Madplan med Frederikke Toftsø

Frederikke Glob-Toftsø var kræsen gennem hele sin barndom og først da hun flyttede hjemmefra begyndte mad at interessere hende. I dag er det økologi, mindre kød og fokus på madspild, der fylder i køkkenet hos familien på 3, men grøntsagerne må gerne dyppes i ketchup når sønnen JJ skal prøve noget nyt

 

Hvad er dit forhold til mad?

”Jeg har altid været ekstremt kræsen – lige indtil jeg blev 20 år. Jeg kunne ikke lide noget som helst. Jeg er vokset op med en enlig mor og der var ikke den helt store variation i måltiderne. Det gjorde, at jeg gennem mine teenageår havde et anstrengt forhold til mad. Og fordi jeg samtidig var genetisk tynd, blev det en ting, at jeg skulle huske at spise – men jeg ville bare gerne spise peanutbutter eller andre ting jeg vidste jeg kunne lide. I starten af mine 20’ere ændrede det sig, måske mine smagsløg gjorde det samme, for jeg gik fra aldrig at ville spise noget nyt – og slet ikke, hvis det var stærkt – til at begynde at smage på mere. Jeg kan huske, at jeg syntes, det var vildt fjollet, når voksne mennesker var kræsne, og det gav mig en naturlig lyst til at kaste mig ud i det. Det hang nok også sammen med, at jeg var flyttet hjemmefra og begyndt at rejse ud i verden selv. Og så er det sgu lidt nederen at stå i New York med sine veninder og være hende, der ikke kan lide noget.”

Hvem laver mad hos jer?

”Min mand laver middag 6 ud af 7 dage. Han går meget op i mad og fermenterer og dehydrerer og synes, det er afslappende og afstressende at lave mad. Jeg har ikke lige så god fantasi til at kigge ind i køleskabet og bikse noget lækkert sammen. Hvis jeg skal lave lasagne, så går jeg ned og køber alt ind til det – og det er noget, vi arbejder lidt med, da det hverken er økonomisk optimalt eller godt for at mindske madspild.”

Hvilket måltid på dagen er du mest til?

”Aftensmaden er helt klart min favorit. Siden min mand og jeg blev kærester for 14 år siden, har vi prioriteret, at alle måltider foregår sammen – det er noget, vi har taget med videre i vores lille familie. Til gengæld har vi også et barn med totalt krudt i røven, så vi forventer ikke, at han bliver siddende ved bordet, han kan gå fra og til som han har lyst. Om morgenen kan det godt variere, om vi spiser sammen. Hvis JJ er vågnet tidligt, eller det har været en hård nat, så kan det være en af os sover videre.”

Hvordan har dine madrutiner ændret sig, efter du er blevet mor?

”Vi er blevet meget mere opmærksomme på økologi, når vi nu er ansvarlige for det, vores søn spiser. Vi spiser også meget mindre take-away, end før vi fik børn. Det sker en gang imellem, men jeg ligger ikke søvnløs, fordi min søn har fået thaimad eller pomfritter.”

Hvordan har jeres tilgang til børnemad været?

”I begyndelse syntes vi, han skulle spise det samme som os, men det har ændret sig i takt med, at vi kan se, han bare spiser mere lasagne og pasta end lynstegte beder. Vi sørger altid for, at der er noget, som er let at gå til og trygt for ham på bordet – ris, pasta, frikadeller, som vi ved han kan lide. Når der er et genkendeligt element, kommer han i gang med at spise, og så er det nemmere for ham at prøve at smage noget af det, som også står fremme. Vi putter ikke noget på hans tallerken – den har han fuldstændig kontrol over selv. Det gælder hele vejen rundt, ingen blander sig i, hvad hinanden spiser. Jeg tror, det er vigtigt, at vi stoler på, at han kan mærke, hvad han har lyst til og skaber en tryghed om, at han kan sige ja og nej til de forskellige ting. Det kan sommetider være en svær øvelse, da det ligger ret indgroet i mig at sørge for, at han får nok at spise, men jeg prøver ikke at fokusere på at han partout skal smage alt eller spise op.”

Tænker du bæredygtigt, når det gælder mad?

”Jeg spiser meget lidt rødt kød og kun fjerkræ og fisk. Hvis vi laver lasagne, er det med halvt så meget kød suppleret med grønsager. Når vi køber kød, er det ofte datomærket og selvfølgelig økologisk og lokalt produceret. Vi forsøger at spise i sæson, og så samarbejder jeg med Eat Grim, som mindsker madspild. Jeg er også obs på at undgå for meget emballage, og her køber vi grøntsager fra Fællesgro, som man henter i egne poser og kasser.”

Hvad smækker du sammen, hvis du kun har 20 minutter?

”Det er altid nemt at lave en omelet, og jeg prøver at få æg et par gange om ugen, nu hvor jeg ikke spiser så meget kød. Det kan også være en ret fra Simple Feast, som er nemt at lave. Jeg er også virkelig glad for pasta, så hvis tiden er knap, kan den stå på spaghetti med parmasan og lidt stegte grønsager.”

Hvordan gør du det nemt for jer som børnefamilie?

”At få mad leveret er en virkelig stor hjælp. Vi sætter os ikke om søndagen og laver en madplan, for det skifter meget, hvad vi har lyst til. Jeg har altid noget i fryseren som jeg ved, at JJ er vild med – det kan være alt fra kyllingepølser, som han spiser med røræg eller pommes frites. Jeg har ingen fine fornemmelser, bare han får noget at spise.”

Har du et godt trick til at få grøntsager i din søn?

“Jeg har lyttet til en episode af Morten Elsøes podcast, som netop handler om grøntsager og herunder børns fortrolighed og tilvænning til at spise nye ting er. Det har givet mig lidt perspektiv på min egen forståelse af at spise sundt og at det handler meget om tilberedelse og konsistens, men også hvor vigtigt det er ikke at presse på for at de (og jeg selv) SKAL spise grøntsager hele tiden. For dermed bliver grøntsager forbundet med en sur pligt, og ikke noget virkelig lækkert. Hvis jeg introducerer nye grønsager for JJ, så får han dem med ketchup – så er det sjovt at dyppe i, og det gør det mere spændende for ham at smage.”

Har du haft nogle cravings i din graviditet?

”Lyst brød med smør og ost. Det var også det, jeg havde mest lyst til i min første graviditet. Jeg har spist ekstremt mange kirsebær og jordbær. SuperBrugsen har danske økologiske jordbær, og jeg har bare købt en papkasse med 10 bakker i ad gangen. Jeg har ihverfald spist 25 kg jordbær.”

Hvad har du altid i dit køleskab?

”Peanutbutter crunchy. Jeg køber økologiske varianter til den laveste kg pris – jeg har erfaret, at man nemt kan blive forført at prisen, så er det godt lige at se på kiloprisen. Jeg spiser det på alt fra hjemmebagt brød eller rugbrød, som jeg også altid har i køleskabet, eller i skiver på frys. Det har været min go-to, som har givet mig mere næring end de mange toasts. Min hang til peanutbutter må være et 90’er-levn – vi havde det altid derhjemme, da jeg var lille.”

Dit all time kitchen hack?

”Sorter i dit køleskab, så du har en hylde eller et fast sted med rester. Vi bruger bøtter og glas, så vi undgår sølvpapir og plastikposer. Jeg bruger Stacherbags, som er lavet af silicone. De fylder ikke noget, og det er godt, hvis man vil spare på pladsen i køleskabet. Vi skyller og vasker grøntsager på forhånd og på én gang, så det er klar til at blive brugt. Jeg bruger en halv time på det om aftenen, men det er så godt givet ud med lidt food prepping til hverdagen.”

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther 

MEET’N’GREET

Influent Frederikke Glob-Toftsø,  32 år, udannet Cand. It,  blogger på  Fredesblog.dk  og mor til JJ på 2 år.

Følg hende på instagram

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *