To_the_moon_honney_Mig_og_mit_immunforsvar_Moe_brandi__

Mig og mit immunforsvar: Moe Brandi

Moe Brandi, 31, arbejder som Food Scientist hos Pendulum Therapeutics med fokus på menneskets mikroorganismer. Mor til sønnen Dag på 2 år.

 

Hvad er dit forhold til dit immunforsvar? 

”Sandheden er nok, at jeg det meste af mit liv, før jeg blev mor, ikke har tænkt så meget over mit immunsystem. Jeg er lige flyttet hjem til Danmark efter 4 år i San Francisco. Tidligere har jeg bare gået ud fra, at mit immunsystem responderer optimalt til ændringer i mit miljø – som når jeg flytter, hvem jeg vælger at bo sammen med, diæt og udforskning af nye diæter, hvor jeg lever i verden – alt dette påvirker jo i den grad kroppens rytmer og forsvar og introducerer hele tiden nye usikkerheder og risici. Nu tænker jeg meget over, hvor unikt immunforsvaret er, og hvordan det er formet af mit liv fra fødsel, opvækst, og til de valg, jeg tager dagligt nu.” 

 Er der nogle særlige madvarer du går efter af hensyn til dit immunforsvar? 

”Fra mit arbejde ved jeg, at vores tarm og vores tarmmikrobiom spiller en fundamental rolle og jeg tænker meget på at fodre de gode tarmbakterier med ufordøjelige probiotika. Det er for eksempel fruktaner, enten i pulverform (cikorierod, jordskokker, agave), eller via vores måltider med løg, en del hvidløg, asparges og artiskokker, som er i sæson lige nu. Jeg er vegetar og får mange grøntsager og vigtige næringsstoffer som for eksempel C-vitamin, som mange snakker om i denne tid. Min familie er lige begyndt at få råvarer fra Fresh.land, og deres forskellige citruskasser er meget lækre! Jeg har også altid været glad for rå honning, og hver gang jeg mærker det mindste i halsen, spiser jeg en masse – nogle gange sammen med det klassiske shot af gurkemeje, ingefær og citron. Vi spiser olivenolie morgen, middag og aften, ofte tilsat knust hvidløg. Jeg føler også selv, det dræber alle uvelkomne bakterier og vira, og det virker både mentalt og fysisk på mig som antiinflammatorisk og antiviralt. Derudover er det bevist, at olivenolie er med til at styrke immunsystemet.”  

Hvilke kosttilskud tager du? 

”Som udgangspunkt forsøger jeg at spise mig til de ting, min krop har brug for, frem for at tage kosttilskud. Men der er nogle kosttilskud, som jeg har svært ved at få igennem mad og livsstil, og derfor tager jeg dagligt tilskud af vitamin B Complex, magnesium et par gange om ugen, flydende fiskeolie fra Puori, og vitamin D som er vigtigt i perioden fra efterårsferie til påskeferie, hvor der i Danmark er meget lidt sol. Af probiotika-tilskud kan man også tage f.eks. Puori’s SB. Det indeholder både kortkædede og langkædede fruktaner (inulin) samt vitamin C. Adaptogener hjælper kroppen med at håndtere nye tilstande og stress, og jeg kan anbefale reishi mushroom i pulverform, som smager skønt i varm kakao. Det er afslappende og afstressende inden sengetid.”  

Har du gjort noget ekstra for at holde dit og din families immunforsvar oppe under coronakrisen?

”Vi har ikke rigtig ændret så meget i forhold til vores madvaner. Men jeg tror helt naturligt, at man får mere lyst til at være sund og stærk, når man er omgivet af al den sygdom. Vi har været en del på Aarstidernes Gårdbutik og Stengården for at købe madvarer, og også nydt lidt frisk luft oven i disse besøg. Og så har jeg haft fokus på ikke at lade verdenssituationen fylde for meget hver dag, da stress påvirker immunforsvaret negativt.”

To_the_moon_honey_baby_ulrikke_toft_simonsen_gravid_lord_siva_kaereste_
Læs også

Ulrikke Toft Simonsen – “Min mor skal med til fødslen og stod det kun til mig skulle der også flere med”

Hvad er dit nemmeste tip til noget, man kan gøre dagligt for sit immunforsvar? 

”Sørg for at holde dine søvnrytmer, selvom dagene og timerne let kan flyde sammen i denne tid. Og forsøg at spise i hvert fald en bitter eller astringerende fødevare hver dag som for eksempel olivenolie, hvidløg, valnødder, kål, ingefær, gurkemeje, kanel, kakao, grape eller rødvin.  Jeg er glad for at starte dagen med Breath of Fire. Det sætter gang i blodcirkulationen og er godt for fordøjelsen, men hvis du er gravid skal du ikke lave det! Det er en meget kraftfuld øvelse, som også træner og sætter fokus på lungerne. Pranayama eller en anden vejrtrækningsøvelse er i det hele taget en god måde at geare ned på og give sig selv nogle nærende minutter samt ilt og energi til kroppens celler.”

Hvordan ved man, om man har et godt immunforsvar?

”Det er et godt tegn, hvor god og hurtig din krop er til at regulere og slå infektioner ned. C-vitamin og antioxidanter kan hjælpe dig med at bekæmpe infektioner og forkorte dine sygdomsdage, men der er jo desværre endnu ikke noget, der kan sikre, at du ikke bliver ramt af Covid19.”

Tekst Bea Fagerholt

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *