Baby it’s cold outside 

Temperaturene falder drastisk lige nu, men hvornår har din baby egentligt for meget tøj på, hvilke materialer skal man gå efter og sover den virkelig bedre udenfor? Jordemoder Lea Toft giver os svarene.

 

Hvornår må man sætte sin baby udenfor at sove?

Babyen skal være rask og være nået op på sin fødselsvægt, før den kan komme udenfor og sove (det er normalt at spædbørn taber sig op til 10% af fødselsvægten i løbet af de første dage). 

Er der nogle forholdsregler man skal tage i forhold til at sætte sin baby udenfor at sove om vinteren?

Babyen skal ikke stå udenfor, hvis det er meget fugtigt i vejret, altså hvis der er kraftig regn eller tåge, da det ikke er godt for babyens lunger. Den skal heller ikke stå ude, hvis det er meget koldt, og som grundregel skal babyen ikke stå ude, hvis det er under 10 minusgrader. I forhold til tøj, så skal babyen være pakket ind, så den er tør og lun, men den skal ikke ligge og svede. Du kan kun undersøge om din baby sveder, ved at mærke den i nakken under tøjet og alternativt inde på brystet. Den skal føles tilpas varm og ikke svedig, så har dit barn en god temperatur. Den skal have hue på og vanter eller lukkede ærmer, så hoved og hænder beskyttes, når det er koldt udenfor.  

To_the_moon_honey_com_atopisk_hud_exomega_toer_roed_hud
Læs også

Forbered din hud på koldere tider: Sådan undgår du rødmen og kløe

Er der nogle forholdsregler man skal tage i forhold til at sætte sin baby udenfor at sove om sommeren?

Man skal kigge på sin egen påklædning; hvis man selv har bare ben og T-shirt, så skal ens barn ikke pakkes ind i en varm dyne eller lignende, men måske blot et dynebetræk eller en stofble, afhængig af temperaturen. Hvis det er varmt, så hold jævnligt øje med barnevognen og at det ikke bliver for varmt for din baby. Vær også opmærksom på at barnevognen aldrig står i direkte sol og at alt der dækker for barnevognens indgang, såsom myggenet og stofbleer, er med til at ophede barnevognen og mindske luftcirkulationen. Igen skal du huske at mærke din baby i nakken, om den har en tilpas temperatur.  

Har barnet bedst af at sove udenfor eller er det en skrøne?

Det er en naturlig del af vores kultur i Danmark, at børn står ude og sover, men der er ikke noget belæg for, at det er det bedste. Min fornemmelse er dog, at børn har tendens til at sove længere, når de ligger ude. Men som forældre skal man følge sin mavefornemmelse og generelt gøre det, der føles naturligt og fungerer bedst for ens barn. 

 Hvilken rumtemperatur er optimalt til natten?

Det er optimalt med en almindelig stuetemperatur på omkring 16-20 grader og babyen skal ikke ligge i træk. Hvis det er meget koldt, kan det derfor være en ide at tænde lidt for radiatoren, så der kommer en behagelig temperatur fremfor at pakke barnet meget ind. Nyfødte spædbørn kan ikke selv regulere deres kropsvarme, så derfor skal man være opmærksom på at mærke den lille i nakken. Vær også opmærksom på at der er lunt og rart, hvor spædbarnet bliver puslet, da det kræver energi for den, hvis den skal varme kroppen op igen efter at være blevet puslet.   

Er der nogle tekstiler, der er bedre andre i forhold til påklædning af babyer?

Naturmaterialer såsom uld og bomuld er altid at foretrække frem for syntetiske materialer, såsom fleece. Med naturmateriale kan huden ånde og barnet kan komme af med overskydende varme. Ligeledes er det også bedst med en dyne/sovepose af dun fremfor et syntetisk materiale.  

Shop

Take Care • Uldslippers Voksne

600 kr

Hvilket materialer anbefaler du til de forskellige årstider?

En gammel huskeregel siger, at man kan bruge uld i de måneder, der har R i sig, så altså fra September til april. Tøj og huer af ren bomuld er ofte tyndere og derfor egnet til forår og sommer, mens uld er velegnet til de kolde vintermåneder. Der findes også huer af blandingsprodukter af uld og bomuld eller uld og silke, som er gode til overgangsperioder.  

Er der en tommelfingerregel man skal gå efter i forhold til om baby skal have hue på eller ej?

Jeg vil sige, at man som forældre skal følge sin mavefornemmelse, da det kan virke forvirrende at stille for mange regler op. Men generelt set, så er det en god ide med hue, hvis vejret er køligt eller blæsende. Husk dog altid at mærke på din baby, hvis håret er vådt eller babyen er meget varm i nakken, så er huen måske for varm.  

 

 Tekst: Katrine Yde

 

Meet’n’greet

Lea Toft er indehaver af Jordemoderhuset i København. Graviditetsklinikken tilbyder både private jordemoderkonsultationer, massage, skanninger og inden længe åbner de en en fødeklinik under navnet Københavns Fødeklinik.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *