Frederikke Raun Cantor – Om at dyrke fødselsvideoer på nettet og glæde sig til fødslen

Frederikke ved godt, at hun er heldig, når hun fortæller om sin nemme graviditet, som både lykkedes i første hug og som hun har nydt i fulde drag i 9 måneder. Her fortæller hun om at tage tyren ved hornene og se den forestående fødsel i øjnene og finde tryghed i at dyrke fødselsvideoer på nettet for at blive klogere på, hvad der venter forude.

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Det var rimelig klassisk facon. Max og jeg havde talt om, at vi skulle gå i gang, og efter første forsøg udeblev min menstruation. Min kæreste havde stor tiltro til, at den var der, jeg var lidt mere realistisk omkring, at det godt kan tage noget tid. Men så fik han ret. Jeg skulle lige vænne mig til, at det var gået så stærkt, selvom jeg godt ved, at det jo ikke er noget, man skal klage over. Vi holdt det for os selv helt frem til nakkefoldsscanningen, det er jo en skrøbelig ting til at starte med. Jeg syntes også, det var lidt noieren, og jeg følte, at det blev meget mere virkeligt, hvis vi delte det. Derfor føltes det rigtigt at vi gik og vænnede os til tanken og det var faktisk virkelig hyggeligt at have det for os selv. Den dag vi skulle til nakkefoldsscanning havde vi lagt en frokostaftale og en middag i kalenderen med vore respektive forældre, så vi kunne dele nyheden med dem i hold.”

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“Jeg har seriøst haft det så godt. Der har været minimalt med kvalme og gener, så jeg har virkelig været hende den irriterende, der bare har nydt hvert et sekund. Jeg har en del gravide veninder, som har døjet med alt fra lavt blodtryk til vilde opkastninger, så jeg er ret bevidst om, hvor forskånet jeg har været.”

DETALJER FOR VEDHÆFTNING To_the_moon_Honey_Baby_bump_Gravid_med_Frederikke_Raun_Cantor_

Hvordan har du det med din gravide krop?

“I starten havde jeg det lidt underligt med den, mest fordi jeg lige pludselig ikke lignede mig selv. I denne periode hvor min krop har forandret sig så meget, har det været vigtigt for mig, at jeg kunne kigge på billeder fra min graviditet og genkende mig selv, og derfor har jeg gjort lidt ekstra ud af at være tro mod min stil, selvom jeg har været en tyk basse. Samtidig er jeg vildt stolt over min krop og dens højere formål, og så er det sgu fint at den buler ud mærkelige steder, og at jeg pludselig har en flad numse og store bryster. Jeg har vænnet mig til at ligne en lille spærreballon, men nu hvor jeg har termin om lidt, glæder jeg mig til at få min krop tilbage.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

“Et rigtig godt glas vin. Det har jeg nemlig ikke brudt mig om at drikke under graviditeten. Min lyst har ikke kunnet overmane min dårlige samvittighed, så det er noget jeg bare har måttet glæde mig til at få på den anden side.
Jeg savner også at være mere fysisk aktiv og højintensitetstræning. De gange, jeg har prøvet det, har jeg fået kvalme, og min krop har bare sagt ’det kan du glemme søster lystig’. Og så savner at ses med andre mennesker – ligesom alle andre i disse tider.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig med mad og tilskud under din graviditet?

”Jeg begyndte at tage Baby-Me-Now fra Solaray, da vi besluttede os for at prøve at blive gravide, og dem er jeg fortsat med at tage gennem hele graviditeten. Jeg har også suppleret med jern. Jeg har forsøgt at spise mere varieret og tænkt, at jeg hellere ville spise mig til vitaminer end at tage dem som tilskud. Jeg har været hys omkring råt kød og tun – men min krop har heller ikke haft lyst til det. Grapefrugt og appelsiner har været mine bedste venner, alt hvad der er syrligt og sødt. Mit mundvand løber, bare jeg taler om det!”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

“Jeg har skruet ned for parfume, og så har jeg brugt produkter fra Woods og badet mig i solcreme for at mindske pigmentpletter. Jeg har mærkeligt nok ikke haft behov for at vaske hår mere end én gang om ugen, fordi min fedtproduktion i hovedbunden har ændret sig. Jeg har fyret den af med virkelig meget olie til min mave. Jeg har altid vidst, at min fars del af familien har tendens til strækmærker – og jeg har arvet min fars krop, så jeg har smurt og smurt maven lige fra starten. I min iver glemte jeg mine bryster, så nu har de fået et par strækmærker – sjovt nok rører det mig ikke, nu hvor jeg har dem.”

Dyrker du motion under din graviditet?

“For mig er træning et led i at være i mental balance, så det betyder rigtig meget for mig. Da jeg blev gravid, gik jeg på et hold med ret intensiv træning, og til at starte med kunne jeg godt følge med, men jeg blev så mega forpustet, så jeg droppede det hen ad vejen. Jeg fortsatte med at træne, indtil fitnesscentrene lukkede – der var jeg knap 8 måneder henne, og min træning var en helt anden end normalt, mere blidt og stille og roligt og med målet om bare var at få rørt mig og få pulsen lidt op.

Jeg har virkelig været overrasket over min kondition og styrke. Normalt er jeg ret aktiv, og at jeg ikke har kunnet være det på samme måde, har ærlig talt været ret nederen. Der har jeg måttet sige til mig selv, at jeg ikke er wonder woman. Vi var igennem en flytning fornylig, og der kunne jeg virkelig mærke, at jeg var begrænset i min kunnen og gøren. Men jeg har haft respekt for min krops grænser og taget den med ro, når jeg har mærket de mindste signaler.”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil under graviditeten?

“Jeg har vægtet komfort rigtig højt og gået i herreskjorter og oversize jeans. Det gør jeg faktisk også, når jeg ikke er gravid. Jeg har været lykkelig for mine ribbukser fra Zara med flare i benet og her til allersidst har jeg levet i strikkjoler – der er bare ikke noget, der må stramme. Jeg har både en fra Wolford, Wood Wood og en fra Zara.”

Hvad var det første stykke graviditetstøj du købte?

“Jeg har måttet nægte gravidtøj og har kun købt ting, jeg tænkte, jeg kunne bruge efter graviditeten også – det, synes jeg, er mest bæredygtigt.”

Hvilke sko har du været mest glad for?

“Hvis jeg kun skulle gå i ét par sko under min graviditet, så havde I set mig i Crocs hver dag. Det er jo som at gå på skyer, de er for vilde! Mine New Balance-sneakers har også været toppen.”

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

“Jeg har taget et Smertefri Fødsel-kursus, som jeg nåede at være til to gange fysisk, og de sidste to gange foregik online på grund af corona. Det har fungeret rigtig godt, og jeg har øvet mig med deres vejrtrækningsteknikker. Jeg har lavet smertemeditation med app’en Calm – den har også nogle sovemeditationer, som har hjulpet min søvn her i den sidste del af graviditeten.

Jeg har også set mange fødsler på nettet og lyttet til podcasts. I starten havde jeg en angstfølelse over, at jeg skulle føde, men jeg måtte tage tyren ved hornene og grave lidt i, hvad der lå til bunds for min ængstelighed, og det var jo faktisk bare min uvidenhed. Det har hjulpet mig at se fødselsvideoer, og det har haft en beroligende effekt på mig at se på tæt hold, hvordan sådan en fødsel egentlig ser ud. Jeg kan mærke rigtig meget i min krop – man kan kalde det at være følsom – og jeg har blandt andet kunnet mærke min datter sparke fra uge 16.

Jeg tror, min stærke kropsbevidsthed er en god ting under fødslen. Min forberedelse har hjulpet mig derhen, hvor jeg føler, at jeg går åbent ind til fødslen og med en indstilling om, at jeg godt kan klare det. Jeg er af sind ret positiv, og jeg tror ens mentale stadie kan bære en langt. Men jeg vil ikke spille helt, så hvis jeg ikke kan magte det, så skal jeg bare have noget bedøvelse. Jeg glæder mig sygt meget til at opleve det.

Jeg har også taget et kursus i ammeforberedelse, og så har jeg igen brugt nettet og fulgt nogle kurser online, som faktisk er lavet til kvinder i tredjeverdenslande – de er skide gode og man ser og får forklaret alt. Der er blandt andet nogle animationer, som giver en god forståelse af, hvordan baby bedst kommer på brystet – også kaldet et godt ‘latch’, så det har jeg siddet og luret på. Der er ting, jeg slet ikke vidste om amning, og som har overrasket mig – for eksempel hvor langt ind brystet skal i babys mund. Min forberedelse har givet mig en grundlæggende forståelse for det, der venter.”

Læs også

Beas novemberfavoritter

Har du gjort dig nogle tanker om den første tid efter fødslen?

“Vi vil gerne have, at vores familie møder hende, når jeg har født, og så tager vi det, som det kommer. Vi har aftalt, at vi taler om, hvad vi har lyst til og har brug for. Min mand tager to ugers barsel, og så skal vi bare hygge os.”

 

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *