Det bør du vide om sut til nyfødt

Der findes et hav af forskellige sutter – og holdninger til hvornår man må introducere dem for sin nyfødte. Vi har bedt jordemoder Ditte Bach om at gøre os klogere på, hvilke sutter der kan støtte din amning og hvilke der kan spolere den

 

Sut til nyfødt inden amning er etableret

Traditionelt set sagde man, at man ikke burde introducere sin baby for sut, før amningen var veletableret. I dag er man mere åben overfor at tage sutten i brug hos nyfødte. En undersøgelse på næsten 2500 babyer viste at brug af sut faktisk havde en gavnlig effekt på amningen[1]. Tidligere troede man, at brug af sut gav barnet sutteforvirring. Nyere viden viser dog, at det ikke holder stik. Især ikke, hvis man vælger den runde sut, hvor barnet svøber sin tunge korrekt.

DETALJER FOR VEDHÆFTNING To_the_moon_Honey_sharing_is_caring_Susanne_Rose_Broennum_Traumatisk_foedsel_god_start_som_mor
Læs også

“For de fleste tager det 3-4 måneder at føle sig som en kompetent mor”

Sutten må ikke erstatte et måltid

Det største problem med at bruge sut, inden amningen er etableret, er, at barnet kan lade sig nøjes med sutten i stedet for at spytte den ud og bede om mad, når der er brug for det. Eller komme til at hoppe et måltid over og på den måde på døgnbasis får for lidt mad og for lille vægtstigning. Man skal derfor i starten være ekstra opmærksom på, at amningen fungerer og vægten stiger, hvis man giver sut, så man ikke risikerer, at barnet bare spises af med en sut.

At vælge den rigtige sut til en nyfødt

Hvis man gerne vil amme, er det vigtig at vælge en sut, der forstyrrer amningen så lidt som muligt. Vi har oplevet babyer, der efter at have ammet godt og med en god teknik, bare på nogle dage med en flad sut pludselig ikke kunne det så godt mere. Mødre og børn kommer til os på Det Private Barselshotel for at få hjælp, og det er en super ærgerlig situation at stå i. Nogle babyer kan helt fra starten ikke holde fast om den runde sut, og da de babyer ofte også har svært ved teknikken ved brystet, er det en god ting at træne netop den runde sut – og undgå den flade. Flaskebabyer kan sagtens spise af flasken, uanset hvor flad deres sut er, så her behøver man ikke at være så bekymret.

En flad sut kan ødelægge teknikken

Det er vores erfaring, at hvis man gerne vil amme, så skal man holde sig til de sutter, der er runde. Med den runde sut ruller og svøber barnet tungen omkring sutten. Det er også den måde, ens baby skal gribe og holde brystvorten på i sin mund. På en flad sut vil barnet holde sutten fastklemt mellem tungen og ganen. Det er ikke svært at forestille sig, at det er en dårlig teknik, hvis den overføres til brystet. Det kan nemlig give problemer som sår på brystvorterne, smerter ved amning, for lille vægtøgning, lange amninger, fordi det tager lang tid at få mad nok ved en lille mælkeproduktion. Brystet forstår ikke den egentlige efterspørgsel, og producerer først mere mælk i den rækkefølge, det tømmes. Den dårlige tømning af brystet kan også være årsag til  brystbetændelse.

Søvn og sut

Derefter følger, at barnet kan vænne sig til at have sutten i munden under søvnen. Det kan medføre, at forældrene i månedsvis skal op om natten og give sit barn sutten, 1, 2, 3 eller 27 gange.

Sutten gør det dog også ofte nemmere for barnet af få gode sovevaner, fordi man kan fjerne brystet eller flasken inden barnet sover og give barnet sutten til lige at falde helt i søvn på.Behov for at have sutten under søvnen kan komme af vane, men det kan også komme af andre problemer som luftgener, refluks eller ondt i ørene. Det at sutte virker afledende og smertelindrende. Derfor vil barnet efterspørge sutten meget, eller kun sove med sutten i munden.

Andre får nemmere ved at trøste

En stor fordel er også, at faderen (og andre) lettere kan trøste barnet. Det kan også være en kæmpe fordel, at man kan give sin baby sutten, når den sidder i autostolen, eller hvis man har andre børn, der lige skal i overtøjet. Eller når man er på vej hjem med barnevognen og lige skal ha ro på det sidste stykke vej. Det vil give mindre skrig og skrål i familien, at man kan give barnet sutten.

Indflydelse på taleudviklingen

Desuden tror vi på, at det er vigtigt for mundmotorikken og senere taleudviklingen, at tungen holdes så mobil, som muligt. Vi mener, at den runde sut, hvor barnet skal rulle tungen rundt om sutten, gør noget godt for babyens tunge-motorik, frem for de flade sutter, hvor sutten holdes fast med en flad tunge. Der er selvfølgelig også mange børn, der ikke har nogle problemer overhovedet på trods af, at de har en flad sut.

Slut med sut – undgå suttebid

Barnet skal have smidt sin sut, inden han eller hun fylder 4 år, så senest lige efter børnehavestarten. Så vil et evt. suttebid falde på plads. Jo mindre barnet går rundt med sutten, jo mindre vil tænderne ofte påvirkes. Af hensyn til suttetænder er det også vigtigt ikke at hænge noget i sutten. Det vil give ekstra tyngde og træk i tænderne med risiko for suttebid. Så ingen stofble i sutten eller bamser. For mange børn er det svært at smide sutten, men det går ofte alligevel overraskende godt, når man som forældre først får taget sig sammen til at sige ‘NU er det NU!’.

 

 

På det Private Barselshotel anbefales de runde sutter fra Bibs, de kan blandt andet købes her.

[1] Der henvises i teksten til denne undersøgelse.

Tekst Bea Fagerholt

NICE TO KNOW

Din baby bør have ny sut hver måned. Bruger din baby kun en enkelt sut ad gangen, vil det i nogle tilfælde være nødvendigt at skifte den to gange om måneden. Begynder selve sutten, altså det baby sutter på, at vokse, skal den skiftes med det samme.

 

Ditte Bach er jordemoder og medstifter af det Private Barselshotel i Gentofte, hvor forældre og babyer får hjælp til amning, søvn og rutiner. Samt hjemmesiden Babyinstituttet. Hér finder du viden og råd fra jordemødrene i staben.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Tak for en god artikel med meget relevant information. Jeg suger alle jeres artikler til mig og synes det er en helt fantastisk forum.

Ift pointen om trøst vil jeg lige gør opmærksom på en studie jeg stødt på i min research da jeg skulle til at introducer sutten. I en britisk studie fandtes der sammenhæng mellem intelligens af børne og brug af sut (https://www.independent.co.uk/news/dummies-mean-lower-iq-1305593.html). Deres pointe var at man skal være obs på at brug sutten for hurtigt uden at spørge ind til barnet og hvorfor den skal have trøst. Hvad er barnet utilfreds over, og kan man måske berolig den med sin stemme og andre metoder som giver mere henvendelse og stimulering? Det er klart at i autostolen er det svært at hendevende sig mens man selv kører bil. Men generelt synes jeg det er en fair pointe at give barnet et moment opmærksomhed inden man bruger sutten til at “slukke” for brokkeri. Håber det giver mening og det er ikke en kritik, bare en tilføjelse. 🙂