Stephanie Gundelach: “Jeg har altid været bange for at føde”

Stephanie Gundelach bor i Paris med sin kæreste, håndboldspilleren Mikkel Hansen. De venter deres første barn. Vi møder Stephanie 3 uger inden termin i hendes lejlighed på Østerbro til en snak om at være gravid, tanker om fødslen og at skulle holde barsel i Paris  

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?  

”Jeg lå og solede mig i en baggård hos en veninde i slutningen af april. Hun sagde ’du har altså fået virkelig store bryster’. Jeg købte en test samme aften og den var positiv! De næste dage tog jeg nok fem test mere og stregen blev tydeligere og tydeligere. Jeg er 32 år og har mange veninder, som har aborteret og derfor havde jeg nok ikke regnet med, at jeg kunne blive gravid så hurtigt. Før nogen vidste det, bookede jeg en tidlig scanning på en privatklinik. Det var en meget syret oplevelse at se den lille bitte prik og høre dens hjertelyd.  Mikkel var i Paris og jeg skulle først se ham to uger efter. Jeg ville jo så gerne dele det med ham face-to-face, men endte med at ringe til ham. Først var han helt stille og ventede på, at jeg skulle sige det var en joke. Da han forstod det var virkeligt, blev han helt vildt glad og var dejlig rolig omkring det. Det var så underligt ikke at være sammen i det øjeblik.” 

Hvordan vil du beskrive din graviditet? 

”Jeg har seriøst haft den nemmeste graviditet. Jeg har ikke haft kvalme og var kun ramt af træthed i få uger. I fjerde måned dansede jeg rundt på Roskilde Festival og havde en fest til langt ud på natten og vi har rejse helt til Tokyo og Korea uden problemer. I september flyttede jeg som planlagt, ned til Mikkel i Paris.” 

Shop

Take Care • Uldslippers Voksne

600 kr

Hvordan har du det med din gravide krop?

”Jeg kan godt se jeg har taget 20 kg på, men jeg ikke haft noget problem med det. Jeg tænker at det er naturligt og det jo nok skal ryge af igen. Det undrer mig faktisk, at jeg ikke er blevet større, for jeg har spist virkelig meget hvidt brød, kage og godt med sukker. I Frankrig gør de sig ikke så meget i fuldkorn, det er rent slaraffenland og jeg har nydt at leve af croissanter!” 

Hvad savner du mest under din graviditet?  

”Jeg kunne vågne op i Paris og blive sindssyg over, at jeg ikke kunne få et specifikt stykke smørrebrød. Og så har det været hårdt, at jeg ikke har kunne få en lille skid på henover denne optur og mega lange sommer vi har haft i Danmark.”  

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?  

”Mit tøj skal være behageligt og jeg kan ikke lide når noget strammer over maven, så jeg har især været glad for kjoler. Jeg har købt mange tætsiddende jersey kjoler fra Cos, noget jeg normalt ikke går i, men det er det eneste jeg har haft lyst til at have på. Jeg har også stjålet Mikkels T-shirts, sweatre og jakker.” 

Hvad var det første stykke graviditetstøj du købte?  

”Jeg har købt ét par sorte gravidjeans, som jeg fandt i Monoprix i Paris. De har været vildt behagelige.”  

Hvilket item har du haft mest glæde af under din graviditet? 

”Jeg har døjet med kramper i mine ben, så jeg har været glad for mine kompressionsstrømper, som jeg har brugt på flyveture og nogle gange også om natten.” 

Hvilke sko har båret dig rundt under graviditeten?  

”Jeg har heldigvis ikke fået så hævede fødder, så jeg har kunne gå i hæle, men mest mine sneakers fra Asics.” 

Dyrker du motion under din graviditet?  

”Jeg trænede to gange om ugen inden jeg blev gravid, men da jeg var to måneder henne, var jeg i fitnesscentret og der fik jeg en følelse af at min krop sagde fra. Det respekterede jeg og siden den dag har jeg ikke dyrket noget motion. Jeg har gået og cyklet rundt og rørt mig som jeg plejer og det er først her til sidst i graviditeten, jeg er blevet mere besværet.” 

Hvordan har din hverdag i Paris set ud?  

”Jeg har gået på franskskole og har flere gange været frem og tilbage på styling jobs i Danmark. Jeg er gået tidligt på barsel og det har til tider været ensomt, hvor jeg har savnet mine veninder derhjemme. Det er vildt dejligt at Mikkel har mange søde venner i Paris, som vi har hængt ud med. Jeg mangler stadig at etablere et netværk i byen, men jeg har ikke haft det store sociale overskud til at tage hul på det.” 

To_the_moon_podcast_stephanie_SH_gundelach_Mikkel_hansen_kæreste_fødselsbretning_
Podcast

Efterfødselssamtale med Stephanie Gundelach – Om at frygte fødslen og derfor forberede sig ekstra grundigt

 Hvordan kommer din barsel til at se ud?  

”Jeg har startet en mødregruppe i Paris gennem Den Danske Kirke. Jeg ville gerne gøre så meget forarbejde som overhovedet muligt, for at det skulle blive en god oplevelse at være på barsel dernede. Vi er ni danske kvinder og de fleste har allerede børn. Det er rart at kunne bruge hinanden til at dele erfaringer og tips med. Mødregrupper findes ikke i Paris og de har som regel kun barsel i 3 måneder. Jeg har ikke set en eneste barnevogn i byen endnu, mit indtryk er, at de holder sig meget indenfor med deres børn. De fleste ammer heller ikke, det ville være uhørt at se en kvinde amme på en cafe. Det har jeg tænkt mig at være ligeglad med. Jeg ville altid dække mit bryst til, men jeg bliver nødt til at gøre tingene, som jeg ville herhjemme. Mikkel har ikke mulighed for at tage barsel, men han har et ret optimalt arbejdsskema. Han har meget fritid, men ikke så meget frihed. Han træner først om eftermiddagen og frem til aftenen, med mindre han spiller kamp, så vi har hele formiddagen sammen.”  

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet? 

”Jeg har købt Rudolphs Mommy & Me og Bodylotion, jeg har kun været ekstra opmærksom på mine kropsprodukter, da jeg generelt ikkebruger så meget makeup til hverdag. Jeg fik fornylig farvet vipper, det tænkte jeg var rart op til fødslen.”  

 Har du taget tilskud under din graviditet?  

”Jeg har taget nogle franske graviditetsvitaminpiller, omega 3 fra Puori, jern og magnesium om aftenen. Jeg sørger for at spise en del bananer, da det skulle hjælpe mod de kramper jeg kan få i benene.”   

Hvordan har du forberedt dig på fødslen? 

”Jeg har haft sygt nøjeren over at skulle føde og har altid været bange for det, så jeg vidste fra starten, at jeg skulle bruge nogen forberedelse. Jeg bliver så irriteret når folk siger ’men kvinder har jo født i tusindevis af år og kroppen er lavet til det’ – Ja ja, men for at du ikke skal få et traume, er det vigtigt, at være forberedt på, hvad der skal ske. Jeg startede til Smertefrifødsel, men det var ikke rigtig noget for mig. Jeg syntes vejrtrækningsøvelserne var ubehagelige. Så fik jeg anbefalet det her site, The Positive Birth Company, som er meget mere mig. Det er et super nice online kursus med overskuelige guides og lydfiler. Fordi jeg nu er så oplyst omkring alle faserne, føler jeg mig godt udrustet. Jeg er blevet medlem af The Positive Birth Companys Facebook gruppe, hvor folk deler deres fødselsoplevelser – jeg kan sidde i timevis og læse beretningerne og jeg ender altid med at tude fordi det er så rørende. Førhen har jeg kun hørt dramahistorier om fødsler og de har ikke gjort noget godt for mig.  

Vi hyrede en jordemoder fra Riget, til at komme til Paris for at forberede Mikkel på fødslen.  

Jeg er slet ikke i tvivl om, at Mikkel kommer til at være den bedste støtte under fødslen. Han ved alt om kroppen og hvor vigtigt det mentale er når kroppen er fysisk presset. Han vil være opmærksom på fixpunkter som kæben, nakken og hænderne og sikre de ikke er spændte.” 

Har du nogle ønsker om din fødsel? 

”Mikkel forærede mig en massage på Ritz i Paris. Der spillede de klassisk klaver og det var vildt dejligt at lytte til, så vi har lavet en lignende playliste til fødslen. Jeg har også pakket en lavendelolie og vil gerne have dæmpet belysning, så det kan blive så trygt som muligt. Jeg elsker at gå i karbad, så jeg håber at kunne komme i vand. Jeg vil have alt den smertelindring jeg kan få, så selvom jeg gerne vil blive hjemme så længe som muligt når veerne starter, er jeg bange for at misse vinduet for at få en epiduralblokade. Desværre er min termin helt fucked i forhold til at det sidste barselsafsnit på Riget lukker den 17. december. Vi kan derfor forvente at blive sendt hjem kun fire timer efter fødslen. Derfor overvejer vi at tjekke ind på et privat barselshotel eller få privat ammehjælp efter fødslen.  Jeg kan bare ikke lade være med at tænke på alle de kvinder, der ikke har muligheden for det. Jeg synes det er så sindssygt, at vi i et velfærdssamfund som Danmark, hvor vi betaler så høj skat, bliver ved med at skære i midlerne til de kvinder, der lige har født. Støtte i den første tid er grundlæggende for, at man får en god start! Hvis de kan protestere i Paris og brænde biler af i gaden fordi benzinpriserne stiger – hvorfor er danske kvinder så ikke mere oppe på barrikaderne i disse tider? I Paris er du indlagt i flere dage, hvor de holder opsyn med dig, du går også til mange flere undersøgelser under graviditeten.” 

 Hvad skal du nå inden du føder?  

”Jeg har en lang tjekliste med alt det, jeg skal nå at købe og en hospitalstaske, der skal pakkes færdigt. I’m almost there. Derudover er der et par julefrokoster og biografaftaler jeg håber jeg når inden jeg popper. Og så skal jeg sove så meget og så længe som muligt.” 

Læs også

Sofie Bording – Om hvordan det krævede to år og en abort, før det lykkedes at blive gravid

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther

Paris by Stephanie 

Spis morgenmad på den lille og hyggelige cafe Fragments, @fragmentsparis 

Prøv byens bedste kanelsnurre fra Paris bedste bageri Circus Bakery, @circusbakeryparis 

Shop i The Broken Arm, som har et nøje kurrateret udvalg af tøj og sko fra mærker som f.eks. Céline, Jacquemus, Asics og Calvin Klein, @thebrokenarm 

Lige nu kan jeg anbefale Basquiat på Fondation Louis Vuitton, Gustav Klimt på Atelier des Lumières og On Air udstillingen på Palais de Tokyo. 

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Karin Winther andersen

Så skønt og ærligt fortalt og med dejlige billeder ❤️, også på nethinden, mens jeg læser interwievet 😊😃
Held og lykke med fødslen til dig og Mikkel !

Så fint et interview. Så oprigtigt og med de helt naturlige bekymringer inden guldet kommer til verdenen. Held og lykke!

Ved hun ikke, at afdelingen kun var 47% belagt – altså det tog senge pladser fra syge folk der har behov for det.
Selvfølgelig bliver ingen sendt hjem fra hospitalet, hvis det var komplikationer under fødslen, eller der er andre faktorer gør sig gældende.

To The Moon, Honey

Hej Kristian
Tak for din kommentar.
Belægningen ligger faktisk på 44%. Forklaringen findes i, at Patienthotellet er et amputeret alternativ til et barselsafsnit, uden bemanding halvdelen af døgnet og derfor vælger kvinder i de fleste tilfælde, at tage hjem. Der efterlyses et afsnit til nybagte forældre, hvor de kan få den rette støtte og vejledning til amning, blødninger, psykiske såvel som fysiske men.
De bedste hilsner,
Liv & Bea.

Du har SÅ meget ret i det du skriver!! Den første tid er alt afgørende! Jeg blev sendt hjem efter 5 timer med barn nr. 2 og et døgn senere var jeg tilbage pga. blødninger og 14 dage senere var jeg indlagt to dage pga. brystbetændelse. Det kunne med garanti være undgået hvis jeg havde fået hjælp, ro og støtte fra starten.

To The Moon, Honey

Kære Carla, dejligt du læser med herinde. Vi tror, ligesom dig, på at ro og støtte i den første tid som mor er altafgørende. Din historie står desværre langt fra alene. Tak fordi du deler med os <3

Jeg mangler insp til graviditetstøj, kan man få mærket på den fine nude slip dress Stephanie har på? Tak!

Hej Jacqueline. Stephanie’s slip dress er fra Joseph. Måske du kan finde den på udsalg lige nu. Held og lykke 🙂
De bedste hilsner To The Moon