Sara Jin Smidt om at finde balancen som selvstændig og gravid

Til et rutinetjek er Sara Jin Smidts gynækolog klar i spyttet: Hvis Sara vil have flere børn, er det nu. Sara har netop søsat sit livs økonomiske satsning, og selvom timingen dårligt kunne være værre, bliver hun gravid med det ene æg, der har overlevet fertilitetsbehandling. Her fortæller Sara om at jonglere morgenkvalme og morgentræning, om hardcore prioritering og om at sænke forventningerne til sig selv, sin fødsel og barsel

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Inden min første graviditet var min mand og jeg igennem et to år langt fertilitetsforløb, hvor vi opdagede, at min mand ikke kan få børn. Derfor endte vi med donorsæd og ICSI behandling, og det blev til vores datter Dagny.

Den her graviditet er kommet ud af det eneste æg, vi havde på frys, som satte sig. Det er meget paradoksalt, for på så mange måder er alle forhold omkring min graviditet utrolig kontrolleret: Vi selv har taget kontakt til Rigshospitalet og bestilt tid til ægoplægning; Min cyklus er fulgt minutiøst, en ægløsningssprøjte taget, et æg lagt op og efterfølgende en blodprøve for at afklare, hvorvidt jeg var gravid. Og samtidig kom graviditeten totalt bag på os, fordi at chancen for, at ægget ville sætte sig var lille og risikoen for en tidlig abort også relativt stor.

Jeg havde på en eller anden måde opbygget et beskyttende filter, og havde på forhånd nærmest afskrevet muligheden for, at det her ene lille æg kunne blive til noget. Jeg var så bange for at blive ked af det og skuffet, hvis det ikke satte sig, og vi skulle forfra med fertilitetsbehandling. Vi har for længst investeret i donorstrå, der ligger på frys, og tænkte ”nu brænder vi det her æg af, og så går vi i gang, når vi har sparet de sidste penge op til de næste behandlinger”. Så selvom det måske lyder underligt, så kom graviditeten bag på os. På mange måder er det nok det tætteste, jeg kommer på, at opleve at blive ”spontant gravid”.

Men timingen har været et stort issue. Jeg har lige taget mit livs største økonomiske satsning som selvstændig ved at åbne mit eget træningsstudie. Vi er begge 38 år og har vores alder lidt imod os. I sidste ende var det min gynækolog, der meget direkte og ærligt sagde til mig, at skulle det være, så var det nu. Jeg var oppe til et tjek, fordi jeg har haft nedsunken blære efter min første fødsel. Og så bad jeg ham om at kigge på min ægreserve, når nu jeg alligevel var der. Han sagde “Du har været i fertilitetsbehandling, du fylder snart 38 – jeg behøver ikke tjekke dine æg. Hvis du skal have et barn til, så er det nu.” Det var egentlig meget rart, at der var nogen, der sagde det så direkte og skubbede på.”

Læs også

Pernille Rosenkilde: “Fertilitetsbehandling er uden tvivl det hæsligste, jeg har prøvet”

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“Det første trimester var ren kvalme og opkast. Som personlig træner ringer mit vækkeur normalt kl 4.45 om morgenen og så møder jeg ind 5.20 og er klar til mine første træningshold kl 6. Heldigvis har jeg mest kastet op om aftenen, men der har ikke været så meget andet at gøre end at stå op, sluge en drikkeyoghurt og tage en professionel maske på. Jeg har et job, hvor folk betaler for at komme og give den gas, og der er ikke plads til, at jeg har det dårligt. Jeg er meget opmærksom på, at det ikke skal fylde på timerne, om jeg har sovet dårligt eller kastet op. På en måde har det faktisk også været rart ikke at kunne dyrke det for meget.

Men derfra har jeg været rigtig heldig, og jeg har ikke rigtig haft gener overhovedet. Her med et par uger til termin cykler jeg forsat rundt, går gerne 10.000 skridt i løbet af dagen. Jeg har jo til forskel fra sidst en 2-årig tornado derhjemme, der fiser rundt og som også gerne vil bæres op til tredje sal efter en lang dag i vuggestue. Det har betydet, at jeg også har haft lidt flere plukveer, men alt i alt har jeg det rigtig fint.”

Hvordan har du det med din gravide krop?

“Jeg synes, at min krop er mega sej, og jeg har kæmpe respekt for, hvad den går igennem. Omvendt er jeg ikke en af dem, der ville ønske, jeg var gravid hele livet. Lige så sej, som jeg synes min krop er, lige så meget glæder jeg mig til, at få min ikke-gravide krop igen.

Min mand og jeg er ret afklarede med, at vi ikke skal have flere børn. Jeg glæder mig derfor lidt til, at jeg på den anden side af denne graviditet ved, at jeg ikke skal være gravid igen. Min veninde bliver ved med at spørge, om ikke jeg synes, at det er sørgeligt, at det er sidste gang, men sådan har jeg det ikke. Jeg er meget taknemmelig for, at det overhovedet lykkedes at blive gravid igen, men jeg glæder mig også over at vide, at det så var det. Jeg nyder det nu, og glæder mig til at være på den anden side.”

Læs også

Emilie Lilja: “Jeg havde svært ved at definere mig selv som ‘gravid'”

Hvad savner du mest under din graviditet?

“Det skulle da lige være en tartar, men ellers har jeg faktisk ikke haft de store afsavn, cravings eller følt meget ekstra sult. Måske også fordi, al mit fokus har ligget på min virksomhed. Så der har på en måde ikke været lige så meget tid til at mærke efter de ting. Sidst begyndte jeg virkelig at savne at kunne drikke vin i den sidste del af graviditeten, og sådan har jeg ikke haft det nu. Men det kan jo nå at ændre sig her de sidste par uger.”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

“Jeg synes med årerne, at jeg er blevet mere og mere bevidst om, hvad der klæder min krop, og jeg er ret basic. Det ville i hvert fald være synd, at kalde min stil spraglet. Gode pæne jeans og en højtaljet herrebuks, ensfarvede t-shirts, oversized skjorter og en god cashmere strik. Gode langtidsholdbare items i god kvalitet. Under min graviditet har jeg holdt fast i det. Jeg har købt ét par lavtaljede graviditets-jeans fra H&M og så et par mørkeblå Tekla-bukser, som jeg også kan bruge på den anden side. Sommeren var nem, fordi jeg bare kunne bruge mine shorts med elastikkant og så have dem siddende lavtaljet. Og så har jeg købt nogle af mine yndlings Arket t- shirts i større størrelser, som jeg lever i med mine almindelige oversized striktrøjer.”

Dyrker du motion under din graviditet?

“Folk forventer måske, at jeg træner helt vildt meget, men faktisk har jeg ikke trænet så meget under nogle af mine graviditeter. Første gang som følge af en masse hormonbehandlinger, og denne her gang har det været en hardcore prioritering af tid, overskud og lyst.

Jeg har haft stress, før jeg blev mor, og fik i den forbindelse en masse gode værktøjer og redskaber, som jeg dagligt bruger. Bl.a. at huske på, at alle kun har 100%, og hvis du bruger 40% på dit arbejde og 40% på din familie, så har du kun 20% tilbage til træning, venner osv. Man har kun de ressourcer man har, og det kan ikke lade sig gøre at være alting på alle parametre hele tiden – og det er okay. 

Jeg har kun haft mit træningsstudie i lidt over halvandet år, så jeg har brugt nærmest hele min graviditet på at ruste det til at kunne stå på egne ben, ansat og oplært et dygtigt team, fået systematiseret en del af det administrative osv. Det har været enormt krævende. Og så har jeg prioriteret min familie højt, når jeg ikke har arbejdet. Jeg har skullet acceptere, at jeg ikke kan det hele hele tiden. Jeg har besluttet mig for, at jeg ikke gider banke mig selv i hovedet over ikke at træne lige så meget eller spise lige så mange middage med veninder, som jeg kunne have drømt om.

Til gengæld går jeg 10-15.000 skridt dagligt og har løftet en del kettlebells, og jeg cykler også en del. Og så glæder jeg mig til selv, at skulle komme ned i studiet og træne med på mor/barn hold, så snart jeg – og baby – er klar til det.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til kost og tilskud?

“Jeg har en baggrund som cand.scient i Human Ernæring, så jeg har en ret naturvidenskabelig tilgang til både kost og kosttilskud. Vi får måltidskasser de fleste aftener og ellers spiser vi en helt masse pasta. Jeg snacker sjældent udenfor mine hovedmåltider, men dermed ikke sagt, at der ikke også ryger chokolade og slik ind om aftenen, men det er ikke hver dag. Til gengæld spiser jeg klart flere boller med smør og ost end normalt og min frokost er ofte en sandwich eller noget andet nemt.

I begge graviditeter har jeg haft lav blodprocent, så jeg supplerer med ekstra jern. Der sværger jeg til Familiens Vitaminers organiske jern. Det er det eneste brand, der ikke giver mig maveproblemer. Jeg tager også deres gravid multivitamin, D-vitamin, magnesium og omega-3 til gravide.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under graviditeten?

“Jeg bruger aldrig rigtig make-up og parfume til hverdag. Til ansigtet bruger jeg Tromborgs cleansing foam og rose mist, PH-formulas Vita-C serum og Vita-C/B3 creme, La Rosche-Posay solcreme til ansigtet for at undgå pigmentskader og Biotherms bodylotion til kroppen. Jeg er også begyndt at bruge HONEYs body oil på min mave her op til termin for at blødgøre huden. Og så er min shampoo og balsam fra Tromborg og Blid. Så det meste er ret graviditetsvenligt og den lille smule parfume, der f.eks. er i min bodylotion, har jeg det fint med at bruge.”

Shop

HONEY Glow trio

1.185 kr

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

“Jeg havde et meget langt og smertefuldt efterfødselsforløb efter min første fødsel, hvor jeg fik en svær andengradsbristning. Der gik betændelse i syningen, og jeg sad ikke på en stol i små to måneder efter. Tanken om ikke at kunne bevæge mig efter fødslen, som jo er den eneste erfaring, jeg har med mig nu, kan jeg slet ikke overskue. Derfor har jeg været meget opmærksom på, om jeg kunne gøre noget for at forebygge, at det sker igen. Jeg gik til fødselsforbredelse hos Mamaprofylax sidst, og denne gang har jeg haft en privat session med Tina, der ejer det. Sammen har vi gennemgået sidste fødsel og efterfødselsforløb, og det har været med til at klæde mig lidt bedre på her anden gang.

Jeg har aldrig været sådan en, der har glædet mig helt vildt til at skulle føde, men jeg frygter det ikke. Jeg har ikke behov for et badekar eller en lyskæde. Jeg vil bare gerne have adgang til dygtige læger og en epidural, hvis det bliver nødvendigt.”

Har du gjort dig nogle tanker om den første tid efter fødslen?

“Jeg kommer ikke til at holde 100% barsel på noget tidspunkt. Men mit team er forberedte på, at aflaste mig så meget som muligt. Jeg ved fra sidst, hvor svær tiden lige efter fødslen kan være i forhold til at kroppen skal have ro til at komme sig, til at kunne hele, få amning i gang osv. Jeg har allerede booket en konsultation med Maj fra Ammebasen til at lave ammetjek lige efter fødslen. Gyn.obs.fys Louise fra Huskmor skal også lave tjek på mig både før og efter fødslen. De er min lille hær, der reddede mig sidst. Ellers prøver jeg, at have så få forventninger og se, hvad baby og krop tillader.

Den store joker er jo, at vi nu har en lille datter, som bliver storesøster. Jeg kan mærke, at det fylder meget hos mig, at hun også skal lande i den nye familiekonstellation, og at det også bliver meget på hendes præmisser og ikke kun babyboble.”

Læs også

Sidsel Alling: Om først at turde tro på sin graviditet halvvejs

Hvordan kommer din barsel til at se ud?

“Jeg har allerede taget en beslutning om at sænke forventningerne til barslen, og har på forhånd droppet alt, hvad der hedder tumlastisk og mødregruppe. Mit fokus kommer til at være på at få den bedst mulige hverdag op at køre med min baby, min familie og mit arbejde. Og alt, hvad der hedder barselskaffe osv., er bare en bonus, når der er tid og overskud.

Min mand kommer til at have nogle dages barsel om ugen allerede efter de første måneder. Planen er, at jeg skal have baby med i studiet de dage, hvor jeg skal arbejde og ellers bruge tiden med hende, vores store datter og min mand.

Jeg elsker heldigvis mit arbejde og at få mit eget studie er en mangeårig drøm, der er gået i opfyldelse, for mig. Mine medlemmer kender mig og min situationen, og ofte ser de mig også med min familie, fordi det hele flyder lidt sammen. Så jeg glæder mig faktisk til at se, hvordan det kommer til at spille sammen på den anden side. Og så skal jeg udnytte den luksus det er, at have mit eget sted, hvor jeg kan træne mor/barn hold.”

 

Tekst Anna Rolin

Foto Sissel Abel og private

Meet’n’greet

Sara Jin Smidt, 38 år, Cand.scient i Human Ernæring. Personlig træner og ejer af træningsstudiet The Health Hub i KBH K. Bor i indre by med sin mand Søren Franck Foglmann og deres datter Dagny på 2 år. Sammen venter parret en lillesøster med termin slut oktober.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *