Kvindernes kampdag – hver dag
På To The Moon, Honey er det kvindernes kampdag hver dag. I dagens anledning har vi samlet en håndfuld podcasts og artikler fra arkivet, som sætter fokus på nogle af de områder, hvor vi skal længere frem i bussen, når vi taler ligestilling og åbenhed i moderskabet. Vi håber, du vil læse og lytte med og fejre alle de inspirerende kvinder og mænd, der har delt deres ærlige, kærlige og stærke fortællinger med os
Opdrag til mangfoldighed og ligestilling
Vi forældre har ubevist en tendens til at opdrage vores døtre og sønner forskelligt. Det siger uddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard, som er en af spydspidserne i debatten om kønsnormativ opdragelse – og en af paneldeltagerne i podcast-episoden “Vores panel snakker om hvorfor vi opdrager vores piger og drenge forskelligt”. I episoden taler Cecilie med sangerinde Fallulah og influent Mette Marie Lei om normer og kønnet opdragelse, om hvorfor piger får mindre i lommepenge end drenge, og hvorfor drenge omvendt får mindre trøst end piger, når de har slået sig. Og så taler vi om, hvilke konsekvenser det får for dem, når de bliver voksne. Det er vigtigt læring, og vi kan alle sammen blive klogere på vores egne blinde (kønsnormative) vinkler.
Karrieredrømme og småbørnslogistik
Mange af os får børn, mens vi er i færd med at positionere os på arbejdsmarkedet. I podcast-episoden “Vores panel snakker om børn og karriere” taler to ærlige mødre om, at udleve sine karriereambitioner sideløbende med at stifte familie. Vi taler om opskriften på at få arbejds- og småbørnslivet til at gå op, om at stille krav til omgivelserne og om at gå på barsel med en livline til jobbet. Det er en inspirerende snak om at gå efter sine drømme og insistere på, at en god mor godt kan elske at gå på arbejde.
Kan man starte sin egen virksomhed, når man er på barsel?
Da svenske Josefine Arthur fødte sin datter Uma, var det planen, at hun skulle tage 12 ugers barsel og ellers vende tilbage til arbejde. Resten af barslen skulle hun og hendes mand dele, men efter at have stresset frem og tilbage på Nørrebrogade mellem kontor og hjem, siger Josefine sit job op og beslutter sig efter nogle måneder for at starte sin egen virksomhed. Læs Josefines historie om en utraditionel barsel.
Line Jensen Kjeldsen om barsel, kærlighed og skilsmisse
Illustrator Line Jensen var den første kvinde, der gæstede vores mama-podcast, da formatet lancerede i efteråret 2021. I episoden fortæller Line om, hvordan hun har skabt en levevej ud af hendes sjove, ærlige skildringer af uperfekte hverdagssituationer fra hendes eget liv. Hør også Line fortælle om hendes erfaringer med kærlighed, skilsmisse, barsel og død og en tilværelse, der ikke altid har været snorlige. Det er en livlig, sjov og inspirerende fortælling om en stærk kvinde, der har startet forfra i både sit private liv og sit arbejdsliv.
Illusionen om den perfekte mor
Mange kvinder i dag er ikke bare mødre – vi hænger hele vores identitet op på moderskabet. Derfor er en af kæphestene her på To The Moon, Honey at belyse alle de mange facetter og nuancer, som moderskabet består af, og sætte fokus på alt det, der ikke er pænt og poleret. I artiklen “Drop projekt perfekt mor: Det er godt nok, at være en god nok mor ” fortæller Karen Pallisgaard, hvorfor vi bør pakke vores indre præstationsprinsesse væk. For perfektionisme er ikke kun skadeligt for os selv, men potentielt også for vores børn.
Mom-Shaming: Når kvinde er kvinde værst
Vi er alle mødre på hver vores måde, og der findes ingen universel opskrift på ‘den perfekte mor’. Alligevel er moderskabet forbundet med mange stærke følelser og holdninger, og begrebet ‘mom-shaming’ er opstået særligt på de sociale medier. I podcast-episoden “Vores panel snakker om mom-shaming” fortæller tre offentlige kvinder, hvordan de på hver deres måde har mødt kritik af deres moderskab fra andre kvinder på de sociale medier, og hvad gør det ved sindet, når man oplever kritik af måden, hvorpå man er mor. Panelet taler også om, hvad forskellen er på shaming og velmenende råd, og hvordan vi som kvinder kan blive bedre til at bevare den gode tone over for hinanden.
Nye barselsregler: Øremærket barsel til fædrene
I efteråret 2021 rasede debatten om øremærket barsel til fædre, og i august 2022 trådte de nye barselsregler i kraft. Før de nye barselsregler viste statistikkerne, at kvinder i gennemsnit tog 280 dages barselsorlov, mens mænd tog 34 dage. Det betød, at vi kvinder oftere gik glip af forfremmelser eller lønstigninger, mens vi oftere end vores partner overvejede at veksle en højere løn for mere fleksibilitet. Vi lagde følelserne til side og dykkede ned i fakta, lønstrukturer og nuancer i en heftig debat, der desværre hurtigt opstiller det til en kamp mellem mor og far, og indimellem glemmer det vigtigste: Barnet. Det er en samtale, der er vigtig at tage – også når den ikke er på den politiske dagsorden.
Bliv klogere på hvordan du forhandler dig til mere løn – og mere arbejdsglæde
Når nu vi er ved debatten, bør du også lytte til Ego-episoden “Bliv klædt på til lønforhandlingen”, hvor Stina Vrang Elias, der er adm. direktør i tænketanken DEA gør os klogere på, hvordan vi bedst forbereder os til at tage den årlige snak med vores chef. Vi skal blive bedre til at fremhæve vores resultater og blive bedre til, at bede om det vi gerne vil have, og du kan hente masser af god læring og inspiration i podcasten. Stina Vrang Elias fortæller, hvorfor man bør gå forberedt til samtalen, og komme med en hel buket af ting, der kan være med til at gøre dig gladere i dit arbejdsliv. Vi taler om, hvorfor det er vigtigt at skille følelser og forretning ad, hvordan man som kvinde står i en forhandling, hvis man er på vej på barsel, og om at at starte forberedelserne til lønsnakken et helt år i forvejen.
Din kommentar