DETALJER FOR VEDHÆFTNING To_the_moon_honey_træning_Laila_Thorsheim_yogakompagniet_

Træning i ferien: Med Laila Torsheim

Tre kvinder inspirerer til, hvordan du kan tage din træning med på ferien, og hvordan de hver især med en enkelt øvelse skaber større mentalt overskud til gavn for dem selv og resten af familien.

 

Laila har dyrket yoga i mere end 20 år og giver dig sit bedste råd til, hvordan du tuner ind på din følelsesmæssige og mentale stemning.

Hvad er dit forhold til træning?

“Bevægelse skal være nærende og sjovt at lave, synes jeg.  Jeg laver yoga stort set dagligt, og her vælger jeg den type yoga, jeg mærker, jeg har brug for netop den dag. Nogle gange meget blidt og sanseligt, andre gange mere dynamisk og styrkende. Selvom jeg kun har 10 minutter, prioriterer jeg det. I nogen tid har jeg også nørdet igennem med bækkenbundsyoga og kernetræning. Jeg er mageligt anlagt, så det med at få pulsen op skal for mig også være sjovt – jeg gider simpelthen ikke noget bevægelse, jeg ikke nyder, imens jeg gør det.” 

Hvad er dit bedste tip til at holde sig i form i sommerferien?

“Det er den daglige bevægelse, der tæller rigtig meget: gå en lang tur på stranden, tag cyklen istedet for bilen til købmanden, svøm en tur i havet, hop i trampolin eller dans med ungerne. Og så vil jeg anbefale yoga og træningsplatformen Yogavivo. Her finder du både 1000+ yogaprogrammer og et træningsunivers med Hiit, funktionel træning, cardio, cirkeltræning etc. Det er nemt at tage med på ferien og træne efter, uanset hvor du er. Programmerne er i længden 5-90 minutter, og kan du tage bare 20 minutter 5 gange om ugen er det super godt. Jeg vil råde dig til at vælge efter, hvad du mærker, du har behov i stedet for at være rigid eller tænke ‘jeg burde’ i din træning. Som kvinde har du en cyklus, og for de fleste kvinder giver det bedre mening at træne intens styrke og intervaltræning på nogle tidspunkter, og yoga på andre.” 

Ændrer dine madvarer sig i sommerferien?

“Generelt kan jeg godt lide at spise efter årstiden, lokalt, økologisk og jeg har det bedst med mad med masser af prana (livskraft, red.) i, så derfor spiser jeg anderledes om sommerenen – mere let vil jeg sige – end om vinteren. Vi er normalt 5 uger i Sydfrankrig og på Korsika, så om sommeren er der altid flere solmodne tomater, meloner og abrikoser. Fåreost, figner, friskfanget grillet fisk og tarte de citron på Korsika. I Danmark spiser jeg jordbær, ærter, salater, fjordrejer med hvide asparges og små danske kartofler med smør i gode mængder. Og lakridsis fra Social Foodies – gerne dagligt. Indtaget af aperol stiger også i sommermånederne.” 

Hvad er din yndlingsøvelse, som er nemt at lave hvor som helst?

“En øvelse, der for mig helt essentiel i forhold til både fysisk og psykisk sundhed er at lægge sig på ryggen i græsset/i sandet/på stuegulvet, lukke øjnene og mærke sin krop, sit åndedræt og tune ind på, hvordan den følelsesmæssige og mentale stemning er indeni. Egentlig bare give sig selv hvad man nu har – fra 2 til 10 minutter – til at mærke sig selv og være med det, der nu er. I en verden, der har så meget fokus på gøren og mål er det altid godt for mig at tune ind og bare være. Og så er evnen til at kunne mærke og sanse sig selv for mig essentiel i forhold til også at kunne mærke, hvilken type bevægelse der er god, hvilken mad, jeg har lyst til, hvad jeg egentlig vil.”

Hvornår gik du i gang med at træne efter fødsel?

”Jeg gik i gang med dybe vejrtrækninger og kontakt til bækkenbunden allerede i dagene efter. For åndedræt og bækkenbund er en del af kernen, og for at træne mest sikkert og effektivt på den lange bane efter en fødsel, er det en god idé at træne indefra og ud i stedet for at fokusere på de overfladiske muskler og strukturer. Derudover havde jeg i de første par måneder fokus på gåture, blide øvelser til at løsne skuldre og nakke, øvelser til at stimulere og løsne led og hvad jeg vil kalde ‘hvile-træning’ – hvile og øvelser til at skabe ro i nervesystemet.”

Shop

HONEY Body Oil • Nourishing & softening

340 kr

Hvornår ved man om man er klar til at træne efter en fødsel?

”Det kommer an på, hvad der her menes med ‘træning’. Jeg oplever ofte, at kvinder træner for hårdt for tidligt efter en fødsel, og at de fokuserer for meget på de overfladiske muskler i stedet for de dybere strukturer. Det kan resultere i ting som et for højt pres på bækkenbunden – og dryptisseri til følge -, unødvendig belastning af knæ og lænd, fordi aktivering af balderne ikke er på plads, misplacering af underlivsorganerne, spændte skuldre og hovedpiner, fordi åndedrættet ligger for overfladisk og et forstørret mellemrum mellem mavemusklerne. Det lyder lidt surt, og det er det også… men træner man hårdere end kernen kan klare, kommer generne som årerne går. Mange kvinder tror, det er noget, der bare kommer med alderen – flade balder, ondt i lænden, spændte skuldre – men det er ofte et resultat af, at træningen ikke har været helt optimalt efter fødslen.” 

Hvad råder du gravide til at træne?

“Find en træningsform, du kan lide, så du får bevæget dig på en måde, der gør dig godt, og som du har lyst til, så du får det prioriteret. Undgå hop, dybe drejninger og pres på mavemuskler og bækkenbund. Jeg synes jo altid, det er en god idé at supplere med gravidyoga. Her får vi ofte trænet noget af det, der ikke er at finde i andre træningsformer og som er så nærende under graviditet og fødsel: åndedrættet, det at kunne afspænde, styrke og smidighed på én gang, den gode kropsbevidsthed og den mentale og følelsesmæssige forberedelse på at føde og blive mor.” 

MEET’N’GREET

Laila Tórsheim er cand. mag i psykologi, yogalærer og forfatter samt stifter af Yogakompagniet

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *