Kvart i kvalme

Man skønner at 70-80% af alle kvinder oplever kvalme i større eller mindre grad under deres graviditet. Har man mere kvalme, når man venter en pige? Hvad kan man spise for at få det bedre? Og findes der nogle kvalmestillende yogaøvelser? Vi har bedt jordemoder Anne Due Barslund fra Jordemodertid, yogainstruktør og forfatter Laila Tórsheim og ernæringsekspert Moe Brandi om hjælp.

 

Hvorfor får man kvalme under graviditeten

Anne Due Barslund fra Jordemodertid forklarer, at graviditetskvalme typisk opstår når man er nogle uger henne i graviditeten og den skyldes det graviditetsbevarende hormon hCG, der stiger frem til uge 11-14. For de fleste, topper kvalmen i omkring graviditetsuge 10 og drosler herefter langsomt ned i takt med at hCG-niveauet falder. For langt de fleste er kvalmen værst om morgenen, eller når de er sultne.

 

Er det farligt at have kvalme

”Hvis man over en længere periode kaster rigtig meget op, kan man blive meget afkræftet, tabe sig og få en helt skæv væskebalance i kroppen. I disse tilfælde kan indlæggelse med væsketerapi og medicinering være nødvendig. Kvalme i sig selv er ikke farligt, men smadder ubehageligt og kan naturligvis føre til manglende indtag af mad. Det kan medføre de samme symptomer som ved opkast. Hvis du er slemt ramt, kan det være nødvendig med noget mere hardcore receptpligtig medicin. Det styrer lægerne.

 

Kvalme betyder, at du venter en pige?

”Det er rigtigt at piger giver mere kvalme end drenge. Det skyldes at mængden af graviditetshormonet hCG, der forårsager kvalmen, er højere, når man venter piger. Ergo har mange kommende mødre, der venter døtre, ofte megen kvalme. Men nogle kvinder har bare mere kvalme end andre, uanset hvilke og hvor mange børn de venter.”

 

Gode råd fra en jordemoder

Akupunktur kan være et effektivt middel til at dulme kvalmen. Ligeledes kan du købe Seabands, der skaber et akupressur-pres i et af de kvalmestillende punkter. Desuden kan B6 vitamin og antihistaminer hjælper.  Overvej om kvalmen skyldes andre ting, feks arbejdspres, søvnmangel eller andre faktorer, der kan gøre morkroppen presset.

 

Andre grunde til kvalmen

Yogainstruktør og forfatter Laila Tórsheim forklarer, at gravide kvinders kvalme også dels skyldes ændringer i hormonbalancen. Kvalmen kan også tilskrives det lavere blodsukker-niveau, der opstår når store mængder blodsukker går fra kvindens blod til moderkagen. Det er baggrunden for det råd man hyppigt får: at spise regelmæssige, blodsukkerstabiliserende måltider. Men der er også undersøgelser, der inddrager mere psykologiske og ernæringsmæssige faktorer. Og netop fordi årsagerne til kvalmen kan være forskellig fra kvinde til kvinde, er der ikke en one-size-fits-all løsning.

Shop

Gravid jeans i sort denim • Tomorrow x To The Moon, Honey

1.300 kr

Generelle råd til kvalme

Det tyder på, at årsagerne til kvalme er komplekse, og derfor kan man ikke sige til alle med kvalme: ”Spis x så forsvinder det!” eller: ”Du skal bare undgå….!”. Jeg oplever, at det er ganske forskellige ting, der hjælper den enkelte kvinde.

 

Her er et par generelle råd:

  • Spis blodsukkerstabil kost og mærk om det hjælper dig at spise flere måltider end normalt.
  • Spis rigeligt med grønt og skru ned for sukker, friture og koffein.
  • Gå i seng i god tid og hav også tid i løbet af dagen til at tage den med ro med fx yoga, gåture, eller hvad der nærer dig.
  • Få rigeligt med vand. For nogle hjælper det at pimpe det yderligere med citron og ingefær.

 

Dyrk yoga mod kvalme

Ro i nervesystemet smitter af på alle kroppens processer – herunder hormonbalancen som ændres kraftigt i graviditeten. Det drejer sig også om ændringer i fordøjelsessystemet og immunforsvaret.  Her er yoga virkelig genialt til at hjælpe nervesystemet i ro. Blid yoga giver dig en mental pause, så der er rum til at mærke, hvad der er bedst for netop dig. Og det er rart, da der ofte er mange, der har meninger om, hvad du burde/ ikke burde som gravid, eller de kommer med gode råd, som ikke nødvendigvis virker for dig. Tænk på det som et daglig tjek ind med dig selv, så du bedre kan mærke og handle på det, der virker for netop dig.  Mit bedste råd må være at have en regelmæssig yogapraksis. Der er så mange muligheder for at gå til gravidyoga i dag, og du kan også finde gravidyoga online på www.yogavivo.dk  eller hos Yogakompagniet.

15 minutters ro

Det man ved om kroppen er, at nervesystemet påvirker hormonbalancen. Derfor er et godt tip ganske enkelt, at lægge sig ned i 10-15 minutter dagligt. Stil uret på 10-15 minutter og læg så telefonen væk. For nogle er det svært at ligge sig ned og lave ingenting, men selvom du tænker på andre ting, har det alligevel en positiv effekt. Når der er ro på nervesystemet, nedsættes kvalme igennem vejrtrækning.

  • Start med at tage et par dybe åndedræt, hvor du ånder ud gennem munden, og brug dine udåndinger til at afspænde kroppen. Afspænd kæben ved at lave afstand mellem tandrækkerne i over og undermund og træk vejret roligt. Så skaber du ro i nervesystemet.
  • Mærk også om dine håndflader, din bækkenbund og dine skuldre er afspændte. På den måde har du nogle gode fixpunkter i kroppen, der fortæller dig, om du er spændt eller afspændt. Det er ikke bare nyttigt under graviditeten, men i høj grad også under fødslen.

Kvalmestillende mad

Food Scientist, Moe Brandi fortæller, at ingefær til dato er det mest effektive mod kvalme, men tilføjer ”Men da jeg selv var gravid, kunne jeg næsten kaste op, bare ved tanken om ingefær.” (Fødevarestyrelsen har på baggrund af en ny undersøgelse offentliggjort en advarsel mod ingefærshots, da store mængder kan øge risikoen for abort. Redigeret den 11. april 2019). Man skal heller ikke spise for meget ingefær, når man er gravid, særligt ikke de første 3 måneder.  Et ayurvedisk kostråd siger, at man ikke skal drikke vand, samtidigt med at man spiser. Fordi man optager næringsstofferne bedre, hvis maden ikke blandes med væske. Dette er også et godt tip mod kvalme.

 

  • Drik mindre under dine måltider. Drik i stedet massere ind imellem dine måltider.
  • Spis mindre måltider, men flere gange om dagen. Drop de klassiske 3 store måltider.
  • Riskiks og kiks generelt er gode at have liggende ved sengen. Så kan man spise lidt, inden man står op, eller hvis man har kvalme om aftenen. Sult kan nemlig ofte gøre kvalmen endnu værre.
  • Lyt til din krop – men undgå for mange krydderier og friturestegt mad, hvis det er det eneste du har lyst til. Gå i stedet efter neutrale fødevarer, som lækkert surdejsbrød med mandelsmør, agurk og selleri. Eller hvide ris med lynstegte grønsager.

 

Tekst Liv Winther og Bea Fagerholt

Kollage Anika Lori

NICE TO KNOW

Der er forskellige grunde til kvalme under graviditeten, og derfor er det også individuelt, hvad der hjælper den enkelte. Man skønner at 70-80% oplever kvalme i større eller mindre grad under deres graviditet. Kvalmen skyldes det graviditetsbevarende hormon hCG, som stiger frem til uge 11-14. En mindre procentdel døjer desværre med kvalmen under hele deres graviditet, og under 1% oplever kvalme og opkast i så svær grad, at de skal behandles på hospitalet.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *