?

”Roskilde Festival har en stor plads i mit festivalhjerte, den giver mig altid så meget glæde,og min veninde og jeg kan stadig grine af ting, som vi har oplevet sammen dernedefor flere år siden. Jeg elsker at gå på opdagelse og høre ny musik, jeg normalt ikke ville høre, samtidig med at jeg også kan opleve nogle af mine helt store musikhelte. En af de bedste koncertoplevelser jeg har haft, var da Rolling Stones spillede på Orangescene en lun sommeraften i 2014.”

 

Hvordan har det ændret dine festivalrutiner, at du er gravid, og hvordan forestiller du dig de bliver, når du næste år er mor?

”Jeg tror ikke, at jeg kommer til at feste på samme måde, som jeg tidligere har gjort på festival. Jeg kan ikke forestille mig at være fuld i fire dage i streg og vælte rundt på en campingplads til den lyse morgen. Næste gang jeg skal på Roskilde, måske næste år, bliver det nok i et helt andet og mere roligt tempo,og muligvis bliver det kun en enkelt dag, og det jeg har det faktisk helt fint med.”

Har du nogensinde festivals-fomo og tænker du, at du får det i år?

”JA 100%! Og jeg er sikker på, at når Roskilde Festival går i gang og alle mine venner er samlet foran Orange Scene for at høre The Cure, så bliver jeg ramt af festivals-fomo.”

 

Hvad er din holdning til festivalerog børn?

”Jeg tænker at Roskilde Festival måske er bedst uden små børn, da det er en meget stor festival med rigtig mange mennesker, som er fulde døgnet rundt. Når børnene er blevet teenagere og selv tager afsted med deres venner, synes jeg det er så hyggeligt at ses. Min far har altid været på Roskilde, og da jeg var yngre, var det bedste jeg vidste, efter flere dage i telt med enten mudder til knæene eller tissestøv over det hele, at få et stort kram og en ordentlig omgang mad af ham.”

 

Hvad skal du lave i sommerferien?

”Resten af sommeren skal jeg bruge på at arbejde. Sommeren er en af de travleste perioder på året, fordi GANNI holder modeshow til den danske modeuge i august. Derudover håber jeg, at der er tid til at tage en lille weekendtur op til Tversted og besøge mine forældre og bedsteforældre. Hvis vejret er godt herhjemme, synes jeg ikke, der findes et bedre sted end Danmark.”

 

LE Gammeltoft, 41 år, CEO og Founder, Heartbeats.dk
Mor til Filippa på 7 år og Lilja på 3 år.

 

Hvilke festivalerplanlægger du at tage til i år?

”Jeg skal til Folkemødet på Bornholm, Roskilde Festival og Kulturmøde på Mors. Min festivalsæson i år er noget arbejdskedelig – og klart præget af, at min favoritfestival, Sonar Festival, er aflyst i år. Dentager jeg normalt til hvert år med nogle venner.”

 

Hvad er dit forhold til festivaler?

”Jeg tager til Sonar Festival i Barcelona hvert år, hvis det kan lade sig gøre. Vi er en gruppe venner, der tager derned og hører god musik – helt åbent og nysgerrigt. Sonar Festival er et sted, jeg tager hen for at blive inspireret, så det betyder en masse ny musik. Jeg har gået til festivaler de sidste 20 år – særligt Roskilde Festival, da jeg var der med arbejde hvert år. Efter at have arbejdet med musik i omkring 15 år, har jeg været til et utal af festivaler og koncerter, og jeg kan nu godt blive lidt hurtigt mættet. En standard koncert kan nogle gange kun holde min opmærksomhed i 20-30 minutter – så på festival prøver jeg at give mig selv lov til bare at gå lidt rundt og høre små bidder af koncerterne.”

 

Hvordan har det ændret dine festivalrutiner at få børn?

”Jeg har aldrig haft særlig meget lyst til at tage børnene med – de har været for små. Jeg synes egentlig ikke, festival og bitte små børn har særligmeget med hinanden at gøre, så min mand og jeg har enten splittet os op eller fået ungerne passet. I år skal vi sammen afsted. Men det er blevet skåret en del ned. Jeg tager for det meste kun et døgn eller to – og så hjem til ungerne igen. Nu hvor Filippa er blevet større, skal hun snart med – måske til Heartland Festival næste år. Indtil videre har børnene været til et utal af børnekoncerter og festivaler – og det har været en god måde, at få dem varmet op på.”

 

Har du nogensinde festivals-fomo?

”Ja, for fanden. Det er ikke så slemt længere, men jeg prøver faktisk at holde mig lidt væk fra SoMe, når alle er afsted. Det hjælper dog lidt på fomo’en, hvis det regner.”

 

Hvad er din holdning tilfestivalerog børn?

”Find en festival, der har børneområde, god stemning og hvor folk om dagen ikke er alt for fulde. Så kan man hygge i dagstimerne med børnene og tage en voksentur en anden dag. Der er mange danske festivaler, der er super godt tilrettelagt i forhold til børn – mange har endda særlige børnedage på programmet. Det er dem, jeg går efter, mens ungerne er små.”

 

Hvad skal du ellers i sommerferien?

”Vi er stort set altid i Danmark i sommerferien. Vi har sommerhus på Langeland, og der er vi i juli. Derudover er vi hjemme – vi bor tæt på stranden på Amager, så daglige badeture og masser afis – så er det sommer!”

 

Marie Brøbech, 31 år, Senior Projektleder, Butter Agency
Mor til Bille på halvandet år.

 

Hvilke festivaler planlægger du at tage til i år?

”Vi var på Heartland for 2 år siden, hvor jeg faktisk var gravid uden at vide det – fandt først ud af det efter tre dages hård druk. Det var en virkelig hyggelig festival, og jeg ville gerne have været afsted igen i år med min søn og kæreste, men vi havde andre planer den weekend. I stedet tager vi en endags tur til Roskilde på voksen-manér, mens Bille bliver passet. Vi skal derned fredag og tager så hjem om natten.”

 

Hvad er dit forhold til festivaler?

”Jeg kan vildt godt lide at være på festival, og elsker den sommerenergi der er tilstede, og synes det er en fed arena for at få set både sine nærmeste, bekendte og møde nye mennesker. Roskilde Festival, Musik i Lejet og Heartland er de festivaler, jeg primært har været på. Jeg tror, jeg var på Roskilde Festival første gang som 14-årig, og det startede som en uges ophold, med at bo i telt i campingområdet, drikke lunkne øl og spise toastbrød med Nutella. De seneste år er det blevet til en mere luksusudgave, hvor vi kun har været dernede i festivaldagene med medieadgang og med hook-up til at køre frem og tilbage til festivalen, så man får sovet i sin egen seng og taget et bad om morgenen. Tanken om at være dernede en uge, tror jeg slet ikke, jeg ville kunne holde til – jeg ville komme til at feste alt for meget de første par dage, miste stemmen og ende med at være hjemme i musikdagene.”

 

Hvordan har det ændret dine festivalrutiner at få barn?

”Sidste sommer var Bille et halvt år gammel, jeg var på barsel,og jeg havde overhovedet ikke lyst til at tage på festival. Jeg ville bare være i sommerhus og hygge mig ved vandet, så min kæreste tog et par dage på Roskilde alene, hvilket var helt okay med mig. Efter jeg har fået min søn, kan jeg mærke, at mit behov for at gå all-in med at drikke mig fra sans og samling er dalende. Jeg vil hellere være sammen med Bille og mine nærmeste, når jeg endelig har fri.”

 

Har du nogensinde festivals-fomo?

”For fem år siden sad jeg og færdiggjorde mit speciale henover sommeren, og jeg måtte bare erkende, at hvis jeg skulle nå det, måtte jeg droppe at tage på festival. Det var vanvittig godt vejr, og jeg sad derhjemme til klokken lort om natten hver aften og knoklede, mens min kæreste og alle mine venner var nede at feste. Min kæreste ringede hjem flere gange, og prøvede at lyde som om de kedede sig og at det ikke var så sjovt, men jeg endte altid med at få en eller flere andre i røret, der var glade og fulde,og syntes jeg skulle høre med fra koncerten. Der havde jeg totalt fomo, og jeg havde virkelig ondt af mig selv i de dage.”

 

Hvad er din holdning til festivaler og børn?

”Jeg har venner, der har været på festival fra de var 3 år gamle, boet i telt og været med rundt, og de har elsket det. Jeg tror dog aldrig, jeg selv kommer til at tage Bille med på Roskilde Festival, mens han er lille, med høreværn på – det er helt cool, dem der gør det – men det er bare ikke en festival, jeg synes, passer til de helt små, og jeg ville nok heller ikke selv nyde det rigtigt. Jeg har endnu til gode at tage Bille med på festival, men hvis han skulle med, så bliver det en børnevenlig én af slagsen.”

Hvad skal du ellers i sommerferien?

”Nu hvor vuggestuerne holder lukket, har jeg valgt at tage en lang sommerferie i år. Vi skal derfor være oppe i mine forældres sommerhus i Tisvilde i en del af tiden, og så skal vi på bilferie ned gennem Europa. Først ned til nogle venner i deres sommerhus i Frankrig, og videre derfra til mine svigerforældres hus i Italien, som vi opholder os i hver sommer. Bille er en ret god passager i bil (indtil videre), så vi satser på, at det kan lade sig gøre med en køreferie, hvis vi planlægger turen efter hans behov og lidt natkørsel. Vi krydser fingre.”

 

LeaveCOMMENT

 • Leslie
  REPLY

  Tak for en dejlig artikel med gode bud på festivaler med (eller rettere uden) børn. Bare for diversitetens og solidaritetens skyld deler jeg hermed min oplevelse af at have mit 8 måneder gamle barn med på en festival for et par uger siden.

  Da min ven spurgte om jeg spontant ville med på en listeplads tøvede jeg ikke med at sige ja. Jeg ammede stadig mit barn, så der var ikke så meget at rafle om. Enten gjorde vi det sammen eller vi lod være. At lade sit ammende barn blive passet virkede mere stressende for mit barn.

  Det gik: helt fint!
  Høreværnet sad som det skulle og mit barn sov fra de fleste koncerter. Måske fordi den vante rokken var erstattet med euforisk rokken? Jeg var hele tiden klar på at lade mit barns behov gå først – men ligesom når der ikke er festival, går de behov oftest på at være sammen med en glad forældre. Jeg fik en øl, snakket med venner til de sene nattetimer og grint.
  Hvad jeg også fik, var en masse fordømmende blikke og kommentarer om uansvarlighed. Ligesom i artiklen ovenfor, hørte jeg også udtalelse som”Jeg synes egentlig ikke, festival og bitte små børn har særligmeget med hinanden at gøre”. De færreste nyder at blive skammet for et valg der mest ligger i forælders favør. De fleste kunne nyde godt af at være lidt mere på forældrenes hold.
  Og dem var der heldigvis også mange af.
  Der var kys og kærlighed fra mine (nye og gamle) venner til mit barn, masser af hjælpsomhed og respekt fra fulde som ædru om at give mig en siddeplads, lidt mere råderum og ro.
  Det er klart at jeg var pænt ristet da vi var på vej hjem. Jeg havde, som de andre gæster, ikke fået alt for meget søvn, men var ligesom dem høj på al den kærlighed og musik vi havde delt.

  Det er en temmelig fasttømret ide om at babyer og børn (og de fleste hunde) har bedst af at leve på en gård på landet uden biler og med ro. Det kommer aldrig til at være mit barns realitet og selvfølgelig er det træls at skulle høre for hvor helveds uansvarlig jeg er for at have mit barn med på festival. Men som sagt, enten er de med eller jeg bliver hjemme. Jeg gider ikke slette mig selv fra det liv som nu engang er mit liv. Jeg gider ikke stå til en børnekoncert (endnu) men fordømmer ingen som gider. Eller som vælger at lade deres børn passet. Mon jeg må bede om samme behandling?

  juli 1, 2019

Your email address will not be published. Required fields are marked *