Endnu et barselsafsnit lukker

I dag lukker barselsafsnittet på Rigshospitalets Patienthotel. Det betyder endnu flere førstegangsfødende, der udskrives, få timer efter de har født. Det kan resultere i færre børn der bliver ammet de første 6 måneder af deres liv, mener talsmand for foreningen Forældre og Fødsel, Birgitte Halkjær Storgaard.

 

I 2017 efterlyste 30 % mere hjælp til amning fra fødeafdelingen og de nyeste tal viser at 33,3% ikke ammer efter 9 uger på landsplan. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at barnet ammes fuldt, til det er omkring 6 måneder. “På grund af en spareøvelse, bliver der mindre plads til individuelle behov efter fødslen, og det, der især fylder i min bekymring, er den vigtige start på amningen, og måske vil færre kvinder få succes med at amme deres børn, siger Birgitte Halkjær Storgaard.

Jordemoderen er ikke længere inden for rækkevidde

Allerede i 2017 lukkede Rigshospitalets Barselshotellet Aldersrogade, for årligt at spare 4 millioner. I alt skulle Region Hovedstaden spare 360 millioner. På barselshotellet var jordemoderen inden for rækkevidde de første dage efter fødslen, når der var brug for støtte til amningen og med lukningen blev den umiddelbare hjælp fjernet. Erstatningen for Barselshotellet har siden april 2017 været ét døgn på Rigshospitalets Patienthotel til førstegangsfødende, såfremt der var plads, på en af de 6 øremærkede stuer. Belægningen har ligget på 44% og forklaringen kan findes i, at stedet var ubemandet af jordemødre og andet plejepersonale fra kl. 19-07. I stedet for et døgn på Patienthotellet får mødre tilbudt besøg af jordemoder i hjemmet den første dag efter udskrivelsen, hvis der er tid, ellers bliver det 48 timer efter fødslen. Flergangsfødende får tilbudt en telefonopringning.

Det har store konsekvenser at barselsafsnittene halter på landsplan og at man på Riget ryger hjem blot 4 timer efter sin fødsel, mener privatpraktiserende jordemoder Tilde Bøgild fra Baby Uden Stress ”nybagte mødre, der knapt kan gå, sendes hjem med deres spædbørn. De ved ikke, hvordan man ser ud forneden, hvordan det føles, eller hvad et spædbarn er for en størrelse. Når fødslen er overstået, venter endnu en fysisk og psykisk øvelse, nemlig amningen – og den er mødrene uhyre sjældent forberedt på.”

En landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt kvinder der fødte i perioden august-oktober 2017 viser at 30 % af de fødende savner hjælp og er utilfredse med den utilstrækkelige støtte til at få amningen i gang.

De fleste er overraskede over hvad amning kræver

“Langt de fleste er overraskede over, hvad amningen kræver. Bare det at få barnet til at finde brystet og at forme brystet så barnet vil spise, er langt mere vanskeligt end forventet. Jordemoderen skal helst være der, mens det sker,” siger Birgitte Halkjær Storgaard. Inden fødslen bliver de gravide forberedt på amningen med 2 timers auditorieundervisning. Det er helt utilstrækkeligt. Ikke mange bryder sig om at stille intime spørgsmål, når de sidder i et auditorium sammen med 200 andre, siger Birgitte Halkjær Storgaard. Undersøgelser i Sundhedsstyrelsen fortæller det samme. Ammeforberedelse under graviditeten skal kombineres med en støtte der strækker sig ind i efterfødselsperioden, ellers har den ingen effekt. Usikkerhed omkring amningen kan medvirke til tidligt ammeophør skriver Sundhedsstyrelsen.

Brugte 50.000 af sit studielån på privat fødsel

Både de fødende og jordemødrene vandrer samtidig fra det offentlige sundhedsvæsen til det private marked. På 10 år er antallet af privatpraktiserende jordemødre i følge Jordemoderforeningen vokset fra 5 til ca. 100. Sygeforsikringen Danmark har i november udbetalt 13 % mere i tilskud til private jordemødre end sidste år. De fødende søger private jordemødre for at få mere tid, omsorg og nærvær, end de får tilbud om i det offentlige. Det gjaldt i hvert fald for Sara Kohl, der har brugt 50.000 kroner af sit SU-lån på sine 2 fødsler. På sin første fødsel havde hun brugt pengene på fødselsforberedelse og på et privat barselshotel. Anden gang fødte hun hjemme med privat jordemoder og brugte blandt andet 6.000 kroner på ammehjælp efter fødslen. Det fortalte hun om til Radio 24syv den 21. november.

To_The_Moon_Honey_2_Sharing_Is_Caring_Liv_Winther_Amning_Bea_Fagerholt_Barselshotellet_Lukker_
Læs også

Hvorfor den første nat på hospitalet betyder noget

Fødsler i verdensklasse

Socialdemokraten Ulla Astman er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg. Hun har kaldt danske fødsler for “fødsler i verdensklasse.”

“Hun har delvis ret, vi har supergod fødselshjælp, når det gælder om at få børn bragt sikkert til verden, men jeg er ikke enig, når det drejer sig om kvaliteten af omsorg og støtte kontinuerligt fra graviditet, fødsel og efterfødsel,” siger Birgitte Halkjær Storgaard.

“Det betyder alverden at kende sin jordemoder, gå til graviditetsundersøgelser, føde hos den, man kender og få omsorg, opfølgning og faglig opmærksomhed. Jeg har selv født, og blev så glad, da jeg ved et tilfælde fik den jordemoder med til fødslen, som jeg havde konsulteret. Det er lidt fattigt, at man skal betale for den respekt, indlevelse og integritet, det indebærer, og det virker urimeligt, at man måske endda må gældsætte sig, som det er tilfældet, når man bruger sit SU-lån.”

Birgitte Halkjær Storgaard forestiller sig, at hvis tilbuddet om ophold på et barselsafsnit ikke længere er mulig for de fødende i Danmark, må der satses på let tilgængelig hjælp blandt andet til den vigtige amning. Som minimum skal der sikres 2 jordemoderbesøg om dagen, når moderen er udskrevet. 1 besøg formiddag, 1 besøg eftermiddag og en hotline om natten, så forældrene kan ringe.

Skriv endelig en kommentar nedenfor, hvis du har noget på hjerte ❤️

Tekst Inger Abildgaard & Bea Fagerholt Foto Vincent Ferrane from the book Milky Way

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Det er så godt at i sætter fokus på det her. Mange kvinder kommer til at blive sendt hjem, uden at vide at tingene nogensinde har været anderledes. At det engang var normalt at kvinder lå et par dage og fik hjælp efter fødslen. Det resultere i at de tror der er noget galt med dem, hvis de måske ikke kan få amningen i gang selv eller føler sig overvældet af at være blevet mor …. Og så har jeg brug for den bog i viser i mit liv!
Jose

Tak for at sætte fokus på dette. Jeg har selv født på Riget i sommer og havde en fantastisk fødsel og jordemor. Dog var jeg som mange andre ikke forberedt på hvor svær amningen var at få op at stå og blev sendt hjem – endda efter 2 dage på barselsgangen, som efter min mening også er dybt kritisabel, men det er en anden snak – med en formaning om at alt med amningen gik super og var lige som det skulle være.

Det var så lige indtil jeg kom hjem og mælken aldrig rigtig løb til og så kan man ellers gå og vente på sundhedsplejersken i de for amningens vedkommende altafgørende dage.

Jeg vil derfor faktisk vove at påstå, at det ene døgn på patienthotellet ikke batter det store i forhold til de mange ammeproblemer der kan opstå, efter mælken løber til. Jeg er dog dybt enig i, at førstegangsfødende ikke skal sendes hjem med deres lillebitte baby efter 4 timer og “heldigvis” indlægges de fleste (efter min opfattelse) også på barselsafsnittet, hvilket jo er grunden til at sengene på patienthotellet stod tomme.

Jeg er derfor dybt enig i, at der skal sættes ind i forhold til ammehjælp og hvis det ikke sker, vil min anbefaling til ALLE førstegangsfødende i København være at tilmelde sig et privat ammekursus inden fødslen samt betale sig til privat ammehjælp i hjemmet efter fødslen. Det er et råd jeg selv ville ønske at jeg havde fået og penge man aldrig vil fortryde at have brugt.

To The Moon, Honey

Kære Mille,
tak fordi du deler din historie og dit synspunkt med os. Vi er så enige i, at ét døgn slet ikke er tilstrækkeligt – især hvis en jordemoder skal kunne vurdere om amningen er velfungerende. Mælken løber jo som oftest først til efter et par dage for førstegangsfødende – og i nogle tilfælde slet ikke (!) Barselssengene på Patienthotellet var også et amputeret tilbud, da der kun var bemanding halvdelen af døgnet. Systemet halter desværre på mange fronter og det er ikke kun synd for de fødende og deres babyer, men også det personale, der er lagt under massivt pres.
Dejligt du deler dine gode råd – dem er der helt sikkert mange fremtidige mødre, der kan have gavn af.
Rigtig godt nytår og tak fordi du læser med herinde.

TAK Moon piger!

Jeg er så glad for at I sætter fokus på dette. Jeg fødte selv i januar i år – og var på patienthotellet. Det var en lille måned efter at jordemoder bemandingen blev nedskåret til dagstimerne, dvs der var ingen bemanding på om aftenen og natten og vi ankom sent om aftenen. Det hele er jo så nyt som førstegangsfødende og jeg anede ikke hvad der ventede mig – hvor svært det er at få amningen op og køre, efterveer og hvor svækket jeg var efter fødslen.

På det tidspunkt føltes det egentlig trygt nok at være på patienthotellet, hvor der var hjælp om dagen, selvom der ikke var meget kontakt med jordemoderen, men når jeg ser tilbage på opholdet kan jeg ikke lade være med at tænke på hvorfor min datters gulsot, som vi efterfølgende blev indlagt for, ikke blev opdaget tidligere eller hvorfor hun ikke tog ordentligt fat i mit venstre bryst under amning ( jeg fandt senere ud af efter at have fået behandlinger hos en kiropraktor at hendes nakke var skæv i den ene side efter min hurtige fødsel og at det derfor gik udover hendes sutteteknik og hun ikke kunne tage ordentlig fat)

Næste gang vil jeg med det samme få privat ammehjælp og besøge en kranio sakral eller kiropraktor umiddelbart efter fødslen, det er efter min mening alle pengene værd og jeg ville ønske jeg selv havde handlet hurtigere. Jeg vil anbefale alle som har mulighed for det at få hjælp til amningen – det hele er så sårbart og overvældende i starten, og som Sara Rostrup skrev i det sidste indlæg omkring amning, så kræver det så meget ro, mad og zen for at få amningen til at lykkedes.

To The Moon, Honey

Kære Anaïs! Tak fordi du deler din historie med os. Patienthotellet var bedre end 4 timer på hospitalet, men din og mange andres historier, kan kun bekræfte os i, at det var meget langt fra et reelt bud på et barselshotel. Især med den mangelende bemanding af jordemødre. Det betyder meget for os, at høre andres beretninger – og dine gode råd vil helt sikkert falde i god jord hos kommende mødre.
Godt nytår <3

Shirley Bredal

Så fint, I sætter fokus på dette <3. Åh jeg ved ikke hvad jeg ville have gjort uden de 3 dage på netop dette barsels hotel. Hvor er det dog trist.

To The Moon, Honey

Kære Shirley. Tusind tak for din besked. Det er så dejligt også at høre fra jer, der kan fortælle, hvilken forkskel et ophold har gjort for jer og starten på livet som mødre. Vi er helt enige, det er trist!
Godt nytår <3