Molly Hasselflug-Egelind – “Det er som om min moderkage har tvunget mig til at slappe af”

Skuespillerinde Molly Hasselflug-Egelind venter sit andet barn, og her fortæller hun om at føle sig meget bedre klædt på, end da hun første gang blev mor for 6 år siden. Vi møder Molly få dage inden hendes planlagte kejsersnit til en snak om en graviditet, der har tvunget hende ud af hendes comfort zone og bede om hjælp og læne sig tilbage.

 

Vi havde egentlig en interviewaftale om 14 dage, men så tigger en sms ind fra Molly: ’Jeg skal have et planlagt kejsersnit allerede næste uge. Det er lidt vildt. Kan vi nå at mødes inden?’ Molly har en foranliggende moderkage og med tre indlæggelser på grund af blødninger, men en baby der har det fint og vokser, som hun skal, er det blevet besluttet, at hun skal føde ved kejsersnit.

Molly var 26 år, da hun fik sin første datter, Ellinor, som hun har med sin mand, skuespiller Benjamin Hasselflug-Egelind. Hun var i fuld gang med sin skuespilleruddannelse, og det var en præmis fra start, at hun skulle tilbage på skolen igen efter otte uger.

”Der er max. otte elever på en årgang, og der er enormt meget par-arbejde og sammenhold. Det er svært at hoppe ud og tage et års orlov og hoppe ind igen i en anden gruppe, som er i symbiose med hinanden. Min mand havde en forestilling, da jeg havde født, så intet foregik på traditionel forstand.

Jeg er i forvejen et kontrolmenneske, men jeg blev en kontrolfreak, da jeg havde født og skulle have puslespillet til at passe og tilrettelægge dette lille spædbarns rytmer. Det var med amninger indimellem undervisning, og i dag er jeg stolt over, at jeg ammede Ellinor i 9 måneder under de forudsætninger. Det gik, kan jeg jo sige i dag, men det havde også sin pris. Jeg kunne ikke sove om natten og jeg var meget oppe på beatet hele tiden. Jeg kunne ikke finde ro. Jeg fik det bedre jo længere ind i ’barslen’ jeg kom, men det krævede også en form for traumebehandling, hvor jeg bearbejdede omvæltningen.

I takt med, at der er kommet mere fokus på moderskabet, har jeg lært meget – jeg anede eksempelvis ikke, at der var noget, der hed det fjerde trimester. Denne barsel bliver anderledes og med en helt anden ro. Jeg er nærmest blevet grådig og vil have det hele i barslen – gåture, kaffe, mødregruppe og babysvømning – alt det jeg ikke fik første gang.”

To_the_moon_honey_baby_bump_Molly_egelind_gravid

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

”Da min mand og jeg besluttede os for at få et til barn, var jeg indstillet på, at det ville tage noget tid. Jeg har PCO, og derfor er min ægløsning ikke til at regne med. Efter noget tid var jeg overbevist om, at min cyklus var gået helt i stå, og det var kommet så vidt oppe i mit hoved, at jeg gik og lyttede til en To The Moon, Honey-podcast om at være ufrivillig barnløs og følte mig som en del af panelet.

I mellemtiden fik jeg en rolle i TV2s julekalender, hvor optagelserne strækker sig over et halvt år. Jeg tog det som et tegn på, at vi skulle holde en pause i vores prøven på at blive gravide. Under optagelserne var jeg tidligt oppe hver morgen og kørte på, og jeg gik godt nok og var lidt træt – men jeg registrerede det på ingen måde som graviditetssymptomer. Jeg havde en test liggende derhjemme, som min underbevidsthed fortalte mig, at jeg skulle tage – og den viste så to meget tydelige streger. Jeg var knap otte uger henne. Det løb mig koldt ned ad ryggen, og det første, der slog mig, var en dårlig samvittighed over for dem, der havde hyret mig. Tanker om skånekostume og dårlige vibes fyldte mit hoved. Samtidig ville jeg gerne have 12 ugers undersøgelsen overstået, inden jeg ville annoncere det. Det var jo helt åndssvagt at tænke sådan, for der viste sig ikke at være andet end lykønskninger og forståelse.”

Til 20 ugers scanningen får Molly og hendes mand at vide, at hun har en foranliggende moderkage – placenta prævia, og at hun skal være indstillet på, at fødslen muligvis kommer til at foregå ved kejsersnit.

”Jeg gik egentlig længe med en idé om, at den nok ville rykke sig, det var også det jeg mødte hos fagpersoner – men i uge 31 begyndte jeg at bløde og kom ind på en fødestue, hvor jeg lå indlagt til observation. Det var en kæmpe forskrækkelse, selvom jeg var blevet advaret om at det kunne ske, så var det ubehageligt at opleve. Alt så heldigvis fint ud og jeg fik medicin, der stoppede blødningen. Man skal undgå, at blødningen fortsætter fra moderkagen, så kan det nemlig blive kritisk. Siden måtte jeg afsted yderligere to gange på grund af blødninger.

Da jeg blev udskrevet efter min seneste indlæggelse, fik jeg beskeden om, at jeg skal have kejsersnit. Det kom ikke som noget chok. Jeg har jo vidst siden uge 20, at jeg har foranliggende moderkage, og det har hele tiden været på tale som en sandsynlighed. Faktisk blev jeg virkelig lettet over, at der endelig kom en afklaring, og jeg kunne begynde at fokusere min energi på noget konkret, og prøve at få det bedste ud af min situation.

Jeg ønsker mig et ’nænsomt kejsersnit’ med sænket operationsafdækning og hurtig hud-til-hud og tror og håber, det kan blive en rigtig fin oplevelse. Jeg har forberedt mig så godt, jeg kunne, læst en masse og set videoer på Youtube, og de har slet ikke skræmt mig. Jeg fødte min datter Ellinor vaginalt – det var en klassisk førstegangsfødsel, som tog en evighed, men alt gik fint.”

Læs også

Cathrine Saks: “Saks Potts har været min baby i snart 10 år”

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

”Siden jeg fandt ud af, at jeg var gravid, har jeg haft kvalme, og jeg er faktisk ikke sluppet af med den endnu. Intet har hjulpet, udover isvand og det får man jo ikke så meget næring ud af. Jeg har tvunget mig selv til at få noget indenbords. Mad er normalt en enorm stor del af min livsglæde så det er har været svært at skulle undvære min appetit.

I min første graviditet led jeg heftigt af vand i kroppen, men det har jeg sluppet for denne gang. Jeg er meget glad for at lave lymfedrænage med gua sha og dobbelt-tørbørstning med to børster, så er man hurtigere igennem, og så tager jeg kølige bade – det har jeg gjort ekstra meget under graviditeten, og jeg forestiller mig, at der er en sammenhæng mellem mine ritualer, og at jeg ikke er plaget af hævelser.”

 To_the_moon_honey_baby_bump_Molly_egelind_gravid

Hvordan har du det med din gravide krop?

”Jeg er 182 høj, så der gik noget tid, før jeg fik rigtig mave, og det var også først, da jeg var seks måneder henne, at alle på mit job fandt ud af, at jeg var gravid. Men det har kostet kræfter at spille ’ikke gravid’. Det har krævet en anden kropsbevidsthed, hvor jeg har arbejdet imod at strutte og vise min mave, og jeg er blevet mester i at arbejde med mit kostume og skjule maven med tasker og lommer.

Efter min indlæggelse blev jeg beordret til at tage den med ro, og det har givet min mave tid og opmærksomhed. Det er først i tredje trimester, at jeg er virkelig er sunket ind i min graviditet, og jeg kan nærmest få separationsangst ved tanken om, at det snart er slut.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

”Corona har på mange måder gjort det mere tilgivende at være gravid, for jeg føler ikke, der er særlig meget, jeg er gået glip af. Ingen middage ude med veninder eller andre festligheder, og det er faktisk rart. Noget af det lækreste, jeg ved, er østers og champagne – det lyder mega dekadent, men jeg elsker det bare. Det bliver en kæmpe forløsning at kunne nyde mad igen.”

Hvad har du klædt dig i under din graviditet?

”Jeg har prioriteret at købe ting, som jeg ved, jeg også vil have lyst til at bruge efter graviditeten. Under min første graviditet syntes jeg, det var så spændende med stretch og ventetøj, men det røg jo ud akkurat, som jeg havde født, så det er jeg gået udenom i denne omgang. Jeg har måtte lægge jeans på hylden, og så er der sat en ekstra fed streg under komfort og alt, der hverken strammer eller kradser.”

Hvad var det første stykke graviditetstøj du købte og hvor langt var du henne?

”Jeg har et par leggings fra Milker, der kan trækkes op over maven. De har været en redning her til sidst i graviditeten, da de også kan bruges under kjoler. Jeg har også købt nogle yoga bh’er i Arket, som er lækre, og et par bukser fra Boob i Enula9.”

To_the_moon_honey_mama_actress_skuespiller_gravid_mor_Amanada_collin_sissel_abel_
Læs også

Amanda Collin: “Nu er vi en enhed”

Hvilket item har du haft mest glæde af under din graviditet?

”Jeg har tyndslidt mine pyjamaslignende bukser fra Ficus Folium, som jeg har købt i fem forskellige varianter. De er utroligt behagelige og findes i forskellige farver og mønstre.”

Hvilke sko har båret dig rundt under graviditeten?

”Mine Salomon-sneakers er helt fantastiske at gå i, og så lukkes de med elastik, så jeg er fri for snørebånd. Dem og mine gummistøvler fra Bottega Veneta, som man også lige svupper i, har jeg levet i. Lige nu går jeg rundt i Crocks med jordbærmønster på, som jeg også skal have med på hospitalet når jeg skal føde.”

 To_the_moon_honey_baby_bump_Molly_egelind_gravid

Dyrker du motion under din graviditet?

”Jeg har længe dyrket en yogaform, der hedder bowspring, som den helt vidunderlig yogalærer Ditte Bykærholm Nielsen har lært mig. Men jeg har desværre ikke måtte lave noget som helst det sidste stykke tid, og jeg kan godt mærke, at min krop savner at blive brugt. Jeg finder stor ro i at bruge mine muskler og føle mig stærk, og jeg trænger til at bruge min krop. It’s a small price to pay, men det er klart noget, jeg savner.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

”Jeg har altid elsket alt, hvad der dufter, men under min første graviditet gjorde jeg selvfølgelig, som det blev anbefalet, og ryddede mit badeværelsesskab for produkter med parfume i. Da jeg havde født, holdt jeg mig til de samme produkter som under graviditeten, men jeg sneg en af mine gamle shampooer ind i rutinen. Det slog min krop bare benhårdt ned på, og jeg udviklede parfumeallergi på et splitsekund – jeg fik det sygeste udslet i ansigt og på mine albuer og havde et nældefeberagtigt ansigt. Det gjorde, at jeg lagde min rutine fuldstændig om til at være 100% parfumefri.

Jeg opdagede pludselig, hvor meget parfume der er i alt, hvad vi omgiver os med – alt skal bare dufte af noget, og jeg tror, som med så meget andet, så rykker ens tolerance sig i takt med, at man forbruger mere og mere. Jeg kan stadig bruge en rigtig dyr parfume og det elsker jeg også, men det er no-go i produkter der bruges på krop og ansigt.

Det har ikke været svært at omstille min rutine og undvære parfume, og jeg er blevet en haj til at læse indholdsfortegnelser på alt. Sokind laver en vildt lækker mavecreme mod kløende hud, som jeg har brugt. Hvis jeg skal bruge olie, er det vigtigt, den trænger hurtigt ind i huden. Jeg er meget glad for Bioeffects serum, som også kan bruges under graviditeten. Det føles luksusagtigt at bruge den. Selvbruneren Hint of Summer fra Rudolph Care har jeg flittigt brugt i min dagcreme – den gør underværker, når jeg har været grøn i hovedet af kvalme.”

To_the_moon_honey_gravid_med_julie_teglhus_ rasmus_seebachs_kæreste_baby_bump_
Læs også

Julie Teglhus – ”Jeg blev ægte besat af tanken om at blive gravid”

Hvilke kosttilskud har du taget under din graviditet?

”Jeg har taget Bio-gravid, som kommer i en sampak med mineraler, vitaminer og fiskeolie – der er seks piller, og så ved jeg, at jeg er dækket ind. Fiskeolien er jeg holdt op med for et par uger siden her op til fødslen. Jeg har været opmærksom på at supplere med mælkesyrebakterier, fordi jeg ved at baby ikke får det sammen mælkesyreboost, som ved en vaginal fødsel. Aminojern har jeg også taget og det har gjort en stor forskel for mit energiniveau – jeg spiser det sammen med grapefrugt, da det er lettere optageligt med C vitamin.”

Hvordan har jeres store datter det?

”Vores datter Ellinor er 6 når, så hun forstår det hele og har været enormt omsorgsfuld over for maven – det er så cute.  Da hun startede i skole og opdagede, at alle andre har en søskende, var hun hurtigt til også at bestille det samme. Jeg har været begrænset de sidste uger, og der er allerede gået noget opmærksomhed fra hende, fordi jeg har haft ekstra brug for hjælp. Hun har en alder, hvor hun kan sætte ord på sine følelser, og det gør at vi kan tale om det, og det er rigtig rart.

To_the_moon_honey_baby_bump_Molly_egelind_gravid

Hvordan ser den første tid efter fødslen ud?

”Vi regner med at være på hospitalet de to første døgn efter fødslen, mens Ellinor er helgarderet herhjemme af alle sine bedsteforældre. Vi har aftalt, at det er Ellinor, der skal møde sin lillesøster først, mens vores forældre går en tur, og når vi er klar, må de komme tilbage og møde hende.

Jeg er selv seks år ældre end min lillesøster, og jeg kan tydeligt huske det at blive storesøster – det var en stor ting, også lidt småtraumatisk. Det er en gave til hende, men det er også en omvæltning.

To_the_moon_honey_gravid_med_julie_teglhus_ rasmus_seebachs_kæreste_baby_bump_
Læs også

Julie Teglhus – ”Jeg blev ægte besat af tanken om at blive gravid”

Jeg er rigtig dårlig til at bede om hjælp, men fordi jeg har været så begrænset, er jeg blevet tvunget til at række ud og prøve at lade være med at være så tapper. Jeg vil og kan normalt gøre alt selv. Vi har sagt til vores familier, at i den første tid behøver det ikke være planlagte besøg, de må gerne tage metroen herud tog gå ned med skraldet.

Jeg drømmer om at praktisere nogle af principperne bag de første 40 dage, og fordi jeg skulle så meget med det samme efter fødslen af min første datter, vil jeg øve mig i at finde ro i at tage det roligt. Det er normalt ikke min grundindstilling, men jeg vil rigtig gerne prøve. Hvis man skal kigge på noget positivt i forhold til min tilstand, så må det være, at jeg skal lære at slappe af.”

 

Tekst Bea Fagerholt Foto Nadia Von Rikka

Meet’n’greet

Molly Hasselflug-Egelind, 33, været sammen med sin mand  Benjamin Hasselflug-Egelind i 10 år og gift i 5 år. Sammen har de datteren Ellinor på 6 år, og snart kommer endnu en lille pige.

 

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *