Fatima Dhaif – Om fødselsbekymringer og at skulle tvinge sig selv på barsel

Fatima Dhaif blev gravid ved første forsøg og har siden haft en ukompliceret graviditet. Men bekymringstanker om den forestående fødsel begyndte at presse sig på, efter hun havde været til fødselsforberedelse på hospitalet. Derefter begyndte tanken om at få sin egen doula med til fødslen og spire.

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Jeg har kendt min mand i over 10 år. Vi mødtes i en 3 butik, haha og senere igennem en veninde. Jeg har altid ønsket mig at få en familie og blive mor, og da det blev rigtig seriøst, kunne jeg mærke, at jeg var klar til at gå skridtet videre. Jeg kommer fra Bahrain, og der er det sådan, at når man er 34 og ikke har fået mand og børn, så skal man virkelig til at gå i gang.

To_The_moon_Honey_Mamma_Profiles_Pernille_Teisbæk_Pernille_Teisbaek_Pregnant_Style_Refluks_Amning_Breasfeeding_Dress_Scandinavian
Læs også

Pernille Teisbæk om at jonglere familieliv og karriere

Vi blev gift i Bahrain i december 2019. Allerede dagen efter brylluppet begyndte familie og venner at prikke til os og spørge. “Nå, men hvornår skal I så have et barn?” Det var ret stressende, og jeg tænkte meget på alle de kvinder, der kæmper med at blive gravide. Det må være så hårdt at blive bombarderet med den slags spørgsmål uden føling for, hvad der kan ligge af håb og smerte bag ved ikke at have fået et barn endnu.

Men det var heldigvis ikke tilfældet for os. For allerede i januar, da vi var hjemme i Danmark igen, fik jeg nogle kraftige, menstruationslignende smerter i underlivet. Jeg blev ret bekymret, men da min menstruation samtidig ikke kom, tog jeg en test. Jeg blev meget overrasket over, at den var positiv. Vi havde jo kun prøvet en måned, og jeg kender så mange par, der har haft svært ved at blive gravide.

Jeg kom til Danmark som 4-årig. Jeg har to søstre og er vokset op i Farum og flyttede til Vesterbro, da jeg var teenager. Min mands forældre er fra Marokko. Da han friede, vidste vi begge to, at vi ville gå all-in på brylluppet. Men der er ikke så mange muligheder i Danmark. Alt er dyrere, og du er aldrig sikker på vejret. Vi ville gerne holde en stor fest med 100% sikkerhed for godt vejr, så vi endte med et storslået bryllup i Bahrain med forskellige traditionelle elementer. Vi blev båret ind på en gylden trone, hvilket er en marokkansk tradition. Vi bar også traditionelt bahrainsk tøj, og jeg havde mine fødder i vand, imens de kvindelige gæster danser rundt. Men samtidigt havde hele brylluppet også en vestlig følelse, da jeg endte i hvid brudekjole, og vi festede hele natten.”

To_the_moon_honey_gravid_med Fatima_dhaif_doula_fødselsangst_Bahrian

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“Fysisk har jeg haft en ret magisk graviditet. Jeg havde lige et par uger med ondt i min lænd og i ryggen, og jeg kunne næsten ikke gå normalt. Jeg var ikke sygemeldt fra arbejde, men var bekymret for om det ville fortsætte. Lægen forklarede, at det var fordi min krop er ret lille, og da min mave pludselig blev meget stor, skulle resten af kroppen lige kunne følge med. Det gav god mening for mig.

Følelsesmæssigt har jeg været meget sensitiv, efter jeg blev gravid, og hvis min mand har sagt det mindste, er jeg begyndt at græde. Jeg har grædt meget, og ofte uden nogen særlig grund. Jeg tænker 10.000 tanker oven i hinanden. Da jeg blev gravid, var det jo en stor velsignelse. Jeg havde fået denne gave i livet. Men hvad hvis jeg mistede det, hvad hvis der var noget galt med barnet. Jeg har prøvet at bevare roen, og det blev bedre, jo længere jeg kom i graviditeten, og igennem alle scanninger.”

To_the_moon_honey_gravid_med-Fatima_dhaif_doula_fødselsangst_zara_.jpg

Hvordan har du det med din gravide krop?

“Det er med lidt blandede følelser, faktisk. For det er jo både en fascinerende, stærk og “wow jeg gror en baby”-følelse. Men ens krop vokser jo også helt vildt, og ingen havde for eksempel fortalt mig, at ens brystvorter bliver store og mørke. Jeg har læst mig til, at de bliver mørke, så babyen kan finde vej til brystet, men jeg har da haft øjeblikke, hvor jeg har tænkt: “Hej krop, hvordan mon du kommer til at se ud på den anden side”.

Jeg har også fået en ret tydelig ’linea nigra’ på maven. Det er svært at forstille sig, at jeg får min gamle krop og min mave, fra før graviditeten, tilbage. Jeg ved, at det er en smuk rejse, og at det selvfølgelig kommer til at kunne ses, at jeg har født et barn, men jeg syns også, det er skræmmende.”

Hvad savner du mest under din graviditet?

“Jeg har savnet at rejse. Det er selvfølgelig ikke kun på grund af min graviditet, at jeg ikke har rejst så meget, som jeg plejer, men på grund af Covid-19. En stor del af mit arbejde går ud på i at rekruttere studerende fra udlandet til CBS, og derfor består mit arbejde normalt af at rejse til konferencer rundt om i verden. De rejser har jeg været god til at kombinere med mine ferier.

For et år siden begyndte jeg at lave grupperejser for unge kvinder, fordi jeg gerne ville give unge kvinder en tryg mulighed for at rejse ud i verden. Det ligger måske mere i danske pigers natur at rejse alene ud i verden. Men mange af de kvinder, jeg kender med arabisk baggrund, føler sig ikke trygge med at rejse uden en veninde, deres mand eller deres familie. Derfor har jeg udviklet et koncept, hvor jeg planlægger alt på rejsen fra A-Z og selv er med på rejsen som guide. Det har været meget berigende, og jeg har fået en masse nye veninder. Den første rejse gik til Bali, den næste til Marokko, men lige inden den tredje rejse, der skulle have været til Bahrain, kom corona. Nu må vi vente og se.

Jeg håber at jeg kan forsætte med at rejse efter, at den lille kommer. Og måske udvikle rejser med andre kvinder, hvor man kan rejse med børn og føle sig tryg med andre mødre, der også rejser med deres børn.”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

“Klassisk med med lidt glamour. Jeg havde lyst til at bevare et edgy look med højtaljede bukser, men det kan man ikke, når man er gravid, fordi kroppen ændrer sig så meget, at man har brug for tøj, som er lidt mere afslappet og behageligtSå jeg har mest bare gået i kjoler. ”

Hvilke sko har båret dig rundt under graviditeten?

“Flade, herreagtige sko og mine Asics- og Chanel-sneakers.”

Hvad var det første stykke graviditetstøj. du købte?

“Der mangler stilede graviditetskjoler. De fleste er romantiske med store sløjfer. Det er ikke lige det, man har brug for med en stor gravid mave. Jeg har købt tre graviditetskjoler med stretch, så jeg også kan bruge dem, efter jeg har født. Massimo Dutti laver nogle fine kjoler og T-shirts.”

Hvordan var det at gå barsel?

“Jeg var lidt ‘work-damaged’. Den første uge var det rigtigt svært at give slip. Mit arbejde er min identitet og har været det i så mange år. Jeg følte hele tiden, at jeg skulle tjekke mine mails. Min mand sagde. at jeg skulle slappe af og nyde min barsel, men jeg skulle virkelig tage mig sammen. Nu er jeg glad og nyder det.”

Dyrker du motion under din graviditet?

“Jeg har cyklet på arbejde hver dag, cirka 5 kilometer, og gået lidt til gravid yoga efter jeg fik problemer med ryggen. Jeg har trænet to dage om ugen for at holde min krop ved lige og føle mig klar til fødslen.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

“Mine skønhedsrutiner betyder meget for mig, men jeg vil ikke bruge noget, der indeholder unødvendig og farlig kemi. Derfor har jeg skiftet alle mine klassiske makeupprodukter ud med Nilens Jord. Og det fungerer så godt, at jeg har jeg tænkt mig at blive ved med at bruge dem, efter jeg har født. Jeg har flere hudplejeprodukter fra Sard Copenhagen, Pai og The Naught Alchemist. Jeg bruger deres Sacred Elixir, efter jeg har fået brazilian wax.”

Baby_bump_bogen_den_ultimative_graviditetsbog_
Læs også

To The Moon, Honey udkommer med bogen Baby Bump

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til kost og tilskud under din graviditet?

“Jeg har været vegetar i 15 år. Der er ikke nok kød til os alle sammen, og hvorfor skulle jeg spise kød, når det samtidigt er med til at ødelægge vores verden. Men hver onsdag køber jeg frisk fisk fra en fiskevogn foran Irma på Gammel Kongevej. Jeg sørger for at få et ekstra tilskud af B12 og B6, da jeg er underskud med jern. Jeg er mere træt end normalt, og mangler ret meget jern. Det har ikke påvirket mig direkte, men jeg tænkt ofte på min baby, fordi hun skulle have jern for at kunne udvikle sig normalt kognitivt. Så jeg var konstant bekymret og skulle tage 4 jern piller om dagen for at få min blodprocent op. Det er ret hårdt for maven.”

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

“Jeg har læst “The day by day pregnancy” af Dr. Maggie Blott. Den beskriver præcist barnets udvikling, uge for uge. Det var informativt og interessant at læse, og det blev mit faste søndagsritual at læse om den kommende uges udvikling. Jeg har også taget Hvidovre Hospitals fødselsforberedelses-kursus. Der forklarer de, hvordan barnet kommer ud og hele den proces med at barnet selv skal skrue sig ned i bækkenet og ud. Det var virkelig teknisk og jeg kunne mærke at jeg begyndte at blive bekymret for fødslen.

Da jeg nærmede mig min termin og stadig ikke kunne slippe de bange tanker om, hvad der ventede mig, anbefalede en god veninde, at jeg fik en doula med til fødslen. Jeg anede ikke, hvad en doula var for noget, og min mand var ret skeptisk, da han hørte om ideen. Jeg prøvede alligevel at skrive ud på Instagram, om der var nogle der kunne anbefale en god fødselshjælper og endte med at få mange henvendelser. Jeg endte med at vælge Sofie (@doulasofie), der er doula, parterapeut og sexolog. Jeg tænker, at det var godt med en, der forstår alle aspekter af en fødsel, også det der foregår imellem min mand og jeg.

Vi mødtes over en kop kaffe og der var med det samme en god kemi. Hun forklarede mig, hvordan jeg kunne visualisere mig til en bedre følelse omkring min fødsel. Jeg sagde til mig selv, at min krop er skabt til dette og er i stand til at gennemgå smerten. Jeg prøvede også at se smerten som noget, der førte til noget meget smukt. Nemlig min datter. De visualiseringer virkede næsten med det samme og jeg var mindre bekymret. Fra vores møder inden fødslen, vidste hun præcist, hvad jeg ønskede mig i forhold til min fødsel, og hvad mine bekymringer var. Hun skulle være linket imellem min jordemoder og mig, og jeg følte mig enorm tryg ved at både hende og min mand skulle med til fødslen.”

Har du gjort dig nogle tanker om den første tid efter fødslen?

“Den første uge eller to vil jeg gerne bare være min mand, vores datter og mig uden gæster. Men det er ret spændende, hvordan det bliver, da jeg kommer fra en kultur, hvor alle gerne vil komme og vise deres kærlighed med det samme. Men vi skal lige være klar til verden alle tre.”

 

Tekst og foto Liv Winther

Meet’n’greet

Fatima, 34, cand.merc i Strategic Market Creation fra Copenhagen Business School. Gift med Ibrahim og er Admissions Manager, MBA programs på CBS.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *