Mathilde Torp Mader – Om at have opgivet at få børn

Mathilde Torp Mader havde egentlig lagt drømmen om at blive mor på hylden. Men så blev hun gravid. Hør By Malene Birgers kreative direktør fortælle om at være for bekymret i sin graviditet til rigtigt at glæde sig, alt imens hun pendler imellem København og London med sin gravide mave.

 

Hvordan er det at være højgravid midt i en tid med karantæner, rejseforbud og coronavirus?

“Vi har virkeligt skruet ned for al kontakt med folk og alle jordemoder aftaler i London foregår hjemme nu, så gravide ikke skal bruge transport for at komme frem og tilbage. Min mand må heldigvis godt deltage i fødslen og da vi begge to er hjemme her i count down-tiden, håber jeg ikke, der bliver nogen problemer med sygdom. Det er selvfølgeligt lidt skræmmende, for vi ved stadig ikke, hvordan situationen er i England om 3 uger. Vi har bestilt tid på et privathospital, så vi har begge options, hvis vores lokale hospital bukker under med for mange syge Covid-19 patienter. Men jeg håber, vi stadig kan bruge vores lokale hospital. Det er jo der, vi har forberedt os, og der vi har lært lægerne og jordemødrene at kende. Men det er mærkeligt at tænke på, at vores søn måske er flere måneder gammel, inden han kan møde sin danske familie. For så længe der er rejseforbud, og vi er lidt usikre på smittefaren for ældre kan min familie ikke komme over. Men så må vi facetime.”

To_the_moon_honey_vibe_dabelsteen_baby_bump_gravid_med_Liv_winther_bea_fagerholt_
Læs også

Vibe Dabelsteen – “Min alder har fyldt meget i min graviditet”

Hvordan fandt du ud af at du var gravid?

“Vi havde lige afholdt vores Spring-Summer 2020 Show i København, og da jeg tog hjem efter showet, havde jeg det helt vildt underligt. Jeg følte, at min lænd brændte. Min mand og jeg var kommet frem til den erkendelse, at vi højst sandsynligt ikke kunne få børn. Vi havde prøvet i mange år, men regnede efterhånden ikke med, at det var noget, der ville ske for os. Jeg ringede til min mand og sagde: ‘Der er et eller andet, der er underligt’. Han syntes, at jeg skulle tage en test, men jeg sagde at det var der jo ingen grund til, men han blev ved, så den aften gik vi ned for at købe et par graviditetstests. Den første test var positiv. Jeg var helt lamslået, sagde bare: ‘Oh my god!’ og viste den til min mand, der sad inde i stuen. Han var sikker på, at jeg havde tisset forkert på den. Så jeg måtte tisse på en til, foran ham! Og resultatet var det samme. Senere samme nat vågnede jeg og tænkte, at det simpelthen ikke kunne passe. Så jeg stod op og tissede på en til. Om morgenen tissede jeg på endnu en, og så var jeg sådan ‘Ok, nu går jeg til lægen’. Den første tid var præget af, at vi simpelthen ikke turde tro på det, og jeg blev ved med at tisse på de der stænger i næsten halvanden måned. Hvis jeg for eksempel havde været stresset på arbejdet, tænkte jeg, at nu var det nok gået væk. Så tog jeg en test igen. Nogle gange var stregen tydelig, andre dage utydelig. Jeg stressede over det. Indtil min mand sagde: ‘Har du tænkt dig at forsætte med at købe de der tests, til du er i 8. måned?’ Så var jeg sådan: ‘Fair nok. Jeg er gravid’.”

To_the_moon_honey_baby_bump_gravid_med_Mathilde_torp_mader_by_malene_birger_2-Coco_hotel_

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“På grund af min alder fik jeg min første scanning i 8. uge for at tjekke, at alt så ordentligt ud. Da vi hørte hjertelyd, føltes det sådan ’Ok we’re in business’. Da jeg så ham til 12 ugers scanningen, sad min mand på en tourbus et sted i USA og ventede på, at jeg skulle skrive, om alt var ok. Han lignede en rigtig baby på scanningen, og det hjalp meget. Hende, der scannede mig, tjekkede først hans ben, så hans ene arm og så resten af kroppen. Da hun var færdig, var jeg sikker på, at han kun havde en arm, fordi hun kun nævnte en under scanningen. Jeg troede simpelthen hele tiden, at der ville komme en dårlig nyhed. Hun var super forstående og forklarede. at den anden arm selvfølgelig var på den anden side af kroppen! Jeg er stadig meget bekymret, men efter 20 ugers scanningen begyndte det at gå meget bedre mentalt. Fysisk havde jeg det egentlig fint de første 6 uger. Men så blev jeg så syg, så syg. Alt lugtede dårligt og bare tanken om noget ulækkert kunne få mig til at kaste op. Jeg fyldte 40 i efteråret, og vi havde, før jeg vidste, jeg var gravid, lejet et hus i Palms Springs og fået en masse mennesker til at komme og fejre min fødselsdag dér. Der var swimming pool, og vi fik mad fra den lækreste restaurant. Al den mad, de kom ud med var jo dejligt, men jeg syntes bare, det var ulækkert og endte med en portion macaroni and cheese. Det var jo lidt ærgerligt.”

Hvordan har du haft det mentalt?

“Det er ikke, fordi jeg fortryder, at jeg ikke blev gladere tidligere, det var bare ikke muligt. Jeg har venner, der har mistet i uge 12, 14 og 20. Endda i 6. måned. Det er mennesker, jeg er meget tæt på, og derfor har det været meget svært at lægge de tanker fra mig. Det er ikke, fordi vi ikke fejrer ham. Det er bare meget skrøbeligt, og der er mange, der har alle mulige vilde historier, som bare vælter ud af dem. Jeg forstår ikke, at man fortæller skræmmehistorier til en gravid kvinde, men det gør folk altså. Så det ender med, at man ikke bare er bekymret for, at baby skal få morfars virkelig grimme næse, men også at hans hånd skal visne inde i maven, hvis navlestrengen nu vikler sig rundt om armen!”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

“Nu siger jeg et rigtigt kedelig ord: Praktisk. Eller måske afslappet poleret? Nu arbejder jeg jo med et luksusbrand, men det må aldrig blive højtideligt. Jeg kravler rundt på gulvet det ene øjeblik og fitter tøj. Men alt tøj, der kan gøre min hverdag nemmere er kærkomment.  Jeg går meget op i, hvilke materialer jeg har tæt inde på huden. Det skal helst være bomuld, cashmere eller uld, så jeg føler, at min hud kan ånde. Det er blevet mere ekstremt, efter jeg er blevet gravid, men sådan har jeg faktisk altid haft det med materialer.”

Hvad var det første stykke graviditetstøj, du købte?

“Der gik ikke særligt lang tid før, at når jeg spiste, så blev jeg vildt oppustet. Så der var en aften, og det var inden min 12 ugers scanning, hvor jeg måtte gå hjem fra en restaurant med åbne jeans. Der tænkte jeg: ‘Det dur jo ikke, det her’. Så købte jeg to par graviditetsjeans med elastik i siderne fra Asos, og dem har jeg brugt helt vildt meget. Jeg har også købt et sort bomuldsrør til min mave fra Jojo Maman Bebe. Det strammer ind, og gør, at man ikke skiller på maven.”

Hvilke sko har båret dig igennem din gravidtet ?

“Jeg har gået i sneakers hele vejen igennem fra Nike og Converse. Og så har jeg købt nogle ortopædindlæg til mine sko. Det læste jeg et sted, at man skulle, fordi indlægget gør, at ens fod ikke falder sammen, og man dermed ikke får større fødder. Den er lidt silikoneagtigt, og det har fungeret vildt godt.”

Har du haft nogle cravings eller savn?

“I starten var det hele tiden frugt. Derefter gik jeg efter alle madvarer, der var helt milde, eventuelt med lidt smeltet ost ovenpå. Det skulle helst ikke rigtigt smage af noget. Primært pasta og ellers frugt. Jeg havde lige en måned, hvor jeg skulle have grapefrugt hele tiden. Lige nu, hvor jeg er så langt i graviditeten er min kost styret af, at jeg har udviklet graviditetsdiabetes, hvilket min læge forklarer sker for mange gravide i min alder. Det betyder, at jeg ikke må spise sukker og kun frugt i små portioner. Ingen kulhydrater eller i hvert fald meget lidt ad gangen, og ellers er det mest fisk og grøntsager. Jeg har taget 10 kilo på i alt, og det ser ikke ud til, at jeg når at tage meget mere på. Nu savner jeg bare sashimi og en aperol spritz.”

To_The_moon_honey_ditte_isager_Smiler_Fotograf_liv_winther_bea_fagerholt_
Læs også

Ditte Isager: “Hver gang jeg laver en bog med Gwyneth, får jeg et barn”

Dyrker du motion?

“Jeg dyrker meget langsom yoga – som i virkeligheden handler mere om åndedræt. Og så laver jeg ’bounce your baby’ 2 gange om ugen, hvor man sidder på en stor bold. Vi løfter vægte, og så bruger vi vores underliv til at holde balancen. Jeg dyrker nok mere motion nu, end jeg nogensinde har gjort. Fordi jeg føler, at jeg skylder ham det og for at være i god form til fødslen, selvfølgelig.”

To_the_moon_honey_baby_bump_gravid_med_Mathilde_torp_mader_by_malene_birger_2-Coco_hotel_

Har du forberedt dig på fødslen?

“Jeg har læst en del bøger om fødslen, både kvinders egne oplevelser og jordemødre, der deler ud af deres erfaringer. Jeg har læst en del om ‘Hypnobirthing’ og har meldt mig til et par åndedrætskurser. Jeg har ikke en speciel idé om, at jeg kan eller skal gøre det uden smertestillende, men jeg vil bare rigtig gerne gå ind til fødslen uden at være bange. Alle de yogalærere, jeg har talt med, siger, at jo mere bange man er, jo mere strammer dine muskler op og modarbejder din fødsel.”

Hvad har du af forventninger til din fødsel?

“Jeg har en veninde, der fødte derhjemme i et badekar på to Panodiler uden noget forberedelse, og en veninde der tog Smertefri Fødsel-kurset, og bagefter har vi joket med, at hun ville have sine penge tilbage, fordi hendes fødsel havde gjort så sindsygt ondt. Til at starte med ville jeg bare føde derhjemme, helt hippie-agtigt. Men lægen var bare sådan: ‘Det kan du godt glemme. Du er 40.’  Lægerne har allerede sagt, at på grund af min alder vil de helst have mig ind på fødestuen fra starten. Og jeg har valgt at lytte til dem. Jeg har jo ikke lyst til at gøre noget, de ikke anbefaler. Da jeg er førstegangsfødende, er jeg forberedt på de forskellige scenarier, men jeg vil ikke have en stram plan for min fødsel, hverken på papiret eller inde i hovedet. Jeg vil bare prøve at gå lidt med det, der sker.”

Du skal føde i England. Hvordan er det i forhold til, hvad du kender fra Danmark?

“Jeg tror ikke, der er en stor forskel. De fleste fødestuer i England er styret af jordemødrene, og man ender først på lægeafdelingen, hvis noget er risikabelt, eller man har brug for mere smertestillende. Indstillingen til amning er også meget lig Danmark, hvor de støtter op om at få en god ammestart. Det er til gengæld meget anderledes for mine veninder i Paris. Jeg har en veninde, hvor sygeplejersken sagde til hende, at hun skulle huske, at hendes bryster var til hendes ægtemand, ikke baby!”

To_the_moon_honey_baby_bump_gravid_med_Mathilde_torp_mader_by_malene_birger_2-Coco_hotel_

Har dine skønhedsvaner ændret sig?

“Jeg skar alle de skønhedsprodukter væk, som jeg ikke direkte kendte ingredienserne i. Og så har jeg undgået Retinol (A-vitamin). Der røg meget ud på den konto. Der var A-vitamin i så mange af mine produkter. Min øjencreme, natcreme og kropsolie. Nu bruger jeg Vintner’s Daughters Active Botanical Serum til ansigtet.
Jeg plejede at være lidt ligeglad med bodylotions, det er sådan lidt so-so, om jeg får det brugt. Men i min graviditet smører jeg min mave ind i olie eller balm som det første om morgenen og igen om aftenen. Jeg er på min anden flaske af African Botanicals Anti Stretch Mark Oil, og indtil videre har det virket – fingers crossed! Weledas Perineum massage olie og Karmamejus Luxe Balm 01 er også gode til krop og maven. Better You Original Magnesium Oil virker mod krampe i ben og fødder.”

Læs også

Cecilie Milsted Lind – Om at tage medicin under graviditeten

Har du ændret sine spisevaner eller spist noget særligt kosttilskud?

“Jeg har spist folsyrer, Viridian Organic Vitamin D og Q10 længe, fordi vi stadig havde et lille håb om, at jeg ville blive gravid en dag. Q10 er også godt for huden, men man må ikke spise det, mens man er gravid. Under graviditeten har jeg taget en økologisk multivitaminpille, BioCare Pregnancy Multinutrient, og drukket Floradix Iron.”

 

Tekst og Foto Liv Winther

Meet’n’greet

Mathilde Torp Mader, 40 år, blev kreativ direktør for By Malene Birger i 2017. Tidligere har hun arbejdet for Marni, Mulberry og Vanessa Bruno. Hun bor i Hackney i London med sin mand Felix Martin, der er musiker.

 

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *