To_the_moon_honey_terminsberegner

Terminsberegner – Beregn din terminsdato her

Indtaste den første dag i din sidste menstruation
Skriv 28 dage hvis du er i tvivl
Sæt den til 14, hvis du er i tvivl

Vi har stillet jordemoder Camilla Brinch nogle af de spørgsmål omkring termin, du som gravid, kunne have brug for svar på

 

Hvordan beregnes terminsdatoen?

“Terminsdatoen bliver først fastsat ved nakkefoldsscanningen, som alle gravide tilbydes at komme til omkring uge 12 og beregnes på baggrund af babys hovedomkreds. Hovedomfanget er nemlig ret ens fra barn til barn tidligt i graviditeten. Man kan derfor med relativ stor sikkerhed bestemme terminsdatoen på det tidspunkt. 

Men inden man får at vide, hvornår man overhovedet kan booke tid til scanningen, så arbejder de fleste jordemødre og læger med en metode baseret på kvindens menstruation og cyklus. Metoden fungerer som et årshjul, hvor man tæller 240 dage – eller 40 uger – frem fra den første dag i sidste menstruation. Denne metode er også baseret på cykluslængden, og hvis denne er forskellig fra gang til gang, så er det antal dage mellem dine to sidste menstruationer, der gælder. Kender man ikke sin cykluslængde, så går man ud fra, at den er på 28 dage, som er et gennemsnit.

Kender man helt præcist sin ægløsning og tidspunktet for, hvornår man er blevet befrugtet, er det den mest korrekte beregning at anvende. Her regner man termin ved at lægge 38 uger til ægløsningsdatoen.” 

Shop

HONEY Body Oil • Nourishing & softening

340 kr

Hvad fortæller terminsdatoen?

“Terminen giver en slags arbejdsdato og er den dato, hvor du efter beregningen vil være 40+0. Det giver et pejlemærke for, hvornår fagpersonale kan planlægge forskellige graviditetsundersøgelser, og giver mulighed for at følge med i, hvordan barnet vokser, og om det følger den udvikling, det skal.

I de første tolv uger bruger man ikke terminsdatoen til andet end, at den danner et udgangspunkt for, hvornår du kan forvente at føde. Men senere i graviditeten er datoen vigtig, da den giver en rettesnor for, hvornår man skal begynde at holde ekstra øje med moderkagens funktioner og babys trivsel i livmoderen og eventuelt begynder at tale om igangsættelse.

Terminen bestemmer desuden, hvornår du kan gå på barsel og giver et vindue på fem uger, inden for hvilket det er normalt at føde. Det vil sige, at man er inden for sin termin, hvis man føder fra tre uger før datoen, altså fra uge 37+0 og til to uger efter, altså 42+0. Derfor er det godt at give lidt slip på den konkrete terminsdato og i stedet tænke det som en ‘terminsperiode’.” 

Hvad hvis jeg har en uregelmæssig cyklus?

“Mange kvinder har en uregelmæssig cyklus, og det betyder ikke det store i denne sammenhæng. Andet end at den terminsdato, som fastsættes ud fra ‘årshjul-metoden’ måske bliver korrigeret en smule i forbindelse med nakkefoldsskanningen, som ligger omkring uge 12, hvis man tager imod tilbudet om den.”

Hvordan udregnes terminen ved graviditet efter fertilitetsbehandling, IUI eller IVF?

“Hvis du bliver gravid efter fertilitetsbehandling, bliver terminsdatoen udregnet ud fra datoen for befrugtning plus 38 uger.”

Hvor mange kvinder føder på terminsdatoen?

“90% af alle gravide føder inden for normal tid, altså mellem 37+0 og 42+0. Omvendt er det kun omkring 4%, der føder på deres konkrete terminsdato, så igen kan det være en god idé at give slip på den præcise dato og mere tænke på den som en rettesnor. At operere med et lidt bredere terminsvindue, fremfor en specifik terminsdato.”

Hvad hvis jeg er gravid med tvillinger? 

“Hvis du er gravid med tvillinger, kan du formentlig forvente at skulle føde senest to uger før termin, altså når du er omkring 38 uger henne. Man sætter ofte skæringsdatoen her, da man for det første ikke vil have, at babyerne bliver så store, at det kan komplicere fødslen, og for det andet for at sikre sig, at begge babyer får nok næring fra moderkagen.”

Shop

Gravid jeans i sort denim • Tomorrow x To The Moon, Honey

1.300 kr

 

Tekst Anna Rolin, foto Katrine Rohrberg

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *